Fórum témák
» Több friss téma |
A TDA1524 alapvetően nem előerősítőnek való, bár az igaz, hogy van benne olyan 20dB körüli erősítési tartalék.
Alapvetően én sem erősítésre használom, a line bemenet és a line bemenetet igényő végerősítő-bemenet közé lett téve, megspékelve egy 4 csatornás bemenetválasztóval. Az egész választó + hangerő/hangszínszabályozó jelenleg csak távirányítóval használható, félbe van hagyva, mert LCD kijelző és nyomógombok is lettek annak idején elképzelve a készülékre. Ha érdekli a társaságot, írhatok róla részletesebben is.
sziasztok!
első lépésben bocsánat, ha nem ide vág a téma, de remélem igen. szóval amit kérdeznék az egy digitális potméter lenne. most csináltam hozzá egy nyákrajzot, BSS en találtam :Link itt az alsóhoz készítettem el. a kérdésem, hogy valaki már utánépítette ezt? tapasztalatok vannak ezzel kapcsolatban? és valaki azt a 7szegmenses kijelző dekódolóra tud valamit segíteni? ugye ezt még pic vagy egyéb programozás nélkül is el lehet érni?? ![]() ui: felteszek mindent. ha találtok benne hibát légyszi javítsátok! fáradalmaitok előre köszönöm: lewi
nos találtam EZT a kapcsolást, de nem igazán tudom, hogy ezt hogy lehetne úgy hozzácsatolni, hogy 2 kijelzőt vezéreljen szinkronban (hogy pl a 12 es t is mutassa) mert az előbbi kapcsolással ugye egy 16 fokozatban vezérelhetjük a hangerőt... szóval tud valaki segíteni?
köszi előre is: lewi
Én nem tartom fontosnak a kijelzét, inkább az a lényeg, hogy hangerőszabályozás téren jó irányba jársz. Ha ragaszkodol a kijelzőhőz érdemes piket bevonni a feladatba, egyszerűbb, mint bcd-bináris kódváltót csinálni.
Jómagam másképp oldanám meg a problémát.
Ez elé bizony kell egy bináris BCD átalakitó. SN74185
elégnehéz beszerezni de mellékeltem egy filet (22V10 JEDEC) ebbe kell beégetni és már kész is . Vagy a régi videoton tévékben az infravevős tipusoknál ( TS4326 )van a kijelzés abban az icében ez már benne van. U143 a jelzése Bontókban biztosan adnak.
hali.
esetleg te hogy oldanád meg? pic el tudnál segíteni? otthon vagy a témában? ![]() esetleg valakinek más megoldása erre? az igazság az, hogy én pic et égetni nem tudok.. ![]() ![]() előre is kösz: lewi
ccel sem egyszerűbb ott is kell a proramban egyugróábla.akkro már egyszerűbb ha van eeprom. párhuzamos és abba beirni a binárisértékhez tartozó szegmens mintát vagy bcd értéket. és kiköldeni a 8 bit széles adatbuszon
bocsi, de én nem igazán tudok programozhatós megoldásban gondolkozni, mert még életemben nem csináltam olyat, és a hozzá való háttér sincs meg..
![]() szóval tud valaki segítséget számomra ![]() a 2DB 7szegmenses kijelző meghajtására, hogy ne hexadecimális, hanem decimális értékekben mutasson -> a 12 t ne "C" nem mutassa .... És esetleg a 4067 helyett valami olyan ic t, amivel mind a 2 csatornát lehetne egyszerre szabályozni? ![]() köszi elöre mindent! üdv: lewi Ok akkor megoldható a dolog három tokkal amivel előállitjuk a kódot. Ez két darab sn7483 és SN7403. Ezek összeadóáramkörök. a bináris értékhez hozzá kell adni 10 komplemensét Ezt a decimális átvitelt valósitja meg az SN7403 hozzáadjuk. az eredetiszámhoz a következő összeadóval. Igy annak a kimenetén megjelenik a helyes érték. Azt amit szeretnél.
Nekem két ötletem van:
1. szerzel egy 74185-öt és kész 2. a 74191-nek a 74190 a BCD párja. Csinálsz ebből egy BCD számláncot (2 db 190-es), amit a 191-gyel párhuzamosan vezérelsz ugyanazokon a bemeneteken. A kimenetre meg mehet a BCD - 7 szegmens dekóder. Ennek a hátránya, hogy nem biztos, hogy a 190 és a 191 örökké szinkronban lesz, pl. bekapcsoláskor (is) lehetnek gondok. Legalább az elején "össze kell őket resetelni".
OTA
http://en.wikipedia.org/wiki/Operational_transconductance_amplifier http://engr.nmsu.edu/~etti/winter98/electronics/grise/wrg.html LM13700,CA3080,CA3280 ,CA3094,AU5517 , NE5517 ebol van nekem tobb darab egy csomo 5+1 -es erosito panelrol szedtem le ,forrasztas elott kidobott panelok csaj ragaszrva voltak a AMD alkatreszek.Az OTA-k a nivokat es a hangszineket allitgattak automatikussan az 5+1 csatornanak. Ezekkel epitettem , kompresszort , Wah Wah pedalt , ring-modulatort , dual OTA a 2N5517 es "buffer" is van benne agy agy MOSFET a kimenet illesztesehez. Nagyon nagy kimeneti impedanciaja van , az utanna kovetkezo emitterkoveto MOSFET illeszti a kimenetre .Az OTA nagympedancias kimenetere nagy elenallasokal es kis kapacitasu kondenzatorokkal jo szurokaet lehet epiteni. Nemalyik vigan mukodik 10MHz-en is. http://eshop.engineering.uiowa.edu/NI/pdfs/00/79/DS007980.pdf
szabics:
tudnál rá mondani egy kapcsolási rajzot, mert sajna nem igazán tudtam kisakkozni az adatlapokból az SN7483 ét meg megtalálnom is nehéz volt.. ![]() pbalazs: téged is megkérhetnélek, hogy a 74185 ös re tudnál esetleg egy kapcsolási rajzot? ![]() mert nézegetem az adatlapját ennek is de nem igazán tudom kibogarászni.. ![]() szóval tudnátok segíteni benne? ![]() köszi előre is mindent! _lewi_
Különösebb kapcsrajzot nem tudok, mert ez az alapkapcsolása. Ezt az adatlapból vágtam ki.
Ha 74184-est (BCD -> bináris) tudsz szerezni, az is jó, csak akkor BCD számláló kell bináris helyett.
az az áramkörazt csinálja hogy a kapukkal figyeli mikor kell helyesbiteni. Vagyis amikor a kimeneten kilencnél nagyobb szám jelenik meg. Akkor azt csinálja hogy hozzáad 6-t igy már előáll az a szám ami kell.
Igaz kétszámot ad össze de az első 7483 bemenete a számláló a második meg simán testre kötve, mert ha nullát adunk hozzá akkor a számláló tartalmát kapjuk és azt helyesbíti a kapukból kialakitott áramkör is. Pfu remélem eltudtam mondani érthetően ![]()
OK, de szerintem ezt nem nekem akartad írni, vagy igen?
sziasztok!
bocsi, hogy tegnap nem tudtam visszaírni, de nagyon köszönöm a rajzokat, és azt is, hogy leírtad, mi is történik az áramkörben. viszont lehet, hogy égő de megkérdezném még azt is, hogy az általad mutatott kapcsolásra hogy kötöm rá a 2 kijelzőt? esetleg egy paintes kötögetéssel tudnátok segíteni, hogy melyik is az A-B-C-D pont pontosan, és esetleg a 7 szegmens a-g pontjai hogy vannak? köszi előre is mindent, üdv: lewi
Az én javaslatom az, hogy nézd meg, melyik IC-ket tudod beszerezni. Ezek azért nem olyan gyakori típusok, mint pl. egy kapu.
Ha megvan az IC (7483/74184/74185), akkor jöhet a kapcsolás. Ha meg egyiket sem sikerül beszerezni, akkor még mindig járathatsz egy bináris és egy BCD számlálót párhuzamosan.
én az incomp ba szoktam járni, és ott minden beszerezhető ezek közül..
![]() ![]() üdv lewi
szerintem elkészült a kapolási rajz...
kicsit kusza de azért jó lesz remélem... a iros és fekete kérdőjelnél mi legyen? a pirosat így kössem be? és a fekete kérdőjelnél a 4511 nél ráhúzzam az 5 voltra? a rajzot mellékeltem.. köszönök mindent: lewi
Ha mindegyiket lehet kapni, akor nem egyszerűbb egy IC, mint három + sok vezeték?
de job, csak nem tudok hozzá bekötést..
![]() ha abban tudnál segíteni, akkor megköszönném, és azt is latba vetném, csak nem tudom, ésezért az általam kivitelezhető dolgot próbáltam meg. ![]() üdv: lewi
A 74185-nél, ahol "binary input" van írva, oda kell kötni a 74191-es kimeneteit. A "BCD output"-ra meg mehet a BCD -> 7 szegmens (pl. 4511, ahogy a rajzodon) meghajtó. Az "LSD" az egyesek, az "MSD" a tízesek helyiértéke
ígygondoltad? az A a 4511 nél hogy van?
köszi mindent: lewi szerk: bocsi, a képet painban csináltam, így nem igazán vehető így ki. sorry. majd még próbálok vele v mit csinálni.. ![]()
Majdnem.
A 74191 QA kimenetét nem kell a 74185-re kötni, az mehet direktben a 4511-re (korábban feltöltöttem egy kis képet, azon sincs a legkisebb helyiérték bekötve az IC-be, hanem direktben megy tovább). A 74185 kimenete nyitott kollektoros, vagyis kell felhúzó ellenállás. UI: csak "az én részemet" néztem át, a többit nem
Eszembe jutott, hogy a 74185 4-es lábára kellene egy PNP tranzisztor, ami meghajtja a kijelzőt, és nem a 150 ohmos felhúzó ellenállással kellene csinálni.
Oka: a 74185 kimenő árama max. 12mA, így pedig kb. 33mA lenne, ha L szint van az IC kimenetén.
Inkább így.
Meg a többi, amit tegnap rajzoltam!
rendben. köszönöm szépen. szólok, ha a következő fázisba értem..
![]() hálás köszönet mindkettőtöknek!! üdv: lewi |
Bejelentkezés
Hirdetés |