Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   235 / 235
(#) TAttila77 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 20, 2019 /
 
Húúúú! Na arról ne is beszéljünk, mikor a fesztiválra esetleg falunapokra kiérkezik a "csudatévééj" a kamerásaikkal az azokon csücsűlő riporter vez.nélk. mikrofon szettjeikkel és elkezdenek mászkálni. Van hogy a hosszú nyélen belógatott Boom mikrofonok végein is egy plug-in adó figyel.
Vagy a szinház technikusai hozzák a "nagy faluból" magukkal a sajátjaikat és mikor összerakják néz rám a delikvens, hogy egyik másik nagy csendben van, ekkor szoktuk a mienket odaadni nekik.
Vagy a hiper sztár vendég a sajátját nem képes tudaosan beprogramozni és ugyan ez a jelenség. Én már túl vagyok ezen, de mai napig hébe-hóba érnek meglepik. Sajnos hetekig kellett törpöljek a rekkesítéskor hogy az antennákat miként és hogy kötöm a nagy tudású splitterbe, mert egy csatlakozó (jelen esetemben BNC 50 ohmjával) máris az RF jelből elvesz 1dB-nyi szintet. A Logper antennáimhoz meg olyan drága és kényes kábelt használok, hogy nem engedem senkinek hogy összeszedje, csak én. Mi mindent tudnék meséln még, Sose érnék végére. Volt olyan is hogy sportcsarnokban szalagtűzőn a mi komolyabb mikrofonunk beleszólt a szomszéd iskola szalcsi táncpróbájába a tánctanár csodálatos bulipiklijének mikrofonjába. Át jöttek, hogy a tánc közben megy a díj átadó meg egyebek. Hát természetes hogy ő kapcsolta ki a végén.
(#) TAttila77 válasza Csupasz hozzászólására (») Máj 20, 2019 /
 
Ahoz semmi köze nem volt ill. Nincs hogy hányan állnak mellette. Akár rá is fekhetsz a mikrofonra.Melyik tipust használod?
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2019
(#) djv válasza rolie hozzászólására (») Máj 21, 2019 /
 
Az erősítő eleve 4 ohm-ra van tervezve, ugyanis 4 ohm-on 2kW, 8-on csak kicsit több, mint 1 az adatlapja szerint.
Ezek szinuszos értékek, tehát zeneileg picit több épp ezért a hangfal sem pont 1kW. Szinuszosan 1,2kW, hogy ne tudjam töbkrevágni az erősítővel.
A problémám csupán az, hogy a régi szettem 1kW erősítő, 2x500W 4ohm hangfalakat eladtam, és árban közel feléért kaptam a 8 ohm-osokat és mellé egy dupla akkora erősítőt. Tehát kb. ott tartok, mint régen fele ekkora technikával, mert akkor is 1kW és most is csak 1kW a teljesítmény. Mivel többnyire kültéren (strandon) lenne használva, ezért jó lenne kicsit nagyobb hangerő/teljesítmény (dB), mert a medence közepén még "dizsi" jelleg, a másik felén már inkább csak szól a zene. Szóval szeretném, ha az egész medencét be tudnám hangosítani további technikai bővítés mellőzésével.

Számszerűen a 2kW/4ohm a hangfalak sorbakötésével megoldás lehet a sztereó hangzás rovására.
Természetesen az erősítő képes 1 kimenetre kiadni mindent (monó híd), épp ezért 1 kábellel ez menne is.
Paralel: feszültség marad, áram duplázódik
Híd: feszültség duplázódik, kimeneti impedancia duplázódik.
Technikai adatai az erősítőnek (szinuszos):
Sztereó 4 ohm: 2x 1000W
Sztereó 8 ohm: 2x 625W
Monó 8 ohm hídban: 1x 1875W
Zenei max 4 ohm: ~2650W
DF (csillapítási tényező): >400
Hangfalak: 1200W (szinuszos) x2 (101dB)
THD adatok nem ismertek.

Ha szerinted a híd nem jó megoldás (ami esetemben 1,8kW lenne a a 2x0,625 kW helyett), akkor a paralel jobb választás lenne?
(#) rolie válasza djv hozzászólására (») Máj 22, 2019 /
 
Elég időt töltöttem az iparban, hogy ne kelljen magyarázni a sztereó, híd és párhuzam üzemmódokat. Mondjuk utóbbi a végfokon jellemzően csak a bemenetet közösíti, a kimenetet nem. Nyilván egy kábelen a hidalás adja a legnagyobb kimenő teljesítményt, azonban ahogy írtad is, 8 Ohm-os terhelésre tudja ezt leadni. Ott a probléma, hogy két darab 8 Ohm-os ládát sehogy nem tudsz úgy összekötni, hogy 8 Ohm maradjon. Sorban 16, párhuzamosan 4 Ohm. Előbbinél a teljesítményed kb. 1875/2=937,5W összesen, azaz ~470W/láda. Utóbbi könnyen túlterhelheti a végfokot, elméleti teljesítmény 1875x2=3700W, 1875W/láda amit zeneiben valószínűleg bírnának, de a végfok nem.
Idézet:
„a medence közepén még "dizsi" jelleg, a másik felén már inkább csak szól a zene”

Talán a legjobb megoldás az lenne, ha a medence két oldalára raknál 1-1 ládát sztereóban, vagy parallalel módban.
(#) djv válasza rolie hozzászólására (») Máj 22, 2019 /
 
A medence több, mint 50m széles, így még ha az egyik hangfal mellett is az erősítő (mert 1 helyen van a 220, az audio bemenet (RCA-t nem szokás 5m-nél nagyobb hosszban használni)), közel 50m-es kábel kéne (az egyik hangfalhoz, ami a hossza miatt vagy nagyon vastaggal vezetendő, vagy eleve esik a teljesítmény a kábel ellenállásából adódóan.

És nem azt mondtam, hogy 8ohm-os terhelésre van tervezve az erősítő, hanem pont az ellenkezőjét: 4 ohm-on adja le a maximális teljesítményét és nekem 8-asok a hangfalaim, azaz jelenleg a hangfal miatt csak fél teljesítményre képes.

Ezért is írtam a hidalást, mert az is 4 ohm-on adja a kb. 2kW-ot és ugye ha a hangfalakat párhuzamosan kötöm, akkor a 8-ból 4 lesz. Erre szólt az eredeti kérdés, hogy milyen vastag kábellel érdemes az elsőig és onnan tovább vinni a másodikig a jelet (mert 4 ohm-os hangfalakhoz közel dupla vastagságú kábelt kell használni).
(#) Csupasz válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 23, 2019 /
 
Szia! Tudom, hogy nem ez a lényeg, csak az zavar, hogy miért csak egy embernél hozta a hibát, ha többen is használták.
A képen lévő típust használom, és még nem volt vele ilyen gondom. Ezért zavar.
(#) TAttila77 válasza Csupasz hozzászólására (») Máj 23, 2019 /
 
Hali. Ebből van nekem is jelenleg három, de volt már öt is. Ebből a "C" sávosból van kettő plusz egy harmadik azt hiszem "G" sávos. AEW DA... splittert használok hozzá és a Log-per antennapárt amikor olyan a helyzet. Ez a típus jó sávban van, nem szabadna ilyet csinálnia. Ha mégis, akkor az van amit írtam is, hogy a vevő nem látja a kéziadót. Illetve már a hatótávolság határán volt a kéziadó a delikvenssel és ha még körbe is állták akkor történhetett. egyszerűen már leárnyékolták a gyenge RF jelét.
Erre egy mód van még, hogy javíts ami meg is oldja a problémát, hogy a kéziadó menüjében az "RF POWER" adóteljesítményt állítsd "Lo"-ról "HI" állapotba, így nem 15mW, hanem 30mW lesz a kézi/ akár zsebsdó RF kimenő teljesítménye. Így már nem szabad ezt csinálnia. Nézd meg és állítsd át.
A magasaENELOOP AA-s akkukat használok mindben. A vevőben pedig a "SQUELCH"-et azt hiszem én -15dB-re állítottam, de holnap megnézem délelőtt mikor dolgozok ,mert elő kell szedjem a rack-et fel kell töltögessem őket, mert hétvégén dolgozok vele. Ha nem felejtem el, megírom neked.
Üdv. Attila.
(#) Csupasz válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 24, 2019 /
 
Köszönöm a segítséged, és várom a beállítást.
Üdv,Zoli
(#) TAttila77 válasza Csupasz hozzászólására (») Máj 24, 2019 /
 
Holnap dolgozok velük és megírom. (Gyermek nap lesz)
(#) Lovas Gabi válasza djv hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
50 méternél már mindenképpen több zónás hangosítást csinálnék. Elől frontban ha kell subokkal meg topokkal. 10-15 méterenként megismételnén a top ládákat, külön kimenetről beforgatva és megkésleltetve. Véleményem szerint csak így érhtő el a mindnütt dizsi hangzás. A vízfelület viszont tud érdekességeket produkálni!! Igaz nem szabad tér, de templomban csináltam olyat, hogy 7 aktív láda volt elhelyezve a térben, a front stereoban de nem panorámáztam semmit, így gyakorlatilag mono volt és ehhez képest késleltetve a többi. Külön-külön kimenetről. Így el lehetett érni, hogy mindenütt ugyanazt hallották és a visszahangzás is szinte eltűnt a viszonylagosan kis hangerő miatt. Értve ezalatt, hogy tényleg csak annyit szóltak a ládák, amennyit feltétlenül szükséges volt. Nagy felület az az 50 méteres medence, főleg ha a szélessége 20-25 méter.
(#) TAttila77 válasza Csupasz hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
No itt az SQ érték15dB) És látszik az AEW DA800 Split terem is. A három vevőhöz két antennát használok. Tri-Lan 50 ohmos BNC-BNC kábelek kötöm be a fotón látható lóg-per antennába amit egy mikr. állvány rá teszek jó magasra a színpad szélén valahol álltalában a rack mellett.
(#) TAttila77 válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
Bocsi Log-per antennát akartam írni
(#) djv válasza Lovas Gabi hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Hello!

A technikám adott, többnyire nem hangosítással együtt hívnak, így ez csak egy plusz dolog, hogy olyan helyeken is "eladhassam magam", ahol nincs vagy kevés a kiépített hangtechnika.
Tehát a 2kW (1 erősítő, 2db 3 utas passzív hangfal, falanként 2db mély, 1 közép, 2 magas) így áll össze. Nem szeretnék újabb beruházást és újabb hangfalakat évi 3-4 hangosítós rendezvény miatt.
Ahol van az említett medence, nekik így is megfelelt, de én éreztem, hogy a medence másik feléig már ez kevés.
Tehát csak a saját igényességem hajt, hogy tökéletes legyen és ne csak oda b....sszak 2 hangfalat egymás mellé, oszt szól ahogy szól. Én figyelek a túlvezérlésre is, hogy tiszta maradjon a hang, mert tapasztaltam, hogy nincs fejfájás a hangos zene ellenére, ha az tisztán szól és nem torzít. Szóval ha kábelezés helyett beruházás szükséges a hely rendes behangosításához, akkor inkább lejjebb adok az igényeimből, de a mostani technikámat sem tudom kihasználni fellépések hiányában és csak áll... több ne álljon.
(#) Csupasz válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Köszönöm!
(#) TAttila77 válasza Csupasz hozzászólására (») Máj 28, 2019 / 1
 
Kipróbáltam hétvégén a te esetedet, az történt nálad hogy a delikvens szarúl fogta a mikrofont, teljesen lefogta a végét antennástól és még jól körbe is állhatták, meg lehet hogy a vevő is alíg látta a kéziadódat. Ezért volt az amit tapasztaltál. Én mindíg megmutatom mindenkinek, hogy hogyan fogja-használja a mikrofont, mert álltalában szerencsétlenek vagy ... szerintem te is tégy így és akkor nem fordúl elő többé ilyen, meg gondoskodni kell arról, hogy a vevő mindíg lássa az adót és ne legyen hatótáv határán. Antennát jól elhelyezni, kapcsolóüzemű- digit. végfokoktól, fény vezérlő dimmerektől egyébb RF és elektromos tér zavarkeltő forrásoktól jó messze tenni a mikriofont mindenestől. De még csak ne is abba a fázisba dugd be a tápját amiben a zavaró forrás van táplálva.
Nekem sem volt egyszerű. Minél több UHF mikrofonod van annál bonyolultabb a dolgod.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2019
(#) Csupasz válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Nagyon köszönöm, megfogadom a tanácsaidat!
Következő: »»   235 / 235
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu