Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2267 / 2484
(#) tepege hozzászólása Júl 16, 2020 /
 
Üdv segitséget kérnék Technics SU V40 erősitő nem kapcsol be.Power benyom,voltage control világit,current drive nem.
(#) Pixi hozzászólása Júl 21, 2020 /
 
Sziasztok,

Van egy bluetooth hangfalam aminek elég zavaró alapzaja van. Ha minden igaz d-class erősítő van benne. 19.5V a belső tápja ami külön panel, és az erősítő panelen a betápon van egy 25V 3300uf kondi, amit ha próbálok működés közben oldalra billenteni, akkor változik az alapzaj. Kivettem a kondit kimértem, és az értéket tudja. Viszont kondi nélkül kb 5x erősebb az alapzaj. Próbáltam másik kapcs ütemű táppal az egészet, akkor is volt alapzaj, de ott más jellegű volt a hang. Milyen módon lehetne a zajt megszüntetni?
(#) tothbela válasza Pixi hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
A kapacitás még meglehet, de a fegyverzet és a kivezetés közti ellenállás megnövekedhet. Élő szokott fordulni, hogy a folyton mocorgó belső miatt izeg-mozog a hozzávezetés az elkón belül. Szép lassan eleszi az elektrolit.
(#) TAttila77 válasza Pixi hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Hogy hogyan? Egyszerűen minden kritikus helyen könyörtelenűl az összes elkót kicseréled új tökéletes minőségi 105 fokos darabokra, ha sokat ment a végfok melegen határon járva. Nem csak azzal az egy 3300u-val lehet gond. 3300u-nál tehetsz be nagyobb értéket is, ha elfér. /4700u nem esik kárára./ Amúgy ezek a keetyerék alapból is kissé zajosak. Még a minőséginek kikiáltottak is. Elég sokat javítottam már, de egy kezemen megszámolom hány darab volt eddig igazán jó és kiváló darab. A legjobb eddig a Bang & Olufsen. Az meg van csinálva rendesen. Gyönyörű a hangja is. De nem is egy hétköznapi kategória.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2020
(#) Pixi válasza TAttila77 hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Ez kb 2 éves hangfal, 5 kondi van rajt összesen. Ez a nagy, egy 10v 1000uf, 2d 16v 100uf, és 1db 16v 220uf. A tápban 2db 25V 1000uf van. Amúgy a mostaniak is 105 fokosak.
(#) TAttila77 válasza Pixi hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Na az nem tétel, lökjed ki őket. Ahogy béla is írja sokszor előferdűl aktív cuccokban, hogy szétrázza az elektronikát-kondikat a basszus.
(#) Pixi válasza TAttila77 hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Oké. Már csak a beszerzés a problémás! Sajna webshop lesz, itt helyben nincs lehetőség beszerésre. Azt honnan tudom hogy melyik a jó kondi, pl HEstore-ban?
(#) TAttila77 válasza Pixi hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Mondom még egyszer. LOW ESR, 105 fok és normális minőségi legyen. A Punsumit meg ne vedd, mert csak a két lába marad és telefújja a piklit a papirral-olajával.
(#) Pixi válasza TAttila77 hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
A LOW-ESR után a betűk mit jelentenek? ZLH, XR, WL, WB stb.
(#) TAttila77 válasza Pixi hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Itt is van pl. a Store-n Shamwha 3300u/25V Low ESR. Ha olcsót keresel. /“Piripízír!”/
Azokat a jelöléseket meg nem mondom most hirtelen mit árúlnak el, a gyártói datasheet PDF -et nyisd meg és biztos irják valahol a gyártók mit jelölnek. Méreteit nézzed, be fér-é oda. Nem minden gyártóé azonos méretileg. Pl. Az Elite elég karcsú, kis helyekre bepasszol, de némelyikük ellenben hosszú.
(#) Pixi válasza TAttila77 hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
HQ-n néztem össze minden kondit a drágbbakból és mindegyik low-esr. A méretet néztem, de csak két helyen lényeges, a többinél nincs méret gond. Sajna pont a 3300uf-ből nem fér el nagyobb, mert hosszabb nincs csak vastagabb nagyobb kapacitással. Hát majd kiderül.
(#) TAttila77 válasza Pixi hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
((TME, SOS, RET, FARNELL))
(#) Pixi válasza TAttila77 hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Itt sincs gond a kínálattal, mindegyikből van legalább 10 féle. De úgy nézem ha a betáp csatit megfordítom, akkor elfér a nagyobb kondi a 3300-as helyett.
(#) Videotonman hozzászólása Júl 22, 2020 / 2
 
Sziasztok! Egy Studio 3000A erősítő javítása kapcsán találtam ennek a topiknak az "élesztés" részére és még néhány hasznos információra. Illetve egy másik fórumról is okosodtam, mert nem volt egyszerű a helyzet. Rajz vagy dokumentum hiányában a nulláról javítottam meg az öreg eszközt ugyanis mindkét végfok alaposan elhalálozott valamikor, hozzám is így került. Az utánajárást követően megtörtént a tranzisztorok helyettesítése. Először a tápot vizsgáltam át önmagában. Majd a végfokok jöttek egyenként. Sikeres élesztést követően generátor és szkóp segítségével biztonságra törekedve beállítottam a végfokokat. Talán kicsit alatta maradtam a nyugalmi árammal, de egyelőre bevált. Aztán az egyre jobban vacakoló koppanásgátló relé adta meg magát, így azt is cserélhettem. Itt kicsit vezetékelni kellett, mert az újak már nem passzolnak a régi helyére. Majd megnéztem, hogy miért nem mozognak a kivezérlésjelzők. Valamiért beálltak a tengelyek mindkettőben. Én persze az elektronikát vizsgáltam jó ideig, mire rájöttem, hogy annak semmi baja. Lazítottam rajtuk, most már mocorognak. Pár hete megy gond nélkül az erősítő, majdnem minden nap hallgatom. Örültem, hogy sikerült, mert ez az első ilyen munkám és évek óta nem is voltam páka közelében. Szerencsére egyszerű, átlátható volt számomra a kapcsolása. Igazából nincs kérdésem, ezt most csak úgy leírtam
(#) krapulax6 válasza Videotonman hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
Szep masina,grat. A javitashoz!
(#) Videotonman válasza krapulax6 hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
Köszönöm!
(#) Flatlander hozzászólása Júl 24, 2020 /
 
Sziasztok!

Van esetleg valakinek tapasztalata kínai irs2092 500W végfok panelról? Bővebben: Link Ha bárki tud hasznos infót ezzel kapcsolatban azt szivesen fogadom.Előre is köszönöm!
(#) mapetek válasza Flatlander hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Igen .
Komplett regényt tudok írni. Három darabot próbáltam ,mind így járt.Zanzásítva:
Dióda elszált,csere. Hűtőborda kicsi, csere. Ellenálás +dióda elszált ,csere. Ellenálás +dióda+tekercs elszált. VÉGE.
Kb max 70-90W. Nagyon csúnyán szól csak a mélyet tudja megfelelően erősíteni.
Sajna ez az "erősítő" semmi.
Ezután építettem tramzisztoros végfokot (alkatrész oldalanként 15000 Ft)hozzá kapcsolóüzemű tápot (alkatrész 10000). Csoda szépen szól, 400w simán viszi (kissebb falonapot lehangosítasz vele).

Ez csak szubjektív vélemény.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2020
(#) szikorapéter válasza Flatlander hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Szia, borzasztó repedt fazék hangja van, ráadásul hajlamos tönkremenni elég rövid időn belül. Ha teheted inkább vegyél egy normális tranzisztorost vagy FET-est , hidd el mérföld a hangja ezekhez képest.
Ismerősöm végigzongorázta az IRS vonalat (200W-tól 2KW-ig vett kb 8 félét) a többsége vacak, azóta szerencsére vett T-ampot, teljesen más a hangja még annak is.
Tény ezt az ic-t nem igazán ide tervezték.....
(#) Flatlander válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Köszönöm a gyors válaszokat.Mivel olcsó volt vettem belőle kettőt,mivel d osztályú nem is várnék el tőle jó hangzást kizárólag mélyláda hajtására lenne használva.Viszont ezek után nem tudom érdemes e egyáltalán összeraknom...Kicsit jobban utánanézve vannak hasonló panelek amelyek nem smd-vel szereltek,talán azok már használható kategóriásak lehetnek viszont háromszor ennyibe is kerülnek.Van egy beag 2x42Vac 300w-os toroidom,ebből szeretnék egy kompakt kis méretű végfokot építeni,ami nem igényel túl nagy hűtést sem.Bíztam kicsit ebben a kis panelben hátha 150w körül azért képes lesz leadni.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2020
(#) tothbela válasza Flatlander hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Én nem írnám le a "D" osztályt még ebben az IRS2092 kategóriában sem. Ott van a baj, hogy mivel a rendkívül jó hatásfok miatt alacsony a disszipáció, valamint a tápból felvett teljesítmény, nem is foglalkoznak vele hogy mekkora csúcs áramok is folyhatnak. A linkelt panelen ott van ezen kívül egy DC-DC konverter a segédtápoknak, ami rendszerint tönkremegy, és nagy százalékban viszi magával az IRS-t. A kimeneti fojtó sem biztos hogy a maximális tápfeszen nem telít be. A kapcsoló feteket is optimalizálták, így külön gate meghajtó nélkül maga az IRS elbír velük, cserébe egy pici zárlat miatt elpukkannak a fetek. Ez is viheti magával az IRS-t.
Pedig maga az IC jó.
(#) Flatlander válasza tothbela hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Én sem magát a d osztályt írnám le,csak ezt a kínai panelt...Rendesen méretezett alkatrészekből biztosan jól működik.Autóban 5csatornás ab+d osztályú erősítőt használok,és hibátlanul hajtja a mélynyomót.Kénytelen leszek valamilyen más panel után nézni...
(#) mapetek válasza Flatlander hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Semmi tudományos csak "érzés" és tapasztalat.
Nem túl erős de én a TDA7294-et hídba még ajánlanám. Nekem elég jól bevált.Magam készítettem ,de ugytudom készen is lehet kapni.
(#) Flatlander válasza mapetek hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Nekem is ez volt az első gondolatom,igaz 7293-al.Ebből régebben sokat csináltam,de csak egy ic-vel.+/- 60V 4Ohm-ra nem lenne sok neki? Mj tranyós paneleket nézegettem most,ezekben bízok a leginkább...150-200w ha tisztán kijönne belőle ezzel a kis beag toroiddal az már tökéletes lenne.
(#) mapetek válasza Flatlander hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Ezt csináltam kb féléve.Nem tudnék belekötni hangzásra. Végtranzisztor pedig 1- párral is elmegy szépen, nem muszáj 9-pár. És a trafó is jó hozzá.
(Toroidot """""könnyű"""" visszatekerni)
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2020
(#) Flatlander válasza mapetek hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Csak nem a beag műgyantával kiönött és fémbozoba zárt toroidját.
(#) mapetek válasza Flatlander hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
(#) tothbela válasza Flatlander hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Inkább úgy értem, azok táborához tartozom akik nem írják le. Így talán jobban hangzik.
Ez az IC megérdemelné hogy jó nyákot kapjon, de házilagosan ez keserves.
Való igaz, hogy a kínai olcsó ilyen végfokok vagy azért olcsók mert nem jól sikerültek, vagy mert van helyettük jobb.
Nekem is volt ilyen modulom, egy elpukkant nagyon hamar. A segédtáp áramköre adta be a kulcsot. A megmenekült kettőnek külsőleg adam segédtápot, így egy évet üzemelt a próbahelyen billentyűs hangszerrel. Nem tudom most hol van, de nem azért lett leváltva mert elromlott. A tápja két darab ATX trafóból készült, még csak nem is rezonáns működésű. Úgy rémlik 2X55V lehetett.

A Beag trafó használható szimpla 60V-ként is. Erről pedig elketyeg a TDA híd, amit én megpatkolnék a kimeneten egy-egy pár komplementerrel.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2020
(#) Tetye hozzászólása Júl 25, 2020 /
 
Sziasztok!
Olyan dologban kérnék segítséget ,hogy van egy Ágota DS600-as végfok (régi fajta) és az egyik ismerősöm úgy hozta vissza hogy meghalt az egyik oldala. Szétszedtem, megnéztem, és elég csúnyán megégett benne pár ellenállás, pár tranzisztor elment szakadásba, van ami rövidzárba.
Volt zéner hiba is és ki durrant elko is. Szokásos módon kicseréltem az összes félvezetőt benne kimértem az összes ellenállást amit kellett cseréltem, elkokat cseréltem, zénereket szintén.
A végfoknak azon része min a teljesítmény folyik az már jó, ezt a másik oldal meghajtó részével próbáltam ki. Viszont a meghajtó része nem igazán akar feltámadni, torzít is és nagyon beesik a + tápfesz. 40W izzók vannak sorba kötve. Rajz nem igazán van hozzá de megpróbáltam visszarajzolni amennyire tudtam ezt csatolom is. Esetleg valakinek van ötlete hogy merre folytassam?
Amit közben jegyzeteltem:
2db BD249C rövidzár
4db BD250C rövidzár
bc184 szakadt
bc214 szakadt
bc546 szakadt
bc212 szakadt
bc182 K-E rövidzár B szakadt
ZPD 22_ rövidzár (negatív ág)
ZPD 1V5_ kb 50 Ohm mindkét irányba
R6 33R szakadt
R1 el van szenesedve nagyon de 100 Ohmot mértem rajta arra cseréltem
R7 el van szenesedve nagyon de 100 Ohmot mértem rajta arra cseréltem
R8 el van szenesedve nagyon de 100 Ohmot mértem rajta arra cseréltem
R9 el van szenesedve nagyon de 100 Ohmot mértem rajta arra cseréltem
Az R21 et sem értem miért kellett oda, igy a 22K helyén 20K-t mérek.
U= +-62V
(#) fecameca válasza Tetye hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
A te rajzodon valami nagyon nem stimmel, a BC 184-ek vagy fordítva vannak, vagy rossz pozícióban, de azt gondold végig, hogy a PNP tranzisztoroknak az emittere a pozitív, az NPN-nek az emittere a negatívon van. Ráadásul ha valahol komplementer párokat látsz, azoknak egyformán kellene lenni a + és a - ágban, úgy lenne értelme, nem pedig felcserélt C-E lábakkal. Másik: a 100 ohmos ellenállások kettesével a levegőben lógnak, így valahogy nem kerek a dolog. Talán a gnd.- re menne mind a 4 ? A BC 301-303-ak tuti jók? Mert én csak APT 100-akat javítottam, de azokban mindig azok szálltak el, olykor a 2N 3055-ök még életben is maradtak, vagy ritkábban vitték magukkal a véget, de a BC 301-303 mindig E-B szakadtak voltak. Sajnos az Ágotát nem ismerem, az Elektrotanyán csak ez a Mos-Fetes változat van fent, teljesen más. Az R21 ellenállással kapcsolatban, az a meglátásom, valaki azzal próbált meg kompenzálni asszimmetriát, nem tudni, milyen sikerrel? A tranzisztorok cseréje után lehet, hogy nem kell már oda.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2020
Következő: »»   2267 / 2484
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem