Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   139 / 228
(#) erbe válasza Busz hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
Az abszorpciós hűtő beköthető, csak a működése lesz rapszódikus. Attól függően, hogy éppen mennyire süt a nap.
Az akku is használható töltésvezérlővel a jelzett napelemmel. Mennyiért adnák? Max. 10e.-, de még az is sok érte.
(#) Kovidivi válasza Busz hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
Olvass utána ezeknek: napelem munkapont, MPPT töltés.
(#) Busz válasza erbe hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
15-ért adnák a napelemet. Miért sok érte? Az új ekkora kapacitású töredékára. Aztán ha tudja a 80%ot azzal még sokáig elmehet.
Utánnaolvastam, van olyan töltésvezérlő ami lekezelné 12V-ra de az nem az olcsó kínai és a hatásfok sem lenne jó.

Tehát a linkelt inkább 24V-os rendszerhez lenne jó.
(#) Kovidivi válasza Busz hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
Jó hatásfokot MPPT vezérlővel tudsz csak elérni, akár olcsó, akár nem.
(#) Busz válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
De azzal már a 36V-os napelemet is köthetek 12V-os akksira?
(#) erbe válasza Busz hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
A linkelt napelem terheletlen csúcsfeszültsége 24,6 V. Optimális terhelés mellett névleges teljesítménynél 19,2 V. Ha éppen nem teljes erővel süt a nap (ami nagyon ritkán szokott előfordulni és akkor sem sokáig), akkor a feszültség és az áram is kevesebb. Ha a töltéshez szükséges 14 V-hoz még néhány tized V-ot hozzáadunk, ami a kapcsolóeszközön (FET) esik, már nem is olyan egetverő az a 19 V. Jó időben 4-5 óra alatt feltölti az akkut, ha meg borús az idő, az MPPT-s töltésvezérlő sem hoz ki belőle többet.
A 15000.- ekkora használt napelemre kissé túlzó.
(#) Busz hozzászólása Júl 20, 2019 /
 
De újonnan 3x vagy 4x-es az ára ugyanekkora napelemnek, tegyük fel van 20 éves és 80%-os még úgy is sokáig működni fog nem? Itt akciósan ugyanolyan teljesítményű de új ennyibe kerül:
https://www.nemsemmi.hu/napelem-polikristalyos_12V_130W

Szóval direktbekötve kellene használni, töltésvezérlő nélkül úgy töltene?

Amúgy gondolkoztam rajta hogy ilyen használt panelekből kellene összedobni itthonra egy rendszert. De akkor ezt felejtsem el?
(#) erbe válasza Busz hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
A kisebbeket aránytalanul drágán adják. Ezen az áron számlával, ÁFÁ-val, garanciával 300 W-osat kaphatsz. Ha nagyobb rendszerben gondolkozol, minél nagyobb teljesítményű paneleket célszerű venni, mert a rögzítés elég drága és ha panelenként hozzáteszed azt a 12-16ezret, jobban jársz. Számold ki ugyanezt 15000.- Ft-os 130 W-osakkal.
(#) Kovidivi válasza Busz hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Korrekt a töltésvezérlős, lehetőleg MPPT-t tudó, minden más ennél rosszab hatásfokot ad, és én az ilyen megoldást kókány megoldásnak tartom (elnézést kérek érte). Működni fog, nem kétséges! De hogy hogyan? Nem korrektül, ez tuti. A napelemed ritkán lesz a munkapontjában...
(#) Busz válasza erbe hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Így már értem mi a gond.

De ha sufni tetejére odagumipókozom akkor akár a használt is megfelelhet nem? .-)

Azt hittem mégsem bírják ezek évtizedekig..
(#) weend hozzászólása Júl 20, 2019 /
 
Sziasztok!
Van-e itt valakinek 2kVA-es (vagy akörüli) napelemes rendszere? Invertert keresek ebben a tartományban, tapasztalatok érdekelnének, nem szeretnék mellé nyúlni. E-on hálózatom van, a honlapjukon megtalálható a minősített inverterek listája, de egyelőre nem tudok dönteni.
(#) Tomi20 válasza Busz hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Szia

Bocsi, hogy beleszólok a beszélgetésbe, de akik eddig válaszoltak, vagy van napelemes rendszerük, vagy ilyeneket szerelnek fel, Én is szereltem, kb egy évig. Mindenre van megoldás, pl a felfogatásra is, láttunk 3-as lemezből hajlított "klemlét" (ami a sínhez szorítja a panelek szélét) durván megrozsdásodott, ráfolyt a rozsdás víz a napelemre, itt-ott 2-3 centit rálógott a panelre is a leszorító, gondolható, hogy milyen hatásfokkal dolgozhatott a rendszer... MPPT töltő mindenképp szükséges, csak példa, ha süt a nap, ha jó a dőlésszög, lehet hogy egy sima töltővel kiveszel 65W-ot a 130W-os panelból, MPPT-vel meg kb 110-et. Ez a különbség. Én nem szórakoznék 130W-os panelekkel, ki kell számolni az ár/W arányt, és azt megvenni, ami ez alapján a legolcsóbb.
(#) Joe_001 válasza Busz hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Bocsi, de az MPPT is kínában készül, ha nem hamisítvány.
(Az Effektánál dolgoztam, K Star gyártmányokat rendeztünk TÜV alá, azaz Német piacra, abban is az volt csak a proci volt egy grafikus kezelőfelülethez átírva).
(#) kameleon2 válasza weend hozzászólására (») Júl 21, 2019 /
 
Szia! Csak tapasztalat van. SMA teljesen korrekt inverter család. Growatt, ennek a kínai "klónja". Fronius is elfogadott, de nagyon sok a baj vele. Szerintem túl sok benne az elektronika a tényleges feladathoz, ebből fakadnak a nyűgjei. Amolyan ágyúval verébre. Amúgy az invertert és a napelemet egyben érdemes tervezni, számolni. Mivel az inverter bemenő DC feszültségszintjét és a napelemek stringjeit össze kell hangolni. Ha túl nagy a strinfeszültség és meghaladja az inverter küszöbfeszültségét akkor az inverter meghibásodhat. Ha túl alacsony a strinfeszültség, akkor nem lesz jó a hatásfok. Egy string 6, 8 vagy 10 napelemből állítható jól össze egyszerű, soros kapcsolással. Ez 800-1000V körüli DC feszültség. Ha egy tetősíkod van, akkor egyszerű egystringes inverter kell, de több string is lehet, ha olyan a tetőfelületed, a hajlási síkok. Ilyenkor multistringes inverterrel tudod jól megoldani a megfelelő hatásfokú termelést. Így az sem mindegy amellett, hogy milyen típus, hogy alkalmas-e például multistringes üzemmódra? Az sem mindegy, akarod-e és az sem hogyan monitorozni a rendszert? Ez csak pár szempont, de talán segítség.
(#) JZoli hozzászólása Júl 21, 2019 /
 
Sziasztok. Lenne egy olyan problémám, hogy egy kisebb ház áramellátását kellene megoldani, természetesen olyan helyen ahol közel-távol semmi villamos vezeték sincsen. Napelem, esetleg szélgenerátor jöhetne szóba, illetve más megoldást nem nagyon tudok most. Ha meg valami nagyobb fogyasztó lenne ahhoz aggregátort használnának. kb 1 kW körül lenne a maximális fogyasztás, mert a világításon kívül, (ezt akkuról terveztük) lenne egy hűtőszekrény is, mert ez egy telephely, ahol kutyák is vannak, és a kajájukat hűtve lehet csak tárolni, meg lenne egy 5-600W.os vízszivattyú is, szintén a kutyák itatása miatt.
Minden ötletet szívesen fogadok. Biztos van akinek a fentieknél jobb ötlete is lenne.
(#) antikzsolt válasza JZoli hozzászólására (») Júl 21, 2019 /
 
Bár nem elektronika de spórolni lehet vele.
Hűtő hűvös helyen(száraz pince)
Szélkerekes pumpa/generátor kiegészítve elektromos szívagyúval. Tartályba pumpálná fel a vizet a szél. Onnan kapnának vizet.Adagolás Wc öblítő mechanizmus. Ha nincs szél és víz sincs akkor napelem/akku.
Tehát nem csak termelné az áramot hanem pumpálna is. Ezáltal nem kell annyi áram a szivattyúnak. Több marad a hűtőknek.
(#) weend válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 21, 2019 / 1
 
Szia!
Köszönöm a segítséget! Egy stringes lesz a rendszerem, nyolc db 280 Wattos panel lesz sorosan, stringfeszültség kb. 240 volt. Monitorozni egyelőre nem szeretnék, vagy ha igen azt megoldom házilag. Megnézem az általad ajánlott invertereket, köszi még egyszer.
(#) latyakosa hozzászólása Aug 29, 2019 /
 
60-65V DC feszültségre milyen DC szakaszoló kapcsolót javasolnátok beszerezni ?
A 65V a max feszültség terhelés nélkül. Az 1000V-s változatokat árban kicsit sokallom, alacsonyabb feszültségre nem találtam eddig.
(#) greenpower válasza latyakosa hozzászólására (») Aug 29, 2019 / 1
 
Szia

Én a 48-60V-os hobbi projektjeimhez ezeket az olcsó kínai megszakítókat használom.

2P 20A DC 440V Direct Current Circuit

2P DC 600V Circuit breaker
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2019
(#) kameleon2 válasza latyakosa hozzászólására (») Aug 29, 2019 / 1
 
Nem mindegy, hogy megszakító, vagy szakaszoló kell. Árban óriási a különbség. Ha csúcsterhelés alatt nem kell megszakítani az áramkört, csak például karbantartási célzattal szakaszolni, mint a szünetmentes áramforrásoknál az akkumulátor mezőket az akksicseréknél, akkor elegendő a szakaszoló is. Az nagyságrendekkel jobb árban van. AZ ETI-nek például van kismegszakító méretű olvadóbiztosítós szakaszolója. 1000-2000 Ft-os nagyságrendben. ETI szakaszoló
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2019
(#) latyakosa válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 29, 2019 / 1
 
Köszi mindkettőtöknek a tippeket!
(#) Attes00 hozzászólása Okt 4, 2019 /
 
Sziasztok az lenne a kérdésem, hogy napkeltekor és napnyugtakor jelentkezik részleges árnyékhatás pár panelre a szomszéd épületei és fái miatt.
Az árnyék hatást szeretném kiküszöbölni tudom hogy vannak különböző optimalizálok csak ezek ára majd a napelem panel felével vetekszik, így arra gondoltam, hogy az érintett panelekhez egy bypass Solar MC4 Csatlakozó Dióda 10A 1000v iktatnánk be, ez megoldás lehetne arra hogy a többi panel teljesítményét ne húzza le arra a pár órára még árnyék éri.
Van-e értelme ilyet használni ?
Vagy magába a panelon belüli bypass diódák már megoldják ezt?

Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) Firefighter1 hozzászólása Okt 7, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy elektromos fogyasztóm. Aminek 230v 1600W vesz fel a tápja.
Viszint outputba csak 12v ad ki igaz szerényen megjegyzi hogy /max 160A/
Szeretném a hálozati fogyasztását csökkenteni, mivel a nap 24 orájába megy.
Arra gondoltam hogy a gép eredeti tápegységét kihagyom és egy akkupakkról stabilizálok 12 voltot és azt adom neki

És itt lép be a napellem...
Arra gondoltam hogy az akkupakkhoz illesztek egy hálózati töltőt illetve csatlakoztatok egy napellemrendszert. Igy amikor termel a napellem akkor nem menne a hálózati töltő.

Ekkora fogyasztóhoz milyen kapacitású akkupakkot érdemes számolni?
Valamint a hirdetésekbe látom hogy napellem 200-300W ez a napellem feszültségén értendő... ugye?
(#) greenpower válasza Firefighter1 hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Szia

Ez valami hegesztő transformátor?
A nap 24 órájában megy az azt jelenti hogy állandóan 0-24-ben vagy néha-néha bekapcsol és akkor vesz fel ekkora teljesítményt?

160A-hoz elég combos kábelek kellenek, és az akkupakknak is elég izmosnak kell lennie hogy ekkora áramot le tudjon folyamatosan adni, ráadásul a töltésvezérlő sem az a 30-40A-os kategória ebben az esetben. Drága alkatrészekből állna a rendszer.

Ha non-stop megy akkor én inkább a grid-tie inverter rásegítés irányába mennék el, mondjuk egy 2kW-os Grid Tie szabályozható inverter, ami egy 48-60V-os aksiból veszi a tápot ami napelemmel van töltve. Ha lemerül vagy nem süt a nap akkor simám veszi a fogyasztó a hálózatról a tápot.

A szigetüzemű megoldás is szóba jöhet egy 2kW-os hibrid inverteren keresztül amiben már benne van a töltésvezérlő is. Ilyen pl. a Victron EasySolar, de ez kicsit más árkategória.

A 200-300W-os napelem optimális munkaponton ad le ekkora teljesítményt, ami kb. 36V.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2019
(#) Kovidivi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Okt 8, 2019 1 /
 
1.6KW-ot nem 12V-ból állítunk elő...
(#) Barret válasza Firefighter1 hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Halva született ötlet,majd számolj be a fejleményekről! Kb egy külön épületet kell megtöltened akkukkal,hogy meglegyen a kapacitás. Az a 2-300 W pedig a napelem teljesítménye.1 modulra vonatkozik. 20 db napelem modul már ki tud szolgálni verőfényes napsütésben,de akkor még nincs töltőd,akkud,és csak akkor működi a rendszered,amikor tökéletes a fény.És itt még nincs semmi tartalék energiád,ahhoz 3x 4x ennyi napelem kell,a hozzá tartozó akku szobával együtt.
Ez bődületesen nagy teljesítmény amit ki akarsz venni.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2019
(#) kameleon2 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Egyszerű. Mennyi ideig kell menjen akksiról? Mert alapvetően az autonómia dönti el, miből mekora kell neked.
(#) kameleon2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Nem ördögtől való ötlet, csak költséges. Van 1,5kW-os szigetüzemű napelemes rendszer. Az más kérdés, ha én ilyet akarnék csinálni, azért nem 12V-ot csinálnék a napelemekből, mert magával vonz egy csomó műszaki problémát. Én maradnék valami standard 86V-os megoldásnál, mert ott például már csak max 20A rohangál a vezetékeken az egyenáramú oldalon. Nem kellenek böszöm vastag saruk, vezetékek, kisebb a melegedés. 86V-hoz 8 akksi kell. A többi már autonómia, azaz áthidalási idő kérdése. Azaz én nem a 12V-os oldallal szüttyögnék, meghagynám a tápot és csinálnék 230V-ot a napelemekkel. és abból 12V-ot. Van veszteség a kettős konverzió miatt, de azt a napenergia olcsósága kompenzálja. 8db akksi mondjuk 12V/12Ah-ból kb 80eFt - kivéve , ha például szünetmentesből kitermelt munkaakksikat be tud szerezni. Akkor szinte ingyen van. Invertert kell olyat keresni, ami tud 86 V-ról dolgozni. A Kínaiak gyártanak ilyet - de készíthet sajátot is.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2019
(#) aroxol hozzászólása Okt 8, 2019 /
 
Sziasztok!
Arra gondoltam hogy napelemet használnék fűtés rásegítésre. Van egy 1000l puffertartályom amibe gondolok 1-2 fűtőszálat. Napelemeket elektronika nélkül tervezném rákötni a fűtőszálra. Nyáron meg villanybojler. Szerintetek életképes lenne?
(#) Atis57 válasza aroxol hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Szia!
A fűtésre sokkal célszerűbb/költség hatékonyabb lenne a napkollektor .
A kinyert hő is több lenne ! s a lenti ár 1/2---1/3 .ból.

Lehet napelemmel is ilyet csinálni --a napelem telepitők egy része ezt ajánlja ---"húzzuk le aparasztot !"

Ha ilyen 24v ra méretezett ellenállásokat elektronika nélkül rákötsz a napelemre ,
akkor a lehetséges 10 óra helyett akár 2 órát is fog fűteni. ! ! !
mert én nem nevezném fűtésnek ha a200-300 W s napelem 0,5..........3W leadottal megyen !!

S ennek a költsége ? kb 4-6000W nyi fűtőtest kellene -ehhez napelem a duplája . S novembertől --áprilisig alig/nem működik.
Következő: »»   139 / 228
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem