Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   161 / 178
(#) Ge Lee válasza FAZ1 hozzászólására (») Okt 1, 2021 /
 
Pedig a COB ledek akár örök életűek is lehetnek, nyilván ha túl vannak hajtva akkor nem lesznek. A régi lakásomban csináltam olyan világítást, és szerintem ki fogja szolgálni a lakó életét. Itt sajnos egyelőre nem tudok, ezért kénytelen vagyok ezeket az E27-es "mérnöki remekműveket" használni.
A bal oldali lidlis livarnolux, 2000Ft volt az ára és 3,5 évet bírt, aztán elfüstölt az áramgenerátora. A másik egy szaküzletben vett rába(szol)lux, ez 1180Ft volt és éppen csak túlélte az 1 év garanciát, majd kilyukadt benne egy led. Ez utóbbi igazi mérnöki munka, így kell ezt csinálni, bírja ki a garidőt majd menjen tönkre.
Nem tudom mennyit mennek, de sacc/kb. napi 4 óra körül éves átlagban.
Akinek van tapasztalata az megírhatná hogy hol és milyet, pláne mennyiért érdemes venni, amiből nem lesz rövid úton ipari hulladék. Tehát hosszútávú tapasztalatokra lennék kíváncsi, nem a szerintem-mel kezdődő mondatokra.
Vagy olyan vállalható árú és kinézetű lámpatestre, amibe belefér 6-8db 5W-os COB LED a hűtésével és a kondenzátoros előtétével együtt, és felrakható egy csillár helyére a mennyezetre.
(#) FAZ1 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 1, 2021 /
 
Én valamikor rég, de legalább 14-15 éve vettem a Lidl-ben "első generációs" LED égőket a szobai (galéria alatti) álmennyezet plafonvilágításába (12 darabot).
Azok azóta is mennek, holott egyáltalán nem világmárka, de nem is igazán a Lidl-s saját márkás-féle gagyija.
Valami LIVARNO típusúak s nálam megszolgálták az árukat.
Igaz, darabonként csupán 3W-os, ámde nékem ám a 12 darab elég fényt képes adni.
Benne a LED-ek feltehetően nincsenek túlhajtva, így aztán kizárt dolog a gyors behalásuk.
Elvileg a 25 ezer üzemórát nálam már teljesítették.

Nagyjából így néz ki egy példány. (lásd - képek)
(#) FAZ1 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 1, 2021 /
 
Én ezeket egy időben simán javítgattam.
Egy snitzerrel levakartam a kiégett régi LED-et, s a helyére beforrasztottam egy hasonlót.
Persze több rossz égőt be kell gyűjteni, így én azokból az egyik rossz égőt "beáldoztam", azaz - arról szedegettem le a donorokat. Rátettem egy vaslapra a gáztűzhelyen, majd szép lassan melegítettem. Amikor már kezdtek mozgolódni, gyorsan lesepertem őket.
Ha utána csak minden második LED-chip maradt jó, már akkor is sokat nyertem.
A beforrasztásukkal szintén ez van.
Aztán - ha még elmegy az égő 2-3 évig - akkor mi van?
Sokkal olcsóbb, mint havonta mindig venni újakat.
A búrája hőálló szilikonnal visszaragasztva - így az se látszik rajta, hogy már javítva van!
(#) Ge Lee válasza FAZ1 hozzászólására (») Okt 1, 2021 /
 
Ahol van 2db E27-es foglalat egy helyiségben, oda a 2x3W édeskevés. A 2x12W is épphogy elég. A LED hiba még a jobbik eset mert az javítható, de az is csak akkor, ha van a fiókban hozzá donor. Ha nincs, akkor már a postaköltség ára is több mint az alkatrészé, szóval nem éri meg, ha már rendel az ember akkor rendel újat és nem javítgat.
Az áramgenerátort meg eleve nem lehet kivenni roncsolás nélkül, javítani se érdemes, és ugye, a fóliakondi előtét se megy be a helyére amivel örök életű lehetne.
(#) bbb válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 1, 2021 / 1
 
Én tavaly decemberben vettem az aliról mennyezeti LED lámpát. 48W, természetes fehér, egy kb. 25m2-es szobába. Elképesztő fénye van, eddig semmilyen másik korábbi megoldás nem volt ennyire jó. Korábban a plafonon hagyományos izzós kerek üveg lámpatest volt fent, abban a 100W-os izzó se volt elég, hogy normális fénye legyen. Gyakorlatilag a szoba sarkába már nem nagyon ért el a fény. Aztán ugyan ebbe a lámpatestbe próbáltunk berakni energiatakarékost (hülye ötlet, ha látni is akarsz), illetve E27-es foglalatú LED valamit. Na ez utóbbi volt talán a legrosszabb mind közül.
Ami most felkerült, abból talán túl sok is lett a 48W, elég lett volna ebből az eggyel kisebb is, minden esetre nagyon szuper és eddig bírja gond nélkül. A természetes fehér szín pedig kifejezetten tetszik, nem sárga, nem kék, inkább nappali világossághoz hasonlít, csak éjjel
A termék: Bővebben: Link
(#) vision61 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 1, 2021 / 1
 
Idézet:
„Tehát hosszútávú tapasztalatokra lennék kíváncsi, ...”


Szia!

Ezzel csak az a gond, hogy hiába írjuk meg.
Nekem pl. a lakásban van 2 db Philips E27-es 18 W-os izzó, több mint 10 éve üzemelnek, napi 3-4 óra átlag. Ezekből én is vennék még, mert valóban megbízhatóak, viszont a gyártók ugye folyamatosan más-más típust dobnak piacra. Már az 1-2 évvel ezelőttieket sem lehet kapni.
(#) Ge Lee válasza bbb hozzászólására (») Okt 1, 2021 /
 
Köszi. Arról hogy a lámpatest hogy van felfogatva nem találok ott infót. Látni ugyan 2db tiplit az egyik képen de azt elég karcsúnak találom. A másik, hogy milyen ledek vannak benne. Nincs képed róla hogy hogy néz ki a búra alatt? Amúgy tetszik, érintésvédelmileg is megfelel nekem, ha meg be tudnám tenni a kondit a kapcsolóüzemű panel helyére az meg már csak hab lenne a tortán. Kell egy 48W-os 24W-on hajtva kondis előtéttel és akkor tényleg örök élet.
(#) Epu2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 1, 2021 /
 
Nálunk már mindenhol LED-es fényforrás van. Egynek a belét is láttam. A fehér műanyagba illeszkedő alulemezre van szerelvbe a LED és a lyukban van az elektronika. Ezek között van nappali fehér 12W-os, nappali 15W-os. A csillárba ismeretlen. A külső ajtó előtt 5W-os teljesítményű. Na ez elromlott már. Kiderült leszakad a belső foglalat vezeték. Levágtam a burát, kihúztam a belét, pótoltam a vezetéket. Bekapcsoltam. Közelről majd a szemem verte ki a fénye. Vissza illesztettem a burát, majd el is dobtam. Legalább a fény harmada elveszett a burától. Visszaraktam a helyére és lőn csodálkozás este, mennyire világít, és még hűtés is volt. A lakásban észrevettem, hogy egyiok másik lámpa furcsán viselkedik. Kettő is van aminek a fényereje lépcsőzetesen változik ha ki-be kapcsolom. Egy hármas, meg a színét változtatja. Ennek a papírján semmi nyoma nem volt. Évek óta mennek, gond nélkül olyan lápákban aminek nem zárt a burája, vagyis van némi hűtésük.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 1, 2021 /
 
Kicsit reklám bár nem annak szánom. Fortimo led line szalagokat használok. Eddig az 5-7(két helyen is használom őket) év alatt egy sem ment tönkre pedig télen nyáron mennek legalább 5-6 órát naponta. Csak azok szálltak el amit a kapkodásom miatt zárlatba küldtem.
(#) uniman válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 1, 2021 /
 
Bár ezek nem éppen "szalagok"...meg igazából nem is lámpák, hanem csupán alkatrészek. Speciális hővezető nyákra szerelt smd LED-ekkel.
De nálam és több ismerőseimnél is beváltak, többféle LED chippel, 1 és 3 sorban, 28 és 56 cm-esek...1100-2200 lumen, 3000 és 4000K-s. Változó max. áramfelvételekkel, különböző feszültségeken működnek...sorba köthetőek (van ahol 6-7 db működik 1 db tápról!)
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2021
(#) FAZ1 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Ezek az égők nálam mind csak E14-es foglalatba mennek bele.
Miközben maga a lényeg, hogy nem akarnak elromlani - szerencsémre.
(#) FAZ1 válasza bbb hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Én régebben összekukáztam egy általam mérten 38W-os LED-es égőt, amit persze gyorsan megjavítottam. (Az E27-es menetes részt kellett lecserélnem rajta)
Amikor a fürdőszobában - még a tavasszal villanyt szereltem, s a régóta ott világító de még klasszikus fénycső-armatura helyett - egy "E27 foglalatban lógósra" de ideiglenesen ezt tettem fel, hogy jobban lássak. (mivel pontosan az armatura helyén szereltem, így az kissé útban is volt).

Hát mit mondjak rá - brutálisan jó fénye van!
(#) Suba53 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Na a hosszú táv az IKEA led égőinél nem nagyon jött be. Sok évvel ezelőtt vettem egy rakás 600, meg 400 lumenes led égőt. Az ígért 15000 óra üzemidőből jó ha 2-3 ezret tudtak.
Mindegyiknek az elektronikája ment tönkre. A led tárcsák jók, és tervezem, hogy készítek belőlük lámpatestet. 3-4 db 600 lumenes már jó lesz műhelybe, pincébe.
Azok úgy 1500Ft között voltak IKEA kártyára.
Azóta csak az olcsóbb AUCHAN ledeseket veszem. Pár száz Ft, legutóbb az 1500 lumenes volt talán 700Ft.
Legalább annyi ideig bírják, mint a volt IKEA-sok. Bár már azokból is kukáztam párat.
Vettem a hestoreban 3W-os COB LED modulokat. Azokból is több darabot tervezek egy-egy lámpatestbe. És remélem ha nem hajtom ki a maximumig, örök élet lesz a sorsuk.
(#) antikzsolt válasza uniman hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Hát igen nem szalag az biztos. De hogy rendesen működik stabilan és nagy fény erővel az biztos. Sajnos az ará is olyan de hát kérem szépen. Egyszer kell csak szerelni.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 2, 2021 / 1
 
A szalag nekem sehogyan sem jó, nem is tetszik, meg ott az érintésvédelem, mert a ledeken rajta van a fázis. Emiatt, meg egyébként is van szükség valami értelmesen kinéző lámpatestre, amit feltesz oda az ember, beállítja az áramot és onnantól vagy 25 évig nem nyúl hozzá.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Na ja az biztos hogy rajta van a rázó fázis azt már sikerült kitapintanom
(#) Rosszmáj hozzászólása Okt 2, 2021 /
 
Mixvill, V-TAC, 5 év garival. Van belőle vagy 20 db mindenféle foglalattal és teljesítménnyel, kettő megadta magát 1 év alatt, szó nélkül cserélték.
Már csak az a kérdés, meddig lesz készleten.
(1990-2000-ig bírta egy Philips fénycsöves izzó napi 16 órát az előszobában, ez olyan 60.000 üzemóra. Kalapot le előtte. Ja, és a hálózati fesz 235 V felett volt.)
(#) jenki válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Köszönöm a válaszod. Újra szétszedem és megnézem.
(#) jenki hozzászólása Okt 2, 2021 /
 
Mindenkinek nagyon köszönöm a válaszát, hozzászólását. Valószínű kuka lesz a LED, talán veszek egy újat.
A kért adatokat megnézem, leírom.
(#) nedudgi hozzászólása Okt 2, 2021 /
 
A rendszerváltás legelején az ügyfélfogadóba vettünk egy energiatakarékos Philips körtét. Tíz évet lehúzott, napi 10 órában. A cég megszűnt, nekem ez jutott belőle. Mostanra az egyik festéskor eltörött a búrája, de a belsejében épen maradt a fénycső, és még mindig jól világít a konyhában.
Én '14-ben az AliExpress-ről vettem LED körte alkatrészeket, azokat saját kezűleg szereltem össze, azokat használom a lakásban. Mivel hagyományos izzóra készített lámpatestekben, csillárban használjuk, óhatatlanul tönkremegy néhány LED, évente akár két darab is. 1W LEDek, méretes alumínium bordán.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2021
(#) nedudgi válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 2, 2021 / 1
 
Árulnak szilikonnal borított szalagokat, azzal unalmasabb lesz az életed!
(#) bbb válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 4, 2021 /
 
A lámpatest felfogatása azzal a kis fehér téglalappal van, amit a képeken látsz. Azt rögzíted két csavarral, s abba húzod bele magát a lámpát. Az egész súlya... Nos pihekönnyű, nem mértem meg, de tényleg csoda, hogy nem lebeg.
Belülről nem néztem még meg, amióta feltettem működik, nem foglalkoztam vele többet. Ráadásul lapos - nagyon lapos, az aluvezetékek nekem egy picit el is nyomják a plafontól, nem húzhattam meg teljesen a csavarokat se, amik tartják, különben nem tudtam volna becsúsztatni a helyére. Nekem ez a tipikus "set it and forget it" esete volt és meg vagyok vele elégedve.
(#) bbb válasza Rosszmáj hozzászólására (») Okt 4, 2021 /
 
A V-TAC kap tőlem is egy szavazatot. 2 év garival párszáz forintért. Egy ment tönkre nálam abban a foglalatban, ami rendszeresen kicsapta a halogént is, de 250 forintért nem volt kedvem visszavinni a boltba
(#) uniman válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 4, 2021 /
 
Létezik olyan táp is hozzájuk, meg leválasztott is! Én ez utóbbiakat használom, nyugodtan tapizhatom a LED-eket világítás közben...
(#) bbalazs_ válasza bbb hozzászólására (») Okt 4, 2021 /
 
Ellenszavazat:
V-TAC 12V 2A-s dugasztáp (LED-hez). 10-ből 10 db durrant el kb fél év -egy év távlatában , kondenzátor-púposodási tünetekkel. NEM egyszerre vettük őket és legalább 3 boltból, szóval gyártási hibára nem gyanakodnék. Azért szereztük be ezt, mert a többi vacakkal ellentétben fél órás próbaüzemben tényleg tudta a ráírt 2A-t folyamatosan.
(#) Ge Lee válasza bbb hozzászólására (») Okt 4, 2021 /
 
Akkor ez megint az a kategória, hogy előbb megnézek egyet közelebbről is, mielőtt kiadásba és káromkodásba torkollna az egész. Ha csak az a kis bigyó tartja az egész lámpatestet akkor elég egy kósza ütés és lekalimpálja onnan az ember. Na meg ott van az a pár centit kilógó merev alu drót a mennyezetből, na azzal is össze kell hozni, sorkapocs nem fér alá.
(#) Ge Lee válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 4, 2021 /
 
Az izzó formájú V-tacokról én sem hallottam sok jót. Meg ha az 1200Ft-os is gagyi, akkor milyen lehet ami annak a felébe (se) kerül... Úgy látom mégsem kerülhető el a saját világítás építés... És akkor annyit és olyat teszek a hűtőfelületre az 5W-os COB-ból amennyit és amilyet akarok. Csak akkor még mindig ott van a lámpatest kérdése mint érintésvédelem. A régi helyen ezt egy plexi lappal és egy átmenő teflon szigetelő tönkkel oldottam meg, de nagyon nincs már kedvem ekecselni. Pedig vagy építek magam jót, vagy veszek gyári gagyit, nem nagyon van harmadik lehetőség.
(#) uniman válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 4, 2021 /
 
=54c3a17065677973c3a967204dc5b1616e796167]Ilyen dugasztápot ma már nem is forgalmaznak...
Kár, hogy a belsejét nem láthatjuk...
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2021
(#) bbb válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 4, 2021 /
 
Nem tudom mennyit kalimpálsz a plafon közelében, de engem ez a veszély nem fenyeget, pedig alacsony a belmagasság (ezért is vettem ezt az alacsony cuccot, talán, ha 4cm-t lóg le a plafontól).
Az a kis vacak, ami tartja, felkerül a plafonra, a drótok viszont körülötte férnek el, ahol egy kb. 1,5-2cm-es perem takarja el (nézd meg a képeket, van ott ami alapján el tudod képzelni).
(#) bbalazs_ válasza uniman hozzászólására (») Okt 4, 2021 /
 
Igen, ez volt, legalábbis dobozát tekintve a műanyagosnál a dugasztáp.
Lefényképezzem? Lefényképeztem.
Nálunk még 2A volt ráírva - kétlem, hogy változtattak volna rajta, bár tudta azt az értéket. Egy ideig... Amelyiknél kifúrkáltam a dobozt ementáli sajttá, az sem volt hosszabb életű. Úgy vettem észre, hogy inkább azt nem bírják, ha sokáig készenlétben kell lenniük (bedugva, minimális áramot adva csak, pár mA-t).
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2021

tapom2.jpg
    
Következő: »»   161 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem