Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WLAN router
 
Témaindító: Androla, idő: Nov 24, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 19
(#) pipi válasza Sinike hozzászólására (») Feb 25, 2024 /
 
Ha egymás után vannak a routerek, lentről felfelé láthatnak az eszközök... Fentről lefelé csak akkor ha port forward van a második routeren, de ekkor ugye nem ipcím szerint fogják az alsókat látni, hanem az alsó router ipcímén különböző portokon
(#) Sinike válasza bbb hozzászólására (») Feb 25, 2024 /
 
Nagyon egyszerű (persze mindkét routeren van még tv, stb..)

hálózat.png
    
(#) Sinike válasza pipi hozzászólására (») Feb 25, 2024 /
 
Selejt TP-Link routerek vannak, 2-3 hetente szoktam újraindítani, ha nem megy a hálózat, vagy a net. Mindig innen, géptől - belépek, ha látom a routert, nézem az elsőt. Ha azt is látom, nézem a külső gatewayt, ami a szolgáltatómé, belépni ugye már nem tudok, de eljut a bejelentkező felületig... Akkor tudom, hogy a szolgáltatómnál van a baj, azért nincs net. Csak várok, majd megjavítják.
Ha valamelyik én routerem nem látom, megyek, újraindítom - probléma megoldva.
Nast erről a gépről kezelem, tehát eddig mindent innen állítottam be rajta. Pár napja is tettem rá képeket.
Most, hogy nem működik, az azért lehet, mert 1. router nem enged "be", így nem tudok átlépni rajta Nas felé. De hogy ez miért történt, azt nem értem. Router nem frissíti magát FW-el, (azt én csináltam már régen). Ebből gondoltam, hogy meghalt az eszköz, de csere sem segített.
Net megy, Plex megy a gépen Nas-ról simán... Ahogy írta Pipi, lefelé ugye..
Portforward sosem volt, nem kellett.
WR840N a routerek típusa...
(#) bbb válasza Sinike hozzászólására (») Feb 25, 2024 /
 
Milyen átjárók vannak beállítva? A leírásod alapján a PC nem lát át a 192.168.0.0/24 tartományba. A gépen kiadott ipconfig /all parancs mit mond (érdekelne a gateway és netmask)?
A 0.1-en lévő router DHCP beállításaiban mi van?
Az 1.1-en lévő router WAN-ja hogy van beállítva? És a DHCP-je?
Milyen típusú routerek ezek? Esetleg van saját tűzfaluk?

Amit leírtál, az konfigurációs hibára utal, nem jó vannak beállítva az útvonalak az eszközök között. Lehet, hogy csak netmask gond van, lehet, hogy más, de látatlanban nem egyszerű megmondani...

Alapból így kellene kinéznie, hogy működjön:
* 192.168.0.1-en lévő router szór DHCP-t 255.255.255.0 netmask, default gateway 192.168.0.1, WAN lába beállítva a netszolgáltatónak megfelelően
* 192.168.1.1-en lévő router WAN lába beállítva, hogy a netszolgáltató az DHCP, s ő szintén egy /24-et szór saját DHCP-n, ahol már a default gateway a 192.168.1.1

Ekkor a 192.168.1.0/24 hálózatból láthatónak kell lennie a 192.168.0.0/24-es hálózatnak, de fordítva nem (ahogy olvasom ez nem is célod).
(#) Sinike válasza bbb hozzászólására (») Feb 25, 2024 /
 
Nem nyúltam a beállításokhoz már egy éve biztos...
De csináltam gyári visszaállítást.
Minden Dhcp, automatikus
Lenti router (Router 2) képei
(#) bbb válasza Sinike hozzászólására (») Feb 25, 2024 /
 
Ez egy TL-WR841N router (előzőleg WR840N-t írtál)? A DHCP résznél a DNS-t írd át, hogy azt is szórja tovább, legyen az elsődleges 192.168.1.1, a másodlagos meg a guglié 8.8.8.8, az első router DHCP beállításait is változtasd meg úgy, hogy a másodlagosnak legyen a 8.8.8.8 beállítva (elsődlegest úgy látom 192.168.0.1-et szór).
A hostname legyen olyan, hogy ne ütközzön a másik routerrel.

Ha ez a két beállítás megvan, akkor menj a System tools -> diagnostic menüpontra és a ping parancsnak add meg a 192.168.0.1 címet, majd a NAS címét. Ekkor mi az eredmény?

Illetve a NAS 151-es IP címe gondolom fixen van beállítva, de az első router DHCP poolja mekkora? Nem esik bele a tartományba véletlenül ez a cím (fix címeknél jobban jársz, ha a DHCP-n kívüli értéket választasz)?
(#) proba válasza Sinike hozzászólására (») Feb 25, 2024 / 2
 
Legjobban szeretem a lépésenkénti hiba keresést, ha lehet.
1, A fenti routerbe helyben lanon keresztül belépsz, ha sikerül, a konfig oldalt betölteni, megnézed milyen WAN címet kapott. Megnézed a géped milyen IP-t kapott, mit kapott DNS kiszolgálónak..
Eléred e a szolgáltató routerét, mint eddig.
Ha ez megvan, a géped helyére bedugod a lenti gép UTP kábelét, leballagsz ugyan ezzel a géppel az alsó routerhez, kihúzod a WAN kábelt, rádugod a levitt gépre, megnézed működik e még. Ha igen, bedugod a lenti gép WAN oldali csatlakozójába. Utána a LAN oldalon bedugott géppel megnézed az alsó roüterben mit látsz. ( WAN oldali IP, géped IP géped DNS..)
Szerintem ezekből össze lehet rakni, hogy összecserélted a lenti/fenti router WAN és az egyik LAN oldali kábelét.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2024
(#) Sinike válasza bbb hozzászólására (») Feb 25, 2024 /
 
Szia. Bbb.
Ruoter2-be beírtam ezeket a dns-eket - bár eddig sem volt...
Írtam, hogy ping válaszol a routeren belül. Mind a ...0.1, mind a nas (...0.151).
100-tól adja az IP-t, még sosem ütközött 151 - lévén, soha nem is lesz annyi fogyasztó - de Router1-en van egy másik sz.gép, az látja a Nas-t is és a routert is.
Ez válasz Proba kollégának is.

De úgy érzem, valami az op rendszerben történt frissítés okozta ezt - immár kiderült, hogy fizikailag nincs probléma. Ígyhát lezárom a témát, feltettem a kérdést Ubuntu fórumon.

Köszönöm a segítséget!
Következő: »»   19 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem