Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tekercsek
 
Témaindító: Simsone, idő: Feb 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 6
(#) teddysnow válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
A frekvenciára már nem emlékszem pontosan, mert ez régi dolog, csak most tudok vele foglalkozni. Ha jól emlékszem 15 vagy 25kHz.
(#) granpa válasza teddysnow hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
Ha kapcsolóüzemű táp kimenetét szűrnéd, ferrit (porvasmag) kell. A Kapcs,táp. és Inv. heg trafó témában találsz leírást, képeket. Ha sima 50 Hz-es hálózati (Graetz 100 Hz) szűrés kell, akkor elég akármilyen trafólemezből, nyitott (egyenes, vagy légréselt) kötegre kell tekerni. A segédprogramok közt vannak hullámosság (brumm) számítások, a trafós témában méretezési számítás.
(#) teddysnow válasza granpa hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
Ferritre kell, rendben. Köszi.
(#) teddysnow hozzászólása Máj 13, 2022 /
 
Sziasztok,
jó lett a dugasztáp, még 2 darab 330µF kondit is kitudtam cserélni 2x470-re, elfért, pöpec lett, köszönöm.
Másik projekt. Van egy USB-s hangkártyám és ennek az USB-s tápvonalán lévő nagyfrekvenciás zajt szeretném szűrni szintén tekercsel. Egy USB-s toldó kábel 5 Voltját gondoltam megcsapolni, szűrni. Két tagú LC létra lenne, soros tekercs párhuzamos kondi.
Az a kérdésem, hogy a ki/be kapcsolásnál nincs a tekercsnek induktív túlfeszültség lökése?
Kb ilyen megoldásra gondoltam: egyik, másik
(#) kendepepi hozzászólása Feb 15, 2023 /
 
Sziasztok!

Nagyjából hány uH-s, vagy mH-s az a tekercs, amit egy ha rákötök egy sima 9 V-os elemre, akkor a megszakításkor már egy kicsi, de észrevehető/hallható szikrát ad? Előny lenne továbbá, ha az ilyenkor keletkező feszültség legfeljebb csak csípne, de nem okozna komolyabb gondot.
(#) erbe válasza kendepepi hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Az ilyen rázódobozok nem csupán tekercset, hanem transzformátort tartalmaznak. Mint a gyújtótrafó. De nem csupán ennyit, hanem már a megszakító is be van építve. Egykor mint a kapucsengő, egy vaslemezke, amit a mágneses tér meghúzott és meg is szakított. Később elektronikus szaggatót raktak bele.
Nehéz lenne ekkora elemmel komoly gondot okozó áramütést létrehozni. Csupán egy kellemetlen tréfa.
(#) kendepepi válasza erbe hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Csak egy tekercsről van szó, semmi összetettebb dologból. Arra vagyok kíváncsi, hogy ez a hüvelykujj-körömnyi méretű darab vajon hány mH-s lehet nagyjából. Vagy ez még csak uH-s nagyságrend? Csak mert ez már egy icipici szikrát ad a megszakításkor, és azért meg is bizserget szépen.

01.jpg
    
(#) erbe válasza kendepepi hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Sokol kimenőtrafó. Újratekerted? Ez már mH nagyságrend. Megmondani még akkor is nehéz lenne, ha pontosan tudnád a menetszámot és a vasmagkeresztmetszetet. A kis méret miatt jó minőségű vasat alkalmaztak. Mérni lehet.
(#) kendepepi válasza erbe hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Nem nyúltam hozzá, ez még gyári lehet. A régi kacatjaim között találtam. Valami tudnál esetleg saccolni? Elég, ha nagyon durva a becslés. Kb. 1, 10, vagy 100 mH lehet? Semmi másért, csak tanulni szeretnék.
(#) erbe válasza kendepepi hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Nincs mire saccolni. Nem tudjuk a menetszámot, a vasmagkeresztmetszetet, a vas minőségét, ...
Még azt se írtad, hogy melyik tekercsre, melyik kivezetésre kéred a saccolást.
(#) kaqkk válasza kendepepi hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Abból mit tanulsz ha valaki megsaccol neked valamit ? Saccra 3 .....
(#) kendepepi hozzászólása Feb 17, 2023 /
 
Urak, további kérdésem lenne, és előre is elnézést, hogy ilyen amatőr. Fogtam ezt a kis trafót, kiválasztottam rajta egy tekercset, és csináltam vele pár mérést egy 50 Hz-es váltakozó áramú körben, aminek a tápfeszültsége 18 V körül volt. A rajzokon az ellenállás és a tekercs együtt mutatja a (valós) tekercset, a fogyasztók pedig hagyományos karácsonyfaizzók. Kíváncsi voltam, van-e akkora induktivitása, hogy mérhető lesz valamiféle fázistolás, ill. nem csak valós részből álló impedancia. És olyasmi jött ki, amit nem tudok értelmezni. Amint látjátok, minél több izzót kötöttem be, annál inkább változott meg a tekercs impedanciája (az én értelmezésem szerint a rajta eső feszültség és a rajta áthaladó áram aránya). Hogyhogy? Ha a frekvencia állandó (és az volt), akkor egy tekercs impedanciája elvileg csak az induktivitásától függ, semmi mástól. Tehát attól, hogy az egyre több izzó miatt a tekercsen egyre kevesebb feszültség esik, az impedanciájának (U/I-arányának) elvileg nem lett volna szabad elmásznia, mégis nagyon elmászott. Mérési hiba lenne? Vagy erre a mérésre nem alkalmas egy sima DT-9205A multiméter?
(#) erbe válasza kendepepi hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Méregetsz, csak azt titkolod el, mennyi a tekercs Ohm-os ellenállása. Pedig akkor már ki is lehetne számolni az induktivitását.
Annyit ebből már látni, hogy az áram emelkedésével romlik a vasmag permeabilitása, így csökken az induktivitása. Nem nagyon érdemes tovább növelni az áramot. Hamarosan telítésbe megy, de a tekercs is leéghet, hiszen nem ekkora áramra méretezték.
9 V táp mellett ellenütemben max. 300 mW-ra. ~0,33 A eff. Már 0,135 A észrevehetően ront rajta.
(#) Ge Lee válasza kendepepi hozzászólására (») Feb 18, 2023 /
 
Nem árt tudni, hogy egy tekercs sosem képvisel olyan egzakt értéket egy áramkörben mint egy kondenzátor. A kép szerinti mérést kellene elvégezned, izzó nem kell, akkora soros ellenállás kell hogy a körben néhány (1-10) mA áram folyjon. Megméred a tekercs soros ellenállását is (R DC) a műszerrel pedig két feszültséget, egyiket a soros ellenálláson másikat a tekercsen, a két értékből a szimulátorral ki lehet totózni az induktivitás értékét. Persze ez csak 50Hz-re lesz igaz, 1kHz-en már teljesen más értéket fog képviselni a tekercs.

L mérés.jpg
    
(#) kendepepi válasza erbe hozzászólására (») Feb 18, 2023 /
 
A képen sima ellenállással próbáltam jelölni a tekercs tisztán Ohm-os ellenállását. Ezt ki is mértem egyenáramú körben, kb. 15 Ohm-nak adódott. Szóval az induktivitást a Pithagorasz-féle összefüggéssel ki is tudtam számítani.
Köszi, szóval az lesz a megoldás, hogy maga az induktivitás is változik az árammal, erre nem gondoltam.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2023
(#) kendepepi válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 18, 2023 /
 
Igazad van. Kicseréltem a tekercset egy kondenzátorra, és ott már minden a papírforma szerint alakult, nem voltak ilyen jelenségek. Köszi!
(#) erbe válasza kendepepi hozzászólására (») Feb 18, 2023 /
 
Idézet:
„maga az induktivitás is változik az árammal,”

Minden vasmagnak van mágneses karakterisztikája. Annak van egy (majdnem) lineáris szakasza. Amíg azon belül van az áram, minimális mértékben változik az induktivitás. Amint ezen a tartományon túlér, csökkenni kezd. Van, ahol ezt ki is használják, pl. flyback oszcillátor ill. konverter.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2023
(#) ONKYOS válasza erbe hozzászólására (») Feb 19, 2023 /
 
Üdv. milyen nagyfrekis trafóra van szükséged?
Én spec.tudok ajánlani ETD 34-ETD39- epcos ferrit magos légréses trafót, amit ha van tekercselő géped, te is meg tudsz tekerni.
Az enyém, ami eredetileg ionizátorba, ozonizátorba készült, 6,5V-12V,ról üzemelő 555-Ic-s vezérlő ák.el, és Fet-el meghajtható, 10KHz, től, 33KHz-ig használható, bárhová ,beépíthető.
L1=30T. L2=1200-1600T.
A leadott Hv.out. 3,6KV-5,5KV ~lehet.
(#) ONKYOS válasza kendepepi hozzászólására (») Feb 19, 2023 /
 
Inverterhez meghajtó trafóként, 1:12áttétel-el, megfelelő ez a lemezelt kis trafó.
(#) erbe válasza ONKYOS hozzászólására (») Feb 19, 2023 /
 
Nem én kérdezősködtem. Nekem semmire nincs szükségem. De szívesen adok ha kell.
(#) kendepepi hozzászólása Ápr 7, 2023 /
 
Sziasztok ismét!

Egy szolenoid tekercs mágneses fluxussűrűsége (B) a képlet szerint független a tekercs sugarától, csak a menetszámtól, az áramtól és tekercs hosszától függ. El tudná valaki magyarázni, miért? Olyan nehéz megérteni, hogy azonos áram, menetszám és hossz mellett ha kisebb az átmérő, akkor miért nem "sűrűsödik bele" jobban a mágneses tér a tekercs belsejébe. Egy sima, egyenes vezeték esetén is csökken a B a távolsággal, és egy sima, egyhurkú vezetőnél is fordítottan arányos a sugárral. Márpedig egy szolenoid sok-sok egyhurkú vezető tulajdonképpen. Akkor ott miért válik függetlenné a B a sugártól? Természetesen olvastam az integrálszámításos levezetéseket, de nekem valami szemléletesebb magyarázatra lenne szükségem.
(#) Bakman válasza kendepepi hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Apró keveredés van. A mágneses indukció (B) valóban független a tekercs sugarától (létrehoz bizonyos mértékű mágneses teret), de a mágneses indukció/fluxussűrűség már nem (a létrehozott mágneses tér eloszlik adott területen).
(#) kendepepi válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Márpedig jól írtam, épp ezért értetlenkedek én is. Maga a fluxussűrűség (ezt jelölik B-vel) az, ami független a szolenoid menetátmérőjétől. Nézd csak meg a képletet. Minden más esetben (pl. sima hurokvezető, stb.) fordítottam arányos a sugárral, ahogy az logikus is. A szolenoid azonban valami miatt speciális, mert akármekkora is az átmérője, a fluxussűrűség ugyanakkora a belsejében, már persze ha az áram, a menetszám és a hossz megegyezik. És nem értem, hogy ez hogy lehet.
(#) Bakman válasza kendepepi hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Már én is belezavarodtam fáradtan.

B-vel a mágneses térerősséget/gerjesztést jelölik. B = µ0 [(N x I) / l] (légmagos tekercs)
(#) kendepepi válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 10, 2023 /
 
Igen, ez a helyes képlet. És látod? Nincs benne átmérő/keresztmetszet. Ez érthetetlen számomra, hiszen az adott áram egy adott mágneses mezőt hoz létre. Márpedig minél nagyobb a tekercs átmérője, annál nagyobb térrészre oszlik szét ennek a mezőnek a fluxusa, vagyis annál kisebb lesz a fluxussűrűsége (B). Valami miatt mégsem szerepel a képletben a tekercs átmérője. Egy sima egyhurkú tekercsnél szerepel, szóval nem értem, hogy egy szolenoidnál miért nem.
(#) ferci válasza kendepepi hozzászólására (») Ápr 10, 2023 /
 
Szerintem te ezt keresed... az igaz, hogy nem keresztmetszetet adnak meg, hanem a SUGARAT.
De abból már mindig oda-vagy vissza számolhatod a keresztmetszetet és máris látod az összefüggést.
Más sugár( R ) >más keresztmetszet > és ha minden más változatlan ( N, menetszám...), más lesz a B is.

B-téma.JPG
    
(#) kendepepi válasza ferci hozzászólására (») Ápr 10, 2023 /
 
Ezek közül sajnos egyik képlet sem a szolenoidé. Az első képlet a toroidot mutatja, és ott szerepel ugyan sugár, de az nem a mag keresztmetszetének a sugara, hanem a toroid középköréé, ami egy teljesen más dolog. A második és a harmadik képlet a hurokra vonatkozik, és ahogy én is írtam, ezeknél természetesen megtalálható a sugárfüggés.
Szóval a problémám továbbra is az, hogy ha a hurokvezető képletében ott a sugár, akkor a belőle képzett szolenoidéból miért hiányzik?
(#) ferci válasza kendepepi hozzászólására (») Ápr 10, 2023 / 1
 
Olvasd el többször és gondold át, mi is a szolenoid!
A képletben MENETSZÁMOK IS VANNAK - nem 1 menetes tekercs.
(#) compozit válasza kendepepi hozzászólására (») Ápr 10, 2023 /
 
Van egy tekercsed. Erre váltakozó feszültséget kapcsolsz. Vagyis, egy ideig pozitív feszültséget kap, aztán meg negatívat. A feszültség hatására és az idővel kialakul benne egy fluxus. Ez a fluxus arányos a rákapcsolt feszültség és a rákapcsolási idő szorzatával. Vagyis, ezt feszültség-idő területnek hívjuk. Ennek a mértékegysége Vs, - voltszekundum. Ez a fluxus. A fluxussűrüség attól a felülettől függ, amit a fluxus ( vagy erővonalak ) beterítenek, áthaladnak, vagy metszik ezt a felületet. Egy szolenoid, vagy nagyjából akármilyen tekercs igyekszik a fluxust benntartani a körbezárt területén. Ez mondjuk a szolenoid belseje. Így kialakul egy fluxussűrűség, ami a B, vagyis az a B az indukció. A mértékegysége a Vs/nm.

Egy szál drótra ez így nem igaz, arra vannak más képletek (?).
(#) Bakman válasza kendepepi hozzászólására (») Ápr 10, 2023 /
 
Elméletben, ideális tekekrcs esetén a mágneses térerősség a tekercs belsejében minden ponton egyezik, ezért nincs a képletben átmérő.

solenoid (angol) = tekercs (magyar)
Ez a "szolenoid" hasonló magyarítás lehet, mint a kontaktor.
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem