Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Nos, végigpirgáltam az ezzel kapcsolatos topikokat, de nem találtam választ a kérdéseimre. Nos, egy olyan problémám volna, hogy nekem egy autó érkezését kellene infravörös érzékelővel meglátnom. Az érzékelő egy normál prizmás kis fehér dobozka, ami tökéletesen működne, ha... ...nem volna rögzített a hely, ahonnan figyelnem kell az autó érkezését. Sajnos így azonban pont egyvonalban van az autó érkezési irányával, és ez az érzékelő szemből rendkívül érzéketlen. Próbáltam tekergetni a nyakát, hogy a prizma sűrűbben szabdalt oldalán keresztül lássa az érzékelő az autót, de így sem jártam sikerrel, más megoldást keresek. Arra gondoltam, hogy néhány nagyobb teljesítményű infra LED-del megvilágítanám a területet, valamint mellé helyeznék egy infravörös érzékelőt. Van-e esélyem arra, hogy az érkező autóról visszaverődő infravörös fény izgassa be az érzékelőmet? Viszonylag szabad és nagy terület az, amit bevilágít az infra, mennyire kell attól félnem, hogy innen-onnan visszaverődik az infra fény? A lencsés megoldás tetszik az infrasorompóknál, vajon kivitelezhető-e az, hogy a fókuszba állítom az autónak a várható helyét, majd az arról visszaérkező sugarak indítsák az érzékelést? Van bármi egyéb ötletetek, amivel megoldható a probléma? Hangsúlyozom, hogy az infra adó és vevő fejnek egy dobozban kell lennie, valamint ez a hely rögzített. Válaszaitokat/ötleteiteket előre is köszönöm!
Szia!
Mivel én vizuális típus vagyok, és szerintem a többség itt az oldalon szintén, nem tudnál egy rajzocskát összedobni arról, hogy mi hol van? (esetleg távolságokkal együtt) Nem kell mérnöki rajz, csak legyen egy kis képünk arról, hogy hogy vannak a dolgok elhelyezve. üdv!
Igazad van, erre én is gondoltam, csatoltam a helyszínrajzot. A méretek körül-belüliek, amit kicsit elszúrtam az az alsó épület, annak a sarka nem lóg bele ennyire a megvilágítandó tartományba.
szerkesztve: Amit még elfelejtettem mondani, hogy az érzékelésnek közel a berajzolt tartomány intervallumában kell megtörténnie. Az nem baj, ha később is érzékeli, mert mikrokontrollerrel kezelem az érkező jeleket, viszont ha csak sokkal később veszi észre az autót az érzékelő, az már probléma.
Azt hiszem rossz nyomon jártok.
A normál mozgásérzékelő az passzív szokott lenni. Tehát éledéskor "beleég" a környezet képe és ha e kép megváltozik,akkor jelez. Az épülethez tenni az érzékelőt a legkorrektebb megoldás.
Üdv lenne itt egy kapcsi rajz amit érdemes átnézni,egy lézeres megoldása a problémádra, ami tükrökröl érkezik visza,ha meg szakad a jel akkor bekapcsol.A rajzon egy izzó van feltüntetve,de lehet helyetesiteni akármivel
![]() ![]() ![]() ![]()
Szerintem, hogy ha az adó és a vevő egy dobozban van, akkor is működhet az infra sorompós megoldás. Én úgy képzelem, hogy a fenti épület sarkára teszel egy tükröt, ahonnan a jármű érkezik, akkor az adó által kibocsájtott sugarat bárhova,akár vissza is tudod irányítani. Ha az autó a tükör és az adóvevő közé kerül, akkor megszakítja az oda-vissza induló infra sugarat.
![]()
Azt hiszem ez lesz a tuti nekem
![]() Jah, és tudnátok nekem segíteni abban, hogy hol kaphatnék infralézer diódát? Hány mW-os lenne jó?
Építettem egy kis "robotot", egy Sharp IR szenzorral látja a külvilágot, és a lelke pedig egy AVR.
A következő problémára keresek megoldást, hogy előfordul, hogy a robot fennakad valamin, mert nem vette észre az adott tárgyat, és így is próbál előre menni, de nem tud. Arra gondoltam, hogy egy olyan szenzort szerelnék be, ami tudja érzékelni azt, hogy a talaj mozog-e a gép alatt vagy nem. Először arra gondoltam, hogy szétszedek egy Optikai egeret, de annak, nagyon közel kell lennie a földhöz, hogy érzékelje az elmozdulást. Hasonló elven szeretném megoldani én is, csak az érzékelők 2-3 cm-rel a talaj fölött lennének. Milyen szenzort érdemes választani hozzá? Sajnos még nem dolgoztam ilyen opto-szenzorokkal, így nemtudok hova nyúlni. Köszönöm előre is a segítséget!
Igen, gondoltam rá, csak a szenzor megóvása érdekében, nem szívesen tenném közvetlenül a talaj fölé, hanem 2-3 cm magasan lenne.
Úgy gondoltam, kicsit állítani kell a LED szögén az érzékelőhöz képest és akkor szerintem menne. Ha van egy nem egész jó egered én megpróbálnám.
Miért nem figyeled a motorok áramfelvételét? Ha nincs nyomaték, mert forog a levegőben, akkor hirtelen leesik az áramfelvétel. Ezt összehasonlítod azzal, hogy haladni kéne. Persze ezt ki kell próbálni, mert lehet, hogy hülyeség...
Értem mire gondolsz, megpróbálom, és majd leírom a tapasztalatokat.
Lánctalpat hajt a motor, illetve eléggé súlyos a szerkezet, így nem tud elforogni a kerék, de lehet, hogy fordítva igaz, hogy ha nagyon megnő a nyomaték, akkor ezzel arányosan nő az áramfelvétel. Már csak az a kérdés, hogy hogyan oldjam meg az áram mérését, mert próbálkoztam multiméterrel de a belső ellenállása miatt lesett a motor fordulatszáma, így nemtudom mennyire megbizhatóak a mérési eredmények.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |