Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   330 / 330
(#) D_Zsolt válasza pancser1960 hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Ebben a témában ez az utolsó hozzászólásom, mert ha valaki nem akar valamit érteni, nem érti! Te pont ezek közé tartozol, ahelyett, hogy azt írnád, „bocs, nem tudtam” vagy „felénk ez ismeretlen” megpróbálod menteni a menthetetlent!
A gyárban ahol tanultam, a félkész anyagot menetelésre küldtük a másik üzembe ahol a menetelő automata gépsor vágott rá menetet (jellemzően csövekre). Az állványos fúrógépbe fogható automata is menetelő volt és ha meglenne a szakmai könyvem, megkeresném, mert úgy rémlik abban is így írta. Lehet, hogy a 10 év különbség az oka, de a mesterem eléggé régimódi volt és használta, így nem hiszem, hogy „újmódi huncutság” lenne, inkább fordítva! Ma már fúrószárral fúrnak a fiatalok, pont azzal amit mi kidobáltunk, mert mi fúróval fúrtunk amit vagy tokmányba vagy fúrógépbe fogtunk. A linkeken megnézhetnéd, hogy a két szó kapcsolata valós, bár ahogy észrevettem, letűnőben van. Megnézhetnéd és írhatnád, hogy „bakker, sosem hallottam”, de nem, játszod a... Mindegy!
Amúgy ez valahogy nem kapcsolódik a topikhoz, nem is értettem, hogy miért írtad és ezért temme OFF-ba!
(#) kameleon2 válasza genius2001bt hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Érdekelne konkrétan. Valamivel tesztelnem kell.
(#) Temela válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Üdv!

A vitatott témától függetlenül jobban érdekelne, hogy milyen vezérlővel tudsz pontos pozíciót és milyen módon? Gondolom ez szükséges a gépi(eszterga) menetvágáshoz.
(#) D_Zsolt válasza Temela hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Mega2560+Ramps1.4 a kísérlet tárgya, de írtam korábban, hogy lehet BBB lesz belőle, arra van kész repo és nem kell szívni (annyit). Ha a mega nem kell 5 tengelyen gondolkodjon, talán van benne elég szufla a főorsószinkronhoz a tengelyek mellett. Még képlékeny és mivel találtam egy ingatlant ami felhúzott ( ), egy ideig nincs időm erre (illetve van csak sokkal kevesebb), kb. majd a télen folytatom. 3 szintet kell felújítsak, mert szétverték, most a megszakítók fele visszacsap, víz nincs, csőtörés volt és szerintem egy az egybe ki kellene cserélni a hibás forrasztási technika miatt az egész rézcső rendszert, amúgy is jobban szerettem az 5 rétegű műanyagot. Viszont megtetszett a ház valamiért és beleugrottam, nekem ez lesz a nyugdíjam Ezt itt sokan csinálják így, mert a banki kamatok alacsonyak, a nyugdíjak reálértéke pedig mindenhol csökken
(#) Temela válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Ok, konkrétan útvonaljelre gondoltam ehhez nyilván legalább az orsópozíció ismeretére ami hozzátartozik. Azt hittem ezek az olcsó (,de hobby célra kiváló) vezérlők nem tudnak enkódert/útvonal jeladó jelet feldolgozni. Az érdeklődésem ebben az irányban volt.
(#) D_Zsolt válasza Temela hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
A GRBL a linuxcnc mellékága, sokszor támaszkodnak a korai EMC-EMC2 forrásokra, amellett, hogy mára jelentősen eltávolodtak tőle. Már nem követem a forrásokat napi szinten, de a korai grblben a gcode forrása egy a processzorra igazított emc forráskód volt 3 tengelyre (a linkelt már jóval frissebb, azóta sok víz lefolyt a Dunán).
Ha a spindle_control.c alapján elindulsz és egy index jelet vagy több főorsójelet egy „enkóderből” összedolgozol és építkezel a linuxcnc kódjaira is, akkor nem lehetetlen a szinkronizálása. Tudok olyan (drágán árult és zárt forrású) eszterga vezérlésről, ahol grbl alapokra építve, jól elrejtve a grbl-t a háttérbe, igen felhasználóbarát (nem pilótavizsgás) felületet hoztak létre atmel procival. A grbl rokonságot nem én fedeztem fel, nincs is ilyen vezérlőm, de van egy távoli kolléga aki ezt építette egy esztergába és váltig állítja, hogy grbl alapú, ismeri a fejlesztőket. Amúgy a YT-n is találsz kezdeményezéseket és valamiért ha valaki rájön, felteszi a videót, hogy képes grbl-el menetet vágni aztán forráskód sehol Az enyémnél ott tartok, hogy van felismerhető jelem és visszajelzésem a „főorsóról” miközben fut a grbl, de a pontosságát még nem tudom mindaddig tesztelni amíg fel nem szerelem az esztergára. Jelen pillanatban egy sima 60jel/kör enkódert tekergetek kézzel. Idő még sajnos...
(#) genius2001bt válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
irj PÜ-t.
Következő: »»   330 / 330
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu