Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3516 / 3551
(#) klimas 56 válasza sany hozzászólására (») Okt 15, 2023 / 1
 
Hőálló szilikont keress és használj álláspontom szerint. Kéménybéleléssel(is) foglalkozom, használom a szilikont..innen a tanács.
Általában piros színű, 1000 °C a hőtűrése, akár vegyestüzelés, kandalló vagy gázkészülékhez is megfelelő és nagyon tapad szinte mindenre. A kötés után is rugalmas marad
(#) Lázár Péter hozzászólása Okt 15, 2023 /
 
Néha még magam is meglepem, azon, hogy miért jutnak eszembe teljesen felesleges dolgok. Ez esetben az, hogy mire is használható sok funkciója mellett a gőzölős vasaló. Többek között tökéletesen passzol a formája a nagyúr arcberendezéséhez. Még jó hogy haladunk a korral és az okos kijelölés segítségével pillanatok alatt készíthető bármiféle összeollózott kép.
(#) Fats Domino hozzászólása Okt 16, 2023 /
 
Üdv! Valakinek van esetleg ötlete hogyan szabadítható ki ez a csiszolt üveg dugó ebből az üvegből? Áztattam, melegítettem, volt WD40 is, de meg se moccan. nem szeretném ha eltörne,repedne. Átmérője 9 cm
(#) bbalazs_ válasza Fats Domino hozzászólására (») Okt 16, 2023 /
 
Miben áztattad?
Alkohol jobb lenne, melegíteni pedig csak az üveget kellene. Közben folyamatosan feszegetni, látni lehet majd, ahogy a folyadék bemegy a kettő közé.
Mi volt vagy mi van benne? Ha NaOH, add fel
(#) Fats Domino válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 17, 2023 /
 
Persze, csak az üveget melegítettem hajszárítóval,hogy táguljon.Az üveg üres volt, semmi sem volt benne, csak kb. 3 éve áll így ,benne a dugóval.Megpróbálok műszerolajat folyatni körbe a dugó mellé,bár ezeket olyan pontosan csiszolják össze,hogy az sem biztos ,hogy belefolyna oda. Most jobban megnéztem, és úgy látom ,kissé ferdén van benne az üvegdugó
(#) Alkotó válasza Fats Domino hozzászólására (») Okt 17, 2023 / 2
 
Ha kenegetni akarod, akkor olyan anyag kell, aminek jó a kúszóképessége (penetrációja). A "műszerolaj" aligha egy korrekt meghatározás, de az egyszerű anyagok közül a petróleum lehet a leginkább ígéretes.
Nem hangzik jól elsőre, de én kisebb méretű gumikalapáccsal rákoppantanék a dugó peremére. Ettől várnám a leghatékonyabb meglazulást.
(#) Kovidivi válasza Fats Domino hozzászólására (») Okt 18, 2023 1 / 1
 
Én keresnék valami nagyon vékony lemezt, vagy tű, vagy akármi, amit be lehet a két anyag közé dugni, és szép lassan kiszabadítanám. Van ez a hézagmérő, talán segít: Bővebben: Link
Vagy ha belül a levegőt valahogy tágulásra tudnád bírni, és persze légmentesen szigetel a dugó, akkor talán ez segítene kimozdítani, mint ahogy Alkotó írta, gumikalapáccsal ütve.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2023
(#) granpa válasza Fats Domino hozzászólására (») Okt 18, 2023 / 1
 
Ha ferde, van esély a beszivárgásra. Persze van olyan, hogy a csiszolás ferde; pech. Melegítsd az üveget, jobban tágul, mint a dugó. Finom ütögetés a ferdeség felől.
(#) Suba53 hozzászólása Okt 18, 2023 /
 
Hol lehet szerezni ilyen vonalzókat?
Gondolom marketing, meg reklám eszközök, de szívesen néznék egy ilyet az asztalomon.

Vonalzo.jpg
    
(#) Suba53 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 18, 2023 /
 
Nekem is van egy ilyen üvegem, ami kb 40 év alatt összenőtt a dugóval. Abban sajnos NaOh granulátum van.
Gyűjtöm a lelki erőt, hogy biztonságosan össze törjem úgy, hogy a tartalma még megmaradjon.
(#) majkimester válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 18, 2023 /
 
Felülről a negyedik (és még sok más hasonló is) az aliexpressen ebay-en beszerezhető.
"PCB ruler"-re keress. A képen a többi reklém anyag.
(#) granpa válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 18, 2023 / 1
 
A forró drót, hideg víz kombináció elég biztonságos. Sok poharat, lámpát csináltam anno így. Ám üvegcsiszoló mester sem drága, ha az anyag értékes.
(#) bbalazs_ válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 18, 2023 /
 
Nyugodtan törd össze, a szilánkok majd nem oldódnak vízben.
Tedd bele előtte egy zacskóba, úgy a szilánkok nagyja és az üveg kidobható egyből vele.
(#) Jonni válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 18, 2023 /
 
Nagyon menő!! (méteresbe nincs? )
(#) Gafly válasza Jonni hozzászólására (») Okt 18, 2023 /
 
Ez talán a legnagyobb.
Vegyél hármat.
(#) Fats Domino válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 19, 2023 / 1
 
Jó reggelt! Köszi, jó ötlet volt, de petróleum helyett volt egy kis lámpaolaj és csavarlazító kombináció, ezzel és egy műanyag lapocskával ki tudtam billenteni az üvegdugót,mert enyhén ferdén volt benne, de egyben kijött utána. Gumikalapácsot nem akartam használni. Kovidivi ,melegítettem már az üveget de az sajna nem használt és attól tartottam,ha esetleg nagyon felmelegítem az nem lesz jó . Köszi mindenkinek a segítő hozzászólást. üdv
(#) Gafly válasza Fats Domino hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Lámpaolaj = petróleum + büdősítő adalék. Olyasmi mint a WD40, csak más adalékkal (árazása is más).
(#) kameleon2 válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Nem kell eltörni. Forró huzallal és gyors hűtéssel meg is vágható az üveg. Erre sok videós példa is van fent a neten. Így ha csak egy gyűrűnyit vágsz le az üvegből, akkor is minimális veszteséggel előrébb lehet jutni.
(#) sany hozzászólása Okt 19, 2023 /
 
Téma előzmény. :

Én az a generáció vagyok, aki a rendszerváltás vége felé született. Akkor volt az az időszak amikor tömegével jöttek be a különböző műszaki cikkek a nyugati országokból. Piacokra, boltokba árulták a bóvlit. Ott is megvolt az, hogy új dolgok jöttek, LED-es ébresztőóra, walkman, autós rádiók, HI-Fi, stb. Volt bennük elektronika és ezek olyan eszközök, amelyikben volt még anyag. Szét lehetett szedni őket, és csodálkozni, mi is az a sok alkatrész bennük. Manapság pedig csak szinte, minden eszközben SMD alkatrész van.
Nem tudom, hogyha nem láttam volna ezeket, akkor az elektronika felé irányult volna a figyelmem. Nem tudom elképzelni, hogyha ma születnék és egy lapos okostelefont nyomnának a kezembe a szüleim, hogy kialakult volna bennem a műszaki érdeklődésem. nekem pl. egy elemmel működő még vezetékes távirányítóval rendelkező transzformerszé alakuló autóval kezdődött el minden, az volt az első áldozatom aztán jött a többi.

Persze az új eszközök megkönnyítik az emberek életét. De a régiek is egyre fontosabbak lesznek szerintem.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2023
(#) bala7s hozzászólása Okt 19, 2023 / 1
 
Téma előzmény: Ingyen elvihető topikban kialakult egy kisebb thread arról, hogy érdemes-e megmenteni a régi TV-ket. Itt reagálnék 444Tibi gondolataira, akivel maximálisan nem értek egyet:

Ne haragudj, de rendkívül rövidlátó gondolkodásmódra vall, amiket leírtál.

Ki***t érdekel az, hogy már nincs analóg TV? Minden létező TV-nek van minimum RF bemenete, így tehát régi Sega, Nintendo, stb. gépeket mindenféle átalakítás nélkül közvetlenül rájuk lehet dugni. Ahogy korábban utaltam is rá, a retrósok körében a CRT a sztenderd, legyen az akár PC, akár konzol, de főleg az utóbbi. ajánlom figyelmedbe a ReGamEx nevű rendezvényt, ha jársz Pesten, mert nagyon jó élmény, és nagyon sok CRT látható ott mellékesen.
Ezen felül a legtöbb TV-n, ami a 80-as évektől lett gyártva, kötelezően van SCART csatlakozó, ez alól maximum az jelenthet kivételt, ha egy Európán kívülről importált régi TV-ről van szó, vagy keleti blokkból száramzóról. De RF azokon is van, legfeljebb az audio frekvenciája okozhat némi problematikát.
Viszont, ha már van SCART, az azt jelenti, hogy az Xbox 360-ig és a PS3-ig bezáróan bármilyen konzolt, valamint set top boxot, VHS-t vagy DVD lejátszót rá lehet kötni, mindenféle extra átalakítgatások nélkül.
Ez már egy elég széles köre a használatba vehető eszközöknek. De ezzel még messze nem ért véget a történet.
Ugyanis Kínából 1-2 ezer forintokért nagyon jó minőségű konvertereket lehet venni, lényegében bármilyen videó jelet bármilyenre át lehet alakítani. Pl. van egy SVGA-s régi Daewoo monitorom, amin használtam az Xbox 360-amat egy szimpla HDMI - VGA átalakítóval, és teljesen jól használható volt. A kissé fakó színe szerintem sokat adott pl a GTA IV hangulatához. De tovább megyek, RF-re is lehet átalakítani bármit, innentől kezdve pedig a lehetőségek száma korlátlan, bármilyen TV-re lehet bármilyen konzolt vagy PC-t kötni. Van HDMI - RCA átalakítóm is, azzal pl kötöttem PC-t TV-re, és az is teljesen jó volt, igaz, a hozzáértők azt mondják, hogy VGA-ról átalakítva sokkal jobb eredményt is el lehet érni a képminőség terén, de ezt még nem volt alkalmam kipróbálni, mert ahhoz még nincs átalakítóm. És akkor még nem került szóba az, hogy mobil eszközt is lehet az előbb említett átalakítókkal TV-re kötni, pl. az iPad Minimhez érkező félben van a VGA adapter, amivel majd fogok tudni Netflixezni a Panasonic TV-men a szobámban.

Tehát az az állítás, hogy ezek a TV-k semmire sem jók, pusztán azért, mert már nincs analóg TV adás, hülyeség. A TV-k bőven nem csak a lineáris TV-adás nézésére jók, de ha neked csak ennyit jelent a TV használata, akkor is ott vannak a mindenféle set top boxok, meg különböző Androidos mini PC-k.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2023
Moderátor által szerkesztve
(#) vargham válasza bala7s hozzászólására (») Okt 19, 2023 / 2
 
Az emberek 99%-nak nem jók ezek a tévék semmire.
(#) sany válasza vargham hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Sajnos igen. Majd egyszer a nagy lapos tv-k is a kukában végzik.
(#) Alkotó válasza sany hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Azokból még a kisebbek sem férnek el a kukában.
(#) jani1987 válasza bala7s hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
A kazettás videó lejátszóm jelenleg óraként üzemel ha már videót nem nézek rajta.
Más: kit kell keresni az önkormányzaton kívűl ha tőlem nem messze levő telken nagy mennyiségű sz..ral kevert szemét van? A kutyák kiszöktek és a kisebbik megfetrengett benne. Azonnal bevágtam a zuhany alá. Ki az illetékes szerv ilyenkor?
(#) 444Tibi válasza bala7s hozzászólására (») Okt 19, 2023 / 4
 
Próbálok itt is rövid lenni.
Meg fogsz lepődni mert a hálószobánkba egy 23 éves daewoo crt tv megy minden nap.
Digis kábeltévéről. Vagyis nem utálom ezt de ha bármi baja lesz amit 1000 forintnál többe kerül javítani, a legnagyobb tisztelettel felajánlom majd neked.

Ha van kis időd kukkantsd meg ezt a blogomat. Bővebben: Link
Amit összeütöttem, mindent, ismétlem mindent tud médiafogyasztás területén.
Került még a monitor hátuljára egy mindenevő usb tuner is
DVB, analóg, dvd, vhs, hdmi, vga stb. vagyis mindent meg tudok jeleníteni ha kell.
Mellesleg net, yutub, minden képes mivel egy komlett számítógép is.
Ezt tudja monitorral 16W átlagfogyasztással. Tudja egy mezei autóakkuról is ha kell.
Az egész egy kézzel átdobható egy másik univerzumba, nincs 2 kiló.
Igaz nem 72entis képátló de bármekkora 4K tévére köthető.

Én ebbe az irányba mozdultam, és bár továbbra is maradok tisztelettel azok iránt akik 2023-ba 50 kliós 300W fogyasztású Color Star tévén akarják tolni az Xboxot, köszönöm én ebből nem kérek.

És magamat ismétlem a másik topikból, ha egy bármilyen gyűjtő megtér az örök gyűjtőmezőkre, a gyerekei örökösei új tulaj stb. azzal kezdenek hogy sopánkodva az áron, 2-3 darab 12 köbös konténert endelnek és minden megy a kukába.
Tudom mert 27 évig fuvaros voltam, és több 10 tonna ilyen, másnak értéktelen de drágán kidobható cuccokat vittem szeméttelepre.
Ezoknól én semmit nem gyűjtök.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2023
(#) mek-elek válasza bala7s hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Nem mindenben értünk egyet. Nem tartom egészséges dolognak más véleményének véleményezést, mert mindenkinek joga van egyéni véleményhez minősítés nélkül. Hogy mért poén az analóg rendszer? Milyen a digitális tévéadás analóg képernyőn? Döntse el magának mindenki. Én is megbecsülöm az analóg rendszereket. Van ST240 tunerem a rádióadáshoz, de set top boxon is szoktunk kabarét hallgatni, Van lemezjátszónk is, de van minőségi DAC is erre arra. Megbecsülöm a régi analóg fényképezés emlékeit is, és látom Király Tibor barátom fényképein is a digitális fényképezés problémáit. Az analóg tévézéshez visszatérve, nálam pihenteti a szemem, és az sem mindegy, hogy milyen érzés egy videó magnót rákapcsolni, és régi dolgokat nézegetni.
Kipróbáltam a magnót led képernyővel, hát nem volt az igazi még a full hd Benq monitoromon sem.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2023
(#) Gafly válasza 444Tibi hozzászólására (») Okt 19, 2023 / 2
 
Idézet:
„Tudom mert 27 évig fuvaros voltam, és több 10 tonna ilyen, másnak értéktelen de drágán kidobható cuccokat vittem szeméttelepre.”

Ebben szerintem tökéletesen igazad van.
Annó apám felhalmozott cuccait (miután több körben sem vitte el senki ingyen sem) két milláért sikerült elvitetni ártalmatlani, mint veszélyes hulladék.
(#) mek-elek válasza Gafly hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Vajon melyik határban rakták le?
(#) mek-elek válasza 444Tibi hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Nekünk sokkal kisebb a fogyasztása a megmaradt, táphibajavításon átesett színes analóg tévének, mivel az utolsó időkből származik, és Japán gyártású félvezetős darab. Napi használatban a mindigtévét nézzük full hd monitorral (2ms-os).
(#) antiktelefon válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Audiofülként azért illene pontosan jól tudnod, hogy egy monitornál az semmit nem jelent, hogy "full hd monitorral (2ms-os)"
Mutatok neked ilyenből 5 ezret nem érő szemetet és bőven 100k felettit is és óriási a különbség.
Ami játékokat crtre terveztek, azok valóban crt-n néznek ki jól, mivel annak a technológiának az egyedi tulajdonságait használták fel a kis felbontású képek simítására. De bármilyen más tartalom jobban fog kinézni egy rendes LCD vagy OLED vagy másmilyen organikus kijelzőn. Persze nosztalgiából bármit lehet preferálni, de attól még nem lesz jobb.
Következő: »»   3516 / 3551
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem