Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1996 / 1996
(#) reloop válasza Hidi hozzászólására (») Sze, 18:22 /
 
A leírásod alapján továbbra is rossz érintkezésre gyanakszom. Az elvégzett kísérlettel kizárható a hangszóróválasztó hibája. Azaz áram mely a fejhallgatót és a hangszórókat egyaránt érinti, a végtranzisztorokon kívül azok emitter-ellenállásain és táp/test csatlakozásokon megy még keresztül. Nézd át ezek forrasztásait, mozgatással ellenőrizd hatással van-e a recsegésre valamely bekötő vezeték, cseréld az emiter-ellenállásokat!
(#) luigi71 hozzászólása Pé, 7:19 /
 
Sziasztok jó reggelt!Az lenne a kérdésem,hogy amit készítettem végfokot( egy TDA1512q-val) véletlen kihagytam belőle egy kondenzátort és egy ellenállást.A képen bekarikáztam. Annak mi a szerepe ? Annyi baj van a végfokkal ,hogy hangosabban a mély egy kicsit recsegve szol.De kipróbálásnál összeért véletlenül a táp + és - része. Utána hangosabban és tisztán szólt.Nem recsegett abszolút. Ja a táp 14volt 1.43A és 20wat. Köszönöm előre is a válaszokat. A recsegés megszűnt de a kettő alkatrésznek mi a szerepe.Ezt szeretném megtudni.Ja meg aszt ,hogy miért szol hangosabban az összeérintkezés után. Nem tudok rályönni.
A hozzászólás módosítva: Pé, 7:32
(#) reloop válasza luigi71 hozzászólására (») Pé, 7:46 /
 
Szervusz! Elképzelhető, hogy a zárlati áram egy rossz forrasztásodat felhevítette és ettől összeolvadt a korábbi átmeneti érintkezés.
A bekarikázott áramköri elem egy Zobel-tag, vagy hívják Boucherot cellának is, az erősítő működését stabilizálja.
(#) luigi71 válasza reloop hozzászólására (») Pé, 7:49 /
 
Nagyon szépen köszönöm!
(#) Hetope válasza luigi71 hozzászólására (») Pé, 12:14 /
 
Szerintem azokat nem szabad kihagyni mert tapasztalom szerint nagyon sok IC-és erősítő rövid időn belül bedöglik nélkülük.
(#) luigi71 válasza Hetope hozzászólására (») Pé, 12:28 /
 
Szia bekötöttem jobban mondva beszereltem az 1 mikrófarados kondenzátort meg a 2.7 ohmos ellenállást de így meg nagyon forró lesz az íc pedig hűtőbordán van.Mi lehet a baj?A tápegység 14V 1.43A 20w. Nagyobb ellenállás kellene?Tudnál segíteni? Nem szeretném kinyírni a végfokot.
(#) luigi71 hozzászólása Pé, 13:02 /
 
Sziasztok ! Megint én vagyok.

A tda1512q végfokhoz bekötöttem az 1 mikrofarados és 2.7 ohmos alkatrészeket de iszonyatosan melegszik az ic a hűtőbordával együtt.A táp 14V 1.433A 20W. Nagyobb ellenállás kellene vagy mi,SEGÍTSÉGETEKET KÖSZÖNÖM.
(#) reloop válasza luigi71 hozzászólására (») Pé, 13:09 /
 
A 0,1µF helyet 1µF-et kötöttél be?
(#) blasz válasza luigi71 hozzászólására (») Pé, 13:15 /
 
Szia az nem 1uf hanem 100n kondi.
(#) luigi71 hozzászólása Pé, 13:40 / 1
 
jUJJ tényleg.
(#) Hetope válasza luigi71 hozzászólására (») Pé, 20:26 /
 
Ne 1µF hanem csak 0.1µF legyen !
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Pé, 20:33 /
 
Bocsánat mert elkéstem.
(#) Matqux hozzászólása Pé, 21:14 /
 
Sziasztok! Belefogtam egy kis erősítő építésébe, mellékeltem a képet. Azonban ugye kellene bele 2 db 2,2kOhmos trimmer, amit sajnos nekem nincs, mert véletlen ellenállást kértem helyette a boltban Van itthon viszont 22kOhmos, szerintetek ezt bele tehetném, ha óvatosan beállítom, mintha csak 2,2kOhmos lenne?
(#) reloop válasza Matqux hozzászólására (») Pé, 21:39 /
 
Szia! Már a 2k2 trimerrel is nagyon finom állítást igényel, 22k-val túlságosan kockázatos, sőt R4 helyén egyszerűen lehetetlen.
A stabilizált tápegység és a túlméretezett hűtőborda megvan hozzá?
(#) szili83 hozzászólása Pé, 22:29 /
 
Sziasztok! Félvezetős erősítőből mit ajánlatok, aminek elég valamelyik feszültség (1.5A): 36V, 68V, 73V (két szekunderem van, egyenirányítás után ezek a feszültségek jönnének ki)
(#) Pafi válasza reloop hozzászólására (») Pé, 23:55 /
 
Te ismered a MOSFET-ek típusát és a többi alkatrész értékét?
(#) Pafi válasza Matqux hozzászólására (») Pé, 23:57 /
 
Tilos ugyanazt a kérdést két topicban is föltenni.
(#) reloop válasza Pafi hozzászólására (») Pé, 23:57 /
 
A kép címét meggugliztam Bővebben: Link.
(#) Pafi válasza reloop hozzászólására (») Szo, 0:19 /
 
Ah! Köszi!

Így a legjobb megoldás az lenne, ha R4 (22k poti) alsó fele meg lenne söntölve egy 2,2k-s ellenállással, a fölső fele pedig 4,7k-val.

R3-ra pedig ahogy írtam a kezdős topicban, simán 2,2k söntölés kell.

Így még jóval finomabbá is válik a beállíthatóság.
(#) reloop válasza Pafi hozzászólására (») Szo, 1:09 /
 
A kérdezőnk fiatal versenyző, abban sem vagyok biztos, hogy 40V közelében lesz a táp. Kicsit tapogatóznék mi az elképzelése a kivitelezésről.
A Q1-kollektoráramát 5mA felett tartanám, legyen kraft a pozitív félperiódus vezérléséhez.
A javaslatoddal természetesen egyetértek.
(#) Pafi válasza reloop hozzászólására (») Szo, 7:43 /
 
Hát igen, tényleg bizonytalan hogy pontosan mit is szándékozik építeni Matqux, és a tápfesz itt elég fontos, jó lenne ha nyilatkozna erről, de én egyelőre abból indultam ki hogy többé-kevésbé követi az eredeti tervet, és hacsak nem nagyon nagy mértékben tér el, akkor ezekkel az értékekkel kényelmesen be lehet állítani a megfelelő munkapontot. Én 4 mA kollektorárammal számoltam egyszerűen azért mert az R4 poti középállásában 11k||2,2k=1,8k alsó eredő ellenálláson kb. ennyi kell a 2 db FET nyitásához. A 2,2k előnye hogy biztosan van. Abban igazad van hogy nagyobb kollektorárammal picit kisebb lehet a torzítás nagy frekin, de az eredeti kb. 7 mA-hez képest ez nem számottevő eltérés ilyen szempontból. Ráadásul a kisebb disszipáció csökkenti a termikus torzítást, ami egy ilyen nagy feszültségerősítésű fokozatban, a kis chiptömegű tranyón nem elhanyagolható. De ezek már nagyon finom részletek, nem érdemes ezekre optimalizálni, hiszen sokkal durvább problémák is vannak (első sorban a nyugalmi áram hőfokfüggése).

(Tudom hogy te ezekkel tisztában vagy...)
(#) Pafi válasza luigi71 hozzászólására (») Szo, 7:55 /
 
A legvalószínűbb az, hogy a rossz PCB terv vagy összehuzalozás miatt gerjed az erősítőd. Sajnos nem mindegy hogy mit pontosan milyen úton kötsz be. Elsősorban a GND kialakítása számít. A legbiztonságosabb módszer a teleföldes kialakítás, az alkatrészoldal egy összefüggő réz felület, ebbe csatlakozhat minden aminek GND kell. Minden más összekötés mehet a másik oldalra.
A hozzászólás módosítva: Szo, 7:57
(#) Matqux hozzászólása Szo, 17:16 /
 
Köszönöm a válaszokat, nagyon kedvesek vagytok! Bocsánat, hogy két topicban is feltöltöttem a kérdést, nem tudtam, hogy nem szabad, nagyon szükség volt a válaszra Igen, maradok az eredetinél, inkább szerzek 2,2kOhmos többfordulatú potmétert. A 40V-os táp még érdekes lesz, hiszen eltaláltátok, csak 30V-os tápom van Majd valahogyan meghajtom és beállítom, először csak szerintem 30V-ról. Mivel a tápegységem stabilizált, ezért először nem lesz szükség tápra, ha tetszik az erősítő hangja, megépítem az oldalon található stabil tápot hozzá. De ugye, ha csak 30V-ról hajtom nem tudom az oldalon található feszültségértékeket követni a beállításhoz... Akkor hogyan állítsam be a két potit, hol mérjem az áramot? A hűtőbordán még rajta vagyok. Nyáktervben pedig sajnos még csak az egyoldalas megy, ebből megpróbálom kihozni a legjobbat.
(#) reloop válasza Matqux hozzászólására (») Szo, 20:55 /
 
Ebben a cikkben meglepően épkézláb a beállítási útmutató. Eltérő Ut tápfeszültségnél a kimeneti csatolókondi előtti mérési ponton Ut/2+3V-ot állíts be a szimmetrikus kivezérelhetőség közelítő értékének.
Ennek a áramkörnek az egyoldalas NYÁK bőven elegendő.
(#) korponaiz hozzászólása 0:20 /
 
Sziasztok!
Castone 1200-as erősítőhöz van valakinek kapcsolási rajza? Ez még a régebbi KD503-as tranzisztorral, nem az újabb 1200B.
Következő: »»   1996 / 1996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Máj, 23. Kedd
5:17:20
Jelenleg 82 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu