Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   35 / 132
(#) szergey válasza Maymax hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Ez a script arra jó, hogy műterhelésre, egy 8 vagy 4 ohmos ellnállásra kiszámold az adott szűrő Bode diagramjának törésponti frekvenciáját. Hangváltótervezéhez nem használható magában, csak ha fejben hozzáadod a hangszórók+doboz tulajdonságait-hatásait.

Nem véletlenül kérdeztem, hogy mihez készül a váltó nagy valószínűséggel tudtam v olna egy kiindulási alapnak jó változatot kitalálni.

De legyen, ahogy neked jobb.
A szűrőkről találsz infót subvoice honlapján.

A különböző elnevezések különböző jóságokat és különböző töréspont körüli viselkedést takarnak.

(#) Maymax válasza Z_zoli hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Hali. A Z az impedanciát jelenti.
(#) sved002 hozzászólása Dec 24, 2009 /
 
Szijasztok! Elég kezdo wagyok még a témában deh egy hangválto szeretnék barkácsolni mert a mostani ami wan nem nagyonjol szol! 8Ohm os hangfalakra! 3utast! Azt szeretném hogy 8Ohm mossat építsek wagy 4ohmosat.? miben fog kulonbozi
(#) ernoe hozzászólása Jan 11, 2010 /
 
Helló! Eddig nem nagyon fórumoztam itt, de lenne pár kérdésem, előrevetítem, hogy hangtechnikából, meg ilyen áramkörökben nemigazán mélyedtem el...
Van nekem egy Vermona 1000H ládám, egy maréknyi közép, meg magassugárzóm (videotonok) meg egy ősöreg négyzetmágneses ( 8 Ohm-os, 150 wattos) hangszóróm, na most ezekből akarnék egy használható énekhangfalat összedobni.
Nem igazán tudom, mit hogy kell méretezni, mert hangváltót még soha nem csináltam, hangszórókról meg nincs műszaki leírásom... Szóval úgy saccra mi kéne bele? Nem kell nagyon jó minőségű, mert csak próbeterembe lenne ütni-vágni hangfalnak, csak mégse legyen nagyon rossz előre is köszi a válaszokat!
(#) shalafi.66 válasza ernoe hozzászólására (») Jan 11, 2010 /
 
Ha esetleg elárulnád, hogy pontosan mikből kell főzni?

Anélkül nehéz bármiféle ötletet adni.
(#) Kovidivi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Szeretnék hozzá már készíteni egy normális váltót... De ez mérés nélkül szinte megoldhatatlan. Bele kellene számolni a doboz kiemeléseit, a fázisviszonyokat, mindent... Azért legalább elég sokmindent lehet tudni a hangszórókról... Ha lesz időm, azért próbálkozok egy kicsit, hátha van értelme. Kétutast nem tudok belőle készíteni, mert Bővebben: Link ebből a dobozból van 4db. Ismered esetleg? Vagy valakinek ismerős?
(#) shalafi.66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Annyira szép és jó ez a doboz, hogy megéri a sok munkát a háromutas?
(#) Kovidivi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
A sok munka relatív. Mi számít annak? Saját használatra lesz, úgyhogy időt nem sajnálok rá. De ez nem most lesz, hanem akkor, mikor lesz rá időm. És ha sikerülne egy hallgatható hangzást összehozni, ahol nincs zavaró kioltás, akkor már megérte. A mostani hangváltónál csak jobb lehet benne. Ha nem nézem a doboz kiemeléseit, csak a hangszórók adatait, már akkor is sokkal egyenletesebb lesz a frekvenciaátvitel, mint most, sima kondival leválasztott középpel, és magassal. Így ugrásszerű javuláshoz kevés munka is elég, aztán ha jobban belejövök a témába, jöhet a komolyabb bemérés. Persze ez attól is függ, hogy milyen szinten tudom majd bemérni a hangdobozt, mennyire lesznek valósak az adatok. És itt jó, mert akár külön-külön is le lehet mérni a hangszórókat a dobozban, egymástól függetlenül, és abból összehozni valami hallgathatót. Most a szobaakusztika rontja le legjobban a hangzást, szinte a szoba közepén (koliszoba) van az egyik hangdoboz, a másik tényező a lakótársak Üdv.
(#) shalafi.66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Én nem mondom, hogy ne, de ezen tanulni nem a legjobb dolog, sokkal egyszerűbb-könynebb dolgod van, és a sikerélmény is több, ha kétutassal próbálkozol elsőre, amíg az sem megy kapásból és fejből, addig a háromút szinte lehetetlen feladat.

Amit szerintem érdemes tenni, hogy viszonylag elfogadható állapotbe hozod, aztán keresel rá egy vevőt, utána pedig továbblépsz az általam mondott irány felé. Úgy hiszem, hogy mindenképp jobban járhatsz csak. EGy váltási problémákkal küzdő háromutas sosem fog úgy szólni, mint egy kétutas rendeztett hangváltóval-dobozzal, gondosan összeválogatott hangszórókkal.
(#) Kovidivi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Ebben egyetértek.
A nézőpontom viszont az, hogy amit még nem tudok "hangolni", de tudom, hogy ki lehet belőle később hozni minőségi dolgot, azt nem szórom ki a kezeim közül (inkább elrakom pihenni), plusz ez volt az első dobozom, ami már velem nő fel, és úgy javul a hangzása, ahogyan én fejlődök a hangdoboz hangolása témában. Lehet, hogy 10év múlva lesz tökéletes hangzása, addig szerintem megelégszem egy kisebb mértékű "tökéletes" hangzással. Eddig is meg voltam elégedve vele, csak most kiismertem egy-két szarvashibát. Még a hallásomat is csiszolom, nem hallottam még annyi féle dobozt, hogy a hangzásbeli különbségeket meg tudjam határozni. Csak most tűnt fel, hogy valami nagyon nincs rendben, és kicsit agyalva egyértelmű lett az oka. De szerencsére itt HE-n rengeteg információ megtalálható, így bármikor nekiállhatok a hangoláshoz.
(#) shalafi.66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Pedig én arra próbáltam utalni, hogy a "minőségre" (ami nem a tökéletességet jelenti) nagyon kevés az esély, pont a hiányzó alapok miatt. Irreálisan sok vesződséggel lehet egy max. közepes, még éppen hallgatható kategóriájú hangsugárzód.
Nem hiszem, hogy kiszórásnak minősül, ha ésszerűen újrakezded.
Ha tényleg fejlődsz majd, úgyis erre a véleményre jutsz majd idővel.

itt még nem találkoztam ilyen infókkal, amiből előre lehetne lépni ebben az adott esetben.
(#) ernoe válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Hát ez elég jó kérdés, mivel kb mind bontott, meg ilyen szedett-vedett holmi. A mély egy huszonéves 15"-os négyzetmágneses Eminence (8 Ohm, 150 watt RMS), a magasakról, közepekről meg kb semmit nem tudok (csak annyit, hogy állítólag videotonok), mert azokat a ládával együtt vettem, és bónuszba adta a srác az üres ládához... nem ragaszkodom a 3-utas megoldáshoz, nekem bőven beleférne, ha csak a magasak szólnának benne, meg a mély, mivel nem koncert-hangfal lesz...
(#) shalafi.66 válasza ernoe hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Ok, de ha Te sem nem tudsz semmit, én honnan tudjam? Wattokból meg átmérőből nem lehet hangváltót méretezni.

Kép?
(#) ernoe válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
persze ezt tudom, maximum a méretezésnél érdekesek a wattok, képet sajna most nem tudok csinálni róluk, majd csak jövőhéten...
régebbi hangfalamban egy kondi volt ráforrasztva a massal sorba... ez a megoldás azért nem túl jó, ezért akarnék valami normálisabbat...
megpróbálok utánajárni a hangszóróknak, hátha találok valami leírást róluk, akkor könnyebb lesz a méretezés
(#) Kovidivi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Üdv!
Tippeld meg ,hogy a lakosság hány %-ának van normális hangdoboza, vagy 90dB feletti érzékeny hangszórója a dobozban, esetleg egy korrektül megépített, bemért hangváltója, vagy a legjobb: A lakosság hány %-ának van olyan hangdoboza, mely megfelelne az általad felállított elvárásoknak? Szerintem max. 1% lenne ez az arányszám. Éppen ezért mondom, hogy minden relatív.
Idézet:
„"egy max. közepes, még éppen hallgatható kategóriájú hangsugárzód."”
- és ezt hogyan definiálnád? Milyen elvárásoknak kellene megfelelnie a doboznak? Minden relatív. Ami neked lehet, hogy hallgathatatlan, az nekem megfelelhet simán. Az hiányzó alapok pótlása folyamatban van! Az információkat pedig ki kell következtetni. Egy doboz beméréséhez minden infó megtalálható, váltó méretezéshez L-PAD számítás is van, a fázismenet már bonyolultabb, de majd kérdezek Üdv!
(#) shalafi.66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Valami vagy jó, vagy nem. Középutak nincsenek.

Emlékeztetsz egy ismerősömre, csak ő egy HS280-nál ragadt le, de kb. hasonló a hozzáállás.
Az alapok pedig nem (csak) nálad hiányoznak, hanem a doboznál és a hangszórókészletnél.
Idézet:
„Egy doboz beméréséhez minden infó megtalálható, váltó méretezéshez L-PAD számítás is van, a fázismenet már bonyolultabb, de majd kérdezek”
Ez nem így működik, ha így volna, akkor a lakosság 90%-a normális hangsugárzót hallgatna.

Átértékelve a helyzetet a leírtaknak megfelelően, inkább azt mondom, hagyd a fenébe azt a lengyel faforgácsdobozt, meg a H2000 hangszórók váltózását is egyelőre, és nevezz be helyettük pl. egy Prelu B32-re. Árban nem nagy változás, de használati értékben többszöröse. És legalább egy valóban használható hangsugárzó kerül a kezeid közé gyakorlatilag minimális befektetéssel, egy olyan szint, amit a másikkal sosem fogsz megközelíteni sem.
(#) Kovidivi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
"Valami vagy jó, vagy nem" - ezzel nem értek egyet. Honnan tudod egyáltalán, hogy mi a jó? És hogy van-e annál jobb? Mi lehet a legjobb? És miért elégedjek meg a jóval, ha van jobb?
20eFt-ért láttam talán Prelu-t... Ha el tudnám adni a hangfalaim, maximum 30eFt-ot kapnék szerintem a 4db-ért, ami már alapból bukó lenne, ahhoz képest, amennyi pénzt belefektettem, ezt egészítsem ki, és vegyek 2pár preludiomot, aminek nem tudom az előéletét, plusz a szállítás sem 5Ft... Talán majd később...

De az előző hsz-omban kérdeztem pár dolgot, azokra kíváncsi lennék! (Pontosabban az arányszámra megközelítőleg, hasraütve is jó! És az elvárásokra, amit elvileg teljesít a Prelu B32, hogy pontosan mik is ezek?)

A lakosság 90%-a pedig biztosan nem hallgatna normális hangsugárzót, akármi is történne, amíg nincs rá igényük, és nem tudnak arról ,hogy mi az érzékenység, addig megteszi a tesco-s rádió/minihifi is, vagy a sony musiccenter, esetleg a sal subcső...
(#) Bassmester válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Nekem volt preludiumom anno és örülnék ha még meglenne. Ha 20-ért látsz párban, akkor ne habozz rajta, mert annyiért ajándék! Persze csak ha hibátlan.
(#) Kovidivi válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Hm. Azért ennyi pénzem nincs
(#) shalafi.66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Idézet:
„Honnan tudod egyáltalán, hogy mi a jó?”

Egy hangszóró-hangsugárzó használati értéke elég egyértelműen eldönthető.

Idézet:
„maximum 30eFt-ot kapnék szerintem a 4db-ért, ami már alapból bukó lenne”

Még így is megérné, kiseb bukás, mint ezekre áldozni újabb pénzeket, hangszórókat, váltóalkatrészt, időt, stb.

Idézet:
„a tesco-s rádió/minihifi is, vagy a sony musiccenter, esetleg a sal subcső...”

Ha olyan könnyű lenne, akkor ezek is mind alapból jók lennének már a megvétel állapotában.

Idézet:
„plusz a szállítás sem 5Ft”

20 kilóig 930 pénz.
(#) shalafi.66 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Szerintem az a jobb, amelyik még nincs javítva, egy habszél és pille csere a mélyközepeken, és rendben is van a hangsugárzó. Így legalább biztos hogy nem egy hibásan javított példányt hallgathatsz.
(#) cseffo hozzászólása Jan 19, 2010 /
 
Hello!
Az hogyan oldahtó meg hogy egy 50w os erősítőre szeretnék 2 utas hangváltot készíteni a mély közép az 60W/40W 8ohm de a magas csak 40W/20W 8ohm os!
Hogyan lehetne meg oldani hogy ne verje nekem ki vagy hát ez meg oldható-e?
Elöre is köszi!
(#) shalafi.66 válasza cseffo hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Megoldható, de váltót nem wattok alapján készítünk. Több infó kell a hangszórókról, dobozról.
(#) cseffo válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Gondolom olyan infók mint: "magas" átviteli freki:3kHz-21kHz ig.
A "mély"átviteli frekvencia:50-7kHZ ig.
Tudom hogy nem nem watt alapján! Csak hogy oldhato meg h ne verje ki a magast? Esetleg rajzot ha tudnál hozzá! Elöre is köszi!
Azt tudom hogyan kell méretezni a hang váltot csak az hogy hogyan kell meg csinálni hogy ne verje ki a magast mivel az kisebb teljesitmény mint az erösitő!
(#) V L válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Kedves Shalafi.66 engem igényességed miatt nagyon felcsigázott vajon te min hallgatsz zenét? Főleg a hangdobozaid részletes leírása érdekelne, légy kedves és ha nem titok akkor után építhetőségű részletességgel add meg a leírását.

Egyébbként a HS280-as szériát valóban lehet úgy módositani hogy a hangja egész jó legyen: rendes kábel, egy jobb mély egy jobb magas, a közép hátsójára egy fa lapot ragasztani, egy ezekhez optimális új váltó minőségi anyagból, és már jó is.
Persze ez így már nem HS....de attól még van olyan akinek megéri.
Szóval nem szánnék több millót egy HIGH_END dobozra, de szánnék rá min 100EFt-t hogy utánépítsek egyet. Ebben esetleg tudsz segíteni?
Köszönettel VL.
(#) shalafi.66 válasza V L hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Legszívesebben egy öreg Petrofon. Csak nem mindegy ki játszik rajta.

Egyébkét hangsugárzók közül mindig az szól, amin épp dolgozok. Vagy sokszor maguk a csupasz hanszórók. Ha zenét akarok akkor szinte mindegy min hallgatom (kivétel, ha idegesít).

Talán most készül valami amit megtartok hosszú-hosszabb távon is.
(#) szabi_zoli82 hozzászólása Jan 24, 2010 /
 
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem egy S-90-es hangdoboz hangváltójának a bekötéséhez. Egy "jólképzett" diszkós volt az előző tulaj, és elég rendesen belebarmolt. Nyilván láttunk már ilyet. Természetesen a hangváltót sem kímélte. Ez az a szériás S-90, ahol a közép és magas sugárzó szintszabályzása már nem yaxley-s, hanem huzalpotis. De a kinézete szinte megegyezik az elődjével. A vezetékek össze-vissza voltak kötve benne. Tiszta lappal akarok indítani. Mellékelek képeket a hangváltóról. Remélem valamelyikőtök találkozott már ezzel a darabbal. Nekem van egy komplett leírásom, de az az első szériáé, a hangváltó más. Legalábbis úgy látom. Szükség esetén tudok még mellékelni képeket. Azt kérem senki se ajánlja, hogy vegyek bele másik keresztváltókat és hasonlók. Akik ismerik ezeket a dobozokat tudják milyenek. Sajnos nekem magas sugárzót is be kell majd szereznem, mert az sem volt benne. Csak a diszkós körben jól ismert és agyonistenített piezó figyelt a dóm helyén. De a magas az egy következő kör lesz. Majd szerzek bele valami szép kinézetű talán rácsos dómot, és egy jó ismerősöm áttekeri 25ohm-osra, plusz ferrofluid talán. Jelenleg a hangváltó lenne a kritikus, hogy mi hová megy és honnan. Jól tudom hogy ezek a keresztváltók 500Hz-en és 5KHz-en vágnak 18dB/oktáv meredekséggel? Köszönöm a segítséget!
(#) shalafi.66 válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
Pffff. Én ha rajtam múlna egy másik hangsugárzóra beszélnélek rá. A váltó eredeti állapotát annyira nem érdemes kergetni, csak a véletlen műve, hogy olyan, amilyen.
Én biztos, hogy a nulláról kezdeném újra az egészet.

25 ohm magas? Minek?
(#) szabi_zoli82 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
Tudom hogy nem egy nagy sztár ez a hangfal, de nekem tetszik a hangja. A magas gyárilag 25ohm-os, a közép 16, a mély 8.. Gondolom így tudták megoldani. Csak 87-es és USSR. Próbálnám a dobozt viszonylag gyárira visszaalakítani, bár ez magas hiányában gyak. kizárt. A gyári egyébként is 11.5Khz környékén kezd megkukulni. Nekem ahhoz eléggé érzékeny a hallásom hogy azt hallgassam. Lényeg hogy szeretném a saját váltóját használni. Nem vagyok egy nagy Radiotehnika fan, de tetszenek ezek a régi technikák. Pláne hogy jelenleg egy BOSE 301 series II. -es hangfalpárt használok. Ettől nem is akarok eltérni, csak itt van ez a kettő jószág, és szeretném megcsinálni. Inkább ez mint egy somogyis hangfalépítés. Bár abból is hallottam már egész jót. De előtte sem és azóta sem. Te egyébként tudnál segíteni a hangváltó felderítésében?
(#) kovizozi hozzászólása Jan 26, 2010 /
 
Sziasztok!
Egyik ismerősöm házimozi mély ládájába kellene egy szűrőt készítenem állítólag 140w-os és 8 ohm-os!
Kocsiba lenne 50w-os végfokra.
Értelem szerűen csak a mély hangokat kellene a hangszóróra engedni de hogy?
addig ok hogy egy tekercs de mekkora....?
Következő: »»   35 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem