Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD TV probléma
 
Témaindító: ReFi, idő: Szept 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   152 / 208
(#) menyus hozzászólása Márc 8, 2020 /
 
Sziasztok!

Van némi problémám, kérdésem. Adott egy 127cm es Samsung LCD TV, a képernyő egyik sarka kb 10 centire a szélétől berepedt. Eredmény, a képernyő ezen részén (a 10 cm es szakaszon) nincs kép. Ez ok, ezzel még kiegyeztem volna, de. Egyik pillanatról a másikra a kép elment, csak a háttér világítás maradt. Az LVDS panelen van 3db kék LED, amíg működött a készülék (volt kép) ezek világítottak. Most a háromból kettő világít csak, az is fél fénnyel kb. Aztán idővel már a háttér is kialudt, és a ledek sem világítanak már. Az alap panel viszont vélhetőleg jó(?) mert pl a távirányÍtóval, a pointerrel és a simával is ki bekapcsolható a készülék, igaz a power LED je visszavillog valami hibát jelezve.

Lévén hogy a kijelző csere 2x annyiba kerülne mint az új TV ezt alapból elvetettem. Szerintem valami táp gondja lehet, de nem volt még TV vel dolgom. Azt sem tudom milyen feszültségszinteket kéne mérnem és hol. Egy darab SMD puffer elko nincs a main boardon, csak kerámia kondik. Még nem mértem bele sehol, de gondolom hogy valami tápja mehetett el. Ha lehúzom az LVDS panelről a kijelző szalagkábeleket, vagy az alaplapról az LVDS panelt akkor sem változik semmi (vagy csak nem látom ugye...) Kérdés hogyan lehetne valahogyan látni az eredeti kijelző nélkül hogy mit művel az alappanel, van e kép? A HDMI és az RCA csatlakozók csak bemenetek. Van még rajta egy euroscart, kérdés hogy az kimenetnek is használható e? Mert ha csak az LVDS panel és a kijelző beteg akkor egy átalakítóval rámókolok egy számítógép monitort az euroscarton keresztül (már ha a kimenetek is élnek rajta) és igaz hogy nem 127 cm en, de legalább használhatom a smart TV t. (net, youtube..stb) Persze nyilván nem FHD ban. Ha nem , akkor megy a kuka mellé mert ez így csak egy felesleges bútordarab és vettem helyette másikat amúgy is csak egyelőre sajnálom kidobni mert 1 éves a készülék. Tehét ha valahogy menthető, akár kompromisszumokkal is akkor rááldozok egy hétvégét. Tud valaki segíteni mit mérjek, hol, vagy vagy érdemes e vele egyáltalán bajlódni?

Köszi, Zsolt
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2020
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Márc 8, 2020 /
 
Az "LVDS" panel lehet hogy "T-CON"... Arra a panelre gondoltam amire a main board csatlakozik egy szalagkábellel és onnét két szalagkábel megy a kijelzőn lévő két vékony hosszúkás panel felé.
(#) dudzsi hozzászólása Márc 8, 2020 /
 
Sziasztok! Van egy Samsung UE40D6100SW tv aminek függölegesen fut a képe. Ha lehutom a T-CON-rol a jobboldali kábelt akkor a bal oldalon tökéletes a kép, de ha csak a jobbos van feldugva akkor ugyan ugy fut a kép a jobbb oldalon mint ahogy a videova is látni. Lehet ez T-CON hiba vagy inkább kijelző? Ezen az oldalon az emberkének hasonló hiba van és ittelvileg van rá gyogy mod. De az a kérdés hogy nekem is ez lehet a baj vagy T-CON.
Köszi elöre is a segitséget
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Márc 8, 2020 /
 
Addig jutottam, hog háttérvilágitás már megy. A T-Con panelen volt egy 125V/5A fuse ami szakadt volt. Kép változatlanul nincsen, a Power led bekapcsolaskor villog párat, de a készülék bekapcsolva marad. Távirányitóra reagál, a main board on mérek 3,3V ot, 5,07V ot es 12,75V ot. A T-con panelen viszont az egyik visszajelző led a három közül változatlanul nem világít. Mellette egy SOT23-6 valami van, gondolom valami kapcsoló üzemű táp mert egy 100uH es induktivitas es egy SS14 schottky is van mellette. A hatlábú valami pontos típusa egyelőre ismeretlen, mint ahogy a feszültség is amit előállított. Rajzom, boom listam nincs, itt megállt a tudomány...
(#) dudzsi válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 8, 2020 /
 
Ez a megoldás segitett. Szinte hihetetlen de tökéletes lett.
(#) deebo válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 9, 2020 /
 
Valóban hihetetlen, mivel ilyenkor csak minden második pixeloszlop megy rendesen, ha jól emlékszem, szóval tökéletes biztos nem lett, de működik.
(#) zoli0078 hozzászólása Márc 24, 2020 /
 
Sziasztok!

Most, hogy mindenki otthon van (meg otthonról dolgozik) így nekem is lett egy kis időm a régi Blaupunk 4K-s TV-re.
Mivel valamelyest működik és talán csak a kijelzőt nem hajtja (erre az alaplapra ~6-7 kijelző csatlakozója kiépíthető az enyémen a szükségesnél még eggyel több csati van) és arra gondoltam biztos van valami szoftveres beállítás. Ahogyan az előző cégemnél a kész nyákokat programozták fel (sajnos nem TV alaplapok voltak) gondolom a gyárba legyártanak x db-ot és majd beépítés után felprogizzák és beállítják. Ezen a vonalon indultam el és találtam a RT809F programozót amivel LED és LCD TV alaplapok programja olvasható ki és írható vissza VGA ISP porton. Véleményetek szerint előrébb lehetne-e jutni egy ilyen programozóval?

Várom a véleményeket.
Üdv
(#) deebo válasza zoli0078 hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Ha van hozzá szoftvered, talán, de kérdés, hogy mi a hiba.
(#) zoli0078 válasza deebo hozzászólására (») Márc 25, 2020 /
 
Szia!

Már párszor írtam itt a fórumban, van egy 4k-s tv amiben az alaplap megadta magát nem volt hajlandó bekapcsolni majd egy gondos szervíz még "javított" rajta (mondhatni pár hónap után darabokban kaptam meg a készüléket azzal a kijelentéssel, hogy nem javítható) így vettem bontott alaplapot. Utób kiderült valószínű a készülék amiből kibontották igaz 4k-s de nem V By one csatlakozású hanem dual LVDS (mind a kettőt támogatja a lap) és így nem hajtja a kijelzőmet. Memória tartalmat nem iagzán lehet találni amit találtam azzal nem javult meg.
Ezért gondoltam, hogy hátha egy ilyen progizóval a VGA porton valami más eredmény érhető el.
Amennyiben van más ötleted éderkel.

Üdv
(#) deebo válasza zoli0078 hozzászólására (») Márc 25, 2020 /
 
Szoftver nélkül nem valószínű, hogy érdemben lehetne vele kezdeni bármit is. Kellene tudni a bontott alaplap által hajtott kijelző tipusát és kiderülne. Amúgy amit te szeretnél, ahhioz a gyártó saját programozó harvdre és szoftvere kellene ráadásul a gyári firmware is a Tv-re, amit teljesen esélytelen megszerezni éa ilyenkor el kell engedni a kezét.
(#) d3lete hozzászólása Márc 27, 2020 /
 
Jónapot!
Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok,hogy van e valakinek AOU M106-11 icje?(tűzforró kép nincs a háttér reagál)
Hátha valakinek akadna egy törött kijelzős eszközről. Sajnos a kijelzőmre rá van integrálva a tcon.
Üdv!
(#) deebo válasza d3lete hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Egy fénykép is sokat segítene, na meg a kijelző típusa, mérete stb.
(#) d3lete válasza deebo hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Bocsánat.
nem tudok részletes típust mondani. Au optronics 127cm
Kdl-50w656A a készülék. Sok Auo kijelzőre szereltek ilyen ic-t samsung, lg, sony előszeretettel használja. Különálló t-con boardon is szokták használni.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2020
(#) kovacspista hozzászólása Márc 30, 2020 /
 
Szép napot mindenkinek! Kérdésem, szerintetek mi a különbség a lg innotek drt 3.0 32 _a type rev0.2
és a lg innotek drt 3.0 32 _a type rev0.1 háttérvilágítás között?
(#) soos csaba hozzászólása Ápr 2, 2020 /
 
Sziasztok!

Van nálam egy DAEWOO L32R640CTE típusú TV ami ha be kapcsolom akkor kb. egy 5 másodpercre be jön a kép a DAWOO logóval, és utána újra indul a tévé.
Amire én gyanakszom az a flash memory-ban lévő software hibája lenne elvileg.
A feszültségeket végig néztem tökéletesen mindenhol meg van az alatt az 5-másodperc alatt mind.
A T-CON modell száma- ST3151A05-08 Ver 2.2
A main board modell száma- TP.S506.PB801
Ha valakinek meg van véletlenül a dump file a flash memory-hoz és meg osztaná velem az nagyon jó lenne, vagy ha van valakinek más ötlete és azt mondja hogy nem software probléma akkor szívesen meg hallgatom a tanácsát.
Köszönöm!
(#) soos csaba válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Sziasztok!
Valaki esetleg tudna segíteni, vagy rendeljek inkább egy másik main board-ot?.
(#) deebo válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Az elektrotanyán több sikerrel járnál.
(#) kovacspista válasza kovacspista hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Meg tudtam, az egyik műanyag alapon van a másik alumínium alapon.
(#) zoli0078 válasza zoli0078 hozzászólására (») Ápr 13, 2020 /
 
Sziasztok!

Mivel jelenleg nem nagyon lehet menni sehová így folytattam a projektet.
Sajnos még mindig nem találni a neten kapcsolási rajzok az alaplaphoz így első köreb elkezdtem összehasonlítani, hogy a beültetés nem különbözik-e (csak azt néztem, hogy adott pozícióban van-e ugyan úgy alkatrész) és találtam egy részt ahol van eltérés (csatolt kép bal alsó sarok). itt végigmértem az alkatrészeket és nem, hogy csak más pozíciók voltak használva még más értékekkel is volt feltöltve.
A kérdéses helyen két bontásban vannak alkatrészek a 6-os osztásban lévőket (zöld téglalapban) már átforrasztottam a régi lapról a csere lapra itt ugyan is jelentős eltérések voltak a felette lévőben viszont talán más a helyzet, a csatolt képen az eredeti lapon lévő ellenállások értékét zölddel a csere alaplap értékeit pedig pirossal írtam. Látható, hogy néhány kivételével 10-es szorzó volna.
Miután a 6-os osztást átraktam, a készülék bekapcsol ugyan úgy és sajnos kép sincs de annyi változás történt, hogy bekapcsolt állapotban a led nem világit kéken csak kikapcsolt állapotban pirosan
Szerintetek lehet befolyással bármire az eltérő érték vagy nem érdemes azokat kicserélni.
(#) menyus hozzászólása Ápr 16, 2020 /
 
Sziasztok!

Általánosságban kérdezném, hogy egy mostani (1-2 éves ) smart LED TV n van e esély arra hogy egy analóg audio/video kimenetet leljek valahol rajta? Az RCA - mindegyike csak bemenet, ott van még a 4 HDMI ami digitális, de van egy euroscart is rajta. Létezik hogy azon nem csak bemenet van, hanem kijön rajta analóg videó/audio jel is?

Amilért ez lényeges, van egy gazdasági totálkáros samsung smart tv m. A kijelző berepedt és a TCON panel is hibás. Viszont úgy tűnik a main board a táp és a háttárvilágítás az él mert a távirányítókat kezeli, ki bekapcsol, vezérli a háttárvilágítást is csak éppen kép nincs és villog a power ledje. Arra gondoltam hogy ha van analóg audio/video kimenete valahol, rákötök egy LCD vagy CRT monitort amin van composit video bemenet. Szóval valahogy szeretném megmenteni, mert a smart részét használva lenne lehetőségem youtubozni, pendrive ról lejátszani, internetezni, tehát a smart részét kihasználni a beépített LAN on vagy a wifijén kekesztül. A wifije is él mert látom a telefonomon és a routeren is...

Véleményetek szerint van erre esély vagy bukó a project és induljak el a TCON panel javítása felé?
A TCON panelen van egy táp mananager QFN tok ami 3 féle tápot állít elő, az egyik táp hiányzik. Vagy ezt a QFN tokot kéne cserélni vagy a hiányzó tápot kiváltani egy külső táppal (lekötve a QFN tokról az eredetit), már ha ez nem valami váltakozó feszültségű szabályzó feszültség, esetleg PWM..stb. hanem fix feszültség (csak mekkora? Hány V os volt? Ez nem derül ki semmiből, a QFN tokon lévő jelölésre pedig nem találok relevéns alkatrészt sehol így nem tudom megnézni az adatlapját sem mi jöhet ki az adott lábon. Tápnak táp, ez biztos, a szokásos induktivitás / schottky, és pár kapacitás van körülötte a be és kimenetén. ) Notebook nál jópárszor bejött hogy pl az USB 5 V ja, 3,3 V ja hiányzott amit egy ilyen több feszültséget előállító táp manegamant IC állított elő és az eredeti tokról lekötve a hiányzó tápot egy külső utólag beépített univerzális step down panellel el pótoltam a hiányzó feszültséget. Az 5V esetében volt rajta egy engedélyező bemenet amivel kikapcsoláskor le lehetett kapcsolni az USB 5 V ot. Tehát kérdésem, melyik út a járhatóbb út?
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2020
(#) menyus hozzászólása Ápr 16, 2020 /
 
Még egy kérdés az alábbival kapcsolatban... a HDMI az hsználható ki és bemenetként is a smart TV k esetében? Mert az van rajta 4 is és van HDMI - DVI átalakítóm + egy 26 colos LCD monitorom DVI csatlakozóval. Tudom, próbáljam ki, de a TV darabokban a monitor a padláson. Viszont aki profi szinten TV vel foglalkozik és ezzel nagyon képben van, talán tud segíteni így elvi szinten is. Egyáltalán álljak neki próbálkozni ezzel, vagy teljesen felesleges? Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2020
(#) menyus hozzászólása Ápr 16, 2020 /
 
Uhhh... most látom hogy ezt a problémámat egyszer már felvetettem itt a fórumon. Nos, nézzétek el nekem légyszives, nem erőszakoskodom csak éppen agyvérzés után vagyok és nem igazán működik a memóriám megfelelően időnként. Ha esetleg van valakinek ötlete a problémával kapcsolatban vagy lát más megoldást szívesen fogadom és elnézést a duplán feltett kérdésért. Törölni már sajna nem tudom.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2020
(#) Directors hozzászólása Ápr 17, 2020 /
 
Sziasztok!

Adott ez az LG tv. A probléma a képen is jól kivehető. Ez mi miatt lehet szerintetek ? A háttérvilágítás ledjeivel lenne gond ? Vagy teljesen más ?
(#) Cinema válasza Directors hozzászólására (») Ápr 17, 2020 1 /
 
A LED-sor világít, tehát az jó. A meghajtó-vezérlő áramköre lehet hibás, ami lehet, hogy csak egy kis tranzisztor, de lehet egy komplett IC.
Szerviz javasolt, pláne, ha még garanciális.

Üdv!
(#) uniman válasza Directors hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Leestek a LED-ek lencséi...ha megrázod (kikapcsolva) hallani is fogod.
(#) kadarist válasza Directors hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Így van, a fényszórók estek le. Pillanatragasztóval vagy kevés átlátszó szilikontömítővel visszaragaszthatóak.
(#) Directors hozzászólása Ápr 17, 2020 /
 
Köszönöm srácok a segítséget! Holnap hozzá is kezdek.
(#) Gabó válasza Directors hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Azért mielőtt neki állsz szétkapni, azt leírhatnád, hogy egyszerre lett ez a hiba, vagy szakaszosan?
(#) deebo válasza Gabó hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Tökmindegy, nyílvánvaló a hiba, vissza kell rakni a lencséket.
(#) Directors válasza Gabó hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Szakaszosan.
Következő: »»   152 / 208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem