Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV jelről hang kiválasztás
Lapozás: OK   1 / 1
(#) gabikft hozzászólása Máj 12, 2010 /
 
Sziasztok!

Következő lenne a kérdésem. Létezik egy Tv csatorna, ami sugároz valamilyen frekvencián(n*100mHz) Ez egy TV adás. A problémám a következő. A Jel ugyebár koax kábelen érkezik, amit a TV fog be. Namost itt az a lényeg, hogy nincs TV csak ez a koax kábel amin kapom az információt, ez a jel belemenne egy áramkörbe, ahol egy poti segítségével(vagy akár egy trimmer kondenzátor segítségével) kitudnám választani a megfelelő frekvenciát, és ott is csak a jelet, majd ezt egy erősítőre kötni, és hallgatni a zenét.
Ez valahogy teknikailag kivitelezhető? Minden megoldás érdekelne.
A hangnormára azt írta a televízió, hogy BG
Frekvenciára csak ennyi ír: 217,25(gondlom Mhz)

Minden megoldást várok!

Köszönöm!
(#) kadarist válasza gabikft hozzászólására (») Máj 12, 2010 / 4
 
Szia!
Legegyszerűbb, ha egy kivénhedt videomagnót használsz TV-hang hallgatására. Az újabb típusok még a Nicam Stereo formátumot is képes feldolgozni.
(#) kendre256 válasza gabikft hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Sima FM vevővel lehetne fogni a hangot, ha menne azon a frekvencián. Viszont régen árultak külső OIRT-CCIR konvertert autórádiókhoz. Egy olyat kellene átalakítani, hogy ne 27 MHz-et keverjen a bemenő jelhez, hanem 110 MHz-et. Ebbe kellene vezetni az antenna jelét, a kimenetre pedig egy sima FM vevőt kellene kötni.
Kérdés, hogy át lehet-e alakítani, hogy a 217 MHz-es jelet tudja fogadni, és a 110 MHz-et elő tudja-e állítani.
A másik megoldás, hogy egy megfelelő nagyfrekvenciás FET-tel csinálsz egy keverő kapcsolást, amely 217 MHz-ről lekever 100 MHz-re. Nem egyszerű feladat...
(#) kendre256 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Ott a pont!
Igaz, az sokkal behemótabb, viszont kész van, nem kell alakítgatni rajta semmit.
(#) nemeth antal válasza gabikft hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Konverternek az SO 042P IC-t javasolom,még 700Mhz-t is kevertem le vele és olcsó....
Bővebben: Link
(#) gabikft válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Akkor a harci feladat a következő lenne: a bemenő jelet(217mhz) 110 mhz-re keverem le(konvertálom??) majd azt egy FM vevőre kötöm, és kész a dolog.

Ez szép és jó, viszont a következő a probléma, ezen a jelen jönnek a kereskedelmi adók jelei is, ez nem jelenthet problémát??

Az IC-t nézegetem, hátha tudok valami okosságra jutni, de elkézelhető hog ya videómegnós megoldás lesz a nyerő.

Kösiz! Üdv!
(#) kendre256 válasza gabikft hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
A venni kívánt jel annyival magasabb frekvencián van, hogy a keverő bemenetére kötött egyszerű LC felüláteresztő szűrő a "felesleges" frekvenciákat nem engedné át. (Ha SO42-es IC-t használsz keverőnek, akkor sem a bemeneti jel, sem az oszcillátorjel nem jut ki a kimenetre, mert az kétszeresen kiegyenlített keverő.)
Lehetne olyan keverőt is csinálni, hogy a 88-108 MHz-es sáv is átmenjen rajta, akkor viszont a keverő oszcillátorát kellene úgy hangolni, hogy ne egy éppen vett adó frekvenciájára keverjen le. Ekkor a normál FM adók "közé" kerülne a lekevert jel, és mindegyiket lehetne fogni.
(Ha pl. van adó 98 MHz-en és 100 MHz-en és nincs 99 MHz-en, akkor a 217 MHz vételéhez a keverő oszcillátorát 118 MHz-re állítva a tv hang 99 MHz-re keveredik le.)
(#) gabikft válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Értem
Úgy tűnik nem egyszerű dolog lesz ha összejön. Eléggé nehéznek tűnik nekem ez a frekvenci transzoponálásos téma. De ha más nem akkor marad az eredeti ötlet, miszerint egy videómagnóval valósítom meg a dolgot . Köszönöm a segítséget, dolgozom rajta!
ÜDv!
(#) laszlo29 válasza gabikft hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Szia! Nekem van számodra egy egyszerűbb megoldásom:TV-hangú rádió RT ÉK1999!Nem kell hozzá semmi más mint egy régi modulrendszerű tévének a tunerja video kf-e és a hangmodulja plusz a csatornaválasztó egysége plusz egy tápegység!
Én már több példányban megépítettem,ha érdekel írj segítek!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem