Fórum témák
» Több friss téma |
Ok. köszi. Előbb összeütök hozzá egy áramgenerátort. Ez a legendás "szupepe féle áramgenerátor" bevált dolog? Nem értem minek bele egy közel 30 A es FET, párszáz mA terhelés miatt. De nem gond mert van a "fegyvertárban" ilyen FET em. A moduláció bemenetre sima DC + kell gondolom, vagy négyszöggel hajtsam? De az már impulzus hajtás, arra azt mondtad nem kell mert felesleges...
A prizmát és a tükröket felejtsem is el? Nem kellenek? Csak az utolsó lencse a lényeg?
Nah beszereltem egy hűtőbe a diódát, és egy piaci lézer lencséjével bekollimáltam. hát nem volt egyszerű
![]()
Nah adtam neki 150mA-t, itt már elég erős volt. Mennyit adhatok neki, hogy azt még folyamatosan viselje el? gondolok itt egy discolézerben valo folyamatos müködésre
![]()
Hát adatlapot kéne megnézni, mert a 16x-osnál 300mA felett is lehet adni valamivel. De ez nem feltétlen van így a 18x-osnál. A prizmát, meg tükröket rakd csak el, nehogymár ne legyen hely a lakásban nekik. A fet legfeljebb impulzusban bír 30A-t. Kell a teljesítményfet.. de persze a 2W-os ellenállás helyett is lehet fél wattosat használni csak melegedni fog. A FETnek még kis hűtőzászló sem nagyon kell, csak ha tényleg sokat megy.
Ok, köszi a választ. Tervezek/vasalok egy panelt a meghajtó áramkörnek és ha ketyeg akkor majd még kérdezek a beüzemeléskor. Kissé áttervezem az áramgenerátort , TSSOP tokozású OPAMP és 0603 alkatrészekkel lesz hosszúkás panelen felépítve hogy beleférjen egy 2 elemes MAGLITE zseblámpába. (MAGLITE szerű...az eredeti nagyon drága, de a ferdeszemű piacon van olyan ami tök úgy néz ki)) Lehet teszek elé egy STEP-UP konvertert (SOT23-5 tok / IN : 0,8 V (min) , OUT : 1 - 20 V ADJ / 500mA (max) ) és elmegy majd 1db "AAA" cerkaelemről, vagy 1,2 V os akkuról is...
![]()
Erről a step-ep-ról itnál picit részletesebben alkatrészmegjelöléssel?
![]() ![]()
Ezek tulajdonképpen felfelé konvertáló DC/DC inverterek (kis (pl 1 - 1,5V) bemeneti feszültségből nagyobb pl 5 V stabil vagy beállítható (ADJ/beállítható) feszültséget csinál) Típus pl. NCP1400 vagy LM2704 de gyárt ilyeneket a MAXIM is. Topi cikkei között találtok róla részletes leírást.
sziasztok. nekem van egy dvd olvasóból lézer. nem értek ezekhez a dolgiokhoz, csak érdekel a téma, és gondoltam, h a köz érdekében felajánlom közfelhasználásra. postai feladást gondoltam, szép kis csomagban. a lényeg, h hű vágyam látni élőben, ahogy egy lézersugár meggyújt egy papírt, ha ezt meg tudnátok valósítani vele, akkor, tudnám, h nem volt hiába minden adakozó irányú felvetésem, és végülis, lassann karácsony, vagy nem???
![]() tehát pestiek jelentkezését várom! ui:még mielőtt elkezdenétek írni a kérdéseket róla, az előtt elmondok róla mindent amit tudok: vannak rajta címkés számok, ezek a következők: 3647024ai cs10k33k890 f125ja ez a 3 címke van rajta, a cuc egy lg dvd olvasóból lett kiszedve, van benne egy négyzetes prizma v mi. ennyit tudok róla modani, esetleg képet tudok róla küldeni. ![]() ha valakit érdekel, akkor bátran szóljon, én sajna nem took vele semit kezdeni, max tönkretenni ![]() ![]()
Lehet én nem értem csak, de ha másnak adod a diódát, akkor te hogy fogod látni élőben "ahogy meggyújt egy papírt" ? Rendes tőled, hogy felajánlod, a dvd olvasóban is vörös a dióda, csak éppen 10x gyengébb, mint ami az íróban van.
gondoltam ha pestről valósi akinek adim, akkor az pár perc erejéig meg tudná mutatni, am meg ezt nem igazán tudom, h mi és miér erősebb, azt meg végképp nem, hogy hogyan működik
![]()
Gondoltam egyet és szétkaptam az asus cd írómat.. úgyse használtam már 1 éve, reméltem, hogy találok benne valami hasznosat. Találtam is, egy frankó TO-9 dióda tokot
![]() Bővebben: Link A dióda is biztos működik. Azon gondolkodtam, hogy érdekes-e kiszedni a diódákat a fejből (már a dvd írónál is), mert ha bennemarad, akkor a külső lencsét kell csak kicsit kintebb tolni. Na ezt is megvizsgálom valamelyik nap. Illetve egy kérdés, ami mostanában foglalkoztat : miért is class 1 -be sorolják a 150mW-os vörös lézert a dvd író dobozán??? És a legalább ekkora teljesítményű 780nm-es cdírósat??
Én éppen ezért nem szedem ki a diódát közvetlenül csupaszra, csak a "mini öntényházig ..." azt kell ráaplikálni majd egy bordára... persze ha csak ha nem gáz , hogy nagyobbacsaka helyet foglal!
![]()
No, Collector javaslatára megvizsgáltam az Infradiódát ami a dvd írókban van, a vörös mellett... vegyes tapasztalatok, ami az eltérő mértékű elnyelésből adódik ... pl. 150 mA-el hajtva a szigszalagot, iszonyat lazán égeti, látványosan szinjátékkal, ugyanis az alapból halnány piros fénye az égetésközben pontszerűen fehéren "izzik"mint egy miniívhegesztő ...
![]() ![]() Tényleg arra nem irtatok semmit, hogy egy olyan optikai kábellel, amikkel a digitális erősítők vannak összekötve, szerintetek lehetne-e vezetni a lézersugarat viszonylag veszteségmentesen ... ??? ![]()
Az optikai szál nem jó veszteség nélküli elvezetésre.
A cégnél ahol dolgozom ezt kipróbáltuk mert csinálni akar opto szál vizsgálót ő azt mondta hogy ezek meghajtása 800 nm-körüli hullámhosszal hajtják mert kevesebb a vesztesége a szál falán belül nameg nem verődik ide oda.
A kék szigetelőszalagot nekem viszi mint a huzat, mindkettő. Amúgy azért, mert a kék a komplementer színe a vörösnek (illetve a cián szín lenne az egészen pontosan) a zöldnek meg a vörös (illetve magenta)
Sziasztok !
Látom kísérletezgettek az infra diódákkal is. Ezeken hogyan szokás beállítani a megfelelő fókusztávolságot...lévén hogy nem a látható tartományban van? Nekem is van ilyenem pár db, hátha használhatók valamire.
Azért látható ott egy gyengécske piros fény ... én annak a segítségével lőttem be ... plussz ha kell akkor a digit kamera....
DJatis! Igazából a kérdés, hogy a veszteség mit jelent? Mert ha van pl. 10% veszteség 1 méteren, akkor az hírközlésben pl. gáz, de nekem 10 cm-en teljesen jó .... tudsz erről mondani valami infot még???
Amit nem értek: Van ez a link, biztosan ismeritek a "maglite zseblámpából lézerpointer ..." demo videót.
Bővebben: Link A demo végén látszik szabad szemmel a piros lézersugár (oldalról, nappal...(?) ) az csak valami trükk vagy tényleg látszik? Milyen teljesítmény kell ehhez? Én bármit csinálok nem látszik a sugár, csak a pont a falon, ráadásul nem is éget. Kb olyan mint egy piaci pointer, no annál kicsit azért erősebb. 100 - 150 mA el van hajtva a dióda. Összedobtam azt a POWER MOSFET es verziót SMD ben, az egész FET estül mindenestül 3,5 cm X 1 cm es panelen van. Belefér egy "AAA" s maglite zseblámpába is. Jelenleg 3 V ról ketyeg, majd lesz 1,5V os verzió is. Ha érdekel valakit majd befényképezem. Szóval látszani kéne a sugárnak vagy sem? Vagy én csinálok valamit rosszul?
Ja, tényleg elfelejtettem. Ha esetleg valakit érdekel. A Bp. - i 4tigris piacon ( Kőbányai út) a gagyi piros pointer 70Ft , (nem elírás, igen hetven forint ...) / db áron beszerezhető.
![]() ![]() ![]()
Úgy emlékszem valaki kérdezte miért a CLASS 1 be tartoznak a DVD írók. Ezzel kapcsolatban ezt találtam:
"LÉZEROSZTÁLYOK: I. Lézerosztály: Ide olyan alacsony teljesítményű lézerek tartoznak, amelyek normál működési körülmények között nem bocsátanak ki veszélyes sugárzást, mert teljesen zártak. (Vagy zárt dobozban működnek.) Ilyen lézereket alkalmaznak a lézer nyomtatókban, a CD lejátszókban, stb. II. Lézerosztály: Az ide tartozó lézerek fénye már kilép a dobozból, de a kisugárzott teljesítmény még nem éri el az 1mW-ot. Ennek ellenére, hogyha a lézerfény huzamosabb ideig éri a retinát, akkor akár látáskárosodást is okozhat. A szem automatikus pupillareflexe (aminek 0,25s a reakcióideje), azonban megvédheti a retinát a sérüléstől. II. Lézerosztályba tartozó lézerek pl. a lézer pointerek és a kisebb He-Ne lézerek. II.a Lézerosztály: Ezen lézerek fénye is kilép a dobozból, ezért az a szembe kerülhet. Kisugárzott teljesítményük kevesebb, mint 1mW, és csak 1000 másodpercnyi közvetlen megvilágítás után képesek a szemben maradandó károsodást okozni. Ilyen lézerek találhatók pl. a vonalkód olvasókban. III.a Lézerosztály: Ide a 1-5 mW közötti teljesítményű lézerek tartoznak. Ha a nyaláb csak kis ideig (másodperc törtrészéig) éri a szemet, akkor nem okoznak maradandó károsodást. Hosszabb behatás esetén vagy gyűjtőlencsén át nézve viszont nagy eséllyel károsítják a szemet. Ilyen lézer dobozán (vagy a szobában, ahol a lézert működtetjük) figyelmeztető táblát kell elhelyezni. Ezen a táblán fel kell hívni a használó figyelmét arra, hogy a lézerfényt mások szemébe irányítani nem szabad. Ilyen lézerek a nagyobb He-Ne lézerek, vagy a nagyobb teljesítményű lézer pointerek. III.b Lézerosztály: Olyan folytonos üzemű lézerek, amelyek teljesítménye 5mW és 500 mW között van. 0.25 s-os impulzusos lézerek közül azok tartoznak ide, amelyek kevesebb, mint 10J/cm2 energiasűrűségű nyalábot bocsátanak ki. Fényük közvetlenül a szembe jutva biztos látáskárosodást okoz. Még a szórt/falról visszavert fényük is veszélyes. Ezeket a lézereket előzetes instrukciók megadása után lézerekre vonatkozó biztonsági szabályok ismeretével nem rendelkező személy is működtetheti, persze csak védőszemüvegben! IV. Lézerosztály: Az ide tartozó lézerek folytonos üzemben 500 mW-nál nagyobb teljesítményűek vagy 0.25 s-os impulzusüzemben 10J/cm2-nél nagyobb energiasűrűséggel rendelkeznek. Az ezekből kilépő lézersugár veszélyes a szemre, a bőrre és tüzet is okozhat. (Ez még a visszavert/szórt fényükre is igaz.) Ilyen lézer pl. a CO2 (széndioxid) lézer."[u]
Menyus! Engem érdekelne az smd-s cucc, illetve a step-up is, ugyhogy nyugodtan tedd fel szerintem a kapcsolástól kezdve az alkatrészlistán át az egészet ... biztos mást is érdekelne ...
![]() Hogy miért látszik a fény? Videon valóban valószínű a füst, vagy poros helyiség, esetleg párás .... illetve azért lehet a kamerabeállításokkal is ügyeskedni, főleg fénykép esetén ... ![]() A 70ft-os pointert illetően tényleg bombajó ár!!!!!!! ![]() ![]() ![]() DE a lencsét kiszedheted a dvd íróból is, az is elég jó .... ha égetni akarsz vele, akkor ugyis érdemes fúkuszálni a kollimálás helyett, arra nagyon jó a legfelső lencse és a fókuszpontja is bejátszható elég közelre ... kollimálásra pedig az alsó, nagyobb lencse a jó de ott a diódát viszonylag messze kell tenni a lencsétől, igy nagyobb helyet foglal ...
Összeszedem a skicceimet, berajzolom valami CAD progiba és felrakom. Illetve a nyákrajzot is felrakom majd PSD (photoshop) ben onnét egy az egyes méretben nyomtatható mirrorban vasaláshoz. Addig is itt a step-up konverter datasheetje. Ez 2,2 -7 V inputtól üzemel 20 - 24 V ig, 500mA csúcsáram mellett. Természetesen a kimeneti fesztől függ a kivehető áram, de 5 V on tudja az 500 mA t is akár. Van olyan is ami 0,8V inputtól megy, de annak a kimeneti árama maximum 100 mA, ez szerintem kevés egy lézerdiódához. Pedig az lett volna az igazi, 1 cerkaelemről járatni az egészet. Majd keresek másik IC t ami nagyobb áramot tud a kimeneten. Addig is ízlelgessétek a másikat. az sem rossz...
![]()
KÖszi, megnézegetem .. nekem amugy nemcsak a a lézer miatt kellene, szóval fogékony vagyok mindenre ...
![]()
nah a diófa egész éjjel ment 170mA folyamatos áramról hajtva. azzal a fajta egytranyós áramgenyával amit felraktam. passzív kis pici hűtéssel. nagyon faintos
![]()
Hááát... én direkt megküldtem már 350 mA-el is szépen égetett, de hozzáteszem, nem kétszer annyira nagy energiájú volt (nem mértem, inkább a tapasztalati dolog), mint pl. ha 150-160 mA-el megy, vagyis szerintem nem lineáris a teljesítménynövekedés a felvett áram függvényében (gyanítom, jobban nő az elfűtött hő mennyisége ... ) de lehet csak a fókuszálás volt eltérő a két esetben, szóval ezt ne vegyétek készpénznek .... és egyszer "véletlen" 550 mA-el is megzavartam ..... az én diódám bírta ezt, de az 550 mA-es esetben hamar visszatekertem a potit, mert a dióda olyan szinten forrósodott, hogy féltem, kiolvad az öntvényből (nem volt semmi normális hűtés rajta csak a pici öntvényházikója és pillanatok alatt elkezdte égetni a kezem ahogy fogtam .... ) ... viszont azalatt a pár másodperc alatt nem halt meg .. hozzáteszem, azalatt az idő alatt a lézer fókuszált fénye olyan erős volt egy kb. 1 mm átmérőjű körben, mint 200 mA körüli áramnál mikor minimálisan picire, pontszerűre fókuszálom ... izgat is picit a dolog, már rendeltem egy komolyabb peltiert (137W -os
![]() ![]() ![]() ![]()
Hello
Rendeltem egy "Lézer modul barkácsoláshoz" nevű kütyüt az alábbi net oldalról. http://www.uv-toll.hu/index.php?todo=properties&prod=211 Ma érkezett meg. Mindenéle roncsolás nélkül darabokra lehet szedni.(lásd a képen,nem a legjobb kép) Szerintem megéri. :yes:
járt valamilyen lencse hozzá?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |