Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vételi sáv kiterjesztése
 
Témaindító: ul, idő: Szept 13, 2006
Lapozás: OK   1 / 1
(#) ul hozzászólása Szept 13, 2006 /
 
A következő problémával bátorkodnék nyitni egy topicot - hátha tud valaki segíteni, s mást is érdekel.
Van egy Tesla Soprán típusú frissen guberált rádióm. Jó állapotban kis piszkálás után szépen szól. A gond az, hogy nem tudom vele fogni a Bartók rádiót, mivel az épp hogy 94 MHz fölött van, a Soprán skálája pedig csak 94 MHz-ig tart. Lehet ezen segíteni (igencsak kezdő pákászi képességeimet tekintetbe véve)?
(#) Sebi válasza ul hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
Rajz van?
(#) ul válasza Sebi hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
Köszönöm az érdeklődést!
Van, azaz lesz: honlap beszkennelem.
(#) patexati válasza ul hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
Át kell hangolni nyugati normára a készüléket!Bár vannak tipúsok melyek sima hangolással nem oldhatók meg mert a keleti sáv rövidebb a nyugatinál és nem fér bele a teljes tartomány!
(#) jacsoj válasza patexati hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
Nem biztos,hogy át kell hangolni, elég csak a frekvenciát egy kicsit feljebb huzni. Két megoldás van: Beállítod a készüléket 94 mega környékén egy állomásra, lényeg, hogy a forgókondi majdnem szélső állásba legyen, és megkeresed az oszcillátor trimmerjét a forgókondi tetején, ha műanyagházas a forgókondi. Ezt úgy tudod, hogy mozdítasz egy nagyon picit a trimmeren, és amelyiknél elmegy az állomás, az az oszcillátor trimmer. Utána olyan irányba kell csavarni a trimmert, hogy a kapacitása csökkenjen, az alsó és felső lemez ne fedje egymást.
Ha szerencséd van ,akkor tudsz annyit állítani, hogy a forgókondi szélső állásában bejöjjön a Bartók.
Másik megoldás, ha nincs szerencséd, akkor megkeresed az oszcillátor tekercset. Ez 4-5 menetes légmagos tekercs esetleg parafinnal kiöntve. Onnan tudod, hogy szintén állomáson, ha közelítesz hozzá egy fémtárgyal, akkor az állomás elhangolódik. Ezt a tekercset próbáld meg óvatosan széthúzni, lehetőleg műanyag csipesszel, és figyeld, mikor jön be a Bartók.
(#) ul válasza Sebi hozzászólására (») Szept 14, 2006 /
 
Íme a rajz három részletben.
(#) Sebi válasza ul hozzászólására (») Szept 14, 2006 / 4
 
Keresd meg a - rajzon R107 22k - sávvég-hangolófesz trimmert és azzal talán lehet ennyit húzni. Ellenőrizd a 33V-os hangolófeszt az egyik végén.
Amúgy melyik könyvből való a rajz, mert nekem nem ugrott be...
(#) ul válasza Sebi hozzászólására (») Szept 14, 2006 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Próbálkozom, aztán beszámolok.

A felhasznált irodalom:
Csabai Dániel: Magnósok évkönyve 1982. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1982.
(#) ul válasza Sebi hozzászólására (») Okt 1, 2006 /
 
Kedves Sebi!
Hála s köszönet zeng!
Alig moccantottam a trimmeren, tökéletesen beugrott az adó. (Egyébként moccantás előtt 9,2 voltot mértem rajta, aztán 9-et.)
Köszönöm!
(#) pamu válasza ul hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
Jó napot!

Én is hasonló problémával küzdök. Szétszedtem a készüléket, de sem a rajzon, sem a nyákon nem találtam R107-es feliratot. Mivel mondhatni semmit nem értek az ilyen készülékekhez, leírná valaki, hogy pontosan hova kell nyúlni, hogy néz ki, az előlaphoz képest hol helyezkedik el ez a dolog, mivel lehet csavarni stb. Mintha egy dedósnak...

Előre is nagyon köszönöm!

Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem