Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázszelep vezérlése

Témaindító: fody, idő: Nov 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) fody hozzászólása Nov 6, 2007 /

Sziasztok

Egy olyan egszerü olcsó kapcsolásra lenne szükségem, amikor a páraelszivó bekapcsolásakor a gázszelep behuz. Nem szeretném megbontani a páraelszivót!Tehát az elszivó betáp vezetékén áram folyik meghuz a relé.
(#) 925 válasza fody hozzászólására (») Nov 6, 2007 /

Szerintem az elszívóból sokkal egyszerűbb kihozni egy kábelt mint egy külső elektronikát összerakni.
Ha mégis ragaszkodsz hozzá csinálsz egy hosszabítót amibe beépítesz egy pár ohmos (persze megfelelő teljesítményűt) ellenállást a fázisba amin a feszültségesést figyeled egy elektronikával ami már bármit kapcsolhat. A reed relére tekecses megoldást nem igazán javaslom nem bírja sokáig a reed az 50Hz-es frekvenciát.
Estleg még figyelmedbe ajánlom az "áramfigyelés 230V-ra" topic-ot lényegébe erről volt ott is szó
(#) Medve válasza fody hozzászólására (») Nov 6, 2007 /

Ilyesmi kellene: Bővebben: Link Ez kb 30W-nyi fogyasztóra behúzza a relét

Itt egy másik, ez "modul rendszerű"
Link
(#) proli007 válasza Medve hozzászólására (») Nov 7, 2007 /

Mint ha hiányozna egy-egy dióda a két alsó modul bementéről. Nincs demodulálás! (Akarom mondani egyenirányítás)

üdv! proli007

(#) Medve válasza proli007 hozzászólására (») Nov 7, 2007 /

A kapcsolásnak "egytelepes" táplálása van, az OPA kimenetén egyenirányított jel van és ott van a C2,C3,C4.
(#) proli007 válasza Medve hozzászólására (») Nov 7, 2007 /

Akkor meg nincs munkapontja az első fokozatnak.
És az sem elegáns, hogy a kondi az IC kimenetére csatlakozik. (persze attól még működhet, csak nem szép.)
(#) Medve válasza proli007 hozzászólására (») Nov 7, 2007 /

Nem értem, hogy mit szeretnél a munkaponttal kapcsolatban mondani...
(#) Gafly válasza Medve hozzászólására (») Nov 7, 2007 /

> Nem értem, hogy mit szeretnél a munkaponttal kapcsolatban mondani...

Haaat, Medve, az igazt megvallva en mar az elso mondatot sem ertem...

> Egy olyan egszerü olcsó kapcsolásra lenne szükségem,
> amikor a páraelszivó bekapcsolásakor a gázszelep behuz.

Hogyan kell ezt erteni?

Mondjuk nekem pl. arra lenne szukseg,
hogy ha a kandalloban eg a tuz, akkor
ne tudjak beinditani a paraelszivot.
Ezt ertem....
(#) Medve válasza Gafly hozzászólására (») Nov 7, 2007 /

Majd pontosít Fody kolléga, úgy is ideje volna már hozzászólni. Amúgy meg: mindig ez van: Találgatunk
"Tehát az elszivó betáp vezetékén áram folyik meghuz a relé." Én erre fókuszáltam, hogy a gázszelep miféle szerzet, arról nincs infó tehát mindegy! (?) Azt mondom, szorítkozzunk csak az elektronikai problémára. Bár érdekes az a kandalló probléma, milyen sok "CO" baleset fordul elő manapság a rossz kémények miatt!!
(#) fody válasza Gafly hozzászólására (») Nov 7, 2007 /

ezalatt azt értem hogy a gáztüzhelyt csak akkor lehet begyujtani ha elöbb bekapcsolom az elszivot. az elszivó vezérli a gázvezetékbe épített mágnesszelepet. a gázszolgáltató kéri. azért a betápvezetékbe kellene építeni mert az lenne az egyszerübb.
(#) Gafly válasza fody hozzászólására (») Nov 8, 2007 /

> milyen sok "CO" baleset fordul elő
> manapság a rossz kémények miatt!!

Jo kemeny eseten is elofordulhat.
Jol begyujtasz a kazanba/kandalloba/kalyhaba,
vagy csak zuhanyzol es megy a vizmelegito
az asszony meg elkez fozni es bekapcsolja a
kulszo szellozesu elszivot, rogton megfordul
a huzat a kemenyben....

> a gázszolgáltató kéri.

Vajon a gazszolgaltato elfogadja-e
azt a megoldast, hogy veszel a Lidl-ben
egy master/slave elosztot es abba dugod
be az elszivot es a "gazszelepet"?
(#) proli007 válasza Medve hozzászólására (») Nov 8, 2007 /

Most, hogy már átgondoltam, Én sem!

Persze, csak szokatlan egy erősítőtől, hogy a testre van kötve a bemenet, mert így úgy működik, mint egy B osztályú munkapontú fokozat. Most már látom, hogy így erősíti és egyenirányítja az első fokozat a jelet. persze egyutasként. (tranyóknál volt szokás ez a megoldás, demodulátorként)

A kimenetére kapcsolódó kondi, nem túl szellmes megoldás, nem puffereli a jelet, hanem inkáb csak szűri. (kb. 0,5msec) Viszont az IC "teljesen feleslegesen" (kb.25mA-rel) rángatja a kondit a tápból, és ezzel a tápot is. Ha a szűrés lett volna a cél, akkor egy ellenállás előtte célszerűbb megoldás lenne. Ha dióda lett volna a második fokozat bemenetén, akkor "csúcsegyenirányítót" kaptunk volna.

Na de ne ragozzuk tovább, így is működik, és ez a lényeg, nem lőnek ezzel nyúlat szerintem.

üdv! proli007
(#) Gafly válasza fody hozzászólására (») Nov 8, 2007 /

Kozben gondolkoztam
Vannak egytokos triakos optocsatolok.
MOCstb...

Ha a gazszelep 230V-os (mint peldaul
azokban a gazkazanokban amelyeket ismerek)
akkor ezt onmagaban az IC elviszi..
Van nullatmenetes is..
Nagyobb terheleshez megfejelheto
kulso triakkal...

A vezerles oldalon csak egy infra LED-et
kell meghajtani (diodahid, diodak, kondi,
meg egy ellenallas...).
Tap nem is kell, fel okolnyi dobozban elfer
az egesz..
(#) péter-70 hozzászólása Nov 10, 2010 /

azt szeretném megtudni hogy egy VK 4105A és egy VK4105M gázszelep között mi a külömbség?
Az üzletben ahol vásároltam az M tipusút azt mondták beszerelhető az A helyett mert ugyanis olyant már nem kapni, a szakember pedig azt mondja nem jó.
(#) konop válasza péter-70 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

A VK4105M-en van modulációs tekercs, az A-n csak egy csavar van, amivel fixen beállítható a égőnyomás.

http://products.ecc.emea.honeywell.com/hungary/pdf/vk41-vk81-en1r91...01.pdf
(#) kovacskri hozzászólása Dec 29, 2018 /

Sziasztok, Kérdésem lenne, hogy valaki jártas közületek gázszelep témában? Konkrétan a modulációs vezérlessel kapcsolatban lenne kérdésem. Adott egy SIT Nova 825-ös gázszelep. (Sit Nova 825 Manual) A fent említett szeleppel begyújtom az égőt. Működik is, viszont ha feszültséget adok a tekercsre, akkor egy picit megemeli a lángmagasságot és ha változtatom a feszültséget, akkor nem történik semmi. Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a probléma? Konkrétan arra lenne szükségem, hogy tudjam állítani a lángmagasságot, amit ezzel a szeleppel lehetne is, de mégsem sikerül.
(#) vision61 válasza kovacskri hozzászólására (») Dec 29, 2018 /

Szia!
Konkrétan ezt típust nem ismerem, de a gyártó azt írja, ez a funkció opcionális. A típusszám valahol tartalmazza.
Ezenkívül ha nincs meg hozzá a gyári stekker, amiben benne van a graetz híd, akkor egyenfeszültséggel kell vezérelni.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2018
(#) kovacskri válasza vision61 hozzászólására (») Dec 29, 2018 /

Természetesen egyenfeszültséggel próbálkoztam. A betáp stekker meg van, a modulációs tekercsre pedig csúszósaruval csatlakoztak még a gázkazánban is. Idő közben szereztem egy ugyan ilyen tipusú szelepet, bár a cikkszáma más. Az egyik 0825011 (ezt próbáltam már) a másik viszont egy 0825015-ös cikkszámú szelep.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem