Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Továbbtanulási tapasztalatok, tanácsok
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Dani494 hozzászólása Okt 16, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hozzátok,ami közvetve kapcsolódik az elektronikához és a fórumhoz.
Szóval az a helyzet,hogy továbbtanulás előtt állok,nyáron teszem le a technikusi vizsgát,és nem tudom pontosan hova menjek tovább.
A két fő várományos a BMF és a PTE Pollack-kar.

Akik valamelyikbe jártak,azoktól kérdezném,hogy milyen a képzés színvonala,melyiket miért ajánlja/nem ajánlja.
Valamint az is érdekelne,hogy idén a BMF-re miért volt ,,csak'' 161,míg a PTE-re 206 a felvételi ponthatár?Ez mutatja az iskola képzésének a színvonalát?Vagy miért van ez a nagy különbség,mikor úgy tudom a BMF kicsit nívósabb.
(#) pajti2 hozzászólása Okt 16, 2009 /
 
BMF csak papíron nívós, egyébként meg szakadt egy hely. PTE nem tudom, de nincs egy kicsit messze?

Amúgy meg ha továbbtanulás helyett elhelyezkedni próbálnál valami 4 órás helyen, és kezdetben alább adnád az anyagi igényeidet (azonnal kocsi, mobil, miegymás), talán még szerencséd is lenne. A továbbtanulást meg hagyd a fenébe. Vedd ezt is számításba, mint harmadik lehetőséget.
(#) potyo válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
Egyébként ebben van valami. Én most tartok ott, hogy még néhány vizsgám van az egyetemen és diplomálni kellene, de igazából nem lennék előrébb azzal sem, mint ahol most vagyok. Vagy előrébb lennék, ha elmennék innen 75km-re nagyvárosba dolgozni, de amennyivel többet keresnék, mint most, azt oda is adom lakásra, rezsire, stb., és egy koszos, büdös, zajos betonrengetegben kellene élnem (az egyetem alatt ott éltem). Emellett ha számításba veszem, hogy az egyetem úgy évi 1400€ költséggel volt (és nem mentem minden nap sörözni, sőt inkább még havonta sem, mert nem tellett rá), ami ha csak itthon ülök ez idő alatt, akkor jelen pillanatban ha nemis az összes, de a fele a kezemben lenne. Ezzel szemben az egyetemen azt kellett hallgatnom egyes tanároktól, hogy ne akarjuk azonnal jó fizetést, időnek kell eltelnie ahhoz. Hát mondom b...meg azért én szeretném azt a 7000€-t viszontlátni, amit ha akármilyen szar melót csinálok az elmúlt öt évben, akkor most itt lenne a kezemben, ezzel szemben semmi sincs a kezemben, de még ki fogok nagyjából egy ezrest fizetni, mire meglesz a diplomám és utána kitörölhetem vele a hátsómat, mivel annyi idióta befejezi az egyetemet, hogy a diploma nem jelent már semmit...
(#) Dani494 válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
Hmm,érdekes.Ami azt illeti hozzám Bp.is messze van (kb 130km),de Pécs még inkább (kb 350).
Ami a költségeket illeti(utazás,étel,kollégium,jegyzetek,egyéb) már mindennek utánajártam,számolgattam és arra jutottam hogy szerzek egy másik szakmát(vagyonőr,mert úgy látom hogy ezzel tudok pénzt keresni,ami fedezi a költségeket).A felvin azt mondták hogy államilag támogatott képzésen tandíj sincs,vagy csak valami jelképes összeget kell fizetni valamiért.
Szóval ami a pénzt illeti,nem támaszkodom magamon kívül senkire.
Amit az előbb elmondtam,az az egyik terv.Ezért kérdezősködöm többek között itt is,hogy meghallgassam a tapasztalatokat,véleményeket.
Ami az igényeket illeti,nem hogy azonnal,de később se vágyom autóra,se mobilra,se lcd tévére{jelenleg sincs egyik se kivéve mobil},se 30ezerért puma cipőre és még sorolhatnám.

Azt a 4 órás helyet nem nagyon értem mire célzol vele.
Szóval azt mondod hogy ne tanuljak tovább.A mérlegelésnél majd számításba veszem.
Köszönöm a véleményedet.
Elnézést a többiektől az off témáért/ hozzászólásért.
(#) bladika válasza Dani494 hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
Én megcsináltam BMF-t és most MSC BME! Sajnos rá kellett jönnöm, hogy az a sok önfényezés amit hallottam a BMF-en és próbálták mindig kihangsúlyozni miért is jobbak mint BME, az mind KAMU! Tovább tanulni fölösleges? A mi szakmánkban soha! De, hogy konkrét példával éljek, 1éve próbálok elhelyezkedni (illetve már nem mert BME) a BMF diplomámmal és nem sikerült. Több helyről elküldtek, hogy jó lenne, de kéne az a BME, a HVG és BME állásbörzéken minden cég azt mondta, hogy ha egy mód van rá csináljam meg a BME-t! Most ezek után mit mondjak? Mivel sikerült államilag finanszírozottra bejutnom, így normális lennék, ha nem csinálnám?

Ja és még tudod mit vettem itt észre? Az lehet, hogy kemény a BMF után, de érzem, hogy hasznos tudással bővülnek az ismereteim!
(#) Norberto válasza bladika hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
Idézet:
„Sajnos rá kellett jönnöm, hogy az a sok önfényezés amit hallottam a BMF-en és próbálták mindig kihangsúlyozni miért is jobbak mint BME, az mind KAMU!”


Ugyan én BMF-es vagyok, de ebben sajnos egyetértek, és most, hogy köv. félévtől már nem számíthatok ösztöndíjra, én is úgy kezelem a tanárokat, illetve a tárgyakat, mint ők, mint a suli engem, minket kezel. Megpróbálom önerőből megtanulni, amit meg lehet, az ottani tanárok kb. 2-3%-a olyan beállítottságú, hogy látszik rajta, hogy a tudását próbálja átadni számunkra. A többi csak "kényszermunkás", legalábbis a mindennapi gyötrődéseikből, a viselkedésükből ez derül ki.

---

Kéne egy továbbtanulós topikot nyitni, nem?
(#) Dani494 hozzászólása Okt 16, 2009 /
 
Ez a téma azért született,hogy segítse azokat akik továbbtanulás előtt állnak.Legyen szó középiskoláról,főiskoláról vagy egyetemről.
Már több helyen olvastam itt,hogy érdeklődnek XY iskola után.Továbbá azért is lesz hasznos ez a téma,mert hasznos tanácsokat adhat azoknak,akik még csak most kezdik el az igazi nagybetűset.
Minden jót mindenkinek!
(#) bankimajki hozzászólása Okt 16, 2009 /
 
Nekem meg van a célom, bár nem tovább tanulás, de továbblépés Ma beszélgettem a győri audi gyár egy alkalmazottjával és sok jót hallottam tőle. Az én tervem az audi gyárban villamosmérnökként dolgozni. Elég a német nyelvtudás is. :yes:
(#) Dani494 válasza bladika hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
Értem.
Szóval akkor még ha nem is jelentkeznék főiskolára vagy egyetemre,de munka mellett tanulnám a szakmát és fejleszteném magam,az ugyan olyan lenne mint járnék továbbtanulásra,csak annyi lenne a különbség hogy állásinterjún lehet rosszabb latba esem mert nincs főiskolai vagy egyetemi papírom.
A megszerzett tudást nem tudják tőlem elvenni.
Megnyitottam a a továbbtanulásos topicot itt.Folytassuk a diskurzust ott.
(#) bladika válasza bankimajki hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
Sajnos ez volt a bajom nekem! Nem, hogy elég a német, hanem egyenesen kritérium.

Sajnos nekem az egész család és ismeretség a pénzügyben/kereskedelemben dolgozik, szóval villamosmérnök pályán szinte 0 az ismerős! 1db van és ő mit ad isten protekcióval (ezért ne utáljatok) betudott volna juttatni az Audihoz, de persze németül annyira tudok mint magyar és angolon kívül minden más nyelven. szóval erről ennyit!
(#) Dani494 válasza bankimajki hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
Gondolom akkor Te győri vagy,vagy a közelében laksz.Tudnál mesélni a SZIF-ről?,mert nem tudom eldönteni hogy a képzés ott jó vagy rossz.Mert hallottam egy s mást hogy ilyen rossz olyan rossz,viszont az egyik tanárom meg mást mond.
(#) bladika hozzászólása Okt 16, 2009 /
 
De amit tanácsolni tudok, hogy akinek az ideje, energiája, és anyagi lehetőségei megengedik az tanuljon tovább! Mindenki akivel együtt végeztem, az azt mondja, hogy már bánja és, hogy irigyelnek, hogy bár 1év csúszással, de mégis csinálom az egyetemet. Az, hogy nem sikerült elhelyezkednem és ezért most kényszerből tovább tanulok a BME-n, egyenlőre úgy látom, hogy nem mint negatívum, hanem mint pozitívum! Persze erre majd térjünk vissza az első vizsgaidőszak után!
(#) bankimajki válasza Dani494 hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
Én annyira nem győri vagyok, hogy egyenesen Szabolcs megyei, de én nagyon nem szeretem azt a megyét, (iszonyatosan le van maradva), ezért nem is tervezem hogy ott lakjak, ill. éljek. A SZIF-et nem ismerem. Most Budapesten tanulok, ehhez képest Győr sincs már olyan messze
(#) Gery hozzászólása Okt 16, 2009 /
 
Ez a téma engem is érdekel. Bár én Mechatronikába gondolkozok (most vagyok végzős középsulis), de egyszerűen nem tudom eldönteni hova menjek két suli közül. Egyik a BME. Ennek a sulinak a legnagyobb a presztizse, de úgy tudom a mechatronika nem túl fejlett ott, meg a diák max egy numerikus számkód, tehát nem sok ember számba veszik. Ez mennyire igaz? A másik sarokban meg a SZIE gödöllői egyetem. Ennek az egyetemnek nem valami nagy presztizse van és bár nem tudom mennyire magas színvonalú a képzés, de egész sok jót hallottam róla főleg a mechatronika részéről. Valaki tud egysmást mondani esetleg ezekről, vagy a kettő közül valamelyik iskoláról? Melyiket érdemesebb választani?
(#) bladika válasza Dani494 hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
"Értem.
Szóval akkor még ha nem is jelentkeznék főiskolára vagy egyetemre,de munka mellett tanulnám a szakmát és fejleszteném magam,az ugyan olyan lenne mint járnék továbbtanulásra,csak annyi lenne a különbség hogy állásinterjún lehet rosszabb latba esem mert nincs főiskolai vagy egyetemi papírom.
A megszerzett tudást nem tudják tőlem elvenni.
Megnyitottam a a továbbtanulásos topicot itt.Folytassuk a diskurzust ott."

Ezt nem tudom neked ilyen egyértelműen kijelenteni,de abban már most biztos vagyok, hogy BMF vs MSC BME tudás szint köszönőviszonyban sincs egymással. És én nem hiszem (ez nem azt jelenti, hogy nem is így van), hogy ezt a rengeteg mindent meglehet tanulni egy melóhelyen, illetve, ha meg is lehet, én úgy vettem észre, hogy mostanában (válság) nem szeretnének felvenni egy olyan embert aki 0,5-1 évig azt tanulja fizetésért amit egy egyetemista már rögtön tud és az rögtön annak az anyagnak a tanulásával kezd és lesz elfoglalva mint amit a másik csak 1év múlva kezd el.

Én ezt így látom, legalább is nekem ezek az elmúlt 1év tapasztalatai és elhiheted voltam, nem egy helyen!

Nem állítom, hogy ebben nincs benne az én kezem is, mert tudom magamról, hogy sajnos, ha a kellő tudásom meg is van, nem vagyok egy megnyerő, meggyőző típus! Én rosszul adom el magam! (ezt egyik helyen meg is mondták) Vannak tanulható és veleszületett adottságok, nekem a jó műszaki érzék jutott ellenben nincs kommunikációs érzékem, úgyhogy most ennek tanulásán (fejlesztésén) is rajta vagyok!
(#) banti22 hozzászólása Okt 16, 2009 /
 
Sziasztok!

Én első körben BMF KVK-t végeztem el. Nagyon gyakorlati képzésű (ellenben a BME-vel). Végzetem majd felvételt nyertem a BME VIK MSC szakára, ezt se bántam meg, mert mind gyakorlatbeli , mind elméletbeli, szemléletbeli fejlődést és jelentős változást hozott. Én is csak ajánlani tudom a tovább tanulást, főként addig amíg állambácsi finanszírozza. UI.: BME-t csak vállalkozó kedvűeknek ajánlom, mert igen szivatós tud lenni, a BMF a kevesebb kihívást keresőknek tudom ajánlani. :d
(#) bladika válasza banti22 hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
BME-t már megcsináltad? Mert én ugyan így csináltam mint te. Előbb BMF most MSC BME 1.

Nem vagyunk oszt.társak?

"UI.: BME-t csak vállalkozó kedvűeknek ajánlom, mert igen szivatós tud lenni, a BMF a kevesebb kihívást keresőknek tudom ajánlani. :d" Ezt tartom én is! Pedig csak 1hónapja járok! Félek az igazán szívással még nem is találkoztam!
(#) joetaylor hozzászólása Okt 17, 2009 /
 
Nekem amikor 20 éves voltam az "öregek" mindig mondták, hogy én a te helyedben mennék külföldre, akkor azt hittem jobban járok az otthoni főiskolával, mert az ad majd valamilyen használható tudást. Most 30 vagyok két éve külföldön élek. Igaza volt az öreg szakiknak. Többet tanultam meg két év alatt mint otthon 28 év alatt. Nemcsak az elméleti oldalát nézve, hanem a gyakorlati tudás is a legmodernebb technikai tudást takarja. Otthon nem keresel meg annyit ami megteremtené a lehetőséget arra, hogy csak a munkáddal foglalkozz. Az otthoni oktatás egy nagy nulla, az egész szakmai kör igen nagy kóklerekkel van telítve. Kihalóban van már a szakmáját szerető mérnök és a megbecsült technikusi réteg is. A legtöbb otthoni mérnök mai mércével nézve nem éri el egy technikus tudását sem.
(#) Zed válasza Dani494 hozzászólására (») Okt 17, 2009 /
 
Én 2001-ben diplomáztam a BMF-en. Pont akkor alakult át BMF-é, amikor kezdtem, még Kandó Kálmán Műszaki Főiskola volt. Akkoriban jó híre volt a Kandónak, jobb mint a BME-nek.

Jelenleg egy kis Kft-nél dolgozok, mint PLC progarmozó. Engem mindig is ez érdekelt, a suliban is 'Számítógépes folyamatirányítás' szakirányon végeztem.

Hangsúlyozni szeretném, hogy sem a programozást sem az elektronikát ( már amennyit tudok ) nem a suliban tanultam meg. Sokkal inkább autodidakta módon, sok gyakorlással.

A végzettségem mindegy volt, amikor felvettek melózni, viszont mostanában több olyan kaliberű munkánk van, ahol szükséges mérnöki kamarai tagság a tervek aláírásához. Most nagyon jól fog jönni, hogy a végzettségem pont a munkámhoz illeszkedik.

Én azt látom, hogy a papír sajna nagyon sok helyre KELL. Az meg semmit sem számít, hogy tök hülye vagy a szakmádhoz, csak papírod legyen. Sajna már a Kandóról sincs túl jó véleményem, mivel volt nálunk a cégnél nyári gyakorlaton néhány srác, aki ott tanult... :no: Isten óvja tőlük a szakmát!
(#) Dani494 válasza banti22 hozzászólására (») Okt 17, 2009 /
 
Le tudnád írni egy kicsit részletesebben(esetekkel) hogy mit is takar a szívatás?
(#) damkodav hozzászólása Okt 17, 2009 / 1
 
Én is a Kandóra járok.
Amúgy látom mindenki a gyakorlati képzést hiányolja, de a mögöttes tartalomra nem gondol senki
lehet teljesen hülyének néztek de szerintem ez az egész oktatási rendszer ami van manapság egy rakás ***.
Kit érdekel hogy a bmf-en vagy az eltén vagy a bme-n végeztél?

Az ég egy adta világon senkit el kell felejteni ezt a dolgot egy kérdést kell feltenni vagyis kettőt ,

értek-e valamihez (mindegy hogy hol tanultad meg-senkit nem érdekel-)

a várva várt fizetésem legalább tízszeresét meg tudom -e termelni a cégnek főnöknek vagy saját magamnak.

Mert ha nem akkor miről beszélgetünk(most a végzett hallgatókról beszélek) kinek kell egy olyan ember aki nem termel, nem a kommunizmusban élünk, nem a létszám a fontos hanem a kőkemény munka.

Aki mást állít az hazudik.

Lehet itt arra hivatkozni, hogy na majd felveszünk kezdőként 1 év betanítás --igen
sajnos 1 év az nagyon nagy kiesés gondold el addig élősködő vagy a cégnél nem termelsz szóval ezért nem fognak alkalmazni csak kb 80000ft ért azt is csak azért adják hogy ne halj éhen mert másra nem elég--aki mást állít hazudik tudom 21 évesen 4 éve magamat tartom el

Sajnos az oktatás addig nem lehet színvonalasabb amíg a sok öreg tanárt el nem küldik (ezt nem azért mondom -és nem szeretnék általánosítani-mert ez minden esetben igaz)
mert az öregek nem haladnak a korral mert ők már ezer éve azt a maszlagot tanítják és megmondva 50 60 évesen én sem kezdenék el tanulni a legújabb áramkörökről vagy akár miről.
Pl:a tranzisztort még most is 80% ban tanuljuk de a fetet 20%ban persze mert ők azon nőttek fel azon
dehogy is elektroncsövön
de ez csak egy példa sok mással így van ez......

A másik pedig az hogy az állam annyi támogatást nem ad ezeknek az iskoláknak hogy lassan a fűtés is problémás lesz nem csak az hogy hány plc cnc vagy fejlesztő labor legyen.

Most ezt a sok hülyeséget mondjuk hiába írtam le mert ez a jövőben nem, hogy jobb lenne sőőt rosszabb

miért?

Hát azért mert amire a mi szakmánkban a homoktól eljutsz a pic ig addigra meghalsz kb.
Az anyag rettenetesen nagy és a lépések rettenetesen részletesek -sajnos és így életerős 20-25 éves korodra nem tudsz majd az iparba beilleszkedni mert egyszerűen nem tudtad megtanulni a dolgokat ennyi idő alatt úgy, hogy azzal a fentiekben megemlített összeget megkeresd.

Én most nem akarok elkeseríteni ezzel senkit az pedig hülye duma hogy főiskolásból sok van
mert miből nincs???
Kitartó munkával rendszeres iskola melletti munkával szenvedéssel és megint csak munkával és szerencsével a mai világban nem nehéz állást találni na jó ez csak vicc

Gondoljatok arra hogy mostanában a szüleitek lehet a hitelen meg a munkahelyükön gondolkoznak, és pedig ők már rendelkeznek gyakorlattal a szakmájukban....
Rettenetesen nehéz manapság és nagyon buta aki azt mondja, hogy ő tudja mi lenne a jó mert napról napra bizonytalanabb a helyzet.

Egy biztos azonban amit már megtanultál azt soha senki nem veheti el tőled és ez nagyon igaz is
(#) toljan hozzászólása Okt 17, 2009 /
 
4 hónapja keresek munkát a keleti régióban.
Tapasztalat:
Nyíregyháza környéke jobban fejlődik, mint HB.
Ha anyanyelvi szinten beszélsz angolul, vagy németül, akkor nyert ügyed van, tök mindegy, hogy mi tanultál, fel vagy véve.
Viszont, ha már kicsit jól menne a nyelv, akkor meg hülye lenne az ember, hogy itt maradjon kis hazánkban. Kint fizetést kapsz, itt éhbért.- Nem beszélek perfektül se angolul, se németül.
Tönkretették az országot, nincs magyar munkahely, ahol magyarokkal, magyarul tudnál beszélni.
Másik lehetőség: Pénzügy. Keress ügyfeleket, szedd el a pénzüket, szard le, hogy elveszti a házát, csak ügyfeleket keress.-Ehhez nincs gyomrom
(#) Doszpot hozzászólása Okt 17, 2009 /
 
Én PTE-re járok. Tapasztalat az, hogy nem sokan végzik el időben, szóval fél-egy év csúszást nyugodtan számolj rá.
Az ösztöndíjak viszont jók, ha tanulsz. (hacsak nem nyírbálják meg közben azt is...)
Egyébként nem túlzottan nehéz. (ha meglesz a technikusid, akkor azzal bőven el leszel az első két évben pl. elektrón) Viszont a matek és a fizika "szivatós" Mondjuk ha rendesen tanulsz, azzal sem lehet nagy gond. (a lustaság meg a lazaság okozza általában a problémákat )
A probléma az, hogy gőzöm sincs, hogy mit is kezdjek majd a diplomával. Lehet, hogy egy technikusival jobban jártam volna... de ezt neked kell tudnod, hogy továbbtanulsz-e.
(#) Dani494 válasza Doszpot hozzászólására (») Okt 17, 2009 /
 
Koleszos vagy?Azok milyenek?Milyen messze vannak a Pollacktól?A tanulás nem gond,mert érdekel a matek is ,fizika is,elektro is.
A tanárok milyenek?Tárgynak vagy diáknak tekintenek,akinek át szeretnék adni a tudásukat?
Az a fél-egy év csúszás miért van,miért számoljak vele?
(#) Mate78 válasza Dani494 hozzászólására (») Okt 17, 2009 /
 
Szia

Azt, hogy mi a különbség a BMF és a PTE között nem tudom,mert nem ott végeztem, hanem a SZE-n.
Viszont amint mondani akarok az az, hogy ne hagyd magadat lebeszélni a továbbtanulásról, soha.
Akit ennyire érdekel a matek, fizika , elektró,és már ennyi éve foglalkozik elektronikával, stb., annak könnyen fog menni! Hidd el, még élvezi is fogod! Nyilván lesznek olyan tárgyak aminek neki kell feküdni rendesen,pl.matek, villamosságtan, de ezek nélkül ez nincs, és ne is legyen, mert ha nem kérik számon keményen, sok idióta is elvégzi, ergo több diplomás lesz, aki nem ért semmihez.

Ami még fontos szerintem, hogy a gyakorlati tudás legalább annyira fontos az elhelyezkedésnél,mint a papír, hacsak nem kimondottan pályakezdőt keresnek.Ha az oktatás inkább elvi, akkor autodidakta módon kell/célszerű megszerezni a tudást, de az megint olyan dolog, hogy akit érdekel az úgyis szívesen tanulja.
Ez az én véleményem.

Én 27 évesen kezdem el a fősulit, mert nagyon érdekelt és érdekelma is az elektronika, villamosság stb. és egyáltalán nem bántam meg, sőt...

üdv



(#) Prinner válasza Norberto hozzászólására (») Okt 17, 2009 /
 
Nagyon hasznos a téma, örülök neki, hogy van ilyen is.
„Sajnos rá kellett jönnöm, hogy az a sok önfényezés amit hallottam a BMF-en és próbálták mindig kihangsúlyozni miért is jobbak mint BME, az mind KAMU!”

Teljesen egyetértek a fentiekkel, kiválóan van megfogalmazva. Én ide járok már 3. éve. Az évek során folyamatosan csökken az oktatási színvonal, de az úgynevezett c-tanterv lett a kegyelemdöfés. A tantervben kiszedték a laborok és a modultárgyak jelentős részét, pont azokat a dolgokat, amiben a képzés a legerősebb. A magas számú gazdasági tantárgyakat (vállalkozásgazdaságtan, menedzsment, mindegyikből elmélet és gyakorlat) persze meghagyták, valószínűleg azért, hogy legyen munkájuk a gazdasági karon dolgozó tanároknak. Megnéztem több mérnöki képzés tantervét, sehol nincs ennyi gazdasági tárgy! Szerintem célszerű lenne ezek jelentős részét kiszedni, és berakni helyette még egy labort. Persze tudom, hogy olcsóbb egy előadást indítani, ahol 1 tanárra jut 300 hallgató, mint egy labort, ahol 12.
Az idei felvételi előtt eléggé reklámozták a kandót a fősodratú médiában, amit undorodva hallgattam végig. Vajon a BME-t vagy ELTE-t miért nem reklámozzák ennyire? Én leginkább Gábor Dénes vagy vidéki főiskolák reklámjait hallottam még a rádióadásban. Nem lehetett volna esetleg a marketingre szánt pénzt inkább a képzésre fordítani?
A képzésről még annyit, hogy eddig összesen 1(!) alkalommal használtam laboron pákát, középiskolában pedig majdnem minden alkalommal forrasztottunk. Évekkel ezelőtt kiröhögtem azt a kezdő mérnököt aki a munkahelyén látott először pákát és multimétert(!), mostanra pedig szembesülök ezekkel. Én programozásban fejlődtem sokat, amikor ide kerültem, más dolgokkal is bővült a tudás, de a szakma alapjait nem itt tanultam meg - szerencsére.
(#) DuMatyi válasza joetaylor hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
Maximálisan igazad van! Villamosmérnök lett az egyik olyan osztálytársam, aki az elektrotechnika pótérettségin a tranzisztor földelt emitteres h paraméteres helyettesítő képében a mentő kérdésre ( A bemeneten lévő h11e, bázisosztó tagjait alkotó ellenállások milyen kapcsolásban vannak?) válasza: SOROS. Az ofő csak szánalomból mondta azt, hogy igen, meg az érettségi elnök nem volt elektronika szakos. Ellenben én nekem sosem ment a matek, viszont zsebre vágtam a "kollégát" méréseken. Pákát csak gyakorlaon fogott a kezébe. Kérdem én: érdemes volt engem elüldözni a mérnöki pályáról?! Melyikőnkből válna különb mérnök?
(#) Feri007 válasza DuMatyi hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
Sziasztok,
Bocs, hogy beleokos...
- A világban már nem téma valami új műszaki dolgot kitalálni, megcsinálni. A kinaiak kitalálják, megcsinálják napi egy tál rizsért ugyanazt. ÉS nem a magányos harcosoké a világ.
Hiába vagy nagyon okos, tanult, tapasztalt. Ha tényleg az vagy, csinálj saját céget, és jó lesz neked.
- Minden folyamat annyira integrált, "munkamegosztott", hogy hiába van sok okos embered, ha nincs aki átlátja, bukta lesz.
- Emiatt, a műszaki tudás mellett értékelik, ha valamit el tudsz adni, vagy menedzselni a dolgokat.
- Ezért nagyon fontos az egyéb kapcsolódó tudás megszerzése. Akár felületesen, de lényeglátóan.
Pénzügy, közgazdaságtan, vállalatirányítás, jog, stb.
- És a kommunikáció, kapcsolatteremtés. Angolul muszáj tudni. Pont. Az angol az új latin, a tudás nyelve. (Nem jó, hogy igy alakult, de ez van)
- Hiába tudsz valamit, egyedit, korszakalkotót, a főnököd azt fogja kérni, írd le, mutasd be, add elő, győzz meg másokat. Aztán motiválj másokat. Itt jönnek be a humán képességek.
- És EU vagyunk. Ez, azon túl, hogy nem kell megmutatnuk az útlevelet Hegyeshalmon, nagyon sok egyebet is jelent.
Igazából a most kb. tízévesek fogják ezt elsőként természetesen megélni. Érdemes ezen elgondolkodni.

Sok nagyon jó fej Nyugat-E-i fickóval találkozom. De Keletiekkel is. Nem kell, hogy menedzser, főnök legyen, de akkor sikeres (hú, de útálom ezt a szót), ha túllát a műszaki dolgokon.
Tkp. keserűséggel írom ezeket, még mindig hiszem, hogy a mérnökök tettek a legtöbbet a világ jobbításáért, nem a "semmirekellő" sales-es, és pökhendi manager.
A műszaki embernek járna a nagyobb elismertség, főleg Mo-on. Ahogy a villammosmérnök induló mondja:
..szakmai soviniz-musunk jogos önámítás...

És egy rövid sztori. Egy nagyon okos, sokdiplomás, stb, stb ismerősöm ment volna egy olyan céghez, aminek elég jó neve van, na jó, leírom: Google. Minden témában megfelelt, kivéve egy dolgot. Kiszúrták, hogy hősünk nem csapatjátékos. Ennyi...
(#) damkodav válasza Feri007 hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
Ezzel teljesen egyetértek, Magyarországon vagyunk itt nem kell és nem is lehet feltalálni a "spanyol viaszt" sajnos a gazdasági helyzetünk és a finanszírozás nem engedi meg(lehet siránkozni meg minden, de sajnos ez van)
Így hát szerintem a meglévő dolgokkal rendszerek kiépítésével, termelés maximalizálással, munkaerő jobb kihasználásával kell valamit kezdenünk.

Dolgoztam több gyárban, a magyar mérnököt a gyártósor közelébe sem engedik--Samsung--Electrolux én itt így láttam és hallottam a fejlesztés kint folyik nem Magyarországon(sajnos).

A diploma pedig kell mert már alap, de szerintem egy szakmájához értő szakmunkás is nagyon jól tud keresni.
Csak kapcsolatok kérdése az egész, és az hogy hogyan tudod eladni magad.

Ha nem tudsz értelmesen megszólalni akkor vége....és a főiskola erre tanít meg kb.
(#) Dani494 válasza Mate78 hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
A SZE-ről mit tudnál mondani??Mert helyileg ez lenne a legközelebb,viszont több rosszat hallottam róla mint jót(képzés,tanárok).

Ja és azt mondta egyik osztársam(neki is mesélték),hogy a SZIF-en mittudomén milyen manager szakon a 2-es buta tanulók is kapnak ösztöndíjat.Emberünk terve szerint ide fog jelentkezni(jelenleg osztálytársam,6 éve ,,tanul'' elektrot,de nem tudja megmondani hogy a transzf.melyik oldala a primer és melyik a szekunder) és ZH-kon kipuskázza az anyagot,tanulás helyett pedig bulizni fog.Ez a terve.no comment. Valamilyen mesevilágban él,de kérlek cáfoljátok meg azt,hogy a 2-es tanulók ösztöndíjat kapnak!!
Viszonyításképp,PTE honlapján olvastam valahol,hogy a legjobb tanulók kapnak ösztöndíjat,és a koleszosok csak akkor maradhatnak koleszosok ha jól tanulnak.

Úgy látom akkor nem csak a mi sulinkban vannak gondok.Egy megtörtént eset(1,5 éve történt): a mi szakink meg akart szüntetni valamilyen vezetéket a folyosón.Egy nagy összeb@...tt vezetékkupac közül kellett kiválasztania a megfelelő 'példányokat'.Olyan jól megszüntette a hálózatot,hogy a gócpont mellett lévő teremben rákötötte a hálózati dugaljakba a 380-at(földelésre,nullára és fázisra is).Amikor a tv-t bekapcsolták,pukkant egyet. Még van rengeteg ilyen történet.
Szóval ez van.
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem