Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STM32 - Blue Pill
 
Témaindító: Skori, idő: Dec 19, 2019
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 6
(#) Gránátalma válasza Gránátalma hozzászólására (») Nov 10, 2020 /
 
Nekem ez van mindegyikre
(#) Lucifer válasza Gránátalma hozzászólására (») Nov 10, 2020 /
 
Biztos eredeti a bluepillen a proci?
(#) Gránátalma válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 10, 2020 /
 
Van kettő, nem egy forrásból, ráadásul egyik hazai forgalmazótól. Az mindenképp eredeti és pont az van rádugva most.
(#) Gránátalma válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 10, 2020 /
 
Nos, valami ezzel az STM V2-vel van, ugyanis előástam egy 407-es discovery kitet a fiók aljából, amin jumperrel le lehet választani az SWD-t és valóban működik vele a debug mód, ha kivezetem a bluepillekre.
Az ebayes USB programozóban nem STM kontroller van, hanem valami tök más, az nem annyira kérdés, gondolom kinek milyen jut, vagy megy, vagy nem.
Viszont az STLINK V2-vel a discoverykitet se tudom csesztetni, ami eléggé eredeti és a sajátjával működik is.
(#) vargham hozzászólása Nov 11, 2020 /
 
Az SWD az debug protokoll, tehát a kínai klón is tudja.
Frissítettél firmwaret rajtuk?
(#) Skori válasza Gránátalma hozzászólására (») Nov 11, 2020 /
 
Nekem ebay-es STlink V2 van, és simán frissítette a firmware-t rajta az STM32 CubeIDE. Ha nem ST proci (vagy olyan klón ami kompatibilis) lenne benne, akkor szerintem eleve sikertelen lett volna a fw frissítése, vagy nem működne a frissítést követően.
(#) Gránátalma hozzászólása Nov 11, 2020 /
 
Mindegyiket frissítettm igen, a CubeIDE kéri is, amikor először elindítod egy régi verziós programozóval.

Egyébként még este feltoltam az STlink firmware-t egy sima bluepill-re is, ami szintén nem tud semmit SWD-n programozni, hiába kötöm össze egy másikkal. Az első screenshotot dobja a gyári eredeti STlink is, a bluepill is. A másik meg a működő a kitről.
(#) Skori hozzászólása Pé, 18:06 /
 
Újabb, igen érdekes dologba futottam bele a bluepill-el kapcsolatban.

A történet ott kezdődik, hogy a forrasztóállomás fejlesztésekor egy baki miatt kinyírtam 2db BluePill panelen a processzort. Ezeket eltettem későbbre, hogy majd eldöntöm mi legyen velük, ugyanis másik procit venni rá drágább mint az új panel, viszont az legalább eredeti.

Aztán vettem az itt apróban STM32F101 procikat, baráti áron. Ezek annyiban különböznek a BluePill-en használt STM32F103-tól, hogy 72MHz helyett 36MHz a max órajelük, kettő helyett csak 1db A/D konverter van benne, és nincs USB. Egyéb tekintetben viszont láb kompatibilisek.

Egy barátom a rossz BluePill-ekre felforrasztott nekem ilyen processzort, így legalább ki tudjuk próbálni, van hozzá "fejlesztőpanel". Kiváncsiságból rátöltöttem egy BluePill-re készített programot és meglepetésre el is indult. De az igazi meglepetés ezután jött: mindkét panelen működik az USB is! Annak ellenére hogy ezen a processzoron elvileg nincs USB!

Ezután tovább kísérleteztem, és rátöltöttem az USB-s boot loadert. Az is működik! Most már lehet USB-n keresztül is programozni, Arduinoval!
A hozzászólás módosítva: Pé, 18:11
(#) vargham válasza Skori hozzászólására (») Szo, 6:46 /
 
Ez nem meglepő. Egy gyártó kevesebb fajta terméket gyárt, mint ahány félét árul. Az STM32 sorozatban is a legtöbb szolgáltatást nyújtó darabot gyártják, majd tokozzák akár kisebb lábszámú tokba. Ez sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint többfélét gyártani. Valamint a gyártáskor minőségellenőrzés végeznek rajtuk, és valószínűleg az alapján sorolják kategóriákba őket. Tehát legyártják az F103-t, és ha bukik benne az USB vagy nem stabil a működése 72 MHzen, akkor F101 néven árulják, ha a flash valamelyik szektora gyengébb, akkor kisebb flash mérettel árulják, stb. Te megveszed, rátöltöd az F103 programot és örülsz. Csak éppen senki sem garantálja neked, hogy hosszú távon normálisan fog működni. Példa erre a pendrive formátumú, olcsó ST-Link klón. Abban is F101 van az F103 helyett. Rendszeresen vásároltunk belőle, eddig nagyjából százas nagyságrendben. Kb a 25 százalékuk néhány használat után megdöglött. Egyszerűen debug közben elszállt bennük az USB, nem érte őket semmilyen sokk. A legtöbb programozható maradt ugyan, de az USB periféria röbbé nem működik. De olyan is van, amelyik az első néhány percben működik, aztán melegszik, és megáll. Az a 72 MHzet nem bírja.
(#) benjami válasza Skori hozzászólására (») Szo, 9:48 / 1
 
És esélyes, hogy a 128kB flash is működni fog benne.
(#) Skori válasza benjami hozzászólására (») Szo, 16:13 /
 
Az ST-Link util detektálja a flash méretét, és 64k-t ír ki.
(#) Skori válasza vargham hozzászólására (») Szo, 16:17 /
 
Akkor a kínai BluePill modulokon is ilyesmi lehet, mert kb a felén nem megy az USB.
Viszont ha jó szériát fogtam ki a prociból, akkor lehet, hogy mindegyik jó lesz F103-nak is?
Majd nyúzom a jelenleg használatba vett két MCU-t, hogy sikerül-e kinyírni.
(#) benjami válasza Skori hozzászólására (») Szo, 17:00 / 1
 
Az ST-Link annyi flash-t detektál, amennyit a chip mond magáról (vannak kitüntetett ROM tartalmak amik a chip azonosítója mellett a tartalmazott flash méretét mutatják). Ettől függetlenül programból simán írható lehet az állítólag nem létező második 64kByte is.
(#) tothtechnika2 válasza benjami hozzászólására (») Vas, 12:26 /
 
Igazad van, fél év után most vettem észre, hogy már kezdetektől fogva a másik 64k-s részt írom a szoftverből...
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem