Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FIAT elektromos hiba

Témaindító: Peti.Janka, idő: Máj 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   66 / 66
(#) Lezli46 válasza blasz hozzászólására (») Máj 14, 2025 /

ez még lemaradt..., ahogy javallottad-irtad., vettem egy uj 3 tüs szenzort., még beszerelés elött földugtam a lehuzott csatira kipróbálás céljából stb..., nem kis meglepetésre most az uj szenzorral is ugyanugy elindult a ventillátor hideg motornál is!!! De ha már megvettem akkor beszerelem elv alapján beszereltem...., és lőn csoda : Most már nem indult el a ventillátor ..., utólag kiagyaltam hogy a 2-ik ellenállás a szenzor házára van kötve és igy kell a test a müködéshez., a két szembelévő PIN-semmilyen elektromos sincs a szóló harmadikkal....,a rosszon ellenállásmérővel igazoltam is az elöbbieket...

mégegyszer köszi a seitséged és üdv!
(#) sPallag0235 hozzászólása Ápr 2, 2026 /

elektromos zavar

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni egy elég furcsa hibával kapcsolatban.

Adott egy 2016-os Fiat Tipo 1.4 benzines. Tavaly nyáron többször előfordult, hogy az autó magától „életre kelt”: gyújtást adott rá, a műszerfal össze-vissza villogott.
Szeptemberben kapott egy új akkumulátort, és utána megszűnt a probléma.

Viszont tegnap újra előjött, ráadásul súlyosabb formában:
gyújtás ráadása után a kulcs elfordításával sem állt le a motor, sőt a kulcs kivétele után sem állt le az autó.

Az autót 2 éve vettem, akkor az átvizsgálásnál jelezték, hogy a generátorral később lehetnek problémák.

Szerintetek okozhat ilyen jellegű hibát a generátor, vagy inkább valami elektromos/gyújtáskapcsoló probléma lehet?
Volt már valakinek hasonló tapasztalata?

Előre is köszi a segítséget!
(#) zolika60 válasza sPallag0235 hozzászólására (») Ápr 2, 2026 /

A generátor nem okozhat ilyen problémát. Viszont a hűtőventilátor igen. Ha nem áll le a motor olyankor nem megy?
(#) Gafly válasza sPallag0235 hozzászólására (») Ápr 2, 2026 /

Kollégám Lacettijénél volt olyan gond, hogy nem állt le a motor, csak ha kinyitotta az ajtót.
Lacettis fórumon kiderült, hogy ismert jelenség, kábelköteg szeret beázni ennél a tipusnál.
És tényleg az volt.

Én nem a generátort hibáztatnám ebben az esetben, de ettől még lehet hogy más jellegű probléma be fog következni nála.
(#) Alkotó válasza sPallag0235 hozzászólására (») Ápr 2, 2026 /

Szerintem találgatással bizonytalan eredményekre lehet csak számítani, mint ahogy "komának is ez volt, meg az volt" tanácsokkal kapcsolatban sem lennék bizakodó.
Szakszervizt (szervízt) is érdemes megkérdezni. Hibakód olvasás eredményeiből szintén lehet következtetéseket levonni. Valóban lehetnek típushibák, de azokról is a szervizekben tudják a leghitelesebb infókat.
(#) Ge Lee válasza sPallag0235 hozzászólására (») Ápr 2, 2026 /

Nézesd meg, hogy van-e bármiféle hibakód a jelenségre, nagy eséllyel nem lesz, onnantól lehet keresni vég nélkül a kontakthibát, hibás forrasztást, meglazult sarut, vezetéket stb.
De ezt ne szervizzel csináltasd mert a gatyád rámegy, és a hiba sem feltétlenül lesz meg. A nem kevés rezsióradíjat akkor is ki kell fizetni, ha a hiba nem lett meg.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 2, 2026 /

Ez egy rossz tanács (rossz szerviz, rossz szakember). Egyáltalán nem így működik a dolog. Van díja a kódkiolvasásnak és a hibafeltárásnak is, de itt nem csillagászati összegekről van szó. Ez egy konzultáció a szakemberrel, aki a végén ad egy ajánlatot a várható javításra. Aztán ezt vagy elfogadja a kuncsaft, vagy nem. A tiédhez hasonló régi Skodám esetében, ha a javítást is kértem akkor a feltárás mindig díjtalan volt.
Egy tegnapi konkrét eset. Munka utána az új autómon kicseréltettem a téli gumit nyárira (nem szakszervízben, hanem a sarkon lévő "régi" szervizesemmel, aki korrektül meg is csinálta). De a most felkerülő alumínium felnihez másfajta csavar kell mint a lekerülő acélfelnis téli gumihoz. Ezek a csavarok a téli cserénél zacskóba kerültek, de valahogyan 1 db elkallódot (ez egy rafinált zárt anya, forgó alátéttel). Tehát az egyik kerékbe csak 4 csavar jutott az 5 helyett.
Felhívtam a szakszervizt (ez egy közeli városban van), és elmondtam nekik mi a baj. Megkérdezték mikor tudok bemenni, amire mondtam, hogy most. Megvártak, betekerték a hiányzó anyát, nyomatékkulccsal meghúzták, és jó utat kívántak. Nem kértek érte semmit, pedig tippem szerint az anya is lehet kb. egy ezres, és vártak is rám egy pár percet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2026
(#) zolika60 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 2, 2026 /

Egy ilyen jellegű hibánál hibakód nagy valószínűséggel nem lesz.
(#) Bakman válasza sPallag0235 hozzászólására (») Ápr 2, 2026 /

Ismerős autójában a hibás generátor okozott mindenféle jelenséget. Ez nem jelenti azt feltétlen, hogy, hogy nálad is ez lenne a probléma.

Egy szintig talán tesztelhető mivel azt írtad, akkucserével megszűnt egy időre a gond. Ha biztosan tudod ismételni a hibát, akkor a következő teszt előtt töltsd fel az akkut egy külső töltővel. Lehetséges, hogy a generátor nagyobb terhelésre zavarja össze az elektromos rendszert.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2026
(#) Alkotó válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 2, 2026 /

Ebben nem tudok véleményt formálni, de nem is erre akartam utalni.
Általában azt gondolom, egy olyan műhely és egy olyan szakember-csoport, akik nap nap után Fiatokat (vagy bármilyen egyéb típust) szerelnek, azok valószínűleg sokkal esélyesebbek megtalálni bármilyen hibát, mint azok akik elmondják mit mondott nekik egy harmadik fél.
Persze meg lehet bárkinek hallgatni a véleményét, és az érintkezési hibák valóban nehezen tetten érhetők, mégis egy jó szerelőtől remélhető leginkább a helyes diagnózis, és a sikeres javítás.
(#) még1MbR válasza sPallag0235 hozzászólására (») Ápr 7, 2026 / 2

A legtöbb nagyon paranormális jelenséget testelési hiba szokta okozni. Érdemes a műszerfal környékén minden testelőcsavart megtakarítani, tökéletes kontaktust csinálni.
(#) Ge Lee válasza még1MbR hozzászólására (») Ápr 7, 2026 /

Mondjuk én jártam úgy a G Astra műszerfallal (klíma és az egész középső konzol nem működött), hogy az egyik csatlakozóján hol volt 12V hol nem, mint a mesében. Opel szerviz azt mondta, hagyjam ott nekik 3 napra az autót. Mondom oké... (eszem ágában sincs otthagyni). Előtte pár hónappal voltam náluk egy hibakóddal amire azt válaszolták, ezen az autón nincs is olyan hibakód. Mondom még egyszer, Opel szerviz!
Beültem a műszerrel a kezemben, van 12V hurrá. Fél perc múlva, nincs 12V. Semmi nem történt közben, nem nyúltam semmihez, még csak nem is fészkelődtem az ülésben. Aztán egyszer csak random megint lett 12V, majd pár perc múlva megint nem.
Vittem oda máshonnan egy biztosítékon keresztül, úgy is lett aztán eladva.
(#) zolika60 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 7, 2026 / 1

Azt nem tudom, hogy az alap hozzászólást elolvastad-e, de ott pont arról írak, hogy a gyújtás nem szűnik meg kivett kulcsnál sem. Tehát biztosan nem kontakthiba. Szerintem hibakódot sem okoz. Inkább valami zárlat vagy a gyújtáskapcsolóban, vagy a vezeték kötegben, vagy egyéb elektromos egységeb, amin keresztül a gyújtás plusz vissza kerül a rendszerbe. Erre írtam példának a hűtő ventilátort. Csak hát senki nem olvassa amit írok, vagy ha mégis akkor nem törődik vele.
(#) reiti válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 8, 2026 /

Biztos nem a generátor hanem az alacsony feszültség okozta a zavart.
Nem lehetséges.Ne terjesszünk valótlant ha kérhetem!
(#) reiti válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 8, 2026 /

Az össze vissza villogó jelzőlámpákból én is arra tippelnék ha muszáj lenne, hogy összeér aminek nem kéne.
Mivel olasz érdemes a relédobozban is körülnézni.
(#) Joe_001 válasza reiti hozzászólására (») Ápr 8, 2026 /

Üdv!
Tapasztalatom szerint (Alfa , Volvo) az alacsony tápfeszből adódó kommunikációs hibákat a komputer tárolja, és "kommunikációs hiba, alacsony tápfesz" megjegyzéssel tárolja. Tehát kiolvasáskor a reader jegyzi. A helyreállítás után törölhetők, és csalk a valós hibák maradnak.
(Segítségként)
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2026
(#) Bakman válasza reiti hozzászólására (») Ápr 8, 2026 /

A generátor hibája miatt csökkent (leginkább ugrált) a rendszerfeszültség, okozva mindenféle trükkös hibát. Mi a valótlan ebben?
(#) Joe_001 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 8, 2026 /

Ha szakadozik a generátor fesze, az jó akkunál nem látsszik. Ha nem tölt huzamosabb ideig az igen. Részemről a szivargyújtóban egy feszmérős USB adapter van, nem múszer, de indikálni jó. A Haverom Citárójában jól mutatta az időszakos töltést, bár a Német Merci szervíz egy évig nem hitte el. Lecserélte a lízing cég, mert lejárt a szerződés...
(#) Bakman válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 8, 2026 /

Az eredeti hozzászólásban ez szerepel:

"Szeptemberben kapott egy új akkumulátort, és utána megszűnt a probléma. ... tegnap újra előjött"

Én ezért gyanakodnék generátorra.
(#) Joe_001 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 8, 2026 /

Meg kellene azt az akkut megint mérni.
(#) reiti válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 8, 2026 /

Ha jó az akkumulátor akkor nem tud ugrálni a feszültség.
Alacsony feszültségen a komputer hibázik, lefagy és/vagy nem tudja előállítani a referencia feszültséget(5v).
Ha nem jó a referencia akkor analóg bemenetein levő értékek is hibásak és beírja hibának ha épp nincs lefagyva.
Típusa válogatja hogy van e alacsony fesz. hibakód és hogy mi következik be előbb. Ha ár módosított a szoftver (DPF, EGR, csipsztuning...) akkor meg bármi is előfordulhat.

A múlt héten csináltam egy scudot kétliteres pözsó dízel motorral nem indult.
Hibát csak azt írta be amit én okoztam és (annak is kb. a felét) de nem volt hajlandó törölni semmit.
Kínomban egyesével lehúzgáltam mindent amit elértem felülről(a főtengely jeladó maradt) és próbáltam törölni. A nagynyomású pumpa vezérlőszelepe nélkül hajlandó volt kitörölni a hibát és beírni olyat is(nyomócső nyomás szenzor...) amit addig nem írt be.
Kicseréltem a vezérlőszelepet(természetesen bontottra), feldugtam amiket beírt közölte hogy nincs hibakód a rendszerben. Ekkor megszámoltam hogy nyolc darab csatlakozó nem volt bedugva(4 porlasztó, vezérmű tengely, EGR, 2 vákuum szelep).
Valahol megdiagnosztikázták hogy porlasztó hibás de nem tudták kihúzni. Helyén én sem, ki kellet vegyem a motort. Aztán az új porlasztókkal semmi nem változott.
Hirtelen ennyi elég a diagnosztikáról, a hibakódokról és a szakemberekről.
(#) Bakman válasza reiti hozzászólására (») Ápr 8, 2026 /

Idézet:
„Ha jó az akkumulátor akkor nem tud ugrálni a feszültség.”
Kiegészítés: ha jó az akkumulátor és a generátor és a főbb vezetékek, csatlakozások.

Nekem hiába magyarázod, mert okulva ismerősöm hibájából, én eleve regisztrálós feszültségmérőt kötnék a rendszerre a meglévő mellé és/vagy oszcilloszkóppal is ránéznék. Autóvillamosságis haver (mint az valamikor megtudtam) is utóbbival szokott kezdeni ilyen hibáknál.
(#) Bakman válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 8, 2026 /

Ehhez képest a kérdező azóta sem szagolt ide.
(#) reiti válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 8, 2026 /

A fordoknál meg a motorvezérlő szabályozza a töltőfeszültséget
Elő szokott fordulni hogy világít a töltés lámpa és megfelelő a töltés. Ezt több dolog is okozhatja.
(#) sPallag0235 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 9, 2026 /

itt vagyok, folyamatosan olvasom a kommenteket.
Köszönöm szépen midenkinek, nagyon rendesek vagytok
Sajnos még nincs meg a hibaforrás
(#) zolika60 válasza sPallag0235 hozzászólására (») Ápr 9, 2026 /

Viszont ahhoz, hogy eredmény legyen, neked is aktívabban kéne közreműködni. Hiszen az autót csak te látod, a hibát keresni csak te tudod. Innen ahol én vagyok csak találgatni lehet és azt is csak akkor, ha az adott információkra érkezik reakció.
(#) bbb válasza sPallag0235 hozzászólására (») Ápr 9, 2026 /

Nem tudom merre laksz, de Misiék olasz jószágokkal foglalkoznak úgy negyven éve és nem is végzik rosszul a munkájukat: Bővebben: Link
(#) Ge Lee válasza reiti hozzászólására (») Pé, 13:23 /

És mik ezek? csak mert pár hete épp itt volt nálam egy ismerős amikor a párja hívta, hogy elindult hazafele (dízel ford) és megint világít a töltés lámpa. Mondom jöjjön ide álljon a hídra, rámérünk. Természetesen volt töltés a világító lámpa ellenére, hibakód az meg ugye nincs.
Szag emberek már cseréltettek vele generátort meg akksit, nyilván semmi nem változott.
(#) reiti válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 20:05 /

Legsűrűbben azzal találkoztam hogy nem olyan feszültségszabályzó került be ami kompatibilis a motorvezérlővel. Az hogy egy vezetékes és a csatlakozó rámegy még nem jelenti azt hogy az oda való. Azt hogy hányféle létezik és mi a különbség köztük nem tudom mert nem érdekel.
Ezen kívül fordhoz és fiathoz méltón vezeték törés vagy porladás a motorkötegben, a bal nyúlványon a testcsavarok és a csatlakozók oxidációja okozza a gondot.

Az elsőre tippelnék akkor ha a generátor csere előtt nem pontosan ugyan ez volt a tünet.
Következő: »»   66 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem