Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villámvédelem
 
Témaindító: Cyberex, idő: Aug 5, 2005
Lapozás: OK   7 / 7
(#) hcanonymus hozzászólása Feb 19, 2021 /
 
Üdv!

Milyen túlfeszültség levezetőt ajánlanátok, ha azt szeretném, hogy "somfy asa solus pa vagy solus 2pa" rádios redőnyeim motorbeállítása többé ne szálljon el egy esetleges szolgáltató hibájából következett rövid áramszünet miatt. Máskor is volt már áramszünet, de az utóbbi egy rövid pár másodperces volt és olyan impulzus szerű túláram keletkezhetett, hogy minden motoros redőnyöm programja elszállt és emiatt programozhattam újra... A házban minden más rendben működik tovább, szóval csak ezek a redőnyök a kifejezetten érzékenyek.

Közvetlen a villanyóra után, az FI relé elé? szeretném csak egy fázisra betenni, amin a redőnyök vannak. Villámhárító nincs a házon. Érzékenység és Ár/érték arányban melyiket ajánlanátok?

Előre is köszi!
(#) Ge Lee válasza hcanonymus hozzászólására (») Feb 19, 2021 /
 
Ha a probléma (túlfesz) a vezérlőn keletkezik akkor a villanyóra után hiába teszel túlfesz védelmet. A vezérlést kellene védeni közvetlenül.
(#) deebo válasza hcanonymus hozzászólására (») Feb 19, 2021 /
 
Az adatok elvesztését nem valószínű, hogy bármiféle túlfeszültség okozná, hacsak nem közvetlenül az egyenirányított hálózati feszről (340V) mennek a flash IC-k... Ez olyankor történik, amikor indulás után írna a készülék a flash-be, de egy áramszünet miatt megszakad a folyamat. Neked szünetmentes tápegység kell, nem túlfeszüoltségvédő. Ha túlfeszültség van, annak egyértelmű jelei szoktak lenni, ami teljes működésképtelenség, plusz égés.
(#) hcanonymus válasza deebo hozzászólására (») Feb 19, 2021 /
 
Szünetmentes tápegységgel az a bajom, hogy nem találok arra megoldást, hogy hogyan lehetne egy fázisra "gányolás" nélkül pl egy kismegszakitó után rákötni, hogyan lenne célszerű kiépíteni? Neten nem láttam erre instrukciót. Hiszen minden kötődobozhoz, ahol a redőny kapcsolódik a fázisra, csak nem rakhatok egy szünetmentes tápot. Rakjak a gerinc elejére egy tápkábelt és dugjam rá?

Ezért gondoltam valamilyen túlfesz védelemre... Több redőny van, ráadásul napközben volt, szóval nem indult rádiósan jel, hogy valami történjen velük, egyszerűen a rövid áramszünet után már nem mentek.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2021
(#) deebo válasza hcanonymus hozzászólására (») Feb 19, 2021 /
 
Jó lenne megérteni, hogy ez nem túlfesz. Az áramszünet a feszültség hiánya. Tele van az internet ezzel a "túlfesz" elmélettel, ami 8 évi szervíztapasztalat alapján sosem volt valódi ok. Túlfeszültség esetén a tápokban szétdurran a varisztor, ha van, ha nincs és tartós a túlfeszültség, akkor a pufferkondenzátor robban szét (szó szerint), ha nem tartós, csak egy impulzus történik, valami induktív terhelés hírtelen megszűnése okán például, akkor nem történik semmi, észrevétlenül üzemel tovább a berendezés! Az áramkör, ami tartja a beállításokat 1.8-5V környéki stabilizált egyenfeszültségről működik, fizikai képtelenség, hogy hálózati túlfeszültség tenné tönkre. És igen, tönkretenné, használhatatlan lenne a berendezés, nem elfelejtené a beálíltásokat.

Ilyen akkor történik (ha gagyi az áramkör), amikor áramszünet után visszajön az áram, a masina elindul, és mindjárt ír is a nem felejtő IC-be (NVRAM), de írás közben megint elmegy a feszültség. Ez az olcsó török paneles TV-k rákfenéje például, meg minden más gagyi cuccnak is.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2021
(#) ötfelezős válasza deebo hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
akkor nem történik semmi, észrevétlenül üzemel tovább a berendezés!
Nincs benne olyan, amit egy 2-3 kV-os impulzus károsíthatna?
(#) ötfelezős válasza hcanonymus hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
egy esetleges szolgáltató hibájából következett rövid áramszünet
??? Az áramszünetek oka manapság legtöbbször a fa. Kevesebb az, amikor villámcsapás van, kábelsértés történik vagy a kamion kidönti a sarki oszlopot. Ötévente egyszer (nem bárkire nézve, hanem az egész országot tekintve) valóban van olyan is, hogy a szolgáltató hibája az áramszünet. Azonban az áramszünet az a rendszer természetes eseménye, az ellene való védekezés annak a dolga, akinek szerkezete működik - mivel tudja, hogy előfordulhat áramszünet.
(#) Gafly válasza ötfelezős hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
(#) deebo válasza ötfelezős hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Egy rövid impulzus valószínűleg át sem jut az EMI szűrőn. Egy hosszabb túlfeszültségtől pedig szénnég az egész.

A mellékelt képen egy 15V Meanwell táp nyákja látható amiről egy kábelmodem üzemelt, amit csúnyán szétcsapott villám. A táp szekunderének negatívján érkezett a nagyfesz, ami a földelésre és a fázisra is áthúzott, a fázison megszakadt egy 2A-es olvadóbiztosíték is. A táp primerje üzemképes maradt, a vezérlő IC is elindul, a szabályzókörben lett fémgőzös néhány alkatrész, cseréltem a tápot, de javítható lenne. Minden más eszköz, ami ugyanezen a fázison volt azóta is üzemképes, konkrétan két 12V MeanWell táp ugyanarról a csomópontról kapja a 230-at, amin ez a táp is volt, mégis üzemelnek. Ami ledurrant, az közvetlenül az etherneten kapta a nem odaillő impulzust.

modemtap.jpg
    
(#) ötfelezős válasza Gafly hozzászólására (») Feb 28, 2021 / 1
 
Sosem bírtam, ha egy állásponton vagyok bármilyen vezetőkkel. Azonban villamos szakemberként nem tagadhatnám, hogy vannak meghibásodások. A feszültségminőségi szabvány is IEC oldalról jön, még Nyugaton is elismerik, hogy vannak kimaradások.
(#) ötfelezős válasza deebo hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
OK, ha bírja, akkor bírja.
(#) meone hozzászólása Márc 8, 2021 /
 
Sziasztok!

A meteorológiai állomás villámvédelmét szeretném kialakítani. Maga az árbóc el van látva védelemmel.
De a szenzorok nincsenek. A szenzor és az adatgyűjtő kábelen kapcsolódik. Ide szeretnék be építeni valami védelmet. (tudom ha belecsap akkor már a szenzor el szált, de még az adatgyűjtőt azért menteni szeretném ha lehet)

Például egy szenzor 12Voltot és 1,7 mA használ. (vannak más szenzorok is)
Valakinek valami javaslata, hogy milyen diódát, vagy más milyen dolgot lehet beépíteni védelem céljából?
Ami nem befolyásol semmit a mérési eszköz és az adatgyűjtő kommunikációjában.

Válaszaitokat előre is köszönöm.
(#) Gafly válasza meone hozzászólására (») Márc 8, 2021 /
 
FNR-10K 471-ből szivesen adok egy nagy marékkal ajándékba.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2021
(#) mikrodigit válasza meone hozzászólására (») Márc 8, 2021 /
 
Én ilyeneket használok.
(Öntözésvezérlőm ment tönkre közeli villámcsapás miatt 4 éve, akkor építettem be. Igaz, azóta nem csapkodott olyan közel villám.)
(#) meone válasza Gafly hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Köszönöm szépen.

Akkor mem is olyan bonyolultvédelmet kell alkalmaznom. Csak terevzni kell egy kis nyákot amibe beleteszem az alkatrészeket, és ezt beépítem az adatgyüjtő és a mérő eszköz közzé.

Köszönöm a segítséget neked is illetve mikrodigit Bővebben: Link fórumtársnak is.
Következő: »»   7 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem