Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   186 / 192
(#) Gerapppa válasza exabit hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Köszönöm.
(#) Songoq hozzászólása Márc 5, 2023 /
 
Sziasztok!

Meg szeretném kérdezni, hogy mi a vélemény/tapasztalat a Somogyi SMA 050 / SMA 051 illetve ZD-929C pákákról?
Korábban használtam Solomon SL20-N pákát, azzal meg voltam elégedve, és az említett típusok a Solomon-ak valamilyen klónjának tűnik.
Mivel jóval kedvezőbb az ára érdemes választani, vagy jóval gyengébb minőséget képvisel mint az eredeti Solomon típusok?
És még megkérdezném hogy mi a vélemény a kedvezőbb árú Yihua 2 az 1-ben forrasztóállomásokról?
Hobbi célra megfelelő lehet, és van esetleg a széles paletta közül bevált típus, vagy hasonló paraméterekkel más gyártótól jobb választás?

Köszönöm
(#) Skori válasza Songoq hozzászólására (») Márc 5, 2023 / 1
 
Mindegyik belépő szintű állomás, árban a Fahrenheit 28011 is ez a kategória, ránézésre nekem szimpatikusabb mint a somogyi (de tévedhetek is ). Kezdő, hobbi célra megfelelők lehetnek. Olyat választanék ami számszerűen is kiírja a hőmérsékletet, mert akkor kialakul egy olyan rutin, hogy mit mekkora hőfokon érdemes, és lesz egy viszonyítási alapod is, ha egyszer más pákát veszel kézbe.
(#) Songoq válasza Skori hozzászólására (») Márc 5, 2023 /
 
Köszi a választ.
Persze, ezek belépő kategóriás pákák, hobbi célra talán nem is kell komolyabb, de a hobbi kategóriában is igen nagy a szórás, a hőmérséklet szabályozásútól kezdve az egyszerűbb triak-os teljesítmény szabályozásúig.
Viszont a Fahrenheit 28011 igen szimpatikusnak tűnik hasonló áron, viszont kérdéses hogy pl. a Yihua tudja ezt a minőséget képviselni?
(#) exabit válasza Songoq hozzászólására (») Márc 5, 2023 / 2
 
Nekem az a 28020-as triakos Fahrenheit van amiről Skori lesújtó véleménnyel volt, de én már kb. 8 éve azt használom és igazából semmi gond nincs vele, leszámítva hogy lassan fűt fel. (meg hogy ez idő alatt rögzíteni kellett a nyelén a gumírozott részt mert elcsúszott, illetve a poti is cserélve volt benne egyszer). Amit te kinéztél azok meg ennél jobbak. Nekem a Solomonnál nem tetszi hogy a pákaállomás tetején van a szivacs és nem mellette vagy előtte.
Van egy kattogós Wellerem is, de abban meg más formájú hegyet tartok.
(#) Songoq válasza exabit hozzászólására (») Márc 5, 2023 /
 
Nekem is van a garázsban egy 28020-as páka, én is megvagyok vele elégedve, de érzékenyebb dolgokat nem forrasztok vele, és persze vannak hibái. Ami engem zavar, hogy időnként a hőtől lelazul a pákahegy rögzítő anya, és kicsit hosszú és vastag a páka szára. A gumírozott részt én egy vékony gyors kötözővel rögzítettem. Egyébként valami Weller koppintás lehet, de lehet csak kinézetre.
Véleményem szerintem a Solomon egy igen jó és robusztus páka volt, szerettem használni amíg megvolt, és mivel vásárlás előtt állok, ezért gondolkodtam rajta hogy a klónjai milyenek lehetnek.
(#) Massawa hozzászólása Márc 5, 2023 /
 
Egy uj, nagyon jonak kinézö páka jelent meg a piacon.

FNIRSI HS-01

Érdekes modon a páka kommunikál a QC töltövel és ha kell, akár 24 V-ra is felemeli a töltö feszültségét. (96W). És a video szerint akár egy 10 mm-s réz csövet is képes felmelegiteni és forrasztani. A pákába beépitett proci sok mindent tud, ami sok eddigi pákábol hiányzott.
(#) pipi válasza Massawa hozzászólására (») Márc 5, 2023 /
 
A táp 65W-os. Mi a különbség a PD és a DC power között? Hogy lesz belőle 96W?
(#) majkimester válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 6, 2023 / 3
 
Idézet:
„Na most, nagyon kíváncsi lennék pl. a Skori állomásával egy ugyanilyen mérésre, mert kizártnak tartom, PID szabályozó ide vagy oda, hogy annál szintén ne hűljön vissza a hegy.”


A hegy a fizika törvényei szerint működik, nincs mese vissza fog hűlni minden esetben, hiszen a fűtés és a belső hőelem ugyan nagyon közel van a hegyhez, de mégsem ugyanott. A hőelvonás pedig a hegy végén kezdődik, mire a belső hőelem ezt érzékeli, addig a hegy hőmérséklete már visszaesett.

Tőled két képet láttunk, amivel vagy sikerült vagy nem elkapni a minimumot.
Én csináltam egy videót a Skori állomással. Ami látszik, hogy a külső hőmérő kb. 8 ... 10 fokkal többet mér ennél a hegynél (C245-908), nem erre volt kalibrálva, de egész jó.

A belső hőmérőnél a hőmérséklet visszaesés kb. 8 fok az elvétel után a túllendülés pedig kb 4 fok. Mindez a külső hőmérőn nézve a visszaesés 36 fok, és túllendülés szinte nem mérhető. (2 fokkal több mint előtte, de ott is marad.)

32x55mm volt a NYÁK lemez, emiatt nagyobb a felület, ez okozhatja a nagyobb visszaesést. A állomás szerint a hőelvonás során kb max. 22%-os PWM-mel üzemelt. Tehát messze nem a maxon.

A külső és belső hőmérő minimuma között volt kb 0,8sec. Ez idő alatt már fűtött, de a hegy még mindig hűlt. Bármilyen állomást építesz a fizikát nem lehet meg..hazudtolni. A PID szabályzó a belső hőelem által mért hőmérsékletet próbálja állandó értéken tartani és nem a hegy végét, amit -8 és +4 fokon belül sikerült is, ami szerintem nagyon jó eredmény.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2023

jbc.mp4
    
(#) Ge Lee válasza majkimester hozzászólására (») Márc 6, 2023 /
 
Köszönöm, pontosan ilyen videót akartam csinálni, csak a 3 kéz ehhez kevés volt, a szondát pedig nem akartam így a hegyre erősíteni mert sajnáltam, nincs belőle másik ha tönkreteszem.
Ugyanarról beszélünk egyébként. Nyilván jobb az a szabályozó, de a fizikát azzal sem lehet megizélni. És ha már fizika, a hőmennyiség úgy közlekedik, hogy fűtőszál -> hegy -> ón -> felület. Nyilvánvaló, minél kisebb a hegy mérete, ezzel együtt a hőtehetetlensége, és minél nagyobb a hőelvonás (melegítendő felület) annál nagyobb szerep hárul a szabályozóra. Ennek a másik véglete a nagy teljesítményű bádogos páka, amiben van egy nagy darab tömör réz rúd. Annak ugye kell vagy 10 perc mire felmelegszik, de lazán be lehet forrasztani vele az ujjnyi vastag kábelt is a saruba, meg az ereszcsatornát is meg lehet vele forrasztani pedig még szabályozó sincs a pákában. Van helyette tárolt hőmennyiség a rézrúdban.
A DPAK tokot simán leveszem és fel is teszem a JBC-vel is és az ERSA-val is, nekem ezektől a pákától több nem kell, ha több kell, arra van nagyobb teljesítményű pákám, az esetek 99%-ában alkatrészlábat forrasztok. De tettem már be képet, ha kell megforrasztom velük a kombinált fogót is és a 22-es rézcsövet is, de egy JBC hegy nem erre való.
A régi kattogós welleres korszakban nekem 3,5 m hosszú kábel volt a pákámon, hogy elérjen a másik asztalig is. Volt olyan kollégám aki ezt a távolságot inkább úgy küzdötte le, hogy kihúzta a pákát, odasietett vele a másik asztalhoz, a hegyben még volt annyi hő hogy kiforrasztott vele egy alkatrészt, majd visszavitte hogy fűtsön.

Visszatérve a külső szondás méréshez. A videódon én úgy veszem ki, nem nagyon van ón a szonda körül, márpedig ha nincs, azaz az olvadt ón helyett levegő veszi körbe a szondát, akkor nem fog jól mérni. Lehet azzal jól mérni de ez feltétel. Nálam simán 20-30 fokkal is kevesebbet mért olyankor ha az ón lefolyt a szonda körül a hegy alsó felére.
(#) majkimester válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 6, 2023 /
 
A video előtt tettem ónt bőven a hőelem köré. de a forrasztás ez leszívta, így a végén kevés maradt, de maradt szerintem elég, legalábbis be kellett kapcsolnom újra a pákát, hogy levegyem a hőelemet.
Sokkal másabb élmény ezzel forrasztani mint kattogóssal. Az nekem sokszor odatapadt, sima alkatrész lábnál is, majd bekapcsolt és utánna pár másodperc múlva vitte. Ez jelentős hőmérséklet ingadozás. 7-es hegy 370 fokos, a Sn60/Pb40 olvadáspontja meg 190 fok.
Ez a 36 fokos esés a hegyen még mindig bőven a 190 fok felett van, nem veszed észre forrasztás közben.
(#) exabit válasza majkimester hozzászólására (») Márc 6, 2023 /
 
Megkérdezhetem milyen képlettel számolja az állomásod a páka hőmérsékletét?
(#) Skori válasza exabit hozzászólására (») Márc 6, 2023 / 1
 
Ugyan a kérdést nem nekem címezted, de én írtam a szoftvert.

A termoelem feszültsége (kb. 26µV/°C - kalibrálható), és a készülékház környezeti hőmérséklet mérése alapján (MCP9700 szenzor). Az erősítő beállási ideje után 128db mintát vesz az A/D konverter, ezek összegét elosztja egy kalibráló konstanssal úgy, hogy az eredményt tizedfokban kapja meg, ehhez hozzáadja az MCP szenzorból kiolvasott értéket (10mV/°C), szintén sok mintából átlagolva. Ezt némi további zajszűrés követi, ill. (a szoftver verziótól és beállítástól függően) a kijelzőn esetleg csak fokra kerekített értéket jelenít meg.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2023
(#) Songoq hozzászólása Márc 22, 2023 /
 
Sziasztok!

Meg szeretném kérdezni, hogy azonos árkategórián belül vagy úgy általánosságban melyik forrólevegős forrasztóállomás a jobb vétel (élettartam, teljesítmény, stb.), a beépített ventilátoros, vagy a külső kompresszoros? És miért?

Köszönöm.
(#) Ge Lee válasza Songoq hozzászólására (») Márc 23, 2023 / 1
 
Szerintem nem kéne különbségnek lennie, de a beépített ventilátorosról jóval kevesebb rosszat olvastam. Nekem is olyan van. Hogy kaphatók-e bele külön alkatrészek ha netán tönkre menne a fűtőszál vagy a vantilátor azt nem tudom, de az egész fej ilyen 4-5000Ft körül volt amikor én vettem, és nagyjából olyan árban volt hozzá a triakos vezérlő is kínából. De annak idején árultak komplettet dobozostól is a jófogáson ilyen 16000Ft körül, azt csak be kell kapcsolni és használni.
(#) Songoq válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 23, 2023 /
 
Köszönöm.
(#) Gerapppa hozzászólása Márc 24, 2023 /
 
Üdv.

Érdeklődnék, hogy van valakinek tapasztalata Yihua 995D+ 2in1 forrasztóállomással kapcsolatban?
Egy ismerőstől lenne lehetőségem vásárolni egy alig használtat bolti garival, és vélemények érdekelnének a minőségével kapcsolatban. Elvileg alulról súrolja a félprofi kategóriát.
(#) jefflynn válasza Gerapppa hozzászólására (») Márc 24, 2023 / 1
 
Nekem hasonló van, (egyel nagyobb amin elő melegítő pad is van) és meg vagyok elégedve vele. Azért tetten érhető rajta a kínai gagyiság, de nem rossz, évek óta használom és nincs vele komoly baj.
(#) Gerapppa válasza jefflynn hozzászólására (») Márc 24, 2023 /
 
THX. Akkor azt hiszem megveszem, mivel hobbi felhasználásra lenne, és az ára is megfelelő, valószínűleg engem bőven kiszolgál.
(#) sevenhill válasza Massawa hozzászólására (») Márc 25, 2023 / 1
 
Köszönöm a jó tanácsot, ma megcsináltam a gyári mikrokapcsoló kiváltását. A tartóelem egy darab nyáklemez. Tudom, sokan lenézik a pillanatpákát, de a csehszlovák egy olyan jól sikerült példány, hogy vannak speciális helyzetek, amikor ezzel oldható meg, akár egyedileg hajlított rézdróttal.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2023

DSCF5259.JPG
    
(#) Massawa válasza sevenhill hozzászólására (») Márc 26, 2023 /
 
Gratula, és abszolut egyetértek veled. Az én pákám bejárta velem együtt a fél világot és mindenhol nagyon bevált és csak megcsodálták milyen jol és egyszerüen használhato összehasonlitva más eszközökkel.
(#) Alkotó válasza sevenhill hozzászólására (») Márc 26, 2023 /
 
Nekem is tetszik a megoldásod.
Azon csodálkozom, hogy milyen állapotban van a pákád. Persze lehet én voltam/vagyok túl hanyag, de nálam már 1-2 év után ettől sokkal-sokkal durvábban sérült volt a páka külseje. Na és az izzó körüli műanyag fényterelő már fél év múlva durván meglágyult, majd később megkeményedett, és törékennyé vált, és fokozatosan elporladt. Mai napig ilyen az enyém.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 26, 2023 /
 
Én az izzot már régen kiszereltem és 2 nagyfényü LED van helyette.
Sajnos a minap az enyém is összetörött mert magasról a betonra esett. Meg lett ragasztva. Majd lehet, hogy szerzek uj burkolatot.
(#) sevenhill hozzászólása Márc 26, 2023 /
 
Lehet, hogy bizarr, de elgondolkodtam, milyen lenne egy ilyen ergonomikus 75VA-es csehszlovák páka belsejébe kapcsolóüzemű tápot építeni, ami sokkal nagyobb teljesítményűvé tenné a pákát. Akár 2.5mm2 rézhuzallal is használva. Hab a tortán: esetleg a teljesítmény még szabályozható is lehetne, hasonlóan az akkus fúrók markolatához.
(#) Massawa válasza sevenhill hozzászólására (») Márc 26, 2023 /
 
Nem biztos, hogy egy millioszor bevált pákát át kellene alakitani. Látod, hogy nagyon még lemásolni sem sikerült.
(#) bodgabo válasza sevenhill hozzászólására (») Márc 27, 2023 /
 
Én 12V-ra építettem egyet önrezgő táppal. Egy ferritgyűrűn két menet a szekunder és 0,75-ös rézdróttal szépen működik csak még burkolata nincsen.
(#) tothbela válasza sevenhill hozzászólására (») Márc 27, 2023 /
 
Voltak kísérletek régebben is, csak valamiért nem terjedt el. A nagy freki miatt pörgette az ónt a hegyen, ezért nem maradt meg a forrszemen. Viszont éppen ez vált az előnyévé, mivel leszippantotta a forszemről az összes forraszanyagot, ideális kiforrasztó szerszám lehetett volna. Talán Lot X 2000 volt a neve, de nem biztos.
A teljesítmény szabályzás viszont nem ördögtől való. Én elhasználódott kézi betonkeverő megmenekített triakos szabályzójával próbálkoztam, ami jól is teljesített. Szerettem volna még egy olyan opciót hozzá, hogy bekapcsoláskor maxon fűtsön, utána pedig a beállított teljesítményen. De ez már nem valósult meg, mert áttértem Solomonra, most meg Hakko a kedvenc. Persze a pisztolypáka még megvan, de csúnyább mint Alkotóé. De van hogy előveszem, mert jó.
Ja a Hakko. Már majdnem lemondtam róla, mert nagyon nem volt stabil. Kiderült, hogy csak túl precíziós volt neki az OP07. Le kellett lassítani, és most nagyon jó.
(#) usane hozzászólása Márc 27, 2023 /
 
Udv!

Van valakinek tapasztalata a YIHUA 926LED IV forrasztoval? Hasznalhato? Esetleg van jobb ebben az arkategoriaban?
(#) sector99 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 27, 2023 /
 
Melyik kapcsolással használod a Hakkot ? Konkrétan mit "lassították" ?
(#) tothbela válasza sector99 hozzászólására (») Márc 27, 2023 /
 
Bővebben: Link
Ez a nyákja.
Az Op07 bemeneti közé be lett téve egy 47 Ohm 1nF soros tag. Nélküle megbolondult, bár szimulátorban jónak tünt.
Következő: »»   186 / 192
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem