Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1968 / 1968
(#) szikorapéter válasza reloop hozzászólására (») Pé, 9:36 /
 
Rendben,a clip áramkört is hozzátervezem. Kérdésem az volna még hogy az áramkörben található BC5xx-es tranzisztorokból B-s vagy C-s ajánlott? A bementre egy 4,7µF /50V-os fóliakondenzátort rakok,az nem gond ugye?
(#) reloop válasza szikorapéter hozzászólására (») Pé, 10:05 /
 
A tranzisztorból bármelyik megfelel, a csatló kondi jó lesz.
(#) mc-4 hozzászólása Pé, 10:37 /
 
Sziasztok!
Még a fetessemmel is gyerekcipőben járok, de már az előerősítőn töröm a fejem.
Valaki megépítette ezt a szerkezetet, hangerő szab. potméter hova van kötve?
(#) bereczk.jans válasza mc-4 hozzászólására (») Szo, 9:44 /
 
A hangerő szabályozó potenciométer csúszkája a C1-re van kötve. Értéke 22K - 47Kohm és logaritmikus. A másik 2 kivezetés közül az egyik a testpont, a másik pedig a bemenet.
Én ezt az előerősítőt csak akkor építeném meg ha már kb 10-et készítettem volna és még mindig elégedetlen lennék velük! Valamint tudnék olyanokról, akik már sikeresen megcsinálták és lenne hozzá nyomtatott áramkör is! (Remélem nem egy magazin erősítő, ahol két számmal később közlik a hibajegyzéket.)
(#) pucuka válasza mc-4 hozzászólására (») Szo, 14:05 /
 
Nekem ez a kapcsolás nem tűnik előerősítőnek, sokkal inkább egy kisteljesítményű fejhallgató erősítőnek. Nagyon hajaz egy műveleti erősítő belső kapcsolására.
Az előerősítő feladata, hogy kis bemeneti jelekből, nagy erősítéssel, minél kevesebb zaj hozzáadásával viszonylag nagyszintű használható jelet állítson elő. Ebben a kapcsolásban aztán van minden. A sok tranzisztor sok hozzáadott zajt is jelent. Mivel a jelszint kicsi, azért előerősítő, nem igazán lényeges dolog a differenciál erősítő használata, és az egyenszint erősítése sem, a bemeneten úgyis kondenzátor van. Az sem tesz jót az erősítőnek, ha több belső visszacsatolás, kompenzáció van, Nem általános célú műveleti erősítőt kéne építeni minden nyűgjével együtt, semmi szükség rá. Egy két, max három fokozatú, de kiszajú tranzisztorokból álló erősítő bőven megteszi. Nézegess példának magnetofon fej erősítőket, mikrofon erősítőket, de ha mindenáron az általad csatolt kapcsolást favorizálod, használj kész, erre a célra gyártott műveleti erősítőt, ahol a fejlesztők már megküzdöttek a felmerült problémákkal. Jobbat nem híszem, hogy tudsz készíteni. Pl. NE5532, vagy hasonlót.
(#) bereczk.jans válasza pucuka hozzászólására (») Vas, 9:41 /
 
Teljesen egyetértek veled.
(#) mc-4 válasza bereczk.jans hozzászólására (») Vas, 11:47 /
 
Van hozzá nyák rajz is.
Találtam még... Erről mi a vélemény?

fig2.gif
    
(#) Ollika12 hozzászólása Vas, 12:43 /
 
Sziasztok!Segítségre lenne szükségem.Hozzám került egy mono FET-es erősítő hibásan.Sikerült megjavítanom viszont nem tudok róla semmit.Fényképek alapján hátha valaki felismeri milyen fajta erősítő ill.milyen adatai vannak(teljesítmény,torzítás...stb)Amit lehet tudni róla 2-2 pár FET van benne(IRF92 és IRF290).A trafón 2x30volt 400watt felirat található.Előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza mc-4 hozzászólására (») Vas, 12:48 /
 
Egy két, három tranzisztoros erősítő nyákrajzát kb 3 perc alatt el lehet készíteni kockás papíron. Ha van nyáktervező programod, azzal is.
Az ilyen kész nyákrajz egy adott alkatrész bázishoz készült, mit tudsz tenni, ha néhány alkatrészt nem tudod abban a méretben beszerezni, amivel a tervező dolgozott. A sok alkatrész óhatatlanul sok összekötést is eredményez, igy nagyon könnyű elkövetni olyan hibákat (pl. földhurok) ami megbosszulja magát. Jó nyákterv készítéséhez gyakorlat kell, ezt pedig másolással nem, csak tanulással tudod megszerezni. Előbb egyszerűbb, majd egyre bonyolultabb áramkörökhöz készült nyáktervekkel.
Mit teszel, mihez nyúlsz, ha a másolt nyákterv nem válik be, pusztán azért mert az általad beszerzett tranzisztoroknak másabbak a paraméterei, és gerjed?
(#) reloop válasza Ollika12 hozzászólására (») Vas, 16:24 /
 
Szia! Vesd össze ezzel a rajzzal. Egyezés esetén a VF2 témában találod a részleteket.
(#) bereczk.jans válasza mc-4 hozzászólására (») Vas, 20:56 /
 
Egyet értek Pucukával, hogy ez a kapcsolás egy fejhallgató erősítő látva az R23, R24, R25 ellnállásokat és T10, T11 emitterkövetőket. Valamint a 6 - 7 szeres erősítést. Egyezik a véleményem a zajproblémákkal és a gerjedésveszéllyel is. Én egy Reloop féle egyszerű műveleti erősítős elő fokozatot, vagy Alkotós hangerő - balansz szabályozót készítenék. Azt hiszem a Head - HTA30 fórumban képkereséssel megtalálhatod. (Igaz nincs benne kétsávos hangszínszabályozó. Megjegyzem teljes hangerőn max hangszín emelésekkel is meg lehet ölni a hangsugárzókat.)
Az LM1036 IC-s nem a legjobb, de nem is a legrosszabb megoldás. Láttam a Google keresővel valahol a "tone control circuits" kereséssel sztereo 100K-os potenciométerekkel TL072, NE5534-el magas - mély szabályozót nyák és beültetési rajzzal. Nekem ez a megoldás a legrokonszenvesebb.
Amit az újabb linkkel megadtál még a magas szabályozás oké, de a mély szabályozás helyességében elbizonytalanodtam. Haladók a teljesen extra profi bonyolultabb kapcsolásokhoz akkor fognak ha legalább 99%-ban átlátják szakmailag a működést és a kapcsolástechnikát. Még így is lehetnek váratlan meglepetések.
Következő: »»   1968 / 1968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Feb, 27. Hé
5:46:29
Jelenleg 94 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu