Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STM32 - Blue Pill
 
Témaindító: Skori, idő: Dec 19, 2019
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 12
(#) vargham válasza Jonni hozzászólására (») Márc 19, 2022 / 1
 
Attól függ, melyik. Van kicsi, közepes meg nagy mikrokontroller is köztük.
A kérdés, hogy mire szeretnéd használni.
(#) Jonni válasza vargham hozzászólására (») Márc 19, 2022 /
 
STMicroelectronics Fejlesztői panel NUCLEO-F303RE STM32 F3 Series . Egy ilyen lenne, jónak modható árba (6990 FT) . PWM vezérlésre szenzorolvasásra stb .
(#) Skori válasza Jonni hozzászólására (») Márc 19, 2022 / 1
 
Szerintem akár azt is nyugodtan megveheted, amit vargham linkelt be neked: Bővebben: Link
Ez mindössze 3700Ft, és ahogy nézem a panel ketté is szedhető (törhető) és ekkor lesz egy külön fejlesztőpaneled , és egy külön programozód, mindkettő eredeti procival.

Az adatlapodról nem derül ki, hogy merre vagy, de ha a közelemben vagy akkor szívesen ránézek a BluePill paneledre, hogy lehet-e programozni valamilyen módon.
A BluePill-el is lehet ügyesen pwm-et csinálni, akár arduinoval is - ezt már elég régen kikísérleteztem a forrasztóállomásom kapcsán.
(#) Jonni válasza vargham hozzászólására (») Márc 19, 2022 /
 
A pwm és szenzorkezelésen kívűl még lesz egy szines tft ami miatt jó lenne ha gyorsabb lenne az arduinonál.
(#) Jonni hozzászólása Márc 20, 2022 /
 
Nucleo -64 STM32F303RE CORTEX M4-et lehet arduino ide-vel programozni?
Az alaplapkezelőbe nem jelenik meg de lehet hozzá lehet adni valahogy....
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2022
(#) vargham válasza Jonni hozzászólására (») Márc 20, 2022 /
 
Ha jól tudom, a legtöbb Nucleohoz van gyári támogatás Arduno alá. Keress rá!
(#) Jonni válasza vargham hozzászólására (») Márc 20, 2022 /
 
Ezt most telepítettem hozzá.
Igy már menni fog?
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2022

3.jpg
    
(#) Ragathol válasza Jonni hozzászólására (») Márc 20, 2022 / 1
 
Nem.
A listán felüliről a második kell neked, és a kiválasztása után a "Board part number" alatt a nucleo F303RE.

Szerintem.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2022
(#) Jonni válasza Ragathol hozzászólására (») Márc 20, 2022 /
 
Akkor ez ?

3re.png
    
(#) Ragathol válasza Jonni hozzászólására (») Márc 20, 2022 / 1
 
Igen.
(#) Black7275 hozzászólása Máj 9, 2022 /
 
Sziasztok!

Megvettem Skori által tervezett forrasztóállomást ami lassan de biztosan készül már csak a Farnell-től kell rendelni parz dolgot. Amiben egy BluePill van. Mivel én a mikrocontrollerekben egyáltalán nem vagyok jártas csak arduino-t programoztam. Valaki le tudná nekem írni érthetően hogyan kell felprogramozni a BluePill.

Előre is köszönöm.
(#) Skori válasza Black7275 hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Kétféle lehetőséged van.
1, Be kell szerezni egy ST-Link programozót, pl. valami ilyesmit: Bővebben: Link Fel kell tenni az ST programját (ST-link util) az ST-től (vagy a weblapomnról is) letölthető. Az ST-Link -hez oprendszertől függöen kellhet drájver (bár lehet, hogy az ST programja felteszi hozzá). A Programozó és a BluePill lábait (GND, 3,3V SWCLK,SWDIO) össze kell kötni. A szoftverrel ezután rátölthető a program (file open, connect, majd write+werify).

2, Sima USB soros átalakítóval is felprogramozható, (ehhez egy másik szoftver kell) szintén St-től vagy tőlem letölthető. A programozás idejére az egyik jumpert át kell rakni (kapásból nem emlékszem melyiket - nézd meg a neten). A BluePill soros portját és a tápot kell összekötni az USB-s átalakítóval, tehát nem ugyanúgy mint az 1-es pontban (nézd meg a neten, hogyan kell, vannak róla cikkek).

3, Vagy, ha elugrasz Pesterzsébetre akkor szívesen feltöltöm rá a programot.
(#) Black7275 válasza Skori hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Köszönöm a választ.
A programozót én is néztem gondoltam hogy szükség lesz rá.
De majd még meglátom melyik utat választom.
(#) vorosj hozzászólása Júl 13, 2022 /
 
Egy rádióamatőr projecthez próbáltam írni a Bluepill-re egy PC->uC usb audio stream átvitelt. Az STM32CubeMX kódgenerátorral összekattintgatott program nem működik. Ugyanez simán megy egy F411 Blackpill boarddal.

Keresgéltem a neten, se ST sample kód, se egyetlen egy sikeres project F103-mal vagy F303-mal. F4 családdal sok van, az nekem is elsőre sikerült. Az SPL libraryvel az F103 is működik. Mivel egy ideje csak a HAL-t használom, nem szívesen térnék vissza az SPL-re.

Arra jutottam, hogy vagy egyszerűen rossz a HAL middleware, vagy senki se jött rá, hogyan kellene használni. (több heapet foglalva, a malloc részt átírva se jó)

Sikerült ez valakinek?
(#) pajti2 hozzászólása Aug 30, 2022 / 1
 
Sziasztok!

Nem volt kedvem másik STM topikot nyitni, a jelek szerint nem túl pörgős a téma ehhez a mikrovezérlő családhoz.

Ha valaki véletlenül olvassa ezt a kérdést, egy madártávlati összefoglalót had kérjek az STM mikrovezérlőinek tanulási görbéjéről mondjuk a Microchip-es mikrovezérlőkhöz hasonlítva. Tényleg semmit sem tudok róluk, alant egy newbie kérdés következik.

Mikrochip-nél ami jellemző, hogy pic főcsaládonként vannak azonos tulajdonságok, ami HW modulok vannak, azok átlag ugyan azok a főcsaládon belül (pld a teljes pic18 vonalon), és vannak kisebb alcsaládok 3..5 taggal, amik valami memória méret, vagy hardver modul darabszám vagy olyasmiben térnek el. Amikor összeakadok egy új alcsaláddal, bizony adatlapok fog, és végig olvas 6-800 oldalból legalább azt a 2-300-at, amit használni akarok. De utána a hozzá kapott kódbázisnak nem sok baja szokott lenni.

Az STM mikrovezérlői ugyan úgy szétoszthatóak főcsalád / alcsalád alapon? Vagy esetleg több a kompatibilitás közöttük? Adatlap olvasgatás minden új mikrovezérlővel összeakadáskor, vagy számíthatok kompatibilis ismeretekre más STM mikrovezérlőkkel ismerkedés után? Hány 100 oldalnyi adatlap a tanulási teher nagy átlag?

A tippeket előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2022
(#) vargham válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Sok a kompatibilitás.
Ha használod a gyártói hardverabsztakciós könyvtárat, akkor a programozásuk is nagyon hasonló.
Töltsd le a CubeMX szoftvert, a projekt indítás egy sok paraméteres MCU kiválasztóval indul. Ott meg tudod nézni, melyik mit tud.
(#) Jonni válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Csak a csipp (MCU) érdekel vagy a fejlesztőpanel? Mindeggyikből rengeteg fajta van. Különböző lábszámokkal tokozással. A fejlesztőpanelek közt a legelterjedtebbek a bluepill-ek és a NUCLEO-k. Bluepill-ből csak egy elterjedt fajta van de nucleóból van vagy 60 változat. A csippek cortex M család tagjai (M0, M0+, M3, M4, M7) . Ha alaposan meg akarod tanulni akkor sokezer oldal dokumentáció van fenn az stm oldalán angolul. Ha csak 1 csipp érdekel azt akár 200-300 olal olvasgatással is megúszhatod. Itt is olvashatsz róla.
(#) benjami válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Ha az adatlapok között böngészel, akkor tudj róla, hogy mindegyik típushoz 2 adatlap is tartozik. Van egy amelyik a konkrét kontrollerrel foglalkozik, ez rövidebb (az stm32f103c8 és cb típusé pl. 117 oldal). És van egy reference adatlap, ami az adott családban található perifériákat részletesen taglalja (az RM0008 Reference manual pl az stm32f101, 102, 103, 105, 107 összes perifériáját kitárgyalja és 1137 oldal).
(#) vargham válasza benjami hozzászólására (») Aug 31, 2022 /
 
Plusz az adott CPU reference manual.
(#) Peter65 válasza pajti2 hozzászólására (») Szept 1, 2022 /
 
Szia!
Korábban a PIC16F és a DSPIC30,33,24 mikrovezérlőket használtam, utánuk foglalkoztam az STM8 és az STM32F0 mikrovezérlőkkel. Ezeknél is igaz, hogyha egyet megismersz, a családon belül már nincs jelentős eltérés. A HW modulok (pl. TIM1) is nagyon hasonlóak még a különböző családok esetében is. Ahogy a többiek is írták, itt nem egy adatlap tartalmaz szinte mindent, hanem több adatlapból kell összeszedni az infókat.
Az STM8-cal kezdtem assemblerben. A fejlesztés támogatottsága közel sem olyan jó, mint korábban az MPLAB esetében. Szerintem itt nincs olyan jól előkészítve minden, nekem meg kellett szenvedni az első sikerekért. STM32F0 esetében még nehezebb volt megtalálnom a megfelelő fejlesztő környezetet, megismerni valamennyire és használni azt.
(#) tothtechnika2 hozzászólása Nov 17, 2022 /
 
Sziasztok! Használt már valaki stm-hez ilyesmi flash ic-t: AT25SF081

Sok - sok dolgot kellene letárolnom és kiolvasnom, ehhez kellene. kb 1,2MB adatra lenne szükségem, de lehet le tudom csökkenteni 1 alá.
(#) Jonni válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Nov 18, 2022 /
 
Nem ismerem ezt az ic-t de volna egy alternativ megoldás ha az jó


Ez az
(#) jefflynn válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Nov 18, 2022 / 1
 
Sima SPI flash, ha jól látom, semmi különleges nincs benne, sok más gyártónak is van ilyenje, pl. Winbond, Gigadevice stb. Ha ez kicsi, akkor használj nagyobbat, pl. 2516 2MB-os, 2532 4MB-os stb.
(#) kameleon2 hozzászólása Jan 28, 2023 /
 
Sziasztok! Ismét elővettem a régebbi stm32f103c8t6 mkirokontrolleres kínai kis fejlesztópanelem, gondoltam ismét nekifutok, mert már többféle platformon jól működnek a dolgaim, de ezzel nem tudok az egyről a 2-re eljutni. Ilyen banális dolgokon csúszom el, hogy például az Atollic Truestore-ből le szeretnék tölteni mintaprogramot, hogy legalább egy nyavalyás ledet tudjak villogtatni, de eleve azzal indul, hogy
Error Contacting Site
TrueSTUDIO was unable to contact the example project site.
Please check your internet connection.

Also check your settings by selecting
Windows-> Preferences -> General -> Network connections
Ezt csak ezzel szopkorászom, és nem igazán derül ki számomra, hogy mit is akar a szerző?
Minden más környezet simán működik, csak ez nem.
Mit hiányol?
Mit kellene beállítanom, hogy végre működhessen?
Elnézést a kezdő kérdésért, de sajnos azt látom, hogy minden olyan dolgot szájába rágnak az embernek amit nem kellene, de az ilyen alapinfók valahol lemaradnak...
(#) tomi52 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 29, 2023 / 2
 
Mintaprogramok lelőhelye:
itt rengeteg és itt meg magyar
(#) vargham válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 29, 2023 /
 
Az Atollicot 6 éve megvette az ST. Halott dolog. Már nem működik az a szerver, ahonnan letöltené a példákat.
Használt a CubeMX/CubeIDE párost. Az adott mikrokotroller család telepítésekor rengeteg példát is telepít. Minden periféria kezelését meg lehet belőlük érteni.
(#) benjami válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 29, 2023 / 2
 
Ahogy már mások is megírták, önálló Truestudio ma már nem létezik (legfeljebb a sokéves verziót lehet előásni).
Hogy világos legyen a dolog: Az ST jópár évvel ezelőtt csinált egy programot, amivel egy stm32 projectet nulláról könnyen létre tudsz hozni. Ebben grafikus felületen, egyetlen sor kód megírása nélkül be tudod állítani az órajeleket, és azokat perifériákat amit használni szeretnél (I/O lábak, SPI, UART, I2C stb). Ha mindent beállítottál, ebből csinált egy komplett projectet, amit be tudtál importálni az általad használt fejlesztői környezetbe. Ez akkoriban lehetett a Keil, a Truestudio, meg még néhány ismertebb IDE (Integrated Development Environment). Ezt a programot CubeMX-nek nevezte el. Ezután az ST felvásárolta az Atollic céget és az általuk készített Trustudio-t egybegyúrta a CubeMX-el. Ez lett a CubeIDE. Tehát a CubeIDE = CubeMX + Truestudio. A CubeMX is megmaradt, azt akkor kell használni, ha a fejlesztői környezetnek nem a CubeIDE-be integrált Truestudio-t, hanem mondjuk a Keil-t (MDK-ARM) vagy EWARM-ot szeretnél használni.
(#) vargham válasza benjami hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Tök jól leírtad.
Annyival egészíteném ki, hogy a CubeMX és a CubeIDE továbbra is két külön szoftver. Az utóbbi képes a saját ablakán belül megjeleníteni a CubeMX-t, de attól az még külön szoftver.
Illetve azért érdemes a CubeIDE-t használni, mert abban van a legjobb debug támogatása az ST mikrokontrollereknek. Élő regiszter nézet, FreeRTOS és Azure RTOS thread debug és erőforrás használat, live variable view, stb.
(#) benjami válasza vargham hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Szerintem nincs jelentősége annak, hogy a CubeIDE felületén az egyik forrásfájl fül helyén megjelenő CubeMX külön programnak tekinthető-e vagy sem, annyi a lényeg, hogy a felhasználónak egy darab CubeIDE (stm32cubeide.exe) nevű programot kell elindítania, és azon belül fog mindent megtalálni.
Az önállóan elindítható CubeMX (az STM32CubeMX.exe) az nyilván egy önálló program, és teljesen független a CubeIDE-től.
(#) tomi52 válasza benjami hozzászólására (») Jan 30, 2023 / 1
 
Azért jó a CubeMX, mert nincs kötve az ember a CubeIDE-hez. Én VS code-hoz
használom.
Következő: »»   8 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem