Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1258 / 1268
(#) Macsek71 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Köszi !

Most jöhet a "számítás", hogy kicseréltessük a háttér-ledeket, vagy gyorsan passzoljuk el a készüléket és vegyünk másikat
(#) kadarist válasza dave500 hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Szia! Itt is LED probléma van.
(#) dave500 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Szia, annyit látok szétszedve, hogy kéken világít, amikor elindul a háttérvilágítás, aztán kikapcsol.
Tényleg csak led gondja lenne? Mert akkor rendelem is bele a csere ledeket,
(#) kadarist válasza dave500 hozzászólására (») Márc 5, 2023 /
 
Nem folyik kellő áram a LED-el felé, ezért letilt a vezérlő. Ennél a típusnál az indítási folyamatot ismétli ilyenkor, így van programozva.
(#) dave500 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 5, 2023 /
 
Akkor meg is rendelem bele a ledet, köszönöm szépen!
(#) dave500 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 6, 2023 /
 
Esetleg van valami mód arra, hogy kimérjem, vagy "átverjem" a TV-t, hogy elinduljon?
Méregettem, a táp csatlakozónál(ami megy az alaplapra)
A Backlight Error vezetéken megjelenik 2.4V, miután lekapcsolt a TV, aztán újra 0V, bekapcsol, ki, majd ismét 2.4V..
(#) kadarist válasza dave500 hozzászólására (») Márc 6, 2023 /
 
Nem érdemes átverni, mert szépen lassan a többi LED is tönkre fog menni. Ebben a videóban a fiatalember megkereste a rossz példányt és kicserélte. Arról nem szól a fáma, hogy mennyire lett tartós az eredmény. Bővebben: Link
(#) dave500 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 6, 2023 /
 
De az a gond, hogy világít mindegyik, de gyakorlatilag kéken! Csináltam már pár ilyen TV-t, de még ha a fele nem világított is elindult..Mértem áramfelvételt, 175V-ot mérek, és mindössze 80mA-t, Próbáltam több terhelést adni neki (párhuzamos 1K Ohm, aztán 500 Ohm), de éppenhogy meleg lett, itt csak mA-ek folynak, ezért kérdezem, hogy hogyan tudnám kideríteni, hogy biztosan ez-e a baja?
Mert ha nem led, akkor nem akarok rendelni bele..

(illetve nekem nem is villog pirosan, ki be kapcsol)
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2023
(#) kadarist válasza dave500 hozzászólására (») Márc 6, 2023 /
 
Úgy nézted, hogy szét van szedve és egyenként látod a LED-eket? Ennél a típusnál az újraindulgatást LED-hibára vezetik vissza, én is találkoztam már ilyennel.
(#) proba válasza dave500 hozzászólására (») Márc 6, 2023 /
 
Ha tudod a ledáramot, tudod hány voltnak kell lennie a ledeken, kiszámolod mekkora ellenállás kell. Ha azt be rakod a ledek helyett, ha led hibás volt, szerintem elindul.
(#) dave500 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 6, 2023 /
 
Természetesen nem, a panel hátulján látom csak.
Ez a kék fény fura nekem, mert a Sony Logo is kékes, azt tudom, hogy a fehér led, ha kezd meghalni (leeg a foszfor) akkor KÉKES lesz, de ez nem kékes, ez kék. Pedig már pár rossz ledet láttam.
Ne értsétek félre, nem kérdőjelezem meg amit mondtok, csak új ez nekem. Megrendelem a ledet, aztán majd írok hogy megoldotta e a gondot, vagy sem.
(#) jdani válasza dave500 hozzászólására (») Márc 7, 2023 /
 
Szia, egy kis bátorító, hogy nem vagy egyedül. Két külön TV, a másodikon látható, hogy mi a különbség, a két alsó és a felső között.
Megpróbálhatod letiltani a led vezérlő protection lábát.
(#) Macsek71 hozzászólása Márc 10, 2023 /
 
A mellékletben látható képhiba valószínű oka néhány háttérvilágító led "elöregedése" - ezt kiveséztük Mi a valószínű folytatás ? ( környezetemben nem találtam szakit aki emberi áron vállalná a ledcserét, pár hónapig nem lesz kedvem másik tv-t venni)
1, egyre nagyobb felület lesz lila, ahogy öregszenek a ledek ?
2, a most lila led feladja, és lesz egy sötét folt ?
3, az elsötétülő led visz egy egész sort, vagy az egész hátteret "kiüti", esetleg tilt miatta a készülék* ?

Röviden : meg lehet saccolni meddig lesz még "használható" (nem élvezhető) tv ? Az 1, 2, esetben még "háttértv"-nek, egy híradót, vagy hasonlót megnézni-hallgatni még lehet(ne)...

* 42" középkategóriás sa***ng nemokos tv.

tv_hiba.jpg
    
(#) szs válasza Macsek71 hozzászólására (») Márc 11, 2023 /
 
Az a helzet, hogy az 1, 2, 3, pontok nem biztosan teljesülnek. Az is előfordulhat, hogy egyre lilább lesz, az is, hogy egy feladja, és akkor sötétség, és az is, hogy egy feladja - de csak zárlatos, és majdnemhogy jobbnak látszik a kép az előzőnél. Szinte már meg sem látod, hogy mintha "luk" lenne.
Azt sem lehet (így kívülről, távolból) tudni, hogy az összes egy sorban van-e, vagy több sorban. Ha mind egy sorban van, és egy megszakad -akkor sötétség. Ha több sorban vannak, akkor csak az a sor sötétség.
Ne is akard szerelővel javíttatni -nem mintha kifogásom lenne feléjük, irántuk, csakhát ez a fórum arról szól, hogyan csinálhatjuk meg a dolgokat magunk. Én kicserélném a LED-sorokat. Igaz, az első TV-t eltörtem, mert elkapkodtam. De te nem fogod elkapkodni. Nekünk (hobbizóknak) egész délutánt elfoglaló munka akkor is, ha minden megvan -de nagy sikerélmény.

UI:
Idézet:
„meg lehet saccolni meddig lesz még "használható" (nem élvezhető) tv ?”

Nem, nem lehet. Lehet, hogy holnap adja fel, lehet, hogy jövőre.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2023
(#) renegat1 válasza Macsek71 hozzászólására (») Márc 12, 2023 /
 
Szia!

Nálam most volt egy LG 43"-os TV. Hátulját lebontva lehetett látni, hogy a ledek kéken világítottak. Mint jdani által feltett képen. Kínából rendeltem hozzá ledsort (6000 Ft) és kicseréltem. Nem vagyok tv szerelő, de videók alapján és odafigyeléssel megoldható. Tappancsok sem kellettek hozzá. Egyetértek szs-el, Kicserélném a led sorokat a helyedben.
(#) h_tomek hozzászólása Márc 13, 2023 /
 
Kedves Szakik!

A segítségeteket szeretném kérni egy Samsung UE48JU6000K televízió hibájának behatárolásához.
Előre bocsátom nem vagyok szakmabeli, csak laikus műkedvelő. Youtube videók és hibajavítós fórumokban olvasottak alapján próbáltam rájönni a hibára, de kifogott rajtam.

A hiba a következő: A készüléken lévő piros LED 3 másodperces ütemben villog, sem távkapcsolóra, sem a bekapcsoló gombra nem reagál, képernyő sötét, háttér LED-ek nem világítanak.
A táp panel felől a 2-3 mp-es ütemben ciripelő hang hallatszik.

T-CON és MAIN panel tápvezetékeinek lehúzása után a háttér LED-ek 1-2 mp-es ütemben felvillannak. A táp panel felől ekkor is ebben az ütemben hallatszik a ciripelő hang.

Ha a háttér LED-ek csatlakozóit is lehúzom (minden egység leválasztva) akkor is lehet hallani a táp panelről az ütemes ciripelő hangot.

A kondenzátorok nem púposak, szemre épnek tűnnek. Feszültségmentes állapotban, multiméterrel, dióda mérés állásban a FET-ek és a hűtőbordán lévő egyebek összehasonlító mérés alapján jónak tűnnek.
Az alkatrészek és a nyák lemez épnek tűnik, égésnyom nem látszik. Egy kis melegedés talán látható a két nagy elkó bal oldalán lévő területen.
Nem forrasztottam még ki semmit, eredeti állapotban van a panel.
Nem tudom a panelen hol és milyen tápfeszt kellene tudnom mérni.
A ciripelő hang a panel pirossal jelzett részéről hallható.
Ez alapján a tápegység lehet hibás?

Köszönök minden ötletet és tippet!
(#) tufatofu válasza h_tomek hozzászólására (») Márc 13, 2023 /
 
A ciripelés azért van, mert próbál elindulni a táp, viszont valami zárlat miatt nem sikerül neki, ezért leáll. Ez a folyamat esik a hallható tartományba. Okozhatja egy rossz kondenzátor, dióda, de tulajdonképpen sok egyéb is. Elsőnek a főtáp szekunder oldalával kezdeném a vizsgálatot...
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2023
(#) jdani válasza h_tomek hozzászólására (») Márc 14, 2023 / 1
 
Szia.
3 másodperces utemben villogás...
kb 3 másodpercenkeént felvillan egy kis időre a piros led? Mintaki a táp egy kis löketet adna?
Némelyik samsung táp úgy viselkedik ha lehúzod a maint, hogy a háttérvilágítás ilyenkor világítani fog, mivel nincs vezérlése. Tegyük fel ez is olyan, tehát ha a háttér LEDek is felvillannak, lehet hogy az egész táp pulzál, mivel a piros led is csak néha villan fel, és a háttérvilágítás vezérlés nélkül is csak néha villan fel.
Mindenekelőtt márj feszültséget, kap-e valami tápot a main. Ha jól látom, oda van írva a keretbe, hol milyen feszültség van.
Illetve a negyedik képen a csatlakozótol jobbra is ott vannak feltüntetve a feszültségek, ebben az esetben mérd meg mi a helyzet azzal a 13Val.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2023
(#) h_tomek válasza jdani hozzászólására (») Márc 14, 2023 /
 
Szia!

Sajnos csak este 6 után érek haza, ekkor van időm olvasni a hozzászólásokat és ránézni a panelre.

Kiszedtem a táp panelt a TV-ből és rádugtam a 230V-ra.
A mondott csatlakozónál sajnos csak ingadozó - pulzáló feszültséget tudok mérni multiméterrel, 12V - 3,5V között ami Kb 1-2 másodperces ciklusban ugrál.
Holnap a világosban folytatom a vizsgálódást.

A csatolt képen a két nagy kondenzátor mellett azok a fekete diódának néző bigyók mik lehetnek? (BEP jelöléssel) Mert kb rövidzárat mérek rajtuk mindkét irányban.
(#) tufatofu válasza h_tomek hozzászólására (») Márc 14, 2023 /
 
Ferritgyöngy ha jól látom.
(#) kadarist válasza h_tomek hozzászólására (») Márc 14, 2023 / 1
 
Azok egy ferritcsövön átdugott rézdrótok. A tápegység kimenetén az egyenirányító diódák biztosan nem zárlatosak? A 450V-os kondenzátorok sarkain mekkora feszültséget mérsz?
(#) elektrorudi válasza h_tomek hozzászólására (») Márc 15, 2023 /
 
Ez jó hír.
Egy tápegységet csak könnyebb javítani, mintha a TV egyéb részein kellene hibás alkatrészeket keresni.
(#) wbt hozzászólása Márc 15, 2023 /
 
Sziasztok! Nem teljesen TV... Van USB-s DVB-T tuner, MSI DIGIVOX mini hybrid és egy ATI NOT ONLY TV hybrid USB HD. Semmit nem fog egyik sem. A hozzáadott antennával egyáltalán lehetséges a földfelszíni digitális adás vétele? (analóg módban a kábelTV-n megtalálja az analóg csatornákat).
(#) h_tomek válasza kadarist hozzászólására (») Márc 15, 2023 /
 
Szia!

Megmértem a nagy graetz-hidat (KBJ6J) és a nyákoldalon lévő smd diódákat feszültségmentes állapotban. Egyik irányban szakadás, másik irányban valamekkora értéket mutatnak (480-560)
Vagyis elvileg jónak tűnnek.

A nagy elektrolit kondenzátorokon 315V DC-t tudok mérni a lábaikon.

Kezdjem el átforrasztgatni a nyák oldal forrszemeit, próba szerencse alapon?
(#) h_tomek válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 15, 2023 /
 
Szia!

Először én is így gondoltam, hogy találok egy kipukkadt kondit, vagy egy zárlatos FET-et amit viszonylag könnyen kicserélek.
Mivel nem vagyok jártas az elektronikában, feszültség alatt nem nagyon tudom mit-hol kellene mérni ezért ha nem tudom megtalálni a hibás alkatrészt és ezért cserélnem kell az egész táp panelt az lesz olyan 30-40 ezer forint.

De azért még nem adom fel. Pár napot küzdök vele...
(#) kadarist válasza h_tomek hozzászólására (») Márc 15, 2023 / 1
 
Ha csak 315 voltot mérsz a puffereken, akkor nem működik a PFC step up konvertere. A kontroller csipjének környékét kellene átnézni. Ilyenkor gyakran egyszerűbb bontott lapot venni, nem túl drága. Bővebben: Link
(#) landlord hozzászólása Márc 15, 2023 /
 
Sziasztok!

Egy lg 32ln577s tv nagy valószínűséggel led problémás, de szeretném kiszűrni a trafó hibáját.
Mennyit kellene mérnem a trafó kimenetén? Köszi előre is a választ!
(#) h_tomek válasza kadarist hozzászólására (») Márc 15, 2023 /
 
Szia!

Nagyon köszönöm a segítséged és a többi válaszolónak is!
A megadott linken megrendeltem a táp panelt.

Ha ennyiből sikerül megúsznom és működni fog a tv akkor "bódóttág" van...

Ha megjön a panel, beszerelés után beszámolok a fejleményekről.

Még egyszer köszönöm!
(#) dave500 válasza jdani hozzászólására (») Márc 16, 2023 /
 
Én már megrendeltem a ledeket bele, remélem sikerül, és nem töröm el..
(#) h_tomek válasza kadarist hozzászólására (») Márc 17, 2023 /
 
Megérkezett a megrendelt, bontott tápegység panel. Beépítés előtt megmértem, stabil 13V feszültség volt a kimenetén, a 400V-os nagy kondikon pedig most már 390V-ot mértem.
Összeraktam a TV-t és működik tökéletesen.
A hibás régi tápot becsomagoltam, jó lesz majd donornak, vagy papírnehezéknek...

Nagy segítség volt, köszönöm még egyszer!
Következő: »»   1258 / 1268
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem