Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat! Transistor Curve TracerSziasztok!A hirdetések között találtam rá, egyik fórum társunk árult panelokat az eszközhöz. Mivel időközben elfogyott de közzétette a linket is, gondoltam megépítem. Az alap ötlet innen származik.Bővebben: Link Alapjába véve valóban egyszerűen elkészíthető. Egy IC ami kisebb utána járás, (MCP4802) de ez sem vészes. A gerber is mellékelve van a leírásban, így nem kell tervezni. De amit nem figyeltem, az ellenállások 0603 smd, én 0805 smd-vel oldottam meg, de pasztával megvalósítható. A másik pedig ami kritikusabb 3 darab NPN smd tranzisztor. A panelon a pin kiosztása nem az elfogadott standard. Maradt a TO-92 2n3904. Így sikerült egy működő eszközt létrehozni.
Szia!
Gyönyörű lett! ChatGPT-n kívül más AI-t nem próbáltál még ki? Mikró trafós pont hegHali!Készítettem egy ponthegesztőt. Kicsit brutál, de teszi a dolgát.
Még 3 kép.
Jó ideje elő van készítve nálam is hasonló mikrosütő trafó. A szekunder drótok kiválasztása folyamatban van (meglévő anyagokból). A timer/időzítés megoldását nem látom...van csak manuálisan "nyomod" ?
Időzítőre még nem vettem erőt magamon. Láb kapcsolóval kapcsolom, de egy pillanat kell neki. Teszi a dolgát. 7db 10mm2 sodrott vezetéket csupaszítottam meg, azok vannak szorosan körül bandázsolva Ez így pont bele fér, kitölti a légrést.
Klón gitár hangfalSziasztok! Elkészült a 4x12" klón gitár hangfalam. A felette lévő Bugera a halálból lett visszahozva. Munkaponti SMD cuccok haltak meg a gyári hibás Fet hűtés méretezés miatt. Hangszórót tekintve egy-egy pár 16 ohmos van benne. Eredő 16-nak van kötve. A gyárinál vastagabb 25-ös anyagból van. Szóval nehéz...yoradioMegint egy yoradio project valami olcsó bt hangfalból.Nixie+dekatronElkészült az OG 4Egy ki utánépítésEl kellett tölteni valamivel az időt, és ki kellett probálni a K40-et. ez lett belőle.A hozzászólás módosítva: Szo, 8:34
Jó kis elektroncső teszter, ha jól látom, Gratulálok!
Hőmérséklet távadóSziasztok!Régebben készítettem ezt a hőmérséklet távadót, de most meg szeretném mutatni Nektek. Internet kapcsolat nélkül kommunikál egymással két ESP8266 (ESP32-vel is működik) WiFi-n keresztül. Az egyik (a szerver) létrehozza a saját vezeték nélküli hálózatát, a másik (a kliens) csatlakozik ehhez a hálózathoz. A kliens lekéri az adatokat a szervertől és megjeleníti azokat az OLED kijelzőn. Én ezzel a szoba hőmérsékletét ellenőriztem a kazánházban, hogy mennyire kell még fűteni. Az ötletet erről a helyről kaptam: ESP8266 kliens-szerver
Ügyes kis szerkezet. Különösen az tetszik benne, hogy konektorba dugható.
Milyen hálózati tápot használtál hozzá? Viszont ezek a modulok, ha csak a rádiós kapcsolat a cél, sokkal egyszerűbb programmal is tudnak kommunikálni, "espnow" módban, MAC Adres alapon. Nincs master-slave viszony, és bármilyen adatot egyszerűen dobálnak egymásnak.
Szia,
Egy kapcsoló üzemű 5V-os telefontöltő nyákjára tettem pluszban egy sot-223-as tokozású 3,3V-os stabot. A két egység csak szoftver-ben tér el, plusz az egyiken van DS18B20-as hőmérő jeladó. A műanyag burkolatot eltávolítottam a tápról. Csak a hálózati csatlakozót és a nyákot használva terveztem hozzá a képeken látható 3D nyomtatott házat. Köszi a visszajelzést, megnézem azt az "espnow" módot is.
Bár ezek a kis áramkörök nem sok hőt termelnek, de érdemes figyelmet fordítani erre is. A belső hőmérő modul a saját hőmérsékletét méri, ami magasabb lehet mint a szoba levegőjének hőmérséklete. Lehet hogy már megoldottad, mivel szoftverből könnyen kezelhető az ilyen. Nálunk a munkahelyen volt gyári konnektorba dugható hasonló készülék, bár annak nem volt semmilyen kijelzője, az csak a központi egységen volt. Azon lehetett a mért értékeket trimmelni, vagyis hozzáigazítani a kézi hőmérőhöz. Nagy eltérés nem volt, gyakorlatilag 2-3°C.
Én úgy értelmeztem a képet, hogy az egyik dobozból kilógó fekete vezeték végén egy külső hőmérő van...
DS18B20-al méri a hőmérsékletet, ami jó messzire ki van vezetve. Ez így szerintem teljesen jó.
Én mikor készülékdobozon belülre tettem szenzorokat, használhatatlanok voltak. Vagyis az elején jó értékek voltak, aztán ahogy telt az idő, egyre nagyobb hőmérsékletet mértek.
Igen, most már látom, ez elkerülte a figyelmemet. Csak azért merült fel a kérdés, mert nem egyszerű a hömérséklet mérése, még ha úgy is tűnik. Főleg egy szoba levegőjének mérése esetén.
Például az, hogy a hőmérő nem a célzott matéria hőmérsékletét méri, hanem a sajátját.
Megoldás: a mérések között elvesszük a hőmérő tápellátását. Tehát amikor mérni akarunk: mérések előtt hőmérő táp be, várás Yx10 másodpercet (sokat, akár percet is), mérések (egy mérés nem mérés!), átlagolások-matematikai mutatványok, majd táp kikapcs.
Egy dobozon belüli mikroklímáról volt szó belső hőmérő esetén - a táp és főleg egy kijelző világítása mindig meleg egy kicsit. Bár szerintem ha sok lyuk van rajta a megfelelő módon, akkor nem annyira rossz. Amúgy persze, nem kell állandóan mérni.
Ez bevett szokás a nagyon alacsony teljesítményfelvételű technikában. Mondjuk percenként feléled szundiból egy pár ms időre, mér és elküldi az adatokat. Utána visszaalszik. A radiátorra szerelt izéke is hasonlóan működik, plussz adatokat is tárol. Külső ingerlésre pedig elküldi rádión az addig tárolt adatokat. Több évig elketyeg egy beépített lítium elemről.
DMX vezérlő pultSziasztok!Összedobtam egy fényvezérlő pultot, nem tetszett, hogy PC-s DMX vezérlőnél mindig a billentyűzettel vagy az egérrel kellett bajlódni így jött az ötlet, hogy kellene egy midi kontrollert venni. Persze olyan nem volt, amilyet én gondoltam ezért új ötlet, hogy akkor építek egyet. Ezután már csak egy lépés volt az új gondolat, hogy tegyem be a PC-t is a midi pultba, így született ez a végleges változat. ![]() A pulton így van 72 gomb, 13 poti, 2 enkóder, 12 LED és egy kijelző is. A PC-n Freestyler fut ami midi bemeneten keresztül kapja az eseményeket. Be lett építve az USB-DMX vezérlő is, illetve egy plusz hangkártya is. Még hiányzik a gombok matricázása, de az is hamarosan elkészül. Akkor még teszek fel képet vagy videót a teljes működésről is.
Termosztátot csináltunk belőle... Megbántuk.
A plusz hangkártya, az mi célt szolgál? (én Sony videomixer pultban gondolkodtam, sok gomb, tekerő, kar adott, csak sajnáltam szétszedni). (gyerekek halálcsillagvezérlőt játszanak vele)
Én nem tudom pontosan mit értünk fényvezérlő alatt, de arra gondolnék, hogy valamilyen módon fényeket, lámpákat kapcsolgatsz vele. Ha ebben nem tévedek, akkor nem kellene látnom a képeken valamilyen teljesítmény-részt, amihez a fények kapcsolódnak? Vagy az egy külön történet?
Igazából szinte csak amiatt került bele, hogy a hátlapon ne csak a jack aljzatok legyenek, hanem RCA is, így egy kicsit profibb a csatlakozás. Egyébként pedig főleg hang bemenetre van szükség abban az esetben ha hang vezérlést is akarok használni.
A video mixernek nincs véletlenül midi kimenete? Mert akkor készen is vagy, csak PC-re kell kötni.
Nem szükséges teljesítmény rész. Ezzel intelligens színpadi/disco lámpakat fogok vezérelni, arra pedig a DMX512 szabvány vagy esetleg ArtNet ami megfelelő. Ez a meghajtó rész is be van építve a pultba, hátul csak egy XLR csatlakozó van így, ahova csatlakoztatni lehet ezeket az eszközöket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |