Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szintetizátor javítás

Témaindító: Ryder007, idő: Dec 26, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 25
(#) Zongorista28 hozzászólása Feb 23, 2013 /

Sziasztok!Üdvözlök Mindenkit!

A segítségeteket kérném! Van egy Roland VA-7 amelynek az a baja, hogy egyetlen egy hang nem szól.A 4.-ik oktávnál a bé.Nem hinném,hogy kilyukadt a Gumiharang inkább arra gondolok,hogy poros elvan szennyeződve. Hogyan jutok hozzá a gumisorhoz?Már szétszedtem,és arra a következtetésre jutottam,hogy ki kell vennem egyenként egy pár billentyűt,hogy hozzá férjek. A billentyűk hátoldaláról a rugókat már eltávolítottam, csak nem tudom hogyan kell kivenni magát a billentyűket.Van valakinek erről valami tapasztalata?Előre is köszönöm!
(#) Rober_4 válasza Zongorista28 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Szerintem megoldottad azóta, de ha nem ügyeskedj, van egy olyan helyzet amikor kijön magától.
(#) Gabi45 hozzászólása Márc 11, 2013 /

Sziasztok! A segitségeteket kérem ha tud valaki segíteni! Van egy SENCOR SM I es szintetizátorom és a komputeres vezérlése le fagyott! Semmit nem tudok állítani. Csak az alap billentyü hang szól és semmi más! Semmit nem tudok programozni!! A segítségeteket köszönöm. Gabi.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2013
(#) Zongorista28 válasza Rober_4 hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Igen,sikerült! Ahogy leírtam a segítségemet oda mentem a hangszerhez és sikerült kivennem azóta kutya baja,valóban csak poros volt a Gumi.
Bátortalan voltam,mivel ez volt az első hogy szétszedtem Ő kelmét.
Ezentúl egy picit bátrabb leszek ezt már megtanultam. Remélem nem kell sokat tanulnom
(#) kovacsna hozzászólása Jún 24, 2013 /

Sziasztok!

Egy Roland FP8 digitális zongora javításában kérnék segítséget.
2 éve vettem egy ilyen zongorát, ami életképtelen állapotban került hozzám. Állítólag villám járta. Sajnos nagyon barbár kezek nyúltak hozzá. Miután egy fóliaszakadást megtaláltam az egyik eprom alatt el is indult. Viszont a hangok csak kb. az első két oktávig szólnak rendesen. Efelett már csak zörög és visít. Gondoltam a DA konverter, de nem az. Meg az amúgy se csinálna ilyet. Aztán a proci RAM-jára gyanakodtam. Csere. Az sem segített. A NYÁK-ot többször is átbogarásztam. Adat és cím buszokat egyaránt. Elvileg jó. Más ötletem nem maradt mint a két hangmintákat tároló EPROM vagy maga a szintézist végző kontroller hibája. Ha esetleg valakinek volna hangminta EPROM tartalom azt nagyon megköszönném. Amúgy a gép MIDI-n keresztül remekül működik. Minden funkciója használható.
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv,
KN
(#) Rober_4 válasza kovacsna hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Talán ha egy két kapcsrajzot mellékelnél, az segítene...
Nem értem a kérdésed:
Ha midin keresztül remekül megy, akkor mért kell a hangminta epromot babrálni?
A billentyűzetnél pich karnál elköthettél valamit. Illetve valamelyik billentyűzetvezérlő dologgal lehet a baj. Van amikor a billentyűzet felső része külön másik, de ugyanolyan kábelen megy cseréld ki a kettőt vagy ilyenek. Több adat kellene, hogy segíthessünk, de érdekes a problémád!
(#) jozsika81 hozzászólása Aug 28, 2013 /

Sziasztok kis segitségre lenne szükségem.
Van egy tyros 1. em és hdd-t cseréltem benne de valamit elszurhatam mert éget szagot éreztem bekapcsolásnál és csak fehér volt a képernyő és azota nem kapcsol be.annyit csinál hdd nélkül bekapcsolásnál bejön a yamaha logo a képernyön az összes style és voice választó gomb kinyulad aztán lefagy nemm tölt be.ha benne van a hdd akkor csak egy fehérség jön be a képernyön és nem csinál semmit....mi lehet a gond?,tudna valaki segiteni.
(#) Szpisti válasza jozsika81 hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Valószínű kuka lett az alaplap, de azért ne add fel!
Csinálj egy nagyresetet (bekapcsolás közben a legfelső C hangot nyomvatartod).
Ha nem segít, akkor az egyetlen reményed Miskolczi Péter Yamaha szervízes .
tel: 30/2528538
(#) kovacsna válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Szia!
Sajna az egész Service Manualt nem tudom ide feltölteni mert 8MB, de a netről szabadon letölthető. (Roland FP-8 SM.) Megköszönöm, ha letöltöd és megnézed.
Azért kell babrálni az EPROM-ot, mert abban vannak a gyári hangok. Enélkül önmagában nem lehet játszani rajta a fent említett dolog miatt. Most lényegében nem más , mint egy MIDI billentyűzet.
Nincs elkötve semmi sajna. A billentyűzetet vezérlő IC is jó, különben a akkor MIDI-n sem menne.
Ha sikerül letöltened az SM-et (akár privát mailben is elküldhetem) akkor látni fogod, hogy miről van szó igazán.
Előre is köszönöm, segítséged.
Üdv.
KN
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2013
(#) kovacsna válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

(#) Rober_4 válasza kovacsna hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Igen most már értem. Midin keresztül minden billentyű jó. Fent is lent is. Viszont a felső oktávokon nem szólal meg a hangminta, ezért gyanakodsz arra, hogy az Epromban sérültek meg az adatok. Ebben az esetben tényleg nehezen tudunk segíteni sajnos
(#) kovacsna válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Pontosan. Némi előrelépés azért történt, azaz eddig nem vettem észre. A legfelső 8 billentyű is jó. Viszont csak a PIANO hangzáson. Amint váltok e-pianora vagy malletre, akkor ott már semmi nem jó. Ezt nem írtam le korábban.
Az új dolog az, hogy az egyik epromnak a CE lábát folyamatosan lent tartja a PCM vezérlő. A láb 0-ra aktív. Felvettem azt a lábat, hogy megnézzem az eprom fogja vagy sem, de úgy néz ki a PCM vezérlő. Viszont ha a másik epromnak lekényszerítem a CE lábát, akkor a jó hangok is olyanok lesznek , mint a rosszak. Kezedek afelé hajlani, hogy a PCM vezérlő félhalott. Bár az is lehet, hogy azért nyaggatja azt epromot, mert nem tud rendesen olvasni belőle. Na majd még szkóppal megnézem, mi is történik az epromok CE lábain, mikor leütök egy hangot.

Lehet, hogy írok egy nagyon síros levelet a japán Rolandnak. Hátha valahol porosodik nekik egy CPU board. Sajnálnám kidobni ezt a remek gépet.
A Kelet-Európai Roland vezetője áttételesen ismerős, de sajna ők nem tudtak segíteni.

Amúgy köszönöm a segítséged!
(#) Rober_4 válasza kovacsna hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Mindenképpen érdekel a téma, ha jutsz valamire, velünk is oszd meg!
Köszönöm.
(#) benjami válasza kovacsna hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Azért mielőtt kidobnád (vagy csak midi billentyűzet válna belőle), érdemes lenne egy felhúzó ellenállással próbálkozni azon a CE lábon. Hátha a vezérlő kimenetén csak a felhúzó FET szakadt meg.
(#) kovacsna válasza benjami hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Ki nem dobom azért..
Viszont ez egy jó ötlet. 1k-val felhúzom tápra..kiderül.
Köszi a tippet
(#) kovacsna válasza benjami hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Sajnos nem jött be. Érdekes, hogy amíg nem ütök le rosszul megszólaló hangot addig a CE láb tápon van. Mihelyst leütöm a nem működő hangot, kb 2V-ra áll be és ott is ragad. Még 1k-val sem tudom felhúzni tápra. Szkóppal még nem néztem...Eddig ez az eredmény.
(#) tomoro hozzászólása Jan 6, 2014 /

Sziasztok! Legyetek szívesek segítsetek már rajtam. 2.-hónapja vásároltam egy Roland va7-hangszert, elég olcsón megtudtam venni mert néhány billentyű törött volt így ragasztva van. Azt mondta az eladó,hogy nincs semmi baja a hangszernek. Hát ez nem így van... Olyat csinál a hangszer, hogy gondol egyet és el kezd zúgni, a hangszórókon keresztül. Kikapcsolom be és utána jó, mikor kedve van ismét csinálja. Lehúztam vele 6-bulit egész éjszakás bulit, egyiken se csinálta. Itthon gyakorlás közben előszokott jönni. Olyat is csinál,hogy pattog a hangszóró, mint mikor kontaktos valami, de ezt is időközönként csinálja. A másik gondom és nem tudom,hogy összefüggésben van-e, pc-vel összekötöm a hangszert, természetesen midizem. Pc-n elindítok egy song-ot, a hangszeren szépen szól egy darabig, egy idő után(gondolom bemelegszik a hangszer) és szép lassan kihagynak a sávok oly annyira,hogy már nem is szólal meg a song. Kikapcsolom várok vele,hogy hűljön és utána újra jó minden, egy darabig. Azt hozzá kell tennem,a hangszer saját memóriájából teljesen jól szól, nincsenek ilyen jellegű gondjai. Szerintetek, mi baja lehet? attól tartok alaplapi gond? vagy lehet csak szimplán kontakt hiba? vagy akár egy kondi?? Köszönöm a válaszotokat.
(#) kovacsna válasza tomoro hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Szia!

Ennek nagyon tápegység szaga van. Én legalábbis azt nézném meg elsőnek. Főleg a fesz.stabok utáni kondikat. Ha találsz benne szub-miniatűr kondikat és van hely, akkor hajítsd ki őket és cseréld normál kondikra. Hasonló problémám volt egy kis behringer keverővel. Adott idő után zúgott. A gondot a 7815 és 7915 utáni két 10µF-os szub-mini kondi okozta. Kivéve is jó értéket lehetett mérni rajtuk. Sajna a meleg kinyírta őket. Kis kitérő után:
A zúgást jó eséllyel melegedés okozza. Lehet épp egy megfáradt tranzisztor is, de nem tartom valószínűnek. Jó teszt, ha bekapcsolod, és amikor el kezd zúgni, akkor a táp kimenetén váltó feszültséget mérsz. Így láthatod, ha bezajosodik a táp.
Azért gondolok a tápra, mert a MIDI-vel is gondod van. Ergo a digitális rész is megbolondul, tehát szerintem valahol arra a részre is ráül a zaj.
Ha a táp rendben van, akkor D/A átalakító, majd a végfok körüli kondikat kell átnézni.
Pl a FP-8 nak egy hibája, hogy a D/A átalakítóban a kondik megfáradnak. Cserélni kell őket.
No de, ahogy a mondás is tartja, indulj a kályhától. Első a táp. És szerezz be egy service manualt.

Üdv,
KN

Hát, nagyon köszönöm a válaszodat. Nálunk a szobában 25c-fok körül van, ahol eddig ezzel a hangszerrel zenéltem jóval alacsonyabb volt a hőmérséklet. Elképzelhető az,hogy ezért nem jelentkezett zenélésközben a probléma? Azt megfigyeltem,hogy használat közben a hangszer tápja körül eléggé melegedik, tehát a hangszer külső burkolatán jól erezhető hogy bizony meleg. Végül is nem tudom hogy az üzemi hőmérsékletnek mennyinek kell lenni-e. Én azért annyira nem értek ezekhez a dolgokhoz, viszont picit megnyugtattál, hogy nem olyan nagy a baj,hogy pl. alaplap csere ami igen húzós... találtam service manualt igaz roland va76 de a két hangszer nem sokban tér el egymásközt.

Itt a legkevésbé számít hogy hány fokos a szoba. Max akkor lenne gáz, ha valahol 40-50 fokban játszanál, de meg ott is muzsikálna az elektronika.
Persze, hogy melegszik, azzal nincs is gond bizonyos határok között.
A gond az elektrolit kondikkal vannak. Azok hosszútávon nem szeretik a meleget, meg sok mást se. És bizony ami még este jó volt , egyszer csak reggelre nem jó.
Nem lesz azzal nagy gond elvileg.
Arra nem esküdnék meg, hogy teljesen ugyanaz a doksi. Ez a javítás alatt dől el, de még néha típuson belül is vannak eltérések.
Keress valakit, aki sokat javít és nézzétek át. Ha nem nagy tapasztalatod van ezen a téren, inkább ne állj neki. Könnyű hazavágni, ha nem figyel az ember. A másik jó tanács, ha lehet, ne használd. Sajna az ilyen döglődő kondik, elsőnek csak ilyen alap hibákat művelnek, de csinálhatnak nagyobb gondot is, de ez sok mástól is függ. Viszont, mint tudjuk az elektronikai dolgok füsttel működnek. Ha kijön a füst....
Üdv,
KN

Nem bírtam nyugodni és kivettem a tápot, és lefotóztam. Szemre azt látom,mintha anyák egyes részeit valaki átfolyatta volna cinnel, bár nem tudom, lehet hogy gyárilag van így, valamint látok olyat ahol fekete a nyák, feltöltöm a képeket és megjelöltem ahol látom a fekete-részt is.

A fólia ónozása az gyárilag van. Emiatt ne aggódj.
A SMD ellenállások valaminek az előtét ellenállásai és melegednek. Ez nem gond. Azért nem árt megmérni őket, hogy nem nyúltak-e meg. (megnőtt az értékük)
Ami gyanús az a hűtőbordánál lévő kisebb kondik! A nagy pufferek két oldalán.
Szintén gyanúsak a kis fólia kondik. (C45,C44, stb)
Keress repedéseket a forrasztásoknál. (körkörös repedés) Az is lehet gond. Át kell melegíteni ami gyanús és nem árt pici friss ón sem neki.
Ami szintén gond lehet az a kimeneti pufferkondik, lévén ez egy kapcsoló üzemű táp.
Én továbbra is azt javaslom, hogy hagyd melegedni, hagy zúgjon és akkor mérni.
Sokat segít ilyenkor egy hajszárító. A panel közepétől kifelé, negyedenként melegíted a panelt.
Így elő kell jöjjön a gond, ha a meleg okozza és jobban be lehet határolni a hibás alkatrész helyét. Sokat segíthet egy szkóp, mert azzal látni lehet a zajosodást.

A panelen óvatosan nyúlkálj. A primer oldalon kb 300V körüli egyen feszültség is lehet. Komoly áramütést okoz!!! Illetve ha kihúzod, akkor is legalább 3-4 percet várj, mert a nagy puffer kondikban ott lesz az a 300V körüli fesz. Igaz van hozzájuk kisütő ellenállás, de idő kell neki.
Érdemes rámérni, és még véletlenül se zárd rövidre a lábait.

Üdv,
KN

Köszönöm a segítséget. Csütörtökre ígérte az egyik ismerősöm aki ért az ilyesmihez és együtt megnézzük. A gond az,hogy szerdára be van vállalva egy bulim, remélem ez még belefér és nem lesz semmi gond. Ígérem, leírom mire jutottunk vele. Mikor vettem a hangszert azért adták áron alul mert néhány billentyű ragasztva van, viszont azt most vettem észre ahogy szétszedtem,hogy szinte minden felivogató el van törve. Tehát ami a nyákokat fogják,pl. 5 csavarból fogja 2 lógott a hangszerben, most már nem, mert rögzítettem. Átnéztem az összes panelt a hangszerben, nem látok rajta sérülést, de félek attól,hogy nehogy hajszál repedt legyen valamelyik panel. Remélem nem!!
(#) kovacsna hozzászólása Jan 6, 2014 /

Nincs mit. Max abban tudok segíteni, hogy postán elküldöd és megnézem.
Szerintem leejtették.
(#) tomoro válasza kovacsna hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Ha nem boldogulunk vele és ha van rá lehetőség akkor inkább elvinném hozzád a hangszert természetesen ha vállalod.
(#) tomoro hozzászólása Jan 11, 2014 /

Sziasztok! Még nem sikerült megnézetnem a szerelő ismerősömmel a hangszert(nem ér rá), viszont annyi változás történt,hogy ha a fülalgatóba be dogok egy jeck dugót, és a kimenetet összekötöm az aktív falakkal, nem hallom a falakon a pattogást(ami időközönként van a saját hangszóróján) illetve nem kezdett el zúgni, pedig használtam a hangszert egyhuzamban 10-12-órát. Nekem abból az szűrődött le,hogy az erősítőresze ami rossz. Gondolom a midi kapcsolatos probléma teljesen máshol keresendő. 2db ilyen: http://bolthely.hu/orczy/id/TDA7350_IC_TDA7350 IC van benne.
(#) tomoro hozzászólása Jan 11, 2014 /

Annyi kérdésem volna, amit az elsö képen berajzoltam az konkrétan mi? előerősítő rész?
(#) Szpisti válasza tomoro hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Nézd meg, össze van-e kötve a két hangszórórács a testpontokkal. Ha nincs akkor mindkettőt testre!
(#) tomoro válasza Szpisti hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Köszi a válaszod, megnézem.
(#) tomoro válasza Szpisti hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Szia!Megnéztem, igen le van testelve. Ez a két IC okozhat ilyen jellegű problémát? hogy időközönként (2-3 percenként) pattog a hangszóró,(mint egy bakelit lemezjátszó) gondol egyet és érős zúgóhang jelenik meg a hangszórókon, de van olyan hogy napokig nem zug a hangszóró, de a pattogás az állandó.kimeneten semmi ilyen jellegű gond nem jelentkezik!
Következő: »»   12 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem