Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1966 / 1966
(#) reloop válasza szikorapéter hozzászólására (») Szo, 10:58 / 1
 
Az ST151 azért elég egyszerű és kevés meglepetést okoz az utánépítése.
Volna még egy kevesebb alkatrészből álló kapcsolás: Bővebben: Link.
(#) Cinema válasza zsozso72 hozzászólására (») Szo, 11:48 /
 
Hibás a NYÁK-rajz.
Az 1µF-os bemeneti csatolókondi kevés, (szerintem) a 22kOhm mellett, ide inkább 22µF kellene, hogy a mély hangokat is átvigye, megfelelően.

Üdv!
(#) jocko hozzászólása Szo, 11:56 /
 
Sziasztok! A kérdésem, hogyan lehetne megoldani,hogy biztonságosan üzemeljen 4 ohmon is ez az erősítő?+-46voltról működött,most +-33voltról jár.Az adatlap szerint csak 8 ohmon járatható.A végtranzisztorokat kéne cserélni,hogy bírja a 4 ohmot? Vagy ezen a tápfesz-en már nem annyira lényeges?Beag mag100 keverőerősítőben volt,de kivettem a modult mert teljesen felesleges volt az a sok csatorna elé,meg a csatlakozókon sem igazodtam ki.Egész jó hangja van.
(#) szikorapéter válasza reloop hozzászólására (») Szo, 12:00 /
 
Ez az MJ-s végfokozat 4-8ohm terheléssel is megbirkózik? Gondolom a középső tranzisztor is BD139-es (nyugalmi áram beállító potméternél).
(#) reloop válasza szikorapéter hozzászólására (») Szo, 12:10 /
 
Megpróbálhatod a 4ohm-os terhelést. Az áramkorlátozó hiánya miatt nem ajánlottam nyugodt lelkiismerettel. A megvalósításról itt írok.
(#) szikorapéter válasza reloop hozzászólására (») Szo, 12:18 /
 
A panelen van egy "HID" jelzés is. Gondolom ez arra utal hogy hídhoz is elő van készítve a nyáklap,minimális átkötözéssel akár hídvégfokként is lehet használni nem igaz? Egyéb iránt csak gratulálni tudok,rengeteg munkádat olvastam/láttam már a fórumon. Ha megérem valaha hogy ennyi téren előrébb tudom mozdítani az elektronikát...
(#) reloop válasza szikorapéter hozzászólására (») Szo, 12:32 /
 
Igen, a NYÁK-on kivezettem az invertáló bemenetet, melyet egy másik ugyan ilyen panel kimenetére lehet csatlakoztatni és már kész is a híd.
(#) szikorapéter válasza reloop hozzászólására (») Szo, 12:33 /
 
Értem. Akkor összeszedem az alkatrészeket és jelentkezek amint megvagyok vele. A régi végfokkal mit tudok kezdeni? Javítani nem igazán vágyom,mert ahhoz túlontúl bonyolult,inkább elbontanám és a tranzisztoraival kezdenék valamit.
(#) reloop válasza szikorapéter hozzászólására (») Szo, 12:42 /
 
A régi erősítőn talán a kanthal huzal ellenállásértékének megnyúlásával lesz a gond, mérés híján csak toporgunk a megoldás küszöbén. Szépen be kellene állítani a nyugalmit és az áramkorlátot. Kár volna elbontanod.
(#) szikorapéter válasza reloop hozzászólására (») Szo, 12:51 /
 
Értem,akkor egyenlőre félrerakom így. Gondolom a puffert illő újabbra cserélni? (főleg mivel 80V 1000µF-os pufferei vannak. Na meg azok az egyenirányítók is... szépen átkötözöm kettős tápfeszre, az előfok diódáit gondolom jobb nem cserélni.
(#) reloop válasza szikorapéter hozzászólására (») Szo, 14:32 /
 
A táp megérdemel 3300-4700µF kapacitású puffereket és egy minimum 10A-es egyenirányító kockát.
Ha meg vagy elégedve az előerősítő hangjával, akkor az nyugodtan maradhat változatlanul.
(#) szikorapéter válasza reloop hozzászólására (») Szo, 14:36 /
 
Rendben. Akkor először átalakítom a tápot,aztán hétfőn összeszedem az alkatrészeket. Köszönöm a segítséged.
(#) szikorapéter hozzászólása Hé, 11:52 /
 
Sziasztok. Megépítettem EZT a kapcsolást. A kérdésem az volna mekkora lehet a maximum tápfeszültség 4ohm-os hangsugárzó esetében?
(#) kadarist válasza szikorapéter hozzászólására (») Hé, 12:12 /
 
Szia!
Elméletileg annyi, amennyit a 2030 képes elviselni.
(#) szikorapéter válasza kadarist hozzászólására (») Hé, 12:14 /
 
35V a plafonja single tápnál,de én most 24V-ról hajtom labortáppal. Így egész tűrhető hangja van.
(#) szili83 válasza szikorapéter hozzászólására (») Hé, 13:19 /
 
Én anno 15-20 évvel ezelőtt építettem TDA2030-ból erősítőt, akkor nagyon nem jött be a hangja. Szerintem egy nagyon low-cost-os erősítő. Van ennél jobb alternatíva is.
(#) szikorapéter válasza szili83 hozzászólására (») Hé, 13:21 /
 
Nem azt mondom hogy olyan hangja van mint a Quad405-nek de valami szól. Amugy is autóba kell,oda nem üvöltetésre szánom. Ha majd beletanulok a kapcsoló üzemű tápok lélektanába is ,akkor majd készítek egy TDA7294-esekből álló quadro végfokot kocsiba. De addig elég ebből a kis 2030-ból is bőven.
(#) zenebolond válasza szikorapéter hozzászólására (») Hé, 17:20 /
 
Nekem van egy általam összerakott kis asztali rádió, abban TDA2030-as IC van, megfelelő hangfallal, elég szép hangja van.
(#) reloop válasza szikorapéter hozzászólására (») Hé, 21:55 / 1
 
Szia! Az adatlap jelzi, hogy 3,5A-nél határol a kimenet, tehát 4*3,5=14V a legnagyobb amplitúdó. Ezt a híd két tagjának maradékfeszültségével kell kiegészíteni, ami becslésem szerint 2*2,5=5V. Összességében 19V körül van az a tápfeszültség amit, ha tovább emelsz is, már nem eredményez nagyobb kivezérelhetőséget.
A 12V-os néveleges feszültségű járművekbe céláramköröket fejlesztettek a gyártók, melyeket köznapi nyelven autós végfok IC-ként szoktunk emlegetni. Ezek egyik specialitása, hogy a szűkös tápfeszültség miatt minimalizálták a maradékfeszültséget, így nagyobb teljesítmény leadására képesek mint a TDA2030 kapcsolás ugyan akkora tápfeszültség és hangszóróimpedancia esetén. Arról már nem is beszélve, hogy többségük eleve hídkapcsolású, egy tokban több csatorna erősítője foglal helyet, minimális a külső alkatrészigényük és ami még igen fontos, a felhasználáshoz igazodó védelemmel vannak ellátva.
Például a TDA2030 hídhoz illene egy DC védelmet is építened, ami nem is olyan egyszerű.
Amiről beszélek megtalálható a cikkek között is.
(#) jocka0012 hozzászólása Hé, 23:16 /
 
Üdv!Van egy yamaha rx-e810 - es erősítőm.Az a baja , hogy néha bekapcsol néha nem viszont ha bekapcsol , akkor jól működik(szól rajta a zene).Megnéztem a diagnosztika menüjébe , hogy a P3 protection funkció miatt nem kapcsol be mindig.A P3-ra azt írja az szervízkönybe , hogy AMP DC Protection , amiből én arra következtetek , hogy valószínűleg a végfok vagy a környékén lehet valami.Ami azért érdekes , mert akkor miért tud bekapcsolni?Ha mondjuk zárlatos lenne az egyik végfok tranzisztor , akkor a védelem miatt sose tudna bekapcsolni nem?Mit tanácsoltok mit érdemes átnézni rajta?
(#) zotya1983 hozzászólása 0:48 /
 
Üdv!Bc214 helyére betehetem helyettesítőnek a bc 212 őt? 2n5415 re csatlakozik a c láb.
(#) szikorapéter válasza reloop hozzászólására (») 5:52 /
 
Egy másik kérdésként még a témához kapcsolódva: Ebben az áramkörben a TL082 közvetlenül (tehát a nyákrajz változása nélkül) cserélhető fel NE5532-vel? Másik kérdés: Szeretném szimpla tápfeszültséggel használni,gondolom akkor a + és a - ág közé teszek 100-100Kohm ellenállást,a negatívra megy a táp GND-je a pozitívra pedig a pozitív? Így a középső GND-re le van osztva a tápfeszültség fele az ellenállás osztóval. Legalábbis én így gondoltam ki. Persze a tápfeszültséget tudnám emelni (nem 12-14V-ról járatni) úgy megfelelő feszültség lenne +- ban az ic számára.
(#) djcaveman válasza zotya1983 hozzászólására (») 5:52 / 1
 
A BC214 a BC212 kisebb feszültségű tesója. A BC212 50V UCE0 feszt, míg a BC214 30V UCE0-t visel el a katalógus szerint. Illetve a hFE érték az előbbinél 40, az utóbbinál 100. Szerintem ha a feszértékek nem lépík túl a megengedettet akkor cseréld. de van attól (212) modernebb is . BC558B
(#) reloop válasza szikorapéter hozzászólására (») 7:54 /
 
Az IC1 neminvertáló bemenete kerül a feszültségosztóra. Távolítsd el C6, C7, R9-et. Az IC 4-es láb megy GND-re. A kapcsolás ki és bemenetére köss csatolókondenzátort!
Használhatsz NE5532-t.
(#) szikorapéter válasza reloop hozzászólására (») 8:15 /
 
Köszönöm a segítséget, a módosításokkal most már működik.
(#) Brumi80 hozzászólása 9:40 /
 
Sziasztok!

Előre is elnézést kérek a Moderátoroktól, ha nem jó topicba írom a bejegyzésem!

Van egy LD Dave 10 G3 aktív hangrendszerem. Hivatalos oldal

A következő lenne a kérdésem a termékkel kapcsolatban:

A mélyládába beleépítették a végfokot, DSP-t, EQ-t, Crossovert. Sajnos, ezek nem szabályozhatók.
Ami nekem nagyon hiányzik, az a frekvencia váltó, mármint fizikálisan hiányzik! Én szeretném szabályozni egy forgó potival a mély vágási frekijét. Utólag megoldható ez?

Köszönöm a válaszokat!
(#) Massawa válasza Brumi80 hozzászólására (») 11:43 /
 
Sok minden nem világos amit irsz.
A ládában több erösitö van külön a basszushoz meg külön a szatelit hangszorokhoz. Ezek a gyárban össze lettek hangolva, mit akarsz te ezen szabályozni vagy piszkálni? Ehhez a jelet valamilyen keveröpultbol kell adni, ahol ott vannak a szabályzok. A hangszint soha nem a ládákban kell beállitani ( illetve csak egyszer a gyárban vagy a behangolás folyamán). Szoval a rendszerböl nem hiányzik semmi.
Nem régen szereltem egy ilyet a suliban. Ennyi pénzért egész jo hangja van.
(#) Brumi80 hozzászólása 12:43 /
 
Tudom-tudom, de akkor nem voltam érthető. Van is egy elég komoly keverőpultom. Én csak azt szeretném, hogy gyakorlatilag a mélyhangszóró ne menjem fel olyan magas HZ-re int amennyire most.

Tehát le akarom vágni max 80 HZ-nél. Ez megoldható?
(#) Massawa válasza Brumi80 hozzászólására (») 13:32 /
 
Akkor melyik hangszoro fogja kisugározni a kb 80-200 Hz körüli tartományt? ( mert a 2 kicsi ezt biztosan nem fogja). Ez azért nem játékrendszer mint a házimozi, ahol a szub csak a 100Hz alatti hangokon bömböl. Ez a rendszer ugy ahogy lineárisra van hangolva ( gondolom be is mérve) igy nem ezen kell neked a basszust tekergetni.
(#) pucuka válasza djcaveman hozzászólására (») 14:03 /
 
A BC212, és a BC214 között nem is annyira a kollektor feszültség a különbség, hanem a BC214 kiszajú, míg a 212, és a 213 nem. Kiszajú tranzisztorokat pedig inkább az előerősítőben használunk, ezért itt nem lényeges szempont a feszültség tűrés.
De tényleg praktikusabb az újabban fejlesztett tranzisztorok használata.
Következő: »»   1966 / 1966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Feb, 21. Kedd
15:13:29
Jelenleg 523 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu