Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Brushless motor elektronika
 
Témaindító: zoz11, idő: Jan 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 24
(#) misi93 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 23, 2022 /
 
Igen gondoltam, hogy nincs köze a visszacsatoláshoz, de erre is gyanakodtak itt a fórumtársak, hátha azzal van baj, gondolom az tiltja vagy ilyesmi.
Jelen pillanatban ez most irreleváns már, mert az eredeti vezérlő IC-t kivettem és arduino-val próbálkozom.
(#) morell válasza misi93 hozzászólására (») Jún 23, 2022 /
 
Pár hozzászólással előbb feltettem egy kapcsolást.
Itt találod a videót, és a weboldalát is közli. Van Arduino kód ott.
https://www.youtube.com/watch?v=F8l9Z1HGYcU
(#) misi93 válasza morell hozzászólására (») Jún 23, 2022 /
 
Hmm jó lehet elég részletes a videó is.
Nekem tetszik, csak 1 problémám van vele, sajnos nem tudom már ezt a "fajta" programozást követni, ezért nem tudom a nekem megfelelő portokat negálni.
Ha jól tudom, itt direkt címzést használ az arduino lábaihoz, én lemaradtam a digitalWrite és a digitalRead-nél.
  1. void CH_BL(){
  2.   PORTD &= ~0x28;
  3.   PORTD |=  0x10;
  4.   TCCR2A =  0;            // Turn pin 9 (OC1A) PWM ON (pin 10 & pin 11 OFF)
  5.   TCCR1A =  0x81;         //

Számomra ez már kínai
(#) Régi motoros válasza misi93 hozzászólására (») Jún 23, 2022 /
 
A minden visszacsatolás nélküli BLDC vezérlők kis motorokra jók, pl modellmotorok, ahol viszonylag kicsi a terhelés. Előnye, hogy olcsóbb, kevesebb alkatrész. Hátránya, hogy indulni csak úgy tud, ha éppen szabadon fut, vagy alig van terhelés még induláskor. A nagyobb motorokon alkalmaznak BEMF vagy HALL szenzoros érzékelést. Ahol feltétel a pontos indulás és a nyomatékkifejtés is szükséges. Ebből a szempontból a HALL szenzoros előnyösebb, mert ott a szenzorok még álló forgórésznél is mutatják melyik tekerccsel kell indítani, tehát mindig a szükséges tekercs kapja az áramot induláskor. A BEMF ezzel szemben csak próbálkozik elindulni, ha sikerül utána már megy, ha rossz felé sikerült, irányt vált.
(#) misi93 válasza misi93 hozzászólására (») Szo, 22:44 /
 
Haladok..
Bővebben: Link
Ezt találtam, bár ez nem vág teljesen a témába
(#) misi93 válasza Régi motoros hozzászólására (») Szo, 22:58 /
 
Oh értem, így már világos, azért tud elindulni "szépen" pl egy Segway / hoverboard nem rángatva és irány helyesen. A motorvezérlőm pedig az elején néha megugrasztja a motort a Hall jeladó vezérlés hiánya miatt.
Most sikerült végre elindítanom már a motort az eredeti vezérlővel, de arduino támogatással, ezt sikernek könyvelem el.
Nem volt egyszerű párszor azt hittem kinyírtam a FET-eket, mert motor nélkül is zárlat volt, kiderült, hogy rosszul vezéreltem ismételten a FET-eket, majd a BEMF áramkörnél amit csináltam rosszul kötöttem be a dolgokat, illetve gondolom a hőmegfutás /forrasztás/ miatt kinyírtam pár 2k2-es smd ellenállást is...
Találtam egy BEMF vezérlésű arduino programot, ezt sikerült hellyel közzel összerakni, és már elindul a motor, bár alacsonyabb fordulatszámon elég sok áramot vesz fel, illetve lehet az is közrejátszik, hogy a labortápom bár 5A-es, de max áramkorlát mellett be be villan néha. Nem is bírja rendesen az induktív fogyasztókat.
Csatolok 1 képet a fázisokról most, nem tudom mi a következő lépés.
Üresjáratban olyan 2, 2.5A-ert fogyaszt kb 18V-on, szerintem ez sok és szerintem gyengécske is, bár nagy fordulaton nem mertem lefogni.
Nem tudom, hogy a vezérlés buta, vagy valami még hibádzik..

Ezt a programot használtam kis módosításokkal.
A hozzászólás módosítva: Szo, 23:04
(#) Kovidivi válasza misi93 hozzászólására (») Szo, 23:43 /
 
Rendes FET meghajtás nélkül soha nem fogsz elérni semmi értelmes eredményt. Ha N-Fet-eket használsz, a felső FET sosem fog kinyitni. Ha a felső oldalra P-FET-eket használsz, azoknak is kell minimum egy tranzisztoros szintillesztés, ami gondolom hiányzik. Ehhez jön hozzá az összenyitás és a gate kapacitás feltöltés, -kisütés lassúsága (gondolom van valami 47-100ohm sorosan a 10-20mA-t tudó kimenettel sorosan...). Szóval még a próbálkozás is felesleges, amíg nincs FET meghajtód.
(#) toto válasza misi93 hozzászólására (») Vas, 9:23 /
 
Ha a FET meghajtás tökéletes lesz, ezzel a kis Arduiono-s programmal akkor is közel ilyen magas áramot fog felvenni. Ez a progi szerintem arra készült, hogy bemutassa a működési elvet, de a gyakorlatban kevéssé használható.
A program szoftveresen kapcsolgatja a FET-eket, így lassú. A gyorsabb vezérléshez hardveres PWM kellene. Ekkor tudná kapcsolgatni az éppen aktív fázist ki-be, amivel terhelés nélkül csökkenthetné az áramfelvételt. Tehát jelenleg az éppen aktív tekercsre folyamatosan feszültséget kapcsol, így 1/6 periódus időnyi, felfutó áram folyik a tekercsen, amit csak a tekercs ellenállása és induktivitása korlátoz.
Ha még ebben az 1/6 periódus idő alatt is tudná ki-be kapcsolgatni a tekercsen folyó áramot, akkor a PWM kitöltésével lehetne az áramot, ezzel együtt a nyomatékot is visszavenni.
A másik probléma, hogy figyeli ugyan a BEMF jelet, de azt elég primitíven teszi. A BEMF jel nagyon zajos, amit valahogy csökkenteni, szűrni kellene. A forgatás így is megvalósulhat, de nem tökéletes, mert a zaj miatt nem pontosan a kellő pillanatban kapcsolja át a FET-eket. Csökken a nyomaték, melegszik a motor.
(#) misi93 válasza Kovidivi hozzászólására (») 11:29 /
 
Gyári vezérlőt használok, csak a processzort forrasztottam ki, mert valami hibája van.
Ez az a BLDC vezérlő amiről szó van
(#) misi93 válasza toto hozzászólására (») 11:49 /
 
Oh értem, akkor nem a FET meghajtással van a probléma, hanem a "kóddal".
Sikerült kis időt szentelnem ismét a projektre.
Ezt az arduino programot elvetettem, kerestem másikat.
Morell fórumtárs javasolt egy komolyabb vezérlést, itt már van PWM is. (Ezt javasolta)
Ezzel az volt a bajom, hogy az arduino-t regiszter szinten vezérli, ezért nem tudtam, a nekem megfelelő kimeneteket csak úgy negálni.
Szerencsére találtam egy jó kis videót ami alapján nagyjából megértettem a működését és sikerült módosítani a programot, ahogy nekem kellett.
Itt már szépen visszacsökkent az áramfelvétel és mintha erősebb lenne a motor.
Majd találtam egy hasonló kódot arduino-hoz, csak a BEMF jelet külső komparátorral oldotta meg az illető, hasonló IC-vel, mint ami nekem a vezérlőbe van.
A kapcsolás és a kód.
Itt is kb ugyanaz lett az eredmény kevesebb áramfelvétel, erősebb motor.

@Régi motoros
A vezérlőben lévő BEMF komparátor IC egyik kimenete szinte fixen 5v-ot adott ki, valószínű ez okozta a hibát, mert az arduino-s vezérlésemmel sem indult el így a motor, a komparátor IC egyik komparátorát átkötöttem a "hibásnak" vélt(10 11 13 lábak) komparátor helyére (4 5 2 lábak) és megjavult. Lehetséges, hogy ez okozhatta a kezdeti hibát?
(#) Régi motoros válasza misi93 hozzászólására (») 14:31 /
 
Nálad már minden elképzelhető... Ha van még türelmed hozzá, cseréld ki, nem egy nagy összeg...
(De ez már korábban is felmerült...)
A hozzászólás módosítva: 14:31
Következő: »»   24 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem