Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLL szintézerek lelki világa
Lapozás: OK   6 / 16
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Erdemes szet arnyekolni akkor szerinted? Feltetelezem akkor nem jut az antennaig a jel.
Joco, ha lesz idod tennel fel kepet a verziodrol, en most forrasztgatom az enyemet.

Udv Mindenkinek
Joe
(#) joco53 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Hello!

A zajt lejobban ssb moduláciot tudo rádioval tudod megitélni -/beállitani/-frekvencia ütetéssel /zero-beat/,de ha az nincs akkor amplitudo modulacios vevővel,ott is nagyon jol lehet hallani a legkisebb zajt is a vivő frekvencián
Joco
(#) joco53 válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Szia!

Az árnyékolás mindenképpen segit,bár a nagy merdekségü digitális jelek-amit esetleg csak mintavételezö osciloszkoppal lehet kimutatni-bejuthatnak
bárhol és már nehéz kiszürni őket.
szerencsésebb az analog és a digitális jelek fizikai elválasztása is /külön panel/

Joco
(#) joco53 hozzászólása Márc 7, 2010 /

Elindult a PLL. 1700Mhz-en tökéletesen behúz.Még annyi a hibája,hogy nem pontos a referencia kvarzom,de a héten az is megoldodik. Itt egy-pár kép
(#) Ferkógyerek válasza joco53 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Gratulálok nagyon jó lett!
Azért az oszcillátor sem piskóta. Saját tervezés?
(#) joco53 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Kösznöm!

A vco ez 1500Mhz-2700Mhz-ig megy,de nem saját tervezés. Azt hiszem egy horvát rádióamatőr tervezte,de kiválóak a paraméterei.
(#) szendi001 hozzászólása Márc 7, 2010 /

Bővebben: Link

Javaslom nezzetek meg ezt a par pll megoldast erdekessegkent.
(#) vadkacsas hozzászólása Márc 31, 2010 /

Szisztok !
Kezdő vagyok még a témában, de érdekel a PLL .
Látom, hogy mindenki modern PIC vezérelt áramkört épít, de én egy régebbi bekötést szeretnék megépíteni diszkrét áramkörökel. Az egész lelke az MC 145106 IC lenne. Erről szeretném kikérni a véleményetek. Érdemes-e egyáltalán belefogni ?
(#) Medve válasza vadkacsas hozzászólására (») Márc 31, 2010 / 1

Hello, hogyne lenne érdemes, egy DIP kapcsolósorral vagy egy kétirányú számlálóval remekül lehet vezérelni ezt is...4MHz-ig
Ha jobban tetszene egy komolyabb PLL, ami soros vezérlésű, az sem nagy gond, shift regiszterekből még viszonylag könnyű egy soros vezérlőt építeni.
(#) vadkacsas válasza Medve hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Kösz a biztatást !
A soros vezérléssel csak annyi a bajom, hogy a hozzávaló ICt nehéz beszereznem, a PIC égetéssel pedig eddig még mindíg csődöt mondtam. A 145106 os pedig már hosszú évek óta vár a beépítésre a fiókomban, de ha sikeres lesz a kísérletem, akkor belevágok egy komolyabb PLL építésébe, vagy DSS építésbe.
(#) Zupp87 hozzászólása Ápr 23, 2010 /

Üdv mindenkinek!
Nemrég kezdtem el dolgozni a 4046-os PLL-VCO IC-vel. Egy frekvenciaszorzó lenne a megvalósítandó feladat, mégpedig úgy, hogy 50Hz-ből 20KHz-et csináljon (végeredményben a referencia 50Hz apró változásait kéne követnie a 20KHz-nek). Nos, össze is raktam, a SIG_IN bemenetre a referencia 50Hz-es négyszög megy, a másik komparátor bemenetre pedig a 20KHz-es középfrekire beállítot VCO 400-zal visszaosztott értéke, mely osztást egy 4059-es N osztó végez. Először kipróbáltam egy 100k-1u hurokszűrő kombinációval, viszont a VCO kimeneti frekvenciája kissé ingadozott, és nagyon lassan állt be, amikor a bemeneti 50Hz változott.. Aztán (mivel 50Hz-en dolgozik a komparátor /tárolós komparátort használom/) méreteztem egy másodfokú műverősítős szűrőt 5Hz-es töréspontra, viszont itt folyamatosan, nagy mértékben ingadozik a VCO. Szkóppal mérve a VCO vezérlőjelét, erősen, rapszodikusan hullámzik. Arra gyanakszom, hogy az alacsony töréspont miatt marha magas a csoportkésés, és a változást túl lassan követi a VCO. És emiatt e jelenség. Ez okból kifolyólag keresnék én olyan megoldást, ami a változókitöltési tényezőt viszonylag gyorsan tudná nekem lehetőleg sima vezérlőfeszültséggé alakítani. Végülis, amikor kihagytam az osztót, és 20kHz lett a referencia, akkor passzív szűrővel azt a VCO gyönyörűen követte. Semmi lengés, semmi hullámzás. Csak hát az 50Hz.. 20ms-os periódusidő.. és az elején is ettől féltem. Viszont úgy tudom, hogy a villamoshálózati analizátorokban a mintavételi freki szinkronizálására (FFT miatt) szintén PLL-t használnak. Akkor ezekszerint valamilyen megoldásnak mégiscsak kellene lennie erre a problémára.
Ha valakinek van ezzel kapcsolatban ötlete, szivesen veszem.
Üdv!
(#) tothtechnika hozzászólása Jún 27, 2010 /

Sziasztok!

Mindíg az a pll...
Sikerült beszereznem két db motorola mc145170-2 típusú pll ic-t. Az lenne a kérdésem, hogy van e valakinek köztetek hozzá valami pic 16f628 vagy f84-es vezérlő programja. Rádióadóhoz szeretném használni, és esetleg vevőbe. Mindkettőnél szükség van a lehető legjobb jel-zaj viszonyra, ezért döntöttem emelett a pll mellett, mert nagyon jókat hallottam róla, és sok gyári cuccban is használták. A tsa5511-es számomra nagyon zajos volt (és még mély hangokra is kicsit elvitte az osszcit... szerintem)

Üdv: Gábor
(#) joco3910 hozzászólása Okt 27, 2010 /

Sziasztok!
Gondban vagyok [u] a Pll-el.Nem tudom külsö hurokszűrővel müködésre birni.A belsővel kiváloan megy,de ha ic-vel és 12voltos táplálással akkarom bőviteni a vco sávját,egyszerüen nem csinál semmit.
Mi lehet a gond?Bővebben: ezzel
(#) pucuka válasza joco3910 hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Hogyan akarod bővíteni a VCO sávját? Erről lehet tudni bővebbet? A linkben ferkógyerek cikkére gondoltál?
(#) joco3910 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Igen a ferkogyerekére gondoltam.A vco amit használok az hangolhato 0,5-30voltig 70-150MHz-ig.Mármost a belső hurokszürő kevés a maga 5Voltos kivezérelhetöségével.Ezt probálom egy külső húrokszűrővel kiegesziteni,ami egy OP027 kiszajú ic-vel müködne, de sajna bármit elkövetek vele,sehogy sem akar műkődni,Egyszerüen nem jővők rá miért
(#) pucuka válasza joco3910 hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

És ha a belső hurokszűrő kimenőjelét 0 - 5 V erősítenéd egy műv erősítővel 0,5 - 30 V közé?
(#) joco3910 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

A mellékletben közölt kapcsolást épitettem meg a ferkogyerek által irt szoftverrel és a vco frekvenciája 70-150MHz

ddspll2.gif

(#) Ferkógyerek válasza joco3910 hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Szia!
Az a gond, hogy a rajzon a műveleti erősítő invertáló kapcsolásban működik. A PLL IC fázisdetektora pedig a program szerint + módban dolgozik, ami azt jelenti hogy az IC "CP" kimenetének pozitív feszültségváltozására a VCO frekvenciájának nőnie kell. A VCO-d így működik, mivel azt írtad hogy a belső hurokszűrővel jól ment. A műveleti erősítőd pedig egy inverterként működik a szabályzó körben. A programban módosítani lehet a fázisdetektor polaritását hogy az fordítva működjön, vagy át kell szerkeszteni a kapcsolást hogy a műveleti erősítő ne invertáljon.
A nyákon lévő hurokszűrő alkatrészeit gondolom kiforrasztottad amikor a külső szűrőt használtad.
(#) joco3910 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Szia
Igy van.Kiforrasztottam az alkatrészeket az imént.Valoban fázisfordito modban megy az Ic,Most már rájöttem én is:Köszönöm a segitségeteket.Átrakom az ic-t nem invertálo modba
(#) Original hozzászólása Nov 17, 2010 /

Hi to All

I have a question :
How can i get a 10khz stepsize for LMX2306 from under project . please tell me .
Regards

http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/szeles_frekvenciatartoma...l?pg=5
(#) AndrewK válasza Original hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Hi, Original!
In this form, the minimum frequency step is 12,5kHz...(see menu2).
You will have to please the project master to modify Pic program.....
(#) DanyyX válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Üdv!

Nem tudom hogy aktuális-e még, így több mint 6 hónap távlatából de próbáld meg a hurokszűrőt 560k + 100n kombinációval. Nemrég javítottam/alakítottam át egy invertert amelynél hasonló feladatot oldottak meg a 4046-os pll-el, abban a hurokszűrő ezekkel az értékekkel volt megvalósítva.
(#) Original hozzászólása Dec 2, 2010 /

Hi AndrewK

How are you ?
If me had source code ,i could modify it for several step size , but i don't have it
Do you have PIC source code overthere ?
(#) AndrewK válasza Original hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Hi, Original!
Sorry, but i haven't got this source code . I think this project is not free, but if You please the man, who made this software, maybe he helps for You....maybe, but i'm not sure......
(#) AndrewK válasza AndrewK hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

I mean, the project is free, but only the source code is not.... Before You please Ferkogyerek(project master), You have to read the LMX23X6 datasheet, because the bitrate of the LMX PLL IC prescaler and counters maybe not support 10kHz or smaller steps on Your desired frequency.....
(#) Original hozzászólása Dec 15, 2010 /

Hi AndrewK

We can get Different stepsize with change in Reference pll synthesizer frequency . That's easy but we need to original source code .
(#) Ferkógyerek válasza Original hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

A forráskódot nem teszem közzé. Nem mintha félteném, csak a program PARSIC-al készült így az ASM fájl teljesen átláthatatlan. Sajnos arra se nagyon látok esélyt, hogy mostanában lenne időm a programot átírni 10kHz-es lépésközre.
(#) AndrewK válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Szia, Ferkógyerek!
Teljesen korrekt a PLL szintézered! Gratula, szép munka! Kedves Idegen barátunknak megpróbáltam elmagyarázni, hogy forrást nem fog kapni... Nekem meg nem kell..... Az új frekvenciatörvény amúgy is 6,25kHz-es lépésközre kényszerít azon a frekin, ahol én "garázdálkodom"... Kellemes Karácsonyt mindenkinek!
(#) Novak hozzászólása Feb 8, 2011 /

Sziasztok!
Megépítettem Ferkogyerek cikkében bemutatott PLL-t, viszont olyan problémám van vele, hogy kikapcsoláskor elfelejt mindent. Valamiért nem menti el a változtatásokat. Akárhányszor bekapcsolom 20.000 MHz-ről indul, és minden alapértéken van.
Próbáltam a 7805 mögé, egy 470 µF-os elkót betenni, hogy miután a 2-es lábon észleli a táp megszűnését, még legyen elég ideje menteni, de így sem sikerült.
Van esetleg valami ötletetek?
(#) Novak válasza Novak hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Közben sikerült megoldanom a problémát. A 7805 bemenetén lévő 220 µF-os kondit kiforrasztottam, így már tökéletesen működik, ment rendesen!
Következő: »»   6 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem