Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   136 / 136
(#) Stewe válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
De akkor a LED oldalát is satírozhatod natív színű de fényzáró festékkel, mert az átvilágítás nagyon csúnya eredményt is hozhat.
(#) Massawa válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Vékony fekete papirbol szoktam a szögletes ledek közé kulisszát hajtogatni (mint egy négyszögjel) majd kivülröl két fekete papircsikkal lefedtem a ledek oldalát.
Ha hengeres ledek voltak, azokra feketére festett szivocsöveket huztam ( ma már zsugorcsö is jo ilyenre), ha nem lehetett a ledeket egy elörefurt panelba dugdosni.
(#) szili83 válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Majd meglátom melyik lesz jó, a diffuz vagy pedig az extra fényű a plexi mögött. Nem kell ezzel foglalkozni.
(#) Massawa válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
A hengeres diodákkal vigyázz a plexi mögött. Azoknak megjelenik a plexi belsö oldalán a tükörképük. Ami eröaen elronthatja a hatást. A szögletes LEDeket rá lehet nyomni a plexi hátso oldalára, igy ott nincs tükrözödés.
(#) metabo123 válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 20, 2017 / 2
 
Nos itt vannak a videók (Feltöltés után visszanézve olyan, mintha nem lenne szinkronban zene a kijelzéssel. Miért van ez?):
(Én nem ilyen zenéket hallgatok, ez csak demo )
1, Link_1
2, Link_2
3, Link_3
4, Link_4

A plexi elég sötét nálam, mégis meglehetősen "éget" (főleg a 3mm-es), bár a kamera is csal, valójában nem olyan zavaró. Ahogy Szamóca is mondja diffúz ledeket kell használni.
Azok az olcsó ledek szerintem nem diffúzak. Én is rendeltem olyat és hiába a négyszögletes epoxi "tok", csak a közepén egy pont világít kissé bántó módon.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2017
(#) Massawa válasza metabo123 hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
A ledek fényét vedd le legalább a felére ( vagy még kevesebbre). Itt nem a diffuz LED-kel van a gond hanem a fényerövel. A LED-knek itt nem kell világitani hanem csak neked kell látnod, hogy nem sötétek.
Ami a késleltetést illeti az ilyen egyszerü kijelzöknél meg kell várnod mig "feltöltödik" a kondi, ami viszont csak a basszus hangokra gyors ( azokban van elég energia). Az emberi fül meg a ritmust nemcsak a basszuson érzékeli, ez okozza a késleltetést. Azt hiszem ( de lehet, hogy rosszul emlékszem) ezekben a chipekben a felfutási idö nincs specifikálva).
Amugy szerintem elég elfogadhatoan müködik.
(#) szili83 válasza metabo123 hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Köszönöm, jó a videó.

Ilyen 3mm-es LED-ek a V2, ha nem lesz jó az extra fényű esetleg... Vagy majd azt teszem be, ami tetszik. Majd a próba megmondja. Amúgy is nem vesztek rajta semmit, ha kipróbálom az extrát, mert 100db 1$, ami nem pénz... De szerintem is lehet tényleg túl erős lesz, és a lapos 3mm lesz az igazán jó választás.
(#) lóri hozzászólása Ápr 22, 2017 /
 
Sziasztok!
Valaki írta, hogy csinált kivezérlésjelzőt mikrovezérlővel.
Milyen módon? Letárolt mintákat, és azokat olvasta be, vagy valami programot csinált, ami kiszámolta a pillanatnyi értéket? A tárolós az helyigényesebb, de ki tudja, hogy melyik a jobb....
Akartam venni az Urbán Pisti félét, de nem volt neki.
(#) szili83 válasza lóri hozzászólására (») Ápr 22, 2017 / 1
 
(#) metabo123 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 25, 2017 /
 
Szia!
Összefésültem a kivezérlésjelzőt a Dinamic2 csúcs-egyenirányítóval. Remélem nem követtem el hibát. Megtennéd, hogy átnézed?
Köszönöm!

Schematic.JPG
    
(#) metabo123 válasza metabo123 hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Elkészültem azzal a nyákkal, amin 90 fokkal elforgatom a LED-eket. Fizikailag úgy gondoltam kivitelezni, hogy a LED a panelt a „két lába közé” kapja. A LED-ek anódját a fóliaoldalon leforrasztom a katódjukat pedig az alkatrész oldalról a furaton átbujtatom és úgy forrasztom le (remélem érthető voltam..). Ezzel a LED-ek oldaltartása is megoldott lesz, szépen egy tengelyen fognak elhelyezkedni. A panelon az előzőhöz képest csak annyit a változtattam, hogy igyekeztem minél kisebbre tervezni, hogy egy viszonylag alacsonyabb készülékdobozba is be lehessen állítva építeni. Mivel már csak SMD-ben van itthon LM358 így azt terveztem a panelra és a tranzisztor is SMD lett. Kiteszem a doksikat, hátha valakit érdekel ez a verzió is. Én hétvégén építem meg, ha elkészül, teszek fel fotót erről is.
Még egy LED-es variánst fogok készíteni, mégpedig Proli007 Dinamic2 csúcs-egyenirányítóját felhasználva, csak legyen egy kis időm.
(#) Sandor01 hozzászólása Ápr 26, 2017 /
 
Sziasztok!

Rendeltem egy ilyen kivezérlésjelzőt: https://www.hestore.hu/prod_10028257.html
Még nem érkezett meg. Az lenne a kérdésem, hogy ez kibírja a 100W RMS-t 6ohm-on? Köszönöm a válaszokat!
(#) Alkotó válasza Sandor01 hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
A hangszóró jelét tetszőleges leoszthatod 2 ellenállással.
(#) proli007 válasza metabo123 hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Hello! Nem követtél el hibát, ha csak azt nem, hogy nincs a tápfeszen pufferkondi. Hogy a Led-ek ne rángassák azt. Egyébként a Loudness a hangszínszabályzó körében van, ne a kivezérlésjelzőnél. A MODE vezérlésével oszlop kijelzésről váltunk át pont kijelzésre.
(#) metabo123 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Köszi, hogy ránéztél!
A loudness történet csak figyelmetlenség, nem is értem miért nem DOT/BAR került oda, a puffer a tápfeszen, pedig egyértelmű, mint ahogy a 100nF is az opa táplábain (azt is sikerült lehagynom).
Mentségemre legyen mondva, hogy a csúcsegyenirányító és az LM3915 összekapcsolásának helyességére koncentráltam.
Üdv!
(#) zenebolond hozzászólása Csü, 7:58 / 1
 
Sziasztok.
BA6822S IC-s kivezérlésjelzőnek a kész tervei, ha valakinek van ilyen IC-je és nem akar a tervezéssel bajlódni. Van 5 és 3 mm-es led driver terv is.
Ezt én megépítettem mindkét változatban, tökéletesen elsőre működik.
A hozzászólás módosítva: Csü, 7:59
(#) Godypapa hozzászólása Hé, 8:45 /
 
Sziasztok!
LM3915 és LM3946 IC-el megépített sztereo kivezérlésjelző.
A *.lay file teleföld kialakítású.
(#) Godypapa válasza Godypapa hozzászólására (») Hé, 9:55 /
 
a lay fileben van egy kisebb hiba, javítom, és újra felteszem.
(#) Godypapa válasza Godypapa hozzászólására (») Hé, 13:15 /
 
Javított lay fájl
(#) kokozo válasza Godypapa hozzászólására (») Hé, 20:37 /
 
Az ic-k direkt vannak tükrözve?
(#) Godypapa válasza kokozo hozzászólására (») Kedd, 5:09 /
 
IC-k tükrözve??? nem értem a kérdést! hacsak nem arra gondolsz, hogy "bottom" és "top" oldal felől nézve persze hogy más az IC-k beültetési nézete, mivel a panel kétoldalas.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 6:57
(#) Alkotó válasza Godypapa hozzászólására (») Kedd, 7:57 /
 
Általánosan elterjedt szokás a panelt a "felső réteg" irányából nézve tervezni. Szintén szokás a lábas alkatrészeket felülre az SMD-t meg alulra tenni a rézoldalra. Ez 1 oldalas panel esetében világos és egyértelmű szabály/szokás. 2 oldalas panel esetében már kevésbé egyértelmű a helyzet, de ha csak lehet itt is érdemes az alapszabályt követni, mert egyébként könnyen bele lehet keveredni a rétegekbe, irányokban és a helyes tükrözgetésekbe.
Ha a fenti szokást elfogadjuk, akkor nálad az IC-k az alsó oldalra kell kerüljenek, ami szokatlan. Erre utalhatott a hozzászóló.
(#) Godypapa válasza Alkotó hozzászólására (») Kedd, 8:06 /
 
OK! Kétoldalas nyák terv. De nézzük a lay file "bottom" részét: C2 - réz oldal (alul - zöld), S1 alkatrész felül - piros, S2 alkatrész alul - sárga. A lay file "top" rész: C1 - réz oldal (felül - kék), S1 alkatrész felül - piros, S2 alkatrész alul - sárga, és az alkatrészek ezért tükröződnek, nekem így világos, és érthető.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 8:07
(#) Alkotó válasza Godypapa hozzászólására (») Kedd, 9:12 1 /
 
Én csak mérsékelten akarok ebbe belefolyni. A színekkel óvatosnak kell lenni mert átállíthatóak, nálam sem az említettek vannak beállítva.
De a lényeg, ha az IC-ket az S1 oldalra teszed, akkor azok 1-es lába nem jó helyen van, éppen fordítva kellene állnia. Éppen erre célzott a megszólaló itt.
(#) reloop válasza Godypapa hozzászólására (») Kedd, 9:37 /
 
Szia!
Mikor az LM3915 valamennyi LED-et meghajtja (jellemző üzemállapot), 12V tápfeszültség és a 8mA-re állított LED-áram esetén 800mW-ot disszipál. Az IC jó forró lesz tőle. A közös anódba iktatott ellenállással szoktuk mérsékelni.
Ha LM358-cal csúcs-egyenirányítasz, nem kellett volna szimmetrikus tápot előállítanod.
A részletek az LM3914 témában találhatók.
Ettől függetlenül szép munka, gratulálok!
(#) Godypapa hozzászólása 7:40 /
 
Alkotó és reloop hozzászólására:
Ténylegesen okosan kell bánni a színekkel, próbáltam javítani, hozzászólásokat figyelembe venni, ezért az adott oldalra ráírtam: "BOTTOM" és "TOP" feliratokat is.
A közös anódba beiktattam egy-egy ellenállást IC-ként. Valószínű így is lesz olyan hozzászólás, amely ezt a változatot is kritizálja, de ebből tanul az ember.
A feltett lay fájlok smd és hagyományos alkatrészekkel lett kialakítva, kapcsolási rajzot az átalakítás miatt később felteszem.
Következő: »»   136 / 136
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Máj, 24. Sze
11:39:38
Jelenleg 402 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu