Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotika kezdőknek

Témaindító: mspike, idő: Júl 18, 2005
Lapozás: OK   28 / 82
(#) Udani válasza vagnerjazon hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Szia!
Lehet hogy az baja hogy a gnd-ket nem köttöted össze.
Egyébként én is beszereztem egy ugyanolyan bluetooth modult csak én még a nyáknál járok.
(#) puli122 válasza Udani hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Népszerű lett a Btm222 mostanság, de meg is értem. Hála a HeStore-nak lehet kapni, olcsó is, meg jó is, mi kell még.

Én most élesztettem kettőt is.
Szerintem fölösleges külön jelszint átalakítóval vacakolni, tökéletesen működik közönséges ellenállás osztós megoldással. Bővebben: Link ( Fizikus tollából ) Persze a gnd össze kell kötni.

vagnerjazon: Milyen megoldással kötöd a modult a pc-hez ?
(#) Fizikus válasza vagnerjazon hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Szia!

Gondolom a GND mindket helyre be van kotve, es a 3.3V az LV labra, meg az 5V a HV-re is.
A TX es RX utan az I a bemeno, az O a kimeno adatiranyt jeloli.
(#) vagnerjazon válasza puli122 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Nem egészen értem a kérdést, de megpróbálok válaszolni: először egy USB-soros átalakítót kötöttem a modul UART-jára, és beállítottam AT parancsokkal. Aztán fogtam a bluesoleilt meg a PC oldali bluetooth adót, és ott is beállítottam amit kell.
Már próbálgattam, és úgy tűnik, hogy nem valami jó az antenna(nem visz messzire), de ez most nem annyira lényeges, csak működjön előbb.

Udani: a GND közös, mivel egy tápról megy az 5V-os és a 3,3V-os stabilizátor, amikről megy a dolog.

Fizikus: igen, szerintem nem ezzel van gond, mindent úgy kötöttem be, de azért is rejtélyes a dolog, mert amikor még a beállítást csináltam USB-soros átalakítóval, akkor ment! Most meg nem tudom, mi van.

Mindjárt átnézem mégegyszer, azóta pihentem egy kicsit.
(#) vagnerjazon válasza vagnerjazon hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Megcsináltam az ellenállásos változattal, most jó, már csakarra kéne rájönnöm, hogy miért nem akarja az ATMega8535 azt csinálni amit szeretnék. A Fizikus cikkeiben lévő mintakódokat ollóztam össze, amik ATMega8-ra íródtak, de a fordításnál nem szólt semmit a program, hogy gond lenne.
(#) vagnerjazon hozzászólása Feb 5, 2011 /

Ezt már végképp nem értem: a Topi féle AVR-programózó GND-jét ugye programozáskor rá kell kötni az AVR-ére. Namost. Azt vettem észre, hogy ha programozás után bedugva marad az USB-be, akkor minden rendben, viszont ha kihúzom, és a GND marad, akkor valahogy "nem engedi működni az AVR-t"!
Ez miért van?
Húha azt hiszem, hogy szétszedem amit eddig csináltam (próbapanel, szóval könnyű lesz), és újrakötök mindent, mert ez így nagyon gyanús. Ja és ha az ellenállásos szintillesztés rákötve marad az AVR-re, akkor nem lehet programozni. Szóval furcsa az egész.
(#) bzolitb válasza vagnerjazon hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

szia, nem teljesen ertem, hogy min ugykodsz, de en vigyaznek a feszultsegosztos szintillesztesekkel, ugyanis az aramkor ellenallasa besfolyasolhatja a szintillesztes ellenallasait bizonyos esetekben....
(#) vagnerjazon válasza bzolitb hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Először rendes szintillesztővel próbáltam, de valahogy nem működött, és utána próbáltam meg feszültségosztóval, bár nem szimpatikus megoldás. Szóval inkább megnézem hogy mi a gond a szintillesztővel.
Amúgy azon ügyködök, hogy a bluetooth-modult rákötöm egy atmega8535-re, és kommunikálok vele(egyenlőre csak egy LED-et szeretnék kapcsolgatni próba gyanánt).
Ha lesz valami eredmény, jövök, és elmondom mit csináltam rosszul, hátha még jó lesz másnak is.
(#) Udani hozzászólása Feb 6, 2011 /

Szia! A soros kommunikációval tudtad vezérelni az avrt?
(#) vagnerjazon válasza Udani hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Bár nem tudom, kinek írtál, de gondolom nekem.
Ha arra gondolsz, hogy bluetooth nélkül, csak USB-soros átalakítóval, akkor nem, azt még nem próbáltam, terveztem, csak most nem tudok vele sokáig foglalkozni, hanem csak többször egy keveset, szóval majd(előreláthatólag még ma) kipróbálom.
(#) Udani válasza vagnerjazon hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Bocs neked akartam írni csak valamiért nem sikerült.
Ha még nem próbáltad ki a soros kommunákciót akkor hogy állítottad be a bluetooth modult?

Úgy értettem, hogy az atmega8535-tel nem próbáltam még, egyébként már csináltam ilyet atmega8-cal, és a modullal is amikor beállítottam.
(#) Udani válasza vagnerjazon hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

És atmega8 -al működött a modul?

Nem, a bluetooth-modult még semmivel sem kötöttem össze(legalábbis sikeresen nem), a soros kommunikációról volt szó.
(#) vagnerjazon hozzászólása Feb 8, 2011 /

Na közben sikerült eljutnom addig, hogy már kommunikál az ATMega8535-tel a bluetooth-modul. Viszont a hatótáv elég gyér, kb. 4-5m megy stabilan, ami az elvi 100m-nél azért nem kevéssel kevesebb. Próbáltam, hogy különböző hosszúságú szigetelt vezetékeket forrasztottam a nyákra, és az eredetileg rátervezett nyákantennát pedig tapétavágóval "érvénytelenné tettem", még viccből egy nyitott esernyőt is rákötöttem , de nem sikerült ennél nagyobb hatótávot kicsikarnom belőle. A számítógépoldalon egy ilyen van, ami szintén vinné a 100m-t, szóval az is rendben van. Egyenlőre úgy próbáltam, hogy az AVR visszaküldi amit kap, de majd megpróbálom úgy is, hogy egy LED-et kapcsolgat a kapott adat függvényében, mert úgy kiderül, hogy venni nem tudja-e messzebbről az adatot, vagy küldeni. De ez mellékes, elvégre a leendő robotom nem csak venni fog, hanem küldeni is.
Mit csináljak az antennával, hogy jobb legyen?
(#) vagnerjazon válasza vagnerjazon hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Közben arra gondoltam, hogy esetleg egy WiFi router antennájával menne?
(#) borvendeg válasza vagnerjazon hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Nem tudom hogyan lehetne illeszteni vagy kell e, de én is gondoltam rá.
(#) vagnerjazon válasza borvendeg hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Amúgy akkor az antenna középső tüskéjét kéne a modul antenna lábára kötni, a külsőt meg a GND-re? Vagy nem? És vajon hol lehet olyan csatlakozót venni, mint amilyen a routeren is van?
(#) bzolitb válasza vagnerjazon hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

szerintem menne wifi antennával, ugyanis közel azonos frekvencián van a két kommunikáció
(#) sargarigo válasza vagnerjazon hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

sma csatlakozónak hívják azt ami a routereden van, híradástechnikai boltokban lehet is kapni! A szerelése viszont annyira nem egyszerű, érdemes lehet megcsináltatni velük!
(#) vagnerjazon válasza sargarigo hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Nem értek hozzá, miért nem egyszerű? Például ez olyan? (Bár nekem olyan kéne, ami ilyen, de tüske van a közepében, mert olyan az antenna. Vagy tenni kéne bele valami tüskét.)

Az sma csatlakozóból van apa és anya is! Olyat kell kérni ami neked kell!

szerk: igen, amit linkeltél az olyan. De ha mondod hozzá hogy wifi antennához kell, akkor tudni fogják

Igen, igen, de a HEStore-ban ahogy nézem, ilyen van amit az előbb linkeltem, meg papa-papa adapter, de az az érdekes, hogy az anya csatlakozónak a külsején van a menet, és nincs tüskéje, a papa csatlakozónak meg a belsején van a menet, és van tüskéje. A router csatlakozója meg olyan, hogy a külsején van a menet, de van tüskéje! Akkor hogy is van? Ja és miért nehéz a szerelése?

Nem ennek a fajtának, hanem a lengőre gondoltam. Amikor a kábelre krimpeled fel a csatit. Na ott vannak gondok ha tapasztalatlan vagy, pláne ha nincs rendes szerszám sem (mert miért is lenne??). Minden kis tüsök vagy szőrszál súlyos decibeleket vihet magával.
Szerintem egy nem virtuális bolttal lehet hogy most jobban járnál...

Nem vagyok benne biztos, hogy van ilyen bolt errefelé, először megkérdezem egy számtech boltban(elvégre ha router van, hátha van tartozék, kiegészítő is), meg van errefelé egy műszaki bolt, bár ott lehet hogy ha van is csatlakozó, nem tudják rátenni kábelre. Na majd utánajárok, köszönöm a segítséget!
(#) Tomi_Bp hozzászólása Feb 8, 2011 /

Nekem így néz ki az BTM-222 modul nyákja egy 2,4GHz-es WiFi antennával. uFL csatlakozót lehet venni is, de én egy laptop wifi kártyájáról forrasztottam le, a uFL-SMA pigtail-t pedig a wlan-ok.hu-éktól vettem (akik nagyon bunkón és lenézően beszélnek a vevőkkel, tehát nem ajánlom őket). Remélem segítettem!
(#) vagnerjazon hozzászólása Feb 8, 2011 /

Most vettem észre az adatlap alapján, hogy a PVCC mi, és be kéne kötni, mert az az antennaerősítő tápja. Hát bekötöttem, de sajnos alig valamivel lett jobb(1-2m-rel visz messzebbre).
(#) Fizikus válasza vagnerjazon hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Nektek nem SMA, hanem Reverse Polarized SMA (RP-SMA) csatlakozo kell.
Bővebben: Link

Vagy egy RP-SMA SMA atalakito kell:
(#) Fizikus válasza vagnerjazon hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Szia!

Szerintem azert nem jo a hatotavod, mert rosszul illesztetted a nyakantennat a BT modulhoz.
Az antenna hossza kritikus a jo hatotav eleresehez.
Altalaban fel vagy negyed hullamhosszusagu antennakat szoktak hasznalni (esetleg chipantennat vagy Wifi antennat). A negyed hullamhosszu antennanak pontosan 30.6 mm-nek kell lennie, ha csak probalgatsz, biztos nem lesz az ado es vevo osszehangolva.
Az altalad keszitett nyakon latszik is hogy a nyakantennat nem kozvetlenul a BY modul kimeneti pontjara kototted mint ahogyan az itt is lathato:
Hanem egy kb 1 cm hosszu nyak vezetosavon keresztul kototted ra, ami szerintem beleszamit az antenna hosszaba, ezert nincs osszhangban az ado es vevo, ezert romlik szerintem jelentosen a hatotav.

btm222.jpg

(#) vagnerjazon válasza Fizikus hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Köszönöm a válaszokat, de lehet, hogy akkor már nem a nyákantennával fogok bajlódni, mert új nyákot már nem csinálok neki, hanem inkább utánanézek ennek a wifi antennás megoldásnak.

Tomi_Bp: És így mekkora lett a hatótáv?
Következő: »»   28 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem