Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 2 Videókártya 2 tápegységről
Lapozás: OK   1 / 2
(#) HA3GX hozzászólása Szept 29, 2009 /
 
Sziasztok!

A mostani tápegységek csak az alaplap indulásakor kezdenek el működni, vagyis akkor pörög fel a ventilátor és mérhető a kimeneteken áram, ha a számítógép be van kapcsolva. A kérdésem az, hogy az ATX-es 300W-os tápegységnél el lehet -e valahogy érni, hogy folyamatosan adjon le áramot, habár nincs rákötve az alaplapra?
Nemsokára megérkezik a másik videó kártyám és feltételezem, hogy nem fogja elbírni az 550W-os Chieftec tápegység.
Még egy kérdés: Ugye meglehet oldani, hogy 2 külön tápegységről működjön a 2 videó kártya?
Köszönöm segítségeteket.
(#) Inhouse válasza HA3GX hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Nem.

Üdv
Inhouse
(#) GTI válasza HA3GX hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Kiegyenlítő áram miatt nem lehet párhuzamosan kötni őket.
(#) Stadi válasza HA3GX hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
A Fortron gyárt 5.25"-os helyre építhető videokártya tápot. Élőben még nem láttam ilyet, de tudom, hogy létezik (és drága).

A másik lehetőség, hogy a két PC táp indítójelét közösíted, az egyikről megy pl. az alaplap és az egyik videokártya, a másikról pedig a meghajtók és a második videokártya. Esetleg a tápok föld kivezetéseit is össze lehet kötni, de ez a fogyasztókon keresztül is meg van oldva. A nem földpotenciálú kimeneteket nem szabad összekötni, ahogy előttem is írták!
(#) HA3GX válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Simpi!

Amikor bekapcsolom a gépet, az összezárja a Pson vezetéket a testtel, ilyenkor elindul az első tápegység. De, ahogy elindult azonnal áramot ad a relének ami behúz, és összezárja a Pson-t a testtel ami szintén indítja a második tápegységet. Erre gondoltál? Köszönöm segítségedet, a pont természetesen jár.

Mothaltem
(#) didyman hozzászólása Szept 29, 2009 / 2
 
-A két táp között semmiféle kiegyenlítőáram nem fog folyni, ugyanis az egyenirányítás sajátosságai miatt a nagyobb kimeneti feszültségű táp elhúzza a másik kimenetet is magával, áram addig folyik, amíg a pufferkondik fel nem töltődnek. A veszélye is itt van bármiféle párhuzamosításnak: A szabályzás érzékeli az ilyen elmászást, és kompenzálni igyekszik. Mivel közös szabályzás van az 5/12V-os ágakon és többnyire a 3,3V-on is, így a két, különálló szabályzás ilyen közösülése olykor kirobbanó sikert képes aratni. Éppen ezért nem szeretjük túlzottan.
-A VGA booster (10k körüli összeg) általában felesleges dolog, minőségi táp kényelmesen elvisz egy erősebb gépet. Annó a PH-n kedvenc nagyétvágyú gépünk CrossFire megfejtésben két x1950xt, és egy Intel 955-ös CPU, kissé megrángatva. Ők így a táp hatásfokával EGYÜTT ettek 350W körül, mindennel együtt, tökighajtva. Ennek fényében tessék tekinteni olyan marhaságokra, ahol középkategóriás szingó VGA mellé 550W-os tápot ajánl a lelkes gyártó.
-Amennyiben közösítünk, ALAPELV, hogy a GND vonalakat egy pontban közösítjük a tápegységekhez minél közelebb és minél vastagabb vezetékkel, és ezeknek a vonalaknak TILOS fogyasztókon keresztül haladniuk.
-Bekapcsoláshoz legcélszerűbb a PS-on vezetéke közösítése. Ezek logikai szintű vezetékek, az alaplapon rendszerint tranzisztor húzza földközelbe.

Ezek fényében a témaindítótól kérdezem, hogy mi a konfig részletes leírása, valamint a fent leírtak fényében a CF(T)550-es csíftek (ha jól sejtem, róla lesz szó) terhelhetőségét illetően is megnyugodhat. A közösítést pedig általánosan nem ajánlom.
(#) magitor hozzászólása Szept 30, 2009 /
 
Szia. A nagyobbik táppal hajsd meg az alaplapi perifériákat, úgy mint alaplap vidkarik, hangkártya stb, a kisebbik táppal pedig a adattárolókat, floppy már ha használsz ilyet, vinyók, cédék. A pson os megoldást meg ezzel a reléssel! Nekem volt szervergépem amibe két 750w táp ment, gyárilag volt kiképezve egyik vitte az alaplapot, illetve a SCSI (szkázi) vezérlöket, a másik pedig csak a vinyókat (16 db) az is evett keményen, viszint ő úgy is volt megoldva hogy alaplapon külön volt 2 csatlakozója, de ebből csak vezérelt volt a 2. nem teljeskötű szolgáltatással rendelkezett.
(#) didyman válasza magitor hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
A szerverekbe szánt redundáns kivitelű, valamint párhuzamosításra tervezett tápokat abszolút tessék külön kezelni az asztali gépek körül előforduló vackoktól!
Jellemzően azok használnak két tápot, akiknek nincs lehetőségük egy normális tápot venni, ilyenkor jönnek a mercury és vargánya duálboot-os szörnyedvények, de ha már van egy jó táp, mint itt esetünkben, akkor a második táp vélhetően nem FSP lesz, hanem valami noname. Azt hiszem, felesleges mondani, hogy mekkora kockázati tényezőt viszünk be vele a gép közelébe, miközben még mindig jó eséllyel totál felesleges ezzel mókolni.
(#) Scorpyo válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Ha 550-es táp kevés akkor az már komoly kártya lehet. Előbb szerintem érdemesebb lenne egy jó tápot venni, mint valami szupi erős VGA karit. Egy rossz táp nullára amortizálhatja a gépet.
(#) HA3GX válasza Scorpyo hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 
Sziasztok!

A relés megoldást elkészítettem, működik. Köszönöm mindenki segítségét!
(#) chey hozzászólása Feb 17, 2010 /
 
Helló!

- Ha veszek két egyforma tápegységet, akkor a PS_ON vonalak közösítéséhez elég csak egyszerűen összekötni őket?
- Ha ezen kívül összekötöm az egyik tápegység valamelyik periféria molex csatlakozójának föld vezetékét a másik tápegység ugyanilyen vezetékével, és ezen két csatlakozóra (ill. a velük egy vezetéken lévő többi csatlakozóra) nem kötök fogyasztókat, akkor a két tápegység jól tud együttműködni? Nem akarom a 3.3, 5 és 12V-os vezetékeket közösíteni, csak azt akarom, hogy a két tápegység földpontja között ne legyen feszültségkülönbség.
- Ha mindezt megteszem, akkor ha az egyik tápegység meghibásodik, a másik várhatóan nem megy tönkre?

Üdv: Dani
(#) tothi89 válasza didyman hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Azért ajánl 550W-os tápot, mert sokan nem tehetik meg, hogy márkás tápot vegyenek, én például vettem bontóban egy 420W-os noname tápot, amit át szerettem volna naívan alakítani. Át is alakítottam, ment is szépen, majd mikor a tartós terhelésnél elérkeztem a ~200W-hoz, nem lehetett annyira hűteni, mint szükséges lett volna, szépen sorra kezdtek füstölni a teljesítmény alkatrészek! Miután kicseréltem ezeket neves gyártók ugyailyen típusaira gond nélkül vette a 400W-os terhelést tartósan.
(#) tothi89 válasza chey hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Ne kötsd össze, mert az alaplapodon alkalmazott kapcsolóelem, nem biztos, hogy bírja kapcsolni. Inkább használd a korábban csatolt kapcsolást. Vagy közösítheted a PS ON vezetékeket amihez rajzoltam neked egy kapcsolást, ehhez el kell vágnod az alapapra dugott táp vezetékét.
Szerk.: a második kapcsolásnál nem kell (az 1k- s ellenállással) 12Vra kötni

PS ON.PNG
    
(#) k_sandor81 hozzászólása Feb 17, 2010 /
 
sziasztok segitene valaki azt szeretnem megtudni h osze tudom e kotni a szamitogepet a tv vel es ha igen akkor mi kell hozza
(#) geri199440 válasza k_sandor81 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Üdv!
Ez egy kicsit kevés .
A vidikaridrol tehetnél fel pár adatot(ajzatok,tipus, stb.)
Továbbá a tv-n lévő ajzatokat is felsorolhatnád.

Üdv!
(#) chey válasza tothi89 hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
A 2. kapcsolásnak van-e valami veszélye az 1.-vel szemben (vagy fordítva)? A 2. annyiból szimpatikusabb, hogy nem tartalmaz mechanikus kapcsolót. Milyen tranzisztort ajánlasz?
(#) BEARiNG hozzászólása Dec 21, 2012 /
 
Sziasztok!

Hasonló problémába ütköztem én is. Van egy HP DC8200-as gépem, i5-2500k, 8gb ram, 3 vinyó, 320W táp. Vettem egy GTX470-et amit bele szeretnék rakni, az a probléma, hogy a HP nem standard alaplapi tápcsatlakozást használ. Tehát kizárva a másik táp használata. Kérdés, hogy esetleg a jó minőségű hp táp elbírná-e a kártyát,(de nemhiszem) aminek a fogyasztása max ~215W. Jó lenne megoldásnak az 5,25-ös helyre építhető táp, de ritka és drága.

Linkek az eszközökhöz:
HP DC8200
PNY GTX470

Bármilyen tippet szívesen fogadok!
(#) szinten hozzászólása Okt 14, 2014 /
 
GTX660 TI-t szeretnék hajtani másik tápról, de csak a venti felpörög és semmi.... ( a földeket nem közösítettem, csak szimplán zöldet a földdel összekötöttem atx csatlakozáson és rá a vga.... )

Közösítés lehet a gond? vagy nem értem....
(#) Fireworld hozzászólása Okt 30, 2014 /
 
Most én is azon gondolkozom, hogyan lehetne egy erősebb VGA-t meghajtani egy külön tápról. Bár megvan az elv, csak azt nem tudom, hogy a videokarik külső tápcsatlakozója párhuzamosítva van-e az alaplapról kapott 5 ill 12V-os bemenetekkel. A táp vezérlő kábelét a zöldet alapból kötném össze és csak a táp hátsó főkapcsolóját használnám. A feketéket 2 csatlakozáson keresztül kötném össze.

A Videokártya max fogyasztása 250W (Asus HD 6950) a házban pedig egy 350W-os Codegen táp van. Az új tápot pedig 2 éve vettem valahol, egy noname tudja a fene hány W-os.

Érdemes-e így külön táppal meghajtani? Csak ideiglenes megoldás lenne, amíg nem lesz pénz egy nagyobb teljesítményű tápra.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2014
(#) szikorapéter hozzászólása Máj 1, 2017 /
 
Sziasztok. Olyan problémába ütköztem (miner pc építése közben) ,hogy az alaplap, és a merevlemez külön tápról fut. Ez eddig jó. A videókártyáknak szerver táp adja a 12V-on nagyobb áramot. Itt kezdődik a bökkenő. A videókártyák az alaplaphoz riser eszközökkel van csatlakoztatva (fotó mellékelve). Na már most: a szerver tápon nincs 5V így a risert nem tudom a szerver tápjáról táplálni csak az alaplapéról. A kérdés adott: nem lesz így probléma hogy a VGA alsó csatlakozóján a másik táp 12V és 5V-ja lesz kint és nem a 6 pin-es főtáp 12V-val megegyező táp? Nem lesz így probléma? (Sajnos komoly nagyon a kérdés mivel eddig a bányászgép több mint 450E ft-ban van de már tápot nem tudtunk venni hozzá...) Válaszokat előre is köszönöm!
(#) cupika97 válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Szerintem nem lesz gond, bár várd meg a profik válaszát. Bányászással még érdemes foglalkozni? Mert szerintem már lejárt lemez.
(#) szikorapéter válasza cupika97 hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Ez a gép amellett hogy a villanyt fizetem rá 140+ termelést hoz havonta ha munkába áll... persze majdnem a legújabb videókártyák vannak benne,így érthető a táp miatti aggodalmam. Várom még egyenlőre további válaszokra is.
(#) cupika97 válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Letudná írni pontosan milyen gép? És milyen internet kapcsolat kell hozzá?
(#) szikorapéter válasza cupika97 hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Normál Pc ( Core I5 gép) csak sok videókártyával van kiegészítve mivel azzal számol a "bányászat" során. Internet kapcsolat jelenleg egy 20mbps kapcsolat van de kiválóan kielégíti ezt a feladatkört. Viszont sajnos még a táp nem működik addig nem keresünk vele semmit.
(#) bcbeci1 hozzászólása Máj 1, 2017 /
 
Szia! Én a riser-ekhez az 5V-ot a sima atx tápról kötöttem be. Minden riser-hez megy egy-egy 5V-os vezeték. Nekem már egy fél éve így megy, semmi gond vele.
(#) szikorapéter válasza bcbeci1 hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Köszönöm a választ. Akkor a negatívokat a két tápnál nem kell közösíteni mint sok helyen írják?
(#) bcbeci1 válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Nem kell közösíteni, mert a pcie csatikon már amúgy is közös testre futnak. És az az 5V a riseren csak azt az egy tranyót kapcsolja.
(#) cupika97 válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Elkezdett érdekelni ez a bányászat. Pl Antminer s3 gép megérne 60 €-t? Kalkulátor 10 dolcsit ír havonta, amit nagyon keveslek.
(#) bcbeci1 válasza cupika97 hozzászólására (») Máj 2, 2017 /
 
Nem éri meg. Nem termel annyit mint amennyit fogyaszt.
(#) zombee hozzászólása Márc 22, 2019 /
 
Sziasztok!
Saját tapasztalataim írom le, jónéhány bányászgép összerakása és szervizelése kapcsán. Jókat derültem a második hozzászóló határozott "NEM" válaszán, pedig azóta sokkal durvább kártyák is napvilágra kerültek.

Az én válaszom hogy némi megkötéssel, de lehet videókártyákat több tápról üzemeltetni! Az egyik legfontosabb, hogy a főtáp (ATX, amiről az alaplap megy) bekapcsolt állapota vezérelje a segédtápokat, annak kikapcsolása esetén a segédtápok is kapcsoljanak le (de ne áramtalanítsa le!!!). Segédtáp lehet ATX (ahogy a téma indítója írta), vagy kizárólag 12V-ot adó szervertáp. Csak annyi a megkötés hogy a segédtáp - ATX-hez hasonlóan - standby módban várja a törpefeszültségű (általában 5V) vezérlőkapcsainak összezárását. ATX-es segédtáp esetén a zöld szálat kell valamelyik feketével összezárni, akár egy relé segítségével. Újabban az optorelé is terjed (pl. TLP3123). A szervertápoknál a "breakout board"-on van egy molex vagy floppy tápcsatlakozó, azon keresztül lehet vezérelni.

Ha riser-ről megy valami nagyobb videókártya (pl. RX570), akkor egyazon kártya riser és kiegészítő tápcsatija ugyanarról a tápról menjen. Máskülönben az USB-vezetéken fog kiegyenlítő áram folyni ami megzavarja az adatátvitelt, a gép a kártyát "ledobja".

A témaindító mezei kétkártyás asztali gépet (játékgépet) álmodott egy kisebb és egy nagyobb táppal. Ha a kártyákon nincs kiegészítő tápcsati, az eleve bukó: az alaplapi vezetékek nem tudnak rendesen árammal ellátni két videókártyát! Tehát csak kiegészítő tápcsatis verzió jöhet szóba. Két ATX táppal én azt csinálnám hogy a főtáp lenne a kisebb, 300W-os, az 500W-osról pedig menne a két videókártya. Sokkal stabilabb lesz rendszer.

De talán egyszerűbb és a kedves delikvens is jobban járna, ha eladja mindkét videókártyát, mindkét tápot, a kapott pénzen vesz egyetlen jó kártyát és egyetlen jó tápot. Bocs, de a Chieftec ma már nem az. Ha csak azt nézem, hány tápcsatit kellett kicserélnem, mert a hajszálvékony szál elégett a riser mögött...
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2019
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem