Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   240 / 240
(#) Alkotó válasza djkoxi hozzászólására (») Ápr 2, 2020 /
 
A rendelés már megtörtént, úton van az állvány.
Amit javasolsz, ránézésre hasonló az én választásomhoz is, de valóban acélt említ az alumínium helyett, és nagyobb teherbírást ad meg. Most már rá kell bízni az életre a megfelelőséget.
Abban látok némi bizonytalanságot, miként fogják rátenni a lányok az állványra a hangszórót. Ehhez közel fejmagasságba kellene emelniük. Pusztán találgatás szintjén az is felmerült, hogy a fejre fordított hangszóróba sokkal könnyebb beledugni az állványt, és így a komplett egységet felállítani. De az is lehet, sokkal erősebbek mint gondolnám, és simán rádobják fél kézzel.
(#) golem hozzászólása Ápr 2, 2020 /
 
Sziasztok!
Én 2 hangfal állványt vetem 12000ft használtan jó erős alumíniumból van.
Ahol én vettem még válogatni is lehetett.
(#) djkoxi válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 2, 2020 /
 
Nem tudtam, hogy már megrendelted. Jó lesz az, csak vigyázni kell rá. Ne húzzátok túl a csavarokat, kerüljétek a lábak feszülését.
Az elején, míg meg nem lesz a rutin, keresgélni fogják a lukat, meg a szoros illesztés miatt vonalban kell lenni az állványcsőnek és az állványhüvelynek. A fejre fordítás utáni felállítást mindenképp kerüljétek, a tönk ( innen hajlik ki a 3 láb ) ilyenkor szokott eltörni, repedni, mert rossz irányú terhelést kap.
Van olyan állványom aminek a belsejében ajtókitámasztó teleszkóphoz hasonló szerkezet van.
Lenti állásban teszem rá a hangfalat, majd a teleszkóp segítségével könnyedén a kívánt magasságba emelem.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Még csak 3 napja birtokoljuk a hangszórót, de már kétszer bekapcsolva maradt. Erről jutott eszembe:
1. Miért nincs egy bekapcsolást jelző LED az elején is?
2. Honnan tudható az vizuálisan, ha már elértük az elvárható maximális hangerőt? Miért nincs CLIP jelzés (szintén elől látnám szívesen). Egyetlen hangszórónál még talán hagyatkozhatunk a fülünkre, de ha ezekből több van (amik hangereje egyenként állítható), akkor esélytelen meghallani hol is tartunk a kivezérléssel.
(#) kiraly0110 hozzászólása Ápr 15, 2020 /
 
Sziasztok!

Házibulira szeretnék összeállítani egy szettet és mivel még nem volt PA technikám tanácsot kérnék mit érdemes megvenni használtan.
Kinéztem magamnak egy hangfalszettet, ha jól sejtem elég régi darab, nem tudom érdemes e vele foglalkozni:
-Peavey Eurosys 6 2db, hozzá adnak 1db Eurosys 3 is kb. 40e Ft
-QSC GX3 végfok hozzá
Ezt a 3 hangfalat 1 erősítővel nem is lehet használni?
Keverő gondolom alap, hogy kell az ilyen szettekhez?
(#) golem hozzászólása Ápr 23, 2020 /
 
Sziasztok!
Keresek olyan aktív hangváltót amelyik szimmetrikus bemenetű és szimmetrikus kimenetű és csak mély tartományt vágja.
(#) Uviktor hozzászólása Júl 10, 2020 /
 
Üdv Mindenkinek!

Szeretnék tanácsot kérni hogyan tudnék legegyszerűbben és szakszerűen fázishelyzetet fordítani egy (pár) Mackie Thump aktív hangsugárzón.
Alapvetően nagyon szép a hangja,de még jobb lehetne ha az adott környezethez kiválaszthatnám a mély hangoknak ideálisabb fázist.
Az lenne a kérdésem,ha a bemenet balanced,akkor lehet-e fordítani büntetlenül az XLR csatlakozóban,vagy inkább egy külső eszköz szükséges?
Sajna a belső erősítőről lespórolták ezt a funkciót és mivel még garis,nem nyúlnék bele.
Köszönettel UV
(#) TAttila77 válasza Uviktor hozzászólására (») Júl 11, 2020 /
 
Inkább a jelkábel XLR csatlakozójában kötném át. Én nem babrálnám a kész működő hangfalat egyenlőre.
(#) Gafly válasza TAttila77 hozzászólására (») Júl 11, 2020 /
 
Én meg lehet egy "toldó adapter" csinálnék, kapcsolóval, és akkor semmit nem piszkálni...
(#) TAttila77 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 11, 2020 /
 
Amúgy nem ertem minek fordítaná meg a fázisát? Úgy se lesz jobb egy szikrát sem. Alig a kora tavasszal javitottam egy ilyen hangdobozt, igen nagyot néztem mikor megláttam mi a vègfoka. Egyik hangosítós kollégának volt egy jó pár darab a 15”-ossal szereltből színpadi monitorként használta. Mindaddig, míg egy komolyabb esemény előtt a nyári hőségben rá nem sütött a nyári nap melege. Mindegyik amit ért a napfény a melegtől kikapcsolt. Pont akkor amikor kellett volna. Na ma már sem ilyet, sem az olcsó Turbosoundot nem használja, pláne komolyabb eseménynél.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2020
(#) Uviktor válasza Gafly hozzászólására (») Júl 11, 2020 /
 
Üdv,
Igen,persze én is készüléken kívülre terveztem akár egy rövid XLR "toldót" amiben kapcsolhatnám-fordíthatnám a bemenetet.
Kérdés hogy nem lesz-e ebből baj.
Láttam már egy komplett PA rendszer föld vonalát porrá égni,azóta kissé óvatos vagyok,pláne hogy saját.
A keverő kimenete(és ha nem is mindig használom a keverőt mert elég egy egyszerű forrás akkor annak is) Jack,ami unbalanced.
Mi történik ha a forrás földje kerül a bemenet melegpontra?
Kiváló ötlet(ezúton is köszönöm)az üzenetben kapott ötletet,a leválasztó transzformátort.
Ami kiválóan védene egy jel vonalon levő földhuroktól,egyenfesztől is,kérdés mennyire szól bele a hangba.
Köszönöm az eddgi tanácsokat mindenkinek,
Köszönettel
UV
(#) TAttila77 válasza Uviktor hozzászólására (») Júl 11, 2020 /
 
Próbáld ki azt a külső fázisfordítós megoldást és csak akkor hagyd úgy, ha neked meghozta a kívánt eredmènyt.
(#) Uviktor válasza TAttila77 hozzászólására (») Júl 11, 2020 /
 
Üdv,
Sajnálom ha rossz tapasztalatai vannak.
Mivel én kezdő vagyok PA téren(is) érdeklődtem a témában jártasabb rendezvényeket is vállaló ismerősökkel,akik bátran ajánlották a márkát.
Nagy rendezvényt nem szeretnék vállalni vele,de a megbízhatóság nem lenne hátrány.
Azért ez árban sem a Turbosound kategória...
(#) TAttila77 válasza Uviktor hozzászólására (») Júl 11, 2020 /
 
Tudom. Neked, viszont tökéletesen meg fog felelni. Sok örömet hozzá. Nagyon maxon ne küldjed, mert a végfoka se bírja, meg nem tud az annyit, mint amit ráírtak. Ha vigyázol rá, akkor sokáig zenélhetsz vele. És mint írtam, nagy hőségben nem lehet vele napon dolgozni, mert kikapcsol.
(#) jandark hozzászólása Szept 22, 2020 /
 
Sziasztok.
Nem biztos hogy a legjobb helyre irok,de hátha megmondják a szakijaink..
Vásároltam egy Wharfedale pro kinetic 215ös hangfalpárt otthoni gyakorláshoz szintetizátor mellé..
A probléma onnan indul hogy alapból hibásan vettem,túlhajtották,de kiderült hogy aki vette,már ő is újratekercselt állapotban vette meg..
Innen aztán több dolog is elvérzett..Gondoltam szétszedem a hangszórókat,megtekercselem és kész,..
4db lemezkosaras 1,5"-os tekercsű hangszóró és két 1"-os dóm van bennük,egy hangfalon belül csak egy 40es volt beálva míg a másikban levő lerugta a tekercsét,..
Ekkor jött az a probléma hogy mindegyik 40esben más tekercs volt,magyarul kókányolták..Aztán ahogy a hangváltóját kezdtem el vizsgálni akkor szembesültem a ténnyel hogy ez egy 2.5ös elrendezés..A hangváltót viszarajzoltam és szeretném megérteni a miértjeit,egyedül a magasnál levő tekercs induktivitása hiányzik még azt elfelejtettem megmérni,ma pótolom..
A hangfalban két egyforma tulajdonságú 8ohmos 15colos inkább mélyközép van 1,5colos tekercsel,a két 8ohmos a hangváltó után 4ohmosként van a párhuzamositás miatt..
Volt aki tanácsolta hogy a két hangszórót már alapból párhuzamosan illesszem hangváltáshoz,viszont akkor másfelé kell méretezni.Szinte semmit nem tudok az interneten alig fellelhető paraméterekből,az adatai 45-20khz 4ohm,hogy ebből melyik hangszóró mit tud valójában és hol vannak vágások rejtéj előttem.Szóval miért,mit és hogyan.Minden észrevételt tanácsot javaslatot szivesen fogadok..
(#) TAttila77 válasza jandark hozzászólására (») Szept 22, 2020 /
 
Üdv. Csak jó tanácsként említenék nehány dolgot.

A hangváltóval semmi gond nincs, a magasnak pont úgy fordított polaritással kell bekötve lennie. A hangszórókat vidd el megtekertetni JÓ helyre. Utána mikor kész, ne öljed a hangfalat. Készűlj fel rá, hogy eredeti hangja már sosem lesz. Amúgy sem egy “zenészbarát” a hangja, pláne ha agyon gyilkolászták-agyon tekerték a majsztrók. (Nem nagyon szeretik a zenészek a ennek a márkának egy termékét sem.) Ha valóban szép hangot szeretnél monitorozni és valóban szeretnéd is a szinti erős dinanokáját visszamonitorozni, ajánlom neked a Turbosound Milan sorozat, vagy ha hosszú távra szeretnéd és tényleg tökéletes hangot, akoor ugyanennek a márkának szeretik nagyon a NUQ sorozatát ( kicsit drágább) vagy egy életre kiszolgál téged akar elő színpadi körülmények között is a QSC KW112 (ezek már majd fél/ egy kilovatt tudománnyal bírnak és dsp processzort tartalmaznak több állításai PA/monitor funkciókkal.)
Otthonra nem hiszem, hogy kellene neked 15”-os hangszóróval szerelt gangsugárzó. Ezek az említett típusok drágábbak, de legalább úgy szólnak, ahogy kell. Olcsóbb ezek közűl a Turbó milánja. Szerintem bőven elég még 8-10”-ossal szerelt komolyabb aktív doboz is. Pl. Závodi Gabi (Demjén F., Rúzsa Magdi, Konc Zsuzsa, stb. zenekarának híres bilkentyűse) hosszú-hosszú éveken keresztül szetereóbsn hallgatott színpadon a szintijei két oldalán elhelyezett 8”-os lo/mid-el szerelt kétutas kb. 150W-os kis Yamaha hagsugárzókat. Ez volt a monitor zenekarilag is. Ma már fülmonitort (is) használ.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2020
(#) jandark válasza TAttila77 hozzászólására (») Szept 22, 2020 /
 
Szia.
Nagyon szépen köszönöm a jótanácsokat,arányaiban nagyon olcsón jutottam hozzá,csak ezért vettem meg,szép állapotú,és ha meggyógyul az otthoni körülményeket bőven kiszolgállja..
Erősitőből nem kell nagy hozzá inkább valami olyan megoldás kellene amivel plusz egy mikrofont is tudok erősiteni,vagy végfok és keverő..No ezt még nem tudom..
Van bevált és nem horror árú megoldás?
(#) TAttila77 válasza jandark hozzászólására (») Szept 22, 2020 /
 
Egy jobb keverőerősítőt nézz. A mikrofon Hangszín beavatkozás pontossága érdekében célszerű lenne olyan keverőerősítőt kinézz, amin a mikrofon csatorában parametrikus, kettős félparanetrikus a stabályozás lehetősége. Hogy miért? Azért, hogy a Hangszín szabalyzóval a TE vokál hangod javitsd, egy két frekvencia pontot kijelölve, ennek kiemelésével, vagy pont elnyomásával pár decibellel, nem pedig a hangfalad hibáit javítgasd a hangszinszabályzókkal. Ez kritikus szempont.
Amikor a keverőpult hangszinjét a hangfal hegyezésére kell használni ahelyett, hogy a zenész ének, vagy hangszere hangját “tisztáznánk” vele, akkor nagy bajok vannak. Ezt még tizen byolc éve mondta nekem előadáson az ország egyik leg nevesebb hangmérnöke. És nagyon igaz. Othonra is bagyon jó mikrofont szerezz be, érdemes szokás miatt is abba próbálni, mint amivel zenélsz akar egyedül, akár zenekarostól. Hy olyan mikrofont keresel ami nagy monitor hangerő mellett sem gerjed, akkor shure beta58, sm58, illetve az Audio-technicának van egy sm58-al egyező kategóriájú olcsó mikrofonja az ATM510. Ez még az sm58-től is jobb kicsit. (Tapasztalat)
Shureokkal vigyázz, mert idővel a kosaraik kivétel nélkül rozsdásodik. Bár bedzerezhető az sm-nek, bétának is tartalék kosara-rácsa, de nem is olcsó. Főleg a bétáé.
((Nem egy gyönyörű látvány ha a delikvens felteszi a saját mikrofonját és a rozsda messzire látszik))
Visszatérve, találsz yamahától a mckien keresztül az Allen&heath-ig sok sok neked való keverőpult típust. Az Allen&heathnek kifelyezetten homemade házi ministúdióhoz alkalmas kis ZED sorozatú pultjai is vannak es ezek azért eléggé megbízhatók, nem egy silányul megépített cuccok, amihez kétszer hozzányúlt és poti csere után kutatod a fél országot. Óvakodj a Behringer, Phonic es egyébb olcsóságoktól. Keverőerősítőt nem sokat találsz, az Allen&heathez végfok is kelleni fog. Keverőerősítője a Yamahának van normálisabb, vagy ha találsz egy használt Dynacord Power Mate 1000-est az nem rosz, 2x500W oldalanként es annak miki csatornái fél parametrikus szabályzásúak.sok zenész használja, de kedvelik Yamaha cuccait is. ( Csak pénz kérdése.) Hirdetős zenész, börzés oldalakkal vigyázz, nehogy csőbehúzzanak egy agyon javított cuccal.
Írhatsz privit is. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2020
(#) jandark válasza TAttila77 hozzászólására (») Szept 22, 2020 /
 
Hálás köszönetem
Következő: »»   240 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem