Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   179 / 250
(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
PLL-t miért nem raksz bele?
Avagy retro miatt eredetiben szeretnéd használni?
Szerintem még csak nem dobták kukába mind , azt a nem kevés eszközt amit használtunk még közel 25 éve.
Akár gyártathatnál hozzá kvarcokat is ...
(#) szendi001 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
Kvarcot gyártatnék, de lehetetlen, nincs szolgáltató. Ha tudsz ilyet, kérem jelezd. PLL-em is van igen az a racionális döntés amúgy. DDS csak kísérlet lenne.
(#) Gafly hozzászólása Jan 24, 2019 /
 
(#) Kera_Will válasza Gafly hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
Lehet sokan emiatt dobják majd el a 817et ...
Atom villanást is kibirja habár ... Attúl nem véd ... de vízbű veszi ki a zoxygént
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2019
(#) dokidoki válasza Gafly hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
Hely hiányában is, barátomnak adtam egyet, hogy használja tekergesse ...
(#) Gafly válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
Nekem is van, tényleg jó kis darab.
Annó a fél tökét odaadta volna érte az ember fia/lánya...
A "hökk" inkább az ár miatt.

Mondjuk az a szintézer az nem az, meg használni is kell tudni.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2019
(#) Kera_Will válasza Gafly hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
Nekem is van ebből a szép ződ vasból egy.
No meg az ifjabb tesójából ami a magas szürke toronyszerű a 6x vége 7x eleji ML termék ... abból csak a táp + vevő kocka.
ML-1250-M RX
Teljes
(annó QR bazárból kaptam ... szerintem sejted ki volt Ő )
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2019
(#) szendi001 hozzászólása Jan 26, 2019 /
 
Sziasztok! Régóta forgalmazok röviden, de kicsit elvesztettem a fonalat 2m kiosztással kapcsolatban. Az a kérdésem, hogy Budapest-Vác környékén, milyen frekvenciákra érdemes követ szerezni egy Titánhoz vagy FM301-hez? Gondolom a környező átjátszókat érdemes elérni, de érdekelne, hogy mi a szokásjog, vagy a leggyakrabban alkalmazott frekvenciák a környéken adásnál és vételnél?
A másik kérdésem, hogy SSB üzemmódban 144.300 szokott lenni az URH verseny közepe? Azért kérdezek, mert találtam Ebayen olcsó transzvertert is, meg előkerült a Titánom, amibe úgy tűnik mégis lehet egyediben gyártatni kvarcokat.

Köszönöm előre is, 73! 1DLX
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Kicsit igyekeztem kutakodni én is. Amennyire értem kb. ezek lennének a használható frekik. Szimplexben: 145.500. Duplexben 145.600, 145.625,145.650. 145.662 145.675 A duplexeknél, 600 kHz lejövő. Na nekiállok kvarcokat számolni.
(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Meg csinaljal "morgó" generátorokat is a CTSS nyitásához az átjátszókhoz.
LÁSd táblázatok:Bővebben: Link
(#) andogeri válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Ilyet?

ctc1.jpg
    
(#) Leraz válasza andogeri hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Nem. Ilyeneket.
(#) andogeri válasza Leraz hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
A "gyárit" megépítettem FT4700RH-ba, 2db kell bele. Hasonló kis panel. A dobozolt változat katonai rádióhoz készült.

ctc2.jpg
    
(#) szendi001 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Sziasztok! Sajnos nem látom pontosan ,hogy a morgó generátornak mi az elve ( gondolom jelet ad, amire nyit az átjátszó), milyen jelformátummal éri el a nyitást. Kaptam segítséget kvarc ügyben. Simán legyártják, de visszakérdeztek, soros vagy párhuzamos esetben névleges a freki, és 5-6 paraméter. Mindenesetre, ha kvarc kell valakinek, esetleg rendelhetünk duplán.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Elvileg mindegy lenne a jelforma, de ha túl sok a harmonikus, az belehallatszik a hangútba. Gondolom ezért ragadt rá a morgó.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Sajnos nem igazán értem. A vivőt modulálják a lenyomás elején?
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
A rádió 0,3 - 3 KHz között visz át, ezt szűrőkkel állítják be. A jelzés lehet sáv alatti, és sáv feletti, ezt a szűrők után adják hozzá a modulátorra. Így lehet pl a zajzárat nyitva tartani arra az időre, amig mindkét állomáson ugyanaz a kód megy. A nem neked szóló adasok, zajok, zavarok nem hallatszanak. Ezt a jelet lehet használni az átjátszó zajzárjának nyitására, és ezzel együtt az adó indítására. A CTCSS nek az ök alatt folyamatosan szólni kell.
Ha ennek a generátornak a jele nem színuszos, akkor a harnonikusok már az átvitt sávba is beleesnek, és hallhatod a mély hangot. A CTCSS frekvenciái úgy vannak megválasztva, hogy véletlenül se legyenek harmonikus viszonyban.
(#) andogeri válasza Leraz hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Ezek a HA8UM-féle panelek.
(#) szendi001 hozzászólása Feb 8, 2019 /
 
Sziasztok! Lett egy Baofeng rádióm. Két napja tekergetem, de az 5 ös körzetben még véletlen szerűen sem hallottam forgalmazást. Életszerű, hogy ennyire csendes a 2 méteres FM sáv?
Esetleg ráérne valaki egy szimplex QSO-ra a hétvégén?
(#) Feri007 válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Próbáld valamelyik átjátszón. Dobogókőt - HG7RUC - a reggel 7-kori Balatoni körhöz Echolinken hozzákapcsolják, ott bizonyára találsz valakit, akivel szimplexelhetsz.
(#) menyus hozzászólása Feb 10, 2019 /
 
Sziasztok!

Lehet kicsit OFF de máshová nem akartam feltenni mert Ti jobban átlátjátok ezt a dolgot mint aki nem rádiózással foglalkozik...) Egy igen érdekes jelenséget szeretnék megosztani Veletek és egyben a véleményeteket kérni mi lehet ez? Adott egy ISM sávú (433,92) rádiós termosztát aminek az adója(!) leáll, de csak az épületen belül! Értsd nem csak a rádiós része, hanem az egész működése, kijelző elsötétül és lefagy az egész készülék. Kb mintha kivenném a processzor mellől a kvarcot. Ha kiviszem az épületből akkor viszont azonnal újraindul. Mivel nem a vevőről hanem az adóról van szó (a benne lévő modul csak transmitter és nem transceiver, tehát a kommunikáció csak egyirányú, és az adó ugye nem tud üzemszerűen rf jelet venni, max járulékosan "valamitől") nem tudok mire gondolni! A jelenséget éppen működő állapotában úgy tudom manuálisan előcsalni ha pl. a processzorának a kvarcát kézzel megérintem (persze mert így leszakad a rezgés és leáll a processzor..stb) vagy a "reset" gombját megnyomom ami ugye üzemszerűen újraindítja az egész szerkezetet. Mivel a dolog egyértelműen helyspecifikus mert csak és kizárólag az épületen belül jelentkezik, így arra gondolok hogy valami egyelőre ismeretlen eredetű és vélhetőleg óriási térerejű dologtól akkora pofont kap a kütyü bent az épületben hogy megáll az egész szerkezet. Pl egy folyamatosan sugárzó mikrosütő? A dolog + érdekessége hogy van még egy rakás dolog (időjárás állomás, másik rádiós termosztát, kapunyitó távvezérlő) amik ugyan ezen a frekin mennek csak más kóddal persze és azok kifogástalanul működnek mind! Ez a kütyü ami a jelenséget produkálja kb 15éve teszi a dolgát hibátlanul és egy hete kezdte ezt csinálni. Ja, elemek természetesen újak benne.
Semmiféle új műszaki eszköz nem került a háztartásba és ha lekapcsolom a villanyórát akkor is megmarad ez a jelenség.

Van egy nagyon egyszerű kis spectrumanalizátorom (max 2GHz es kínai csoda ATEN) amin ezen a sávon, de még a sávnak a közelébe sem látni kisebb nagyobb ampiltúdójú folyamatos vivőt széles sávszélességgel. (pl szándékos vagy elektromos eszköz által keltett véletlen "jamming") Néha egy egy tüske egyéb eszközöktől pár sec re..ennyi. Rádióamatőr sincs a közelben, legalábbis olyan aki 4MHz en dolgozna , (4MHz es a kvarc a kütyüben) Látok pár gyári colineart meg fusi negyedes pálcákat, de azok UHF - VHF antennák a méretükből ítélve. Vagy home made tuning PMR csodák antennái lehetek. De ha ez valóban rádiófrekis zavar akkor nem frekifüggő hanem csak a teljesítmény lehet óriási. Pl hibás mikróból lett magnetron ágyú, de az meg minden eszközt hazaverne nem csak ezt az egyet. Szóval nálam megállt a tudomány én még ilyet nem tapasztaltam.

A jelenséget videóra is vettem

Tisztelettel kérdezném szerintetek mi lehet ez és hogyan lehetne behatárolni a zavarforrást, ha az? De mi lenne más? Ha valóban valami nagy térerejű rádió frekis dologtól van akkor így hirtelen nekem egy glimmlámpa ugrik be egy darab dróttal, esetleg egy kompakt izzó vagy fénycső. De ehhez szerintem több KW nagyságrendű teljesítmény kéne minimum, ami lefedi az egész 120nm es házat... Vagy érdemes lenne kvarcot cserélnem esetleg? De ha az a hibás akkor mitől jó kültéren és mitől áll meg beltéren azonnal? Nem is hőmérséklet függő a dolog, mert kínomban már a hűtőbe is betettem a kütyüt hidegre,fújattam hajszárítóval..stb . Nem indult el beltéren sehogy, csak ha kiviszem a házból. Help please...
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
(#) sdrlab válasza menyus hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Csak egy tipp: cseréld ki benne a kvarcot! Lehet kiöregedett, és már bizonytalan..., de éppúgy kicserélheted ha van benne az elkókat is...
A videót nem tudtam megnézni, valami nem túl elterjedt formátuma lehet neki...
(#) menyus válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Gondoltam erre, de miért helyspecifikus a probléma? Kültéren jók a komponensek, beltéren nem? Van benne pár elkó meg valami step up féle tranzisztoros áramkör. Mondjuk fogalmam sincs minek bele ilyen lévén hogy LCD s a háttérvilágítása meg LED s. De mindenesetre megpróbálom. A video mp4, nem értem miért nem megy. Nálam jó. Köszi a választ.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
(#) t-dani válasza menyus hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Esetleg próbaképp tehetnél egy olyat, hogy a hátulját visszapattintod (akár csak átmenetileg), és alufóliával kompletten bevonod a kütyüt úgy, hogy max. csak a kijelző egy pici része látszódjon ki. Mondhatni, egy egyszerű Faraday-kalitkát képezve ezzel. Hátha előrébbjutsz, hogy megnézed, mit csinál leárnyékolva.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
(#) menyus válasza t-dani hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Köszi, már ezen is túl vagyok. Már mindent kipróbáltam éjszakákat nem alszom miatta. Nem azért mert fájna egy ilyen újat venni, de szétvet az ideg hogy nem tudom behatárolni a hibát. Még ötletem sincs rá... Valószínűleg marad a "mindent kicserélek benne amit lehet" módszer, aztán ha nem vezet eredményre akkor kuka mert bele fogok dilizni.
(#) menyus válasza t-dani hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Video nálad sem megy? Mert akkor átkonvertálom. Érdekes élőben látni a problémát...
(#) sdrlab válasza menyus hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Nem kell mindent megérteni, mindenáron! Túl sok változó tényező van...
Sokkal célravezetőbb pár perces alkatrészcserével szerencsés esetben orvosolni a bajt! Ha nem oldja meg, lehet tovább agyalni...
(#) menyus válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Rendben igazad van, akkor kvarc és elko cserék. Mondjuk a kerámiák is lehetnek betegek azokból jóval több van, de azoknak nem tudom az eredeti értékét ezért nem tudom mire cserélni. ESR méróm van az elkókhoz de nem méregetek, azt a 4 db ot kicserélem ha kell hanem alapon oszt jóvan. Kicserélem aztán majd megírom az eredményt. Lehet még Uri Gellert megkeresem fb on...
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
(#) Ferkógyerek válasza menyus hozzászólására (») Feb 10, 2019 / 1
 
Az érdekes hibajelenséget én inkább a környezeti hőmérséklet változásához, mintsem az adott hely változásához kötném.
(#) granpa válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
"hűtőbe is betettem, fújattam hajszárítóval"
Következő: »»   179 / 250
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem