Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tüzijáték indító (16 csatornás táv és vevő segítségével)
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Mekszii hozzászólása Nov 26, 2022 /
 
Sziasztok!
Egy olyan dolgot szeretnék kivitelezni, hogy adott egy 16 csatornás táv és hozzá vevő, aminek segítségével szerenék tüzijátékot indítani, viszont láttam egy videóban (Videó a szerkezetről, amit el szeretnék készíteni), hogy "teszt/fire" mód közt tud választani. A fire módot meg tudom oldani, hangszóró aljzatokra negatív direktben, pozitív a vevőről, ez eddig szuper, viszont szeretnék én is olyan visszajelző ledeket, hogy ha tesztbe kapcsolom, akkor amelyik aljzatra van izzító, vagy akármi más dugva, az küldjön visszajelzést a led felvillanása/világítása formájában, de az aljzatnak ne adjon áramot. Természetesen utána fire módba kapcsolva a ledek kialudnak. és a távirányítóval indított aljzat kapna áramot, ezáltal elindul a kívánt tüzijáték, vagy bármi más a 12 v-tól.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom ezt a teszt módot megvalósítani?
Köszönöm előre is, Máté
(#) kaqkk válasza Mekszii hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Egyszerű a történet , teszel bele 4db 4áramkörös relét ami elengedett állapotban a kimenetekre teszi az indító jelet , meghúzott állapotban meg a visszajelző ledekre és a 4 relé tekercsét párhuzamosan rákötöd a teszt kapcsolóra . amikor teszt állásba kapcsolsz váltanak a relék ...
(#) Ódenka hozzászólása Nov 26, 2022 /
 
Én, amikor ilyen egyszerűt csináltam, a nyomógombot áthidaltam 3.3k és egy LED.
Polaritáshelyes bekötés esetén addig világított, amíg a hozzá tartozó izzógyújtó el nem működött.
Az átfolyó kb. 3mA nem indítja el a terméket...
(#) kaqkk válasza Mekszii hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Legközelebb mielőtt témát nyitnál nézd meg hogy van e már olyan téma amibe belefér a kérdésed , és nem kell ezer // jel ....(És regisztáláskor érdemes elolvasni a fórum szabályzatát)
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2022
(#) giskard válasza Mekszii hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Hát ez elég zavaros.
Először is vezetékkel, vagy vezeték nélkül szeretnéd megoldani ?
De akár így akár úgy a dolog egyszerű: kiküldesz egy kódsorozatot amire jön egy válasz.
A kódsorozattól függ, hogy ez egy teszt, vagy indítás (természetesen ahány indító állomás annyiszor kódx2 (teszt, indítás)).
Ha vezetékes akkor RS485, ha rádiós akkor a szabad vezérlési frekiket használhatod, 40 akárhány, 400 ákárhány, 800 akárhány MHz
(#) Bakman válasza Mekszii hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Ha jól értem a kérdést, neked olyan kell, mint a mellékletben látható (Tervezett.png).

SW1 kapcsoló két- vagy háromállású, kétáramkörös szerkezet, pl.: Bővebben: Link.

A kapcsoló alsó állásában, ahogy most is látható a képen, a régi állapot szerint fog működni a relésor. A felső (teszt) állásban a kapcsoló a kimenetektől elveszi a tápfeszültség negatív pontját, így az oda kötött szerkezet nem fog elindulni. Csak az a LED fog világítani, amelyik relé aktív.

szerk.:
Elég lenne egy SPDT kapcsoló is, a negatív ás megszakítása teszt üzemben inkább biztonsági funkcióval bír.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2022
(#) antiktelefon válasza Bakman hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Itt a teszt funkció nem a gyújtóáramkörök folytonosságának vizsgálatára kell? Vagyis ponthogy a gyújtóelemen kéne kis áramot áthajtani és azzal kapcsolni egy tranyót és ledet.
(#) Bakman válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Valószínűleg a programozás/párosítás sikerességét akarja ellenőrizni, magyarán tesztelni, hogy az a relé húz-e be, amelyiknek a gombját nyomja. De neked is igazad lehet, mert nem egyértelmű, mi a feladat.
(#) Zsolt 73 válasza Mekszii hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Mennyi pénzt és időt szánsz erre az ötletre ?
(#) Mekszii válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Szia, igazából amennyit muszáj. Egy évben 1x-2x használatos dolog, a teszt funkciót is csak önmagam fejlesztésére és extra funkcióként szeretném
(#) Mekszii válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Szia, elnézést, ha rossz helyre nyitottam, hasonló kérdést viszont nem találtam.
A / jeleket meg nem én írtam oda, azt hittem, hogy a fórum magától egészítette ki, ezért nem is bántottam. Köszi a segítséget egyébként!
(#) Mekszii hozzászólása Nov 26, 2022 /
 
Sziasztok, köszi az eddigi válaszokat.
Tényleg nem teljesen érthetően fogalmaztam. A teszt lényege tulajdonképlen, hogy az adott aljtatra helyesen van kötve a gyújtó, így kiküszöbölhető az, hogy ne induljon el akkor a dolog. A videóban szereplő rendszert szeretném lényegében kivitelezni
(#) kokozo válasza Mekszii hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Rajzoltam egy alkatrész temetőt ez tud tesztelni, figyeli hogy van e már rá kötve gyújtó és az ellövést is lehet látni.. Sok fet helyett uln2803ic is lehetne.. Működése a képeken..
(#) Bakman válasza Mekszii hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Mit jelent az, hogy helyesen van kötve a gyújtó? Polaritásfüggő vagy polaritástól független az a gyújtó? Mi van benne? Milyen értékei vannak, amelyek egyszerűen mérhetőek (ellenállsa pl.)?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem