Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   155 / 278
(#) kopasz11 hozzászólása Nov 9, 2014 /

Kedves Mester urak !Meg tudná esetleg írni valaki hogy hol lehet szerezni egy hegesztőhöz,prespánpapírt,valamint huzal szigeteléshez lakkot ill. effélét,kedvezö áron? Köszönettel előre is.
(#) kopasz11 hozzászólása Nov 9, 2014 /

Szeretném megkérdezni ;Tudna e valaki a kétütemű egyenirányításról pár precíz szót írni,esetleg rajzot küldeni!Előre is köszönöm.
(#) fongab válasza kopasz11 hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Szia
"kétütemű egyenirányításról pár precíz szót írni"
Sajnos csak kétütemú motoról hallóttam. Egyenírányitásnál a kétütas egyenirányitásként ismerem csak, ezt a megoldást Itt leírják az összes variációt Bővebben: Link
A kétutasnak a hátránya hogy a tekercset meg kell kétszerezni. (szerintem a dióda olcsóbb, mint a rézhuzal )
üdv.
(#) kopasz11 hozzászólása Nov 10, 2014 /

Sziasztok.Nem tudna esetleg nekem valaki prespán papír ügyben segíteni?
(#) invekd89 válasza kopasz11 hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Üdv!
Talán itt megnézhetnéd:zotek
(#) fongab válasza kopasz11 hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Szia
prespán lemez 0,1mm Ha neked ez drága esetleg nézzél körbe itt vannak az irat tartók, ami prespánból vannak, Akármelyik közepessen felszerelt papirboltba kapható pl.:prespán mappa

Vissza térve az eredeti kérésedhez: "valamint huzal szigeteléshez lakkot " itt nem egészentudom mit akarsz a huzalt szigetelni vagy a tekercset szigetelni. ha a huzalt akarod akkor még be kell szererezned egy szerkezetet ami a huzalra ráégeti a lakkot. (ugy lesz, zománc szigetelésű, huzal. )

Javítottam szigetelést hogy szallagal körbetekertem a huzalt (nem egy leány álom ) majd amikor készen volt a tekercs akkor szigetelő lakkba lett mártva (nálam ez Vilupál lakk volt 2komponens és nagyon büdös és ha sokáig belélegzed veszélyes (márt be tiltották ))
Ennek egy a hátránya sok hely kell a szalagnak Szalag Link
üdv.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2014

hanincs kapcsolóm knektetorokkal
(#) mpisti válasza fongab hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

"Sajnos csak kétütemú motoról hallóttam." ha nem hallottál egy és kétütemű egyenirányításról,akkor:Bővebben: Link
(#) kopasz11 hozzászólása Nov 10, 2014 / 1

.Ha nincs kapcsolóm.- konektetorokkal szoktam megoldani aproblémát.Ahány fokozat annyi konektor,lehet hogy ösrégi megoldás de egyszerübb és olcsóbb .minden egyes konektorra rá szokták írni fokozatok számáttussal,maj egy porcelán dugvillát szétszedve belül kb,2mm rézhuzallal áthidalva,természetesen tetelyét visszacsavarva,mindíg abba akonektorba dugod amellyel éppen hegeszteni akarsz.Eztazért írtam hamár végképp nics kapcsolód,és gyorsan dolgozni akarsz a gépeddel.Általában ez mindig bevált.

Nem olyan nehéz az .Persze ha kézzel tekered-egetverő,időbenis precizitásban is sajna.Nekem egy saját készítésű tekekercselöm van de kb 1 óra alatt fel lehet tekeni a primert és a szekundert is.Nrossz kis szerkezet,nekem megteszi.Üdv.Szeva.
(#) fongab válasza mpisti hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Szia
"ha nem hallottál egy és kétütemű egyenirányításról,akkor"
Igen, tévedtem. De ez akkor, nem maradt bennem.
üdv.
(#) JZoli hozzászólása Nov 12, 2014 /

Hoztak hozzám, egy átalakított Iskra Mig 150-es CO hegesztőt. A huzaltoló része lett átalakítva, és most kellene hozzá szabályzó panel. Tudom, hogy ez így elég nehéz ügy, de egy egygörgős, alaktörlő-motorszerű előtoló lett beleépítve. Tudnátok ehhez valami megoldást javasolni? Este-ha kell- készíthetek képet az előtolóról. Viszont lenne egy olyan gondom vele, hogy megpróbáltam egy külső tápegységről a motort.és már 12V-ról is nagyon gyorsan megy. A hegesztőben meg "csak 27V-os trafó van, egyébként a vezérlés is ezzel van táplálva.
(#) JZoli válasza JZoli hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Még egy kérdésem lenne ezzel a hegesztővel kapcsolatban: Ugye mint írtam eléggé belebuheráltak ebbe a gépbe. Össze-vissza van kötözve benne sok drót. A nagy hálózati trafónak állandóan meg kell kapnia a 230V-ot, vagy csak akkor ha a vezérlőrelé (amit a markolaton lévő gomb kapcsol) behúz?
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2014
(#) Melphi válasza JZoli hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Csak ha a ravaszt meghúzod.
(#) zosza18 válasza JZoli hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Ami most boncasztalon van nálam, az csak akkor kap 230V-ot, ha nyomod a gombot a markolaton.
(#) mpisti válasza JZoli hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

A Varstroj 150-et nem ismerem, ebben a kategóriában csak az 1600-as géppel volt dolgom. Abban csak akkor megy a főtrafó,ha a pisztolygomb be van nyomva. De ez nem jelenti azt hogy a 150-es gépnél is így van, mert több olyan barkács Co gép is van, amelyikben a főtrafó állandóan megy.
(#) Hetope válasza JZoli hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Nézd meg hogy van-e benne BTA41-es triak mert ha van akkor az hivatott a trafó indítására !
(#) kopasz11 válasza dobo hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Kedves Dobó! ha 2 diódás egyenirányítást készítenék,közép megcsapolásút,akkor dupla szekunder kell rá.Na már most ,tegyük fel ha a 2 x 35 menetet szorosan összefogva a két szálat, egymás mellett párhuzamosan ,persze külön- külön elszigetelve tekercselem fel a primerre s középen megcsapolom,összepréselem,a két ki induló tehát kilógó szek.kábelre,külön-külön egy egy diódát csavarral rögzítek.A diódák kimenete ,mindkettőnél pozitív irányba mutasson?.Ez így jó lesz szerinted?Vagy egyik dióda erre másik amarra nézzen
?ÉS Mi lesz a közép megcsapolásra kötve? Talán egy puffer k.Várom válaszod .Tisztelettel.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2014
(#) erbe válasza kopasz11 hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Jó, csak nem szokás. Egykor alapszabályként említették, hogy a tekercselésben két menet között lehetőleg ne legyen 25 V-nál nagyobb feszültség. Ma már ennél sokkal jobb minőségű huzalok is vannak, de azokra is gondolnunk kell, akik bontott huzalból dolgoznak. CO2 hegesztésnél nem túl nagyok a feszültségek, de a két sorbakapcsolódó tekercs feszültsége már 50 V-ot is meghaladhat. A nagy áramok miatt mozognak a menetek, kidörzsölhetik a szigetelést. Ezt alapos lakkozással el lehet kerülni, de ettől függetlenül célszerű úgy kialakítani, hogy a menetek közötti zárlat minél nehezebben fordulhasson elő.
A feltekercselendő "két szál" 4-5 mm átmérőjű vagy min. 5*2-es lapos huzal. Néha egyet is épp elég tekercselni, nemhogy kettőt egyszerre.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2014
(#) mpisti válasza kopasz11 hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

A két szálat akár együtt is tekerheted, de akkor az összekötésnél az egyik tekercs végét a másik kezdetéhez kell kötni, úgy lesz meg a középpont. Az együtt tekerésnek egyetlen előnye van, az hogy az azonos huzalhossznak köszönhetően (azonos keresztmetszetet feltételezve)a veszteség is azonos lesz mindkét tekercsrészen az azonos reaktancia miatt. De-mint ahogy Erbe is írta- a huzal szigetelésének hibátlannak kell lennie. De- mint ahogy más többen igen sokszor leírtuk- vedd a fáradságot ahhoz, hogy végigolvasod a fórumot még akkor is, ha több mint 150 oldal. Hidd el, minden felmerülő kérdésedre válasz van írva, ugyanazokat a kérdéseket felesleges 10x feltenni és 10x válaszolni rá. Ha viszont valamire nem találsz választ a fórumon, nyugodtan felteheted, fogsz rá választ kapni.
(#) kopasz11 válasza korgs2 hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Igen létezik!
(#) kopasz11 válasza erbe hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Tsztet dobó nekem csak alu vezetékeim vannak csak.,Sajnos.Ebből -gazdálkodjak.Mint tudjuk.hatásfoka gyengébb, Oxidációja is gyorsabban kialakul.Előbb melegszik ,dupla annyi mennyiség kel belőle mint a rézből.de nekem csak ez van sajnos itthon. Amiért nem kell pénzt kidobnom,Tisztelettel.Üdv.
(#) kopasz11 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

KÖSSZ !
(#) erbe válasza kopasz11 hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

1. Nem én vagyok dobó.
2. Aluból ~5/4 (1,25-ször) akkora keresztmetszet kell, mint rézből.
3. A hatásfoka semmivel sem rosszabb, ha jól méretezték. Nem is melegszik jobban.
A kötésre jobban kell ügyelni.

Most akkor valójában ki is vagy???

Nekem kérlek szépen,csak műanyaggal bevont 2 mm-es alum van de ezt egy hegesztőre tekertem már vagy tíz éve.Szekunder már kettőször leégett és újra kellett tekernem de a primernek semmi baja. Ezek szerint lehet hogy valamennyire hőálló lehet hogy eddig bírja.Namármost ,mivel szorítanak az anyagiak de nagyon.Arra gondoltam feltekerem egy E I vasra co primernek ,hátha megteszi egy barkácsgépnek.Szerinted?
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2014

Kérdéseidre bárki válaszolhat, aki tudja a megoldást. Akit szólítanál, nem biztos, hogy éppen itt van. Ha rákattintasz a nevére, azt látod, hogy itt járt két hete. Megvárod?
Milyen műanyaggal bevont alu? Többféle is létezik. 2 mm vastag legfeljebb primernek jó, szekundernek 8-10 szálat kellene párhuzamosan feltekerni. Ha vastag a szigetelése, legjobb csupaszítás után összetekerve újraszigetelni. 2 mm-es alu CO2 primernek bőven megteszi.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2014

Igen primernek is akarom!

Még mindig nem írtad, milyen műanyag a szigetelése. Előfordulhat akár az "Irigy hónaljmirigy" javaslat is. "Ezt én Önnek nem ajánlom!"
Ha túl vastag a szigetelés, értelmetlen tekercselésre felhasználni. Sok helyet igényel, rossz a hőleadása,...
(#) kopasz11 válasza erbe hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Akkor kéne nekem 3kg rézhuzal zománcozott, hőálló lakk a sorok rézgésének stabilizálására,prespán karton pár darab .Mifelénk, már megszünt az két bolt, vagy tíz éve, ahol ezeket árulták.Próbáltam már nyomozni utána több fele de eddig még semmire nem jutottam. Az alu szigetelése egyébként;0,3 mm vastag lehet max. B pesten tudom hogy léteznek boltok, ahol árulnak tekercselö huzalokat, de csak nagy tételben.... horibilis összeg stb.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2014
Következő: »»   155 / 278
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem