Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotfűnyíró vagy fűnyíró robot
 
Témaindító: onorbert, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   22 / 22
(#) liderces válasza sirály12 hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Na jóó de a gép mit csinált vele meg sem mozdult, körbe ment egyik oldal iránya nem müködik? Akkor eladó vagy sem? Vagy csere mire?
(#) sirály12 válasza liderces hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Semmit nem csinált. Ezért is vettem ki szívfájdalom nélkül a gépből. Inkább csere, elektronikában nagyon sok minden érdekel. Ha kell a panel, és cserélnél, akkor többi privátban, ne offoljuk szét a topikot.
(#) donsony1 válasza donsony1 hozzászólására (») Aug 11, 2021 /
 
Lassan de megszületett:
(#) Burney87 hozzászólása Szept 14, 2021 / 6
 
Sziasztok! Visszanézve a hozzászólásokat úgy láttam, hogy többeknek van/volt problémája a Robomow RL szériákkal. Az elmúlt időszakban élesztettem fel 1,5 ilyen robotot. Pár dolgot tapasztaltam, amiket megosztanék veletek.
Az egyik egy fantomhiba volt RL 2000-nél. Elkezdi a nyírást szépen, majd egyszer csak felvillan valami üzenet, de mielőtt azt leolvasnád leáll. A vezérlőt kiemelve a helyéről, mintha mély alvásból térne vissza, látszólag minden rendben. Újra indítva ugyanez, kb. 20 perc munka után kikapcsol. Az akksi persze új volt. Először megigazítottam az akkunál lévő érintkezőket. Ezután ugyan hosszabb ideig ment, de utána meg a határoló vezeték jelét veszítette el és állt le. Hosszas próbálgatás és többszöri szétszedés után ráleltem végül a hiba okára, amit a másik RL 855-ös robotunknál is megfigyeltem utána. Egy roppant banális és könnyen orvosolható hibáról van szó, ami megzavarja a szenzorokat. Az akku érintkezői egy a robotban lévő sínre csúsznak rá. Ennek a sínnek a hátsó fele normálisan 1-2 cm-re van a meghajtó motorok fém hűtőbordáitól. De idővel a műanyag ami a síneket tartja meggyengül és meghajlik. Ez a rárakott burkolat miatt nem is látszik. Nyírás közben amikor a kasztni csavarodik a sín eléri a hűtőbordát, ekkor (legalábbis az én esetemben így volt) nem egy olyan rövidzárlatot hoz létre, ami a biztosítékokat és áramköri elemeket károsítana, de a testre ad egy pillanatnyi feszültséget, ami miatt a szenzorok nem érzékelnek semmit. A hiba javítása egy kis extra szigetelő anyaggal a hűtőbordák és a fém sín között megoldható. Azóta eltelt egy hónap heti kétszeri fűnyírással 0 hibajelenséggel.
A másik hibajelenség a korrózióra vezethető vissza. Az RL 855 a szervíz menüből indított meghajtómotor teszten mindig elhasalt. Automatikus üzemmódban szintén nem működött, azonban a kézi irányítással rendben volt a meghajtás. Itt az odométer anya oldali csatlakozója (molex 2510) volt korrodált belülről. Ezt Kínából rendelt új belső érintkezők cseréjével lehetett orvosolni. Alkatrész és szerszám megérkezése volt 1 hónap, a javítás 15 perc. Azóta az is rendeben van.
Csak azért nem 2 bevethető robotom van, mert az egyik beázott vezérlőjének az elektronikáját javítgatom éppen
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2021
(#) Lucifer válasza Burney87 hozzászólására (») Szept 14, 2021 /
 
Köszi a remek beszámolót, jó tudni az ilyenekről.
Nem mai gépek ezek már, de én még mindig le vagyok nyűgözve a masszívságuk miatt.
Érdekes az is, hogy mennyi iteráció volt belőlük RL-400-500-855-RL-1000/2000, City 120 stb.
Ahogy nézegettem a szervizanyagokat mindig reszeltek rajta kicsit.

Idézet:
„mert az egyik beázott vezérlőjének az elektronikáját javítgatom éppen”

Ha valami alkatrész kell szólj, a lenti threadben Sirálytól eredeztett panel nálam kötött ki lidércesen keresztül. Pár baját orvosoltam, de még mindig nem kommunikál UART-on a terminál felé.

Tényleg nincs valakinek RM szériához infrás távirányítója aminek fel tudná venni az infra kódjait vagy eladó/kölcsönadható lenne?

Ilyen mint ez (nem bluetoothos)
https://robomow.zendesk.com/hc/article_attachments/360008739820/blobid0.jpg
(#) Burney87 válasza Lucifer hozzászólására (») Szept 17, 2021 / 3
 
Köszönöm, de úgy néz ki összeáll lassan.
Volt egy csúnya beázása a panelnek. Semmi életjelet nem adott. Szétszedés után látszott, hogy a panel egyik része konkrétan megfeketedett és a nyákról még a festék is felvált egy jó részen, meg iszonyú korróziós nyomok voltak mindenfelé. Először reménytelennek tűnt, de elkezdtem tisztogatni és tesztelgetni. Mivel az LCD is beázott, így azt is kiforrasztottam, hogy lássam mi a helyzet alatta. Az a tény sokat segített, hogy a végig tudtam nézni egy sztereomikroszkóppal az egészet.
Az LCD alatt van egy D1 jelű (B4-es) Schottky-dióda a V4274A feszültségszabályzó bemenete előtt. Szabad szemmel ill. nagyítóval mintha valami lett volna a dióda tetején. Végül mikroszkóppal láttam, hogy konkrétan kilyukadt. Ezt cseréltem egy hasonló paraméterű diódára. Ezen kívül egy szűrő kerámiakondit cseréltem és még egy helyen javítottam a sérült pályát. Tettem rá egy másik LCD-t is. Jelenleg munka asztalon labortáppal meghajtva már ad életjelet (Világít a kijelző és jelennek meg rajta karakterek is.). További teszteléshez vissza kellene építenem a helyére a robotba, de az csak hetek múlva lesz megoldható.

Számomra is bámulatos a robusztusságuk. Noha a mai robotok belsejébe ilyen szinten még nem volt szerencsém belemászni, de én ezeket az RL szériákat roppant átgondolt (leszámítva ezt a hűtőbordás dolgot) és jól javítható gépezeteknek tartom.
Ami nekem megható látvány volt, amikor végre összeraktam az RL 2000-t és lenyírattam vele a már három hete nem nyírt udvart a helyenként több mint 20 cm magas fűvel, esőben, gond nélkül. Na ez az amit sok mai robot sem tud még mindig.
(#) Lucifer hozzászólása Júl 14, 2022 /
 
Sziasztok!

Nincs véletlenül valakinél Amborogio robot aminek a dokkolójában TX-S2 típusú transmitter doboz van?
Került hozzám egy panel amiben egy IC fel van robbanva, és nem tudom leolvasni a típusát.
(#) Lucifer válasza Lucifer hozzászólására (») Júl 14, 2022 /
 
Más forrásból kiderült: LM3488 lesz az
(#) phosphero hozzászólása Aug 15, 2022 /
 
Sziasztok,
valaki szedett már szét worx landroid (wg794) kábel-szenzort? Sajnos a gép néha pörög-leall, a szenzor-kepernyo ( alap kijelzőn a 2-es gomb megnyomva) is X el jelöli néha. Kábelt átnéztem,de nem látok sérülést! Ki van gyantazva, holnap megpróbálom szétszedni. Komplett "front sensor"-t lehet csak kapni, de 60 euró+ szállítás, ennyit sajnálnék pár ellenállás+kondi+tekercsre... Köszönöm
(#) Kovidivi hozzászólása Szept 18, 2022 /
 
Sziasztom.
Nekem Bosch Indego 800-zal volt szerencsém, 2db-bal is, mindkettő megjavult nálam.
Hibajelenségek robi_1: a fő nyákon levő lithium elem 2.6V-ra volt lemerülve, ezt cseréltem, hogy még 5 évig ne legyen gond. A téli állás miatt megszorultak a kerekeket meghajtó áttételek, így a motorok a maximális áramot vették fel, de nem forgott a kerék. Szétszedve, a motor fogaskerekét megmozgatva megjavult. Ennek a robotnak nem volt akksija, úgyhogy én készítettem neki egyet. Az eredeti akksija egy 9S2P pakk, de BMS, meg bármilyen védelem nélkül, gyárilag! Az én pakkom BMS-t fog kapni. Egyedüli védelem az akksiban egy PTC vagy NTC, sikerült megmérnem, a GND-re van csatlakozva, és 11.13kOhm szobahőmérsékleten. Ezt összeállítottam sima ellenállásokból, és elfogadta a fűnyíró (9.8kOhm-ra hibát dobott, szóval elég szűk tartományt fogad el).
robi_2: a kijelzőn levő fólia/plexi teljesen be volt homályosodva, ezt felpolíroztam, és mintha új lenne, plusz a fényerőt felraktam 50%-ról maxra, így már látszik a szöveg szépen. A felemelés szenzor dobott többször hibát, szétszedtem, leteszteltem a hall-szenzorokat, működtek ahogy kell, de mintha a mágnes be lett volna kicsit oldalra fordulva, vagy a kosz miatt nem ment fel teljesen a tengely a mágnessel. Kis mozgatás után a hiba nem.jött vissza.

Elég zavaros ez a robot, a töltőállomás nélkül nem fog bekapcsolni! Sőt, ha nincs rajta a zöld burkolat, akkor meg a töltő sem fog a fűnyíróval kommunikálni, mert a burkolat elején van egy mini mágnes, a töltőn meg egy hall szenzor. Ezért nem indult el a robot nálam 2 napon keresztül, akármit is próbáltam. Aztán a gombok: hosszan és erősen kell nyomni, máskülönben nem veszi a robot észre... Egyébként a bekapcsolást leírom: ráteszed a töltőre, alul van egy piros kulcs, elfordítod (vagy már korábban elfordítottad), majd vagy magától bekapcsol a kijelző, vagy bármelyik gombot megnyom a 6-ből, és vársz. Több mp múlva elkezd a kijelző világítani.
A felemelés szenzorokat könnyű egyébként tesztelni, mert egy relé mindig kattan, amikor változik az első kerék állapota, tehát hallani lehet, hogy az alaplap megkapta-e a megfelelő jelet, vagy sem.
Amit még csinálnom kellene: az egyik kijelző nehezen olvasható, nem tudom, hogy az LCD csatlakozója ferde nincs a helyén megfelelően, vagy alapból ilyen az LCD...
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2022
Következő: »»   22 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem