Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Nemrég megkértek,hogy javítsak meg egy home theater 5000-ret.Korábban már volt szervízben,ahol kicseréltek egy végfok IC-t.Ezekután 2 hétig működött,majd megint elromlott.Amikor megkaptam,a mélynyomó működött,viszont az 5 hangfalból 4 nem szólt,1 pedig búgott.Találtam benne egy felrobbant TDA7269A-t,amit azóta kicseréltem,és most már nem búg,de továbbra sem jó.A mélynyomó változatlanul szól,az 5 hangfalból pedig csak nagyon halkan szól a zene(tényleg kb fülhallgató hangerő)A trafó szekunder oldalán van gyárilag 2db 8A-es lengőbiztosíték(kék-fekete-kék kivezetés kékein).ezeket kimértem,nem szakadtak.Olvastam róla,hogy a trafó szigetelése alatt is lehetnek biztosítékok,viszont ezt nem akarom megbontani,amíg nem vagyok benne biztos,hogy ott is lehet,mert ahol ilyet olvastam ott nem voltak lengőbiztosítékok.Remélem van valakinek ötlete,hogy hogyan tovább,mert nekem nincs egyenlőre.
Azóta kimértem a trafót terheletlen állapotban,és a szekunder oldalon semmi feszültség nincs.Bekapcsoláskor elkezd búgni halkan,ebből gondolom hogy a primer oldal jó.Nagyon úgy néz ki hogy ebből trafóbontás lesz
![]()
A trafó megoldva(kicseréltem egy biztit),mostmár leadja a feszültségeket.De még mindig fennt áll a probléma.mély szól.többi nagyon nagyon halkan.
Hali!
Csak az egyik ágban volt kiégve a bizti? Ha minden fesz megvan, akkor már csak a rossz végfok IC-ket kell kicserélni. De előbb tutira biztos legyen, hogy az egyenirányítás után minden fesz megvan!
Nézd meg esetleg a bemenetek környékét is.. Lehet valami műveleti erősítő vagy valami más a bemeneten is megadta magát, vagy részben működőnek látszik, de nem jó... mondjuk a kimenetére nagyon csillapított jel jut ki csak...
Küldd meg valami pl szinuszos bemeneti jellel hangkártyáról (pl a TrueRTA nevű programmal, kis méretű generátor prog), és nézd szkópon, ha van rá lehetőséged, hogy az áramkörben a bemenettől haladva, meddig mekkora a jel amplitúdója... Persze, ha a táp rész már úgy tűnik, hogy teljesen jól működik...
Igen,csak az egyik ágban égett ki a bizti.mostmár minden értéket jól lead,és az egyenirányítás után is megvannak a feszültségek.Látszólag egyik végfokkal sincs baj,legalábbis mióta kicseréltem a felrobbantat.
Sajnos nincs lehetőségem oszcilloszkóppal vizsgálni,de a táp már úgy néz ki teljesen rendben van.esetleg valami más megoldás?
Az előzményekről lehet tudni valamit? Mármint, hogy hogy romlott el...
Úgy tudom,hogy széthajtották.Túlmelegedett az IC és felrobbant.Ezért egyből a cserével kezdtem,de nem lett jó.Amikor korábban volt műszerésznél,ő is csak egy IC-t cserélt benne a nyomok alapján,és újra működött.
Lehet hogy csak egy robbant szét, de az még nem jelenti azt, hogy csak az a rossz.
Van egy végfok, ami a mélyet hajtja, és van -ha jól emlékszem- három TDA7269. Nos mivel azt írtad, a mély szól, valószínű, hogy a hangjel eljut a végfokokig. De mivel az említett IC-k egy tápról mennek, ha még valamelyik rosz, az kihathat a többire. (A mélynyomó más helyről kapja a tápot.) Persze az is lehet, hogy mind elszállt... Nézd meg, a végfokok táplábánál a feszültségeket. Ha mindegyiknél megvan, akkor jó esélyed van rá, hogy lesz még végfokcseréd...
Szerdán fogom tudni megmérni.Majd írok,hogy mi újság.és köszi a segítséget!
Még annyi,hogy amikor megkaptam a 3 IC-s panelen volt 2db TDA7269A és középen egy TDA7269 (amit már a műszerész rakott be).Én a szélsőt cseréltem ugyanúgy "A"típusra.Szóval az nem lehet baj hogy másfajta a középső?vagy az gyárilag úgy van? Nem tudom,hogy mivel több az "A"típus,de gondolom ha működött vele akkor ezek után is kellene(hacsak nem épp emiatt ment tönkre).Szerdán kimérem majd a feszültségeket.GND és a táp lábak között gondolom +/-22V-nak kell lennie.
A +/-22 a max. amit az IC elvisel, annyit biztos nem fogsz mérni...
Akkor az jutott eszembe, hogy végülis sima multiméterrel is mérheted, amire lényeges szerintem ilyenkor figyelni:
-a legtöbb "általános, átlagos", digitális multiméter a jel effektív értékét, csak szinuszos jelalak esetén mutatja -->tehát célszerű szinuszos jellel mérni -ahogy nézegettem a multimétereket, többek között ami nekem van is ilyen, hogyha találsz adatlapot a tiedhez, pontosabbat is megtudhatsz, de pl az enyém 400Hz!-et ír a váltakozó mérés felső határának... Ahogy szkópon viszont megnéztem, teszteltem 4kHz-ig teljesen jónak tűnik még, utána hirtelen esni kezd a kijelzett érték, a freki növelésével... -emiatt akár lehetne azt mondani hogy nem való erre a műszer, viszont vagy azt csinálod, hogy 440Hz-es jellel mérsz mondjuk, vagy 1kHz-vel, meg ráadásul úgyse az lényeges most itt, hogy mekkora a jel effektív értéke valójában, hanem az, hogyha megméred a hangkártyából kimenő jelet, akkor ugyanaz a jelszint megmarad-e egészen a végfok ic bemenetéig...(vagy ha esetleg esik a jelszint, meg kell nézni, lehet csak azért mert pl ellenállásosztóval leosztják a jelet a végfok előtt...) Szóval így a pontos érték se számít -Ami még lényeges szerintem, hogy a relatíve kis freki azért is jó, mert ahogy én nézegettem különböző egyszerűbb hangkártyákat, a legtöbbnek a jelszintje a freki növelésével esik, van amelyik csak 10k fölött, de van amelyiknek szinte folyamatosan csökken jelszintje, akár 1kHz-tól is, vagy 10k fölött torz jelalakot ad ki, ami a digitmultin lehet hülye értékként jelenik meg... Szóval a mérést szkóp nélkül is elvégezheted, először megméred a jelszintet úgy, hogy bedugod a kábelt a hangkártyából a bemenetre, és a bemeneti jack forrasztási pontjain mérsz --- ez jobb, mintha a szabadon lógó kábel végén mérnél először, mert így már benne van, hogy a hangfal bemenetén valamilyen lezáróellenállás található, és annak az értékétől függően a hangkártya "üresjárási" feszültsége csökkenhet... és ezután meg követed a jel útját, és remélhetőleg minden kiderül!
Sziasztok!
Hozzám is került egy ilyen hibás kütyü. A sub ill. a center kimenet működik, a többi meg sem szólal. Bármilyen bemenetet választok csak ez a 2 kimenet működik. Feltételezem, hogy a TDA ic-k szálltak el. Két dologban kérnék segítséget: 4db TDA ic van benne, amik ugyebár sztereó ic-k, tehát 8 kimenetnek kellene lenni. Mire kell a 4. ic, mikor elvileg 3 ic-vel is meg van a 6 kimenet? (bocs, gondolom ez nagyon amatőr, de nekem nem tiszta) A másik, hogy melyik ic, melyik kimenetnek a végfoka? köszi
Sziasztok! Végre volt egy kis időm ránézni az erősítőre,és van néhány új fejlemény:Kimértem az IC-k lábain a feszültséget,ami meglepett mert 39-41V közöttiek voltak(a 3 IC-s nyákon.A másik nyákon a TDA7294 lábain viszont nem volt feszültség,kicsit átvizsgáltam a dolgokat és találtam egy megfőtt ellenállást(R50).Már ki is szedtem,de nem lehet kivenni a színkódját,szóval mellékelek egy képet és nagy segítség lenne ha valaki meg tudná mondani az értékét.A másik nyákon az R97-est is kicserélem(még nincs kiforrasztva),bár szerintem az csak az IC felrobbanása miatt feketedett el.A 400Hz-es jelkövetéses módszert is kipróbálom majd,de reménykedek benne hogy az ellenállások cseréjével megoldódik a probléma.
Hali!
Három TDA7269 van benne. Az egyik TDA7269 hajtja a két első, a másik a két hátsó, a harmadik egyik fele pedig a center hagszórót. A negyedik IC egy nagyobb teljesítményű (nagyobb tápot is kap) pedig a Sub-ot. Na ezért van négy. Neked a három TDA7269 közzül az IC3 és IC4 rossz. Bővebben: Link
Hali!
Idézet: „meglepett mert 39-41V közöttiek voltak” Szerintem nem a GND-hez képest mértél, azért annyi... A nagy kondi negatív lábához képest kell lennie +/- 19-20V-nak. Másrészt ahogy nézem, elég jól meg van ott égve a nyák is... Olyan esettel is találkoztam már, hogy a szétégett nyák nem szigetelt megfelelően... Ellenőrizd, és cseréld a gyanús ellenállásokat! Kapcsolási rajz már van feltéve ide a topikba, abból meg tudod nézni az ellenállások értékeit. (Az előző HSZ-ben is linkeltem a rajzot.)
A GND-hez mértem,de majd megnézem a kondi lábához is.Köszi a kapcsolást,de a 97-es ellenállás értéke nincs odaírva(vagy csak én vagyok bamba),de kiforrasztom,és hátha az alján még látszik a színkód.
Ahha. Így, már tiszta. A 4-ik ic-n nem tudtam elolvasni a feliratot, feltételeztem, hogy egyformák. Hát nem. Köszönöm
Sziasztok!
Hány biztosíték van a trafóban? szekunder oldalon kezdtem megbontani ott hármat találtam. Primer oldalon is érdemes keresgélni vagy nincs benne több? hogy lehet kideríteni hogy a végfokok jók-e? Csak a 2 panel van nálam és a trafó.
tudnátok abban segíteni hány V-ot kellene mérnem a 2 ágban. van egy 3 vezetékből álló ág ( 2 kék, 1 fekete) és egy 5 vezetékből álló ( 2 sárga, 2 piros, 1fekete) ág.
Az a gondom hogy sub és center szól többi nem, mindezt villámkár okozta...
Hali!
Ha egy kicsit visszakeresel, megtalálod, hogy hány voltot kell mérned. Van rajz is a topikban. Ne kelljen már nekem viszakeresni és megnézni...
Multiméter szakadásvizsgálójával mérd végig a trafó mindkét oldalát, ha nem mérsz szakadást, akkor valószínű, ha van is benne biztosíték, akkor az nem szakadt-->tehát jó...
"Hali!
A trafóból 2*3 vezeték jön ki. Vegyük először az egyiket, ami két kék és egy sárga vezeték. Műszer váltófesz állásban. A sárgához képest nézd meg a két kék feszültségét. Mindkettőnek kb. 27V-ot kell mutatnia. A másik két sárga és egy fekete. Itt a feketéhez képest mérd a két sárgát. Itt mindkettőnek kb. 13-14V-ot kell mutatnia. Ha ezek nem stimmelnek, akkor a trafóval lehet kezdeni a javítást." A gondom az hogy nekem nem így vannak a vezetékek.
Gondoltam végigméregetem kondikat is hogy jók-e, viszont van 1-2 méretes kondi (10000uF,4700uF, 470uF...) amit a mérőműszerem méréshatára (20uF) miatt nem tudok ellenőrizni. Mi a tapasztalat ezekkel, meg szoktak halni? Gondolom egy nagyobb méréshatárú műszer nélkül ezeket nem tudom ellenőrizni nem?
hogy lehet kideríteni hogy a végfokok jók-e? Csak a 2 panel van nálam és a trafó.
Hali!
Ha puffer kondik meghalnak, akkor jellegzetes búgó hangja van az erőlködőnek, ahogy olvasom a h.sz-eidet, nálad más gond van. Ha feljebb olvasod nálam is hasonló gond van (azért van, mert még nem volt időm megjavítani). Valószínű nálad is a végfok ic-k hasaltak el.
trafó szétszedése után 5-ből 2 biztosítékot kell cserélni. (2kék, 1 fekete ágon lévők). Búgás nem volt, 1-2 ellenállás szállt el, + 2 kondi amit eddig ki tudtam mérni. Végfok ic-ket le tudom tesztelni valahogy?
Akkor neked az ebben a HSZ-ben lévő első, vagy utolsó melléklet szerinti a kapcsolásod.
Amit még érdemes megnézni, az a diódahíd melletti kerámiakondik. Ha visszaolvasol, láthatod, hogy az is gyakori hiba. De mivel azt állítod, hogy a center és a mély szól, ezért elvileg a tápnak már rendben kellene lennie, és valószínű 2 hibás végfok cseréje vár rád. Végfokot csak próbával tudod tesztelni, hacsak nincs szkópod.
Az első az én kapcsolásom.
Ez alapján akkor a C43-44-45-46 illetve a C38,C40, C49, C57, C58-at érdemes megvizsgálni? Mint már írtam trafóban 2 biztosíték szorul cserére. Mivel a sub és center szól ezért elég a kapcsolási rajz alapján az IC3 és IC4-et cserélni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |