Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   860 / 1119
(#) blasz válasza golem hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Az ububtu remek program,csak meg kell szokni,és kezelni.
(#) golem válasza blasz hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
linux mintet haszálom
(#) fecameca válasza golem hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Idézet:
„Vesződök itt a Linux mint-el nem ismeri a magyart”
,
Idézet:
„...én Linux mellett döntöttem de a videó feltöltése nehezebb.”
Én is már olyan 7-8 éve csak linuxot használok. Viszont nem látom, vagy nem értem? Mi is itt a kérdés? Minden nyelven lehet szinte bármelyik Linuxot telepíteni, a programok többsége is tud magyarul, Videót hová nem tudsz feltölteni? Youtube-ra, Facebokra, csak betallózod, és felmegy. (A Linux Mint is Ubuntu származék, az Ubuntu meg Debian származék, én meg "visszafejlődtem" a Linux Minttől a Devuanig, mert az említett sorrendben kell nekik egyre kevesebb memória. Én meg minél jobban értem, annál kevésbé kellenek a kényelmi szolgáltatások.)
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2020
(#) golem válasza fecameca hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Nekem a programok 99% nem magyar igy nehezen boldogulok mellette.
(#) fecameca válasza golem hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Pedig az a telepítéskor az első lépés lenne. Nyelv, időzóna, klaviatúra, stb. Ekkor már a programok is azok, amik vele jönnek. A Libre Office-re és a böngészőkre utólag is rálehet telepíteni, de ha magyar a rendszerem, akkor még az utólag telepített dolgaim is azok, mint a videó szerkesztők Openshot, és Kdenlive, pedig azokból a legújabb verziót Appimage - ben szedtem le az internetről. Egyedül játszani nem szoktam, állítólag azokhoz inkább a Windows való. Angolul meg mindenképp érdemes megtanulni, mert a külföldi fórum oldalakon előbb találsz bármilyen problémához megoldást, ha egy kicsit jobban meg is akarod tanulni, mi hogyan működik?
(#) antikzsolt hozzászólása Feb 15, 2020 /
 
Látom hogy a Linuxrol van szó. Szeretném kipróbálni én is és kellene egy megbízható letöltési hely. 90% csak alap dolgokra használom a gépet.
Filmezés, face. Ezen felül ha lehet Értsem hogy mit ír ki.
Usb keresztül telepíteném ssdre.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Melyiket érdemes letölteni? ddr2 ram 4gb
proci intel q6600
(#) fecameca válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
A Linux Mintnek van magyar nyelvű fóruma: https://linuxmint.hu/ . Szerintem itt olvasgasd el, amiket írnak, kezdőknek általában Linux Mintet, vagy Ubuntut szokták ajánlani, később, ha valami extra igény van, akár át lehet térni másik Linuxra (Nagyon régi gép, vagy valami speciális célú felhasználás lehet ilyen.) Meg van egy ilyen Discord csatorne: Penguin Pit: https://discordapp.com/channels/@me itt is lehet regisztrálás után kérdezgetni. Ha va egy 20-30 GB üres particiód a lemezen, akkor akár a Windows mellé is fel lehet rakni második rendszernek.
(#) Doky586 válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Kipróbálod egyszerűen: Bővebben: Link

(ha tetszik telepítheted róla)
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2020
(#) fecameca válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Épp ez a Linux érdekessége. Windows csak 1 van, Linuxhoz meg van vagy 50 féle ablakkkezelő, és legalább vagy 10 féle grafikus felület. Vagy végig próbálgatod őket, vagy megnézed a Youtube- on Zoli videóit: https://www.youtube.com/watch?v=l26QRJ-wkos például. Nagyon kevés memória esetén a legjobb az XFCE, vagy valami sima ablakkezelő (Openbox, Icewm) a MATE és Cinnamon felület már Windowsosabb, a Gnome 3 amire az Ubuntu most tért rá, álítólag elég memória zabáló, aztán ott van a "színtiszta magyar" black Panther Linux, amit egy állítólag Londonban élő hazánk fia fejleszt KDE felülettel. Van aki rajong érte, nekem 5 év Linux Mint MATE után már nagyon fura volt. Akkor ott van a Zorin, ami még Windowsosabb knézetű Ubuntu meg a Feren OS, ami a linux Mintből lett tovább fejlesztve, a Manjaro is nagyon szimpatikus egy kiadás, de nálam előbb-utóbb az összes Arch Linux származék lefagyott a hardver összeférhetetlenség miatt. Szóval van Linux kiadás ezer féle, nagyon nagy különbség köztük nincsen, csak az, hogy alapból milyen szoftverekkel van felszerelve?
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2020
(#) Epu2 válasza golem hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
A géped gyenge. Amúgy se a hetes, se a tízes nem foglal 1,5...2,5 G-nál többet. Nálam.
(#) rolandgw válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Szerintem például az Ubuntu kapásból tudja -terminálozgatás nélkül is- amire a felhasználók 60-70%-a használja a PC-t. Az M$-nek az a szerencséje, hogy félnek tőle az emberek, mármint a Linux-tól.
Nálam ennyi win maradt:
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Próbálkozz itt először!
Könnyített Linuxok
Ubuntunál a 13-as elérhető a régebbiekből, annak ilyen gépen mennie kell. Van magyar fórum, segítenek, de kezdőknek van telepítési útmutató is.
Használatához nem árt, ha van DOS-os ismereted. Vannak esetek, mikor vissza kell nyúlni a parancssorhoz. Igaz, rendszergazdaként a W.. szerverben is kellett így matatni.
(#) Skori válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Régóta használok XUbuntut, a felülete olyan mint egy XP vagy Win7. A rendszer ugyanaz alatta, mint a sima Ubuntu. Tud magyarul, stabil, és nagyon gyors.
https://xubuntu.org/download/
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2020
(#) antikzsolt válasza Skori hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Most töltöm le. Ki is próbálom. Rufussal fel tudom telepíteni?
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2020
(#) bbb válasza Skori hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Azért nem teljesen ugyan az, a konfig fájlok egy része máshova van eldugva és a beállítós alkalmazások se mind egyeznek meg...
(#) Skori válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Valószínűleg kompatibilis a rufus-al, de ezt nem próbáltam. Linux alatt van boot lemez készítő azzal biztosan jó, illetve én Grub4Dos-al használom, mert az sima ISO fájlokat is közvetlenül be tud bootolni. Gondoltam is rá, hogy készítek egy rövid leírást a Grub4Dos-hoz, de még nem volt rá energiám. Fel kell tenni egy pendrájvra az ISO fájlokkal együtt, kell egy menü fájl, és lehet indítani bármelyiket. Nekem pl. párféle linux live/telepítő, win7 telepítő, xp telepítő, hiren's boot cd két verziója (XP alalú és Win10 alapú), és paragon particio manager van egy pendrájvon.
(#) Skori válasza bbb hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Ok. nem teljesen ugyanaz, csak 98%-ban Jó esetben azért nem nagyon kell kézzel módosítgatni a konfig fájlokban, mert szinte minden megcsinálható menüből. A multimédiás dolgok kapásból jól mennek alatta (filmnézés, zenelejátszók, több képernyős üzemmód) bár a beépített lejátszó is megy én fel szoktam tenni a VLC playert is. Az "irodai program csomag" kapásból benne van, ugyanúgy mint a sima Ubuntuban. Windows-os programokat is futtatok néha alatta, a wine egyre jobb, egyre több az olyan windows-os program amit képes jól futtatni. A hardvereket is jól kezeli, nem nagyon kell drájverekkel kűszködni. A saját nvidia drájvere is jól működik, de a zárt forrású, gyári nvidia drájver is felrakható sima menüből kattintással. Szóval nekem jók a tapasztalataim vele. Bár nagyobb %-ban a windowst használok, de a linux is élesben telepítve van, és használom is .
(#) bbb válasza Skori hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Sajnos a hálózatos része az pont más (meg a nyomtatásnál is voltak különbségek) Viszont gugli szokott segíteni, ha valami nagyon nem megy... Én pl. a proxy beállításnál vettem észre nagyon gyorsan a különbséget. Nem is vagyok odáig meg vissza az ubuntutól, ahol tudok, inkább debiant használok S emlékszem még, mikor az fvwm volt az "igazi", mert az zabálta a legkevesebbet, s a gnome is emberbarát volt, míg a KDE alig akart megmozdulni Most meg néhány éve a gnome is rálépett arra az ösvényre, hogy mindegy mennyi erőforrást zabál, az alá pakolt gép viselje el... A xubuntu ezért szimpatikusabb, hiszen az xfce nem eszik sokat, s nagyrészt megegyezik a kapott szolgáltatás a sima ubuntuval.
(#) antikzsolt hozzászólása Feb 15, 2020 /
 
Na sikerült a telepités rufus bevált. Sajnos valami nyügje lehet. Eldobálja a wifit. Méghozzá ahogy rákattintok a válasz gombra. :O
Ezen felül teljesen olyana gép mintha teljesen más alkatrészek lennének benne. Most már szó szerint érzem a sebeséget.

up. Random csinálja és nem tudom miért. Hálózat kikapcsolás és visszakapcsolás és máris megy.


Feledatkezelő stb van benne?
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2020
(#) Skori válasza bbb hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Ha már így szóba került a linux hálózatkezelés... Mikrotik routeren néha használok EOIP-t, ez mikriotik specifikus protokollal megy, de párszor már jól jött volna ha az EOIP a PC-ben végződik egy virtuális LAN adapterben. Nemrég rátaláltam ERRE, és fel is telepítettem az XUbutura. A telepítés teljesen zökkenőmentesen sikerült, létre is jön a virtuális LAN adapter, csak éppen nem áll össze a kapcsolat a mikrotik routeremmel... Nem tudom miért nem. Sem log bejegyzés, sem hibaüzenet nincs. Kicsi az esélye, de nincs ezzel valamennyi tapasztalatod?
(#) Skori válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Laptop? Szét kell nézni nincs-e másik wifi drájver hozzá. Esetleg a beállítások menübem a zárt forráskódú drivereknél. Persze ehhez kell internet, de gondlom a LAN-on azért működik. A másik lehetőség az Ndiswrapper használata. Ez egy olyan program, ami lehetővé teszi, hogy a wifi kártya windows-ra készült drájverét használd a linux alatt, így olyan wifi kártyákat is el lehet indítani amihez nincs linux drájver, vagy ami van azzal nem jó. Sok évvel ezelőtt ezzel a megoldással sikerült életre keltenem egy laptop wifijét, kb 2 évig használtam így.
(#) Skori válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Elvileg szokott lenni, de ha nincs, akkor szoftverközpont és tedd fel pl. a HTOP-ot.
Kétpaneles fájlkezelőnek TuxCommandert szoktam feltenni.
Érdemes még feltenni VLC playert, esetleg mindnight commandert, szebb háttérképeket, ha egyszerűbb windows-os programokat is akarsz futtatni akkor a WINE-t is rakd fel. Virtuális gépek futtatásához: van Virtualbox linuxra is, jól szokott működni. Nyákterveztéshez: Eagle-nek van linuxos verziója. Áramkörszimuláció: a windows-os TINA tud futni alatta, ha a wine fel van telepítve.
Nézegesd a szoftverközpontot, sok jó dolgot találhatsz.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2020
(#) bbb válasza Skori hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Sajnos/szerencsére nem foglalkoztam még mikrotik-kel.
(#) antikzsolt válasza Skori hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Asztali és wifi. De rájöttem hogy mi a baj. Legalábbis remélem. Az 5GHz tartományban nem képes müködni a wifi. Mióta csak a 2.4 van beállitva folyamatos a net. Elővettem a korbácsot és most elverem magamat. 4-5 oldal és csak 1gb a ramfogyasztás. És mindere azonnal reagál.


Sajnos csak ideiglenes volt a kacsolat.

Ritkábban dobja el mióta át van állitva.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2020
(#) Skori válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Nézd meg nincs-e másik, zárt forráskódú driver a wifihez, csak pár kattintás a beállítások között.
Gondolom a 4Gb RAM miatt igen, de azért megkérdezem: ugye 64 bites verziót raktál fel?

Az előző PC-m nekem is Core2Quad procival ketyegett, most muterom netezget vele egy ideje. Win7 + XUbuntu van felrakva rá. Van egy öreg analóg TV kártya is benne, (kábelen még van kb 40 analóg csatorna), valami flyvideo98, amihez utoljára win98 drájvert adtak ki. Sikerült beindítani, még a teletext is megy rajta. Illetve win alatt van egy DScaler verió amivel jól meg, a linux alatt meg csak fel kellett tenni egy TV néző programot, a BT878 chipet meg ismeri a linux kernel... Így TV-ként is funkcionál a számítógép - méghozzá teljesen jól.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2020
(#) antikzsolt válasza Skori hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Igen 64 bitest tettem fel. Win telepitésből tudtam hogy az kell.
Remélem jó helyen kutakodok.
(#) Skori válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 16, 2020 /
 
Látom már fel is ment rá a Chrome. a kép szerint igen, de akkor úgy néz ki, hogy nincs másik driver.
(#) golem válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 16, 2020 /
 
Nekem a win 10 rengeteget foglalt mert tele van sallanggal amit nem használtam sose.
Következő: »»   860 / 1119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem