Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   699 / 959
(#) Moderátor hozzászólása Júl 19, 2019
 
Lehetne, hogy ne OFF-oljátok tele a témát?
(#) Atis57 válasza Georgee hozzászólására (») Júl 20, 2019 / 5
 
Szia!
A lakás kifestéséért mennyit fizettél?

Mert ezzel szoktam találkozni ; festés 400 000Ft ---villanyszerelés ? nem gondolja ,hogy 20 000ft nál többet adok !
(#) zootyo válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 22, 2019 /
 
Bizony!!! A semmirevaló festésért tényleg irreálisan magas összegeket fizetnek ki az emberek. A festést lehet rosszul csinálni, de probléma nem lesz belőle. Minden más munkánál igen.
(#) Georgee válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 22, 2019 /
 
Lakás kifestést magam szoktam csinálni. Számomra ez nem releváns összehasonlítási alap.
Idézet:
„A lakás kifestéséért mennyit fizettél?”
Más pénztárcájában illetlenség turkálni.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2019
(#) gyuszo válasza Georgee hozzászólására (») Júl 22, 2019 / 3
 
Itt az a lényeg, hogy a festés az esztétika, a színek játéka, egy hibás szereléssel meg mások életével játszik az ember. Nagyon nem mindegy.
(#) kameleon2 válasza zootyo hozzászólására (») Júl 22, 2019 /
 
Sok festő munkáját láttam már több mint 30 év alatt és sok villanyszerelőét. Most csak azt látom, hogy mindenhol szörnyen romlik a színvonal. A festésnél könnyebb csalni. 3 makulatúra helyett 1 vagy 1 sem kerül fel. Mert ugye festeni nem a sima falra szokás, hanem a makulatúra papírra. Ezt a legkönnyebb lespórolni, mert ha jól fed a festék, akkor 1 rétegben is takar. Máris a harmadába kerül és mégis el lehet kérni érte ugyanannyit. Ráadásul így sűrűbben is kell majd festeni. Sokan azt hiszik csak a tapétázáshoz kell. Volt szerencsém látni milyen a jól előkészített és megvalósított festés - még a 80-as években. Azóta sem repedt koszolódott. Nem porlott utólag sem és szép volt a felület. Villanyszerelésről annyit. Ma mindenki beáll villanyszerelőnek. De 2 vezetéket képtelenek helyesen bekötni. Ha hibás rajzról dolgoznak, hibás a végeredmény is, mert gondolkodni is kellene hozzá, hogy minden a helyén legyen. Az eredmény néha milliókban mérhető. Mai termés 8 új fan-coil cseréje a hibás beköés miatt. Ezek nem családi, hanem ipari kivitelű gépek /voltak/.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2019
(#) Gafly válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 22, 2019 /
 
A festő munkáját lehet látni, és annak van látható eredménye.
A villanyszerelő meg csak pepecsel és minden össze b@(bocsánat: koszol), amikor már minden szép...
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2019
(#) sany válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 22, 2019 /
 
Való igaz, azt mondhatjuk a szomszéd is tud villanyt szerelni. De hogyan!?
(#) kameleon2 válasza sany hozzászólására (») Júl 22, 2019 / 1
 
Így, például.
(#) G-man hozzászólása Júl 23, 2019 /
 
Tisztelt Szakértő Urak!

Albérletbe kényszerültem egy 4 emeletes panelházba egy 3. emeleti bútorozatlan lakásba. Mérnökként (igaz csak informatikus és nem villamos) rögtön a technikai dolgok felé vettem az irányt és sajnálattal tapasztaltam, hogy a lakásban csak földeletlen konnektorok vannak - kivéve a fürdőszobát. Laktam már ilyen lakásban, durván tud szikrázni fogyasztó bedugásakor a földeletlen konnektor. Maga a ház átesett nyílászáró cserén, de sajnos az elektromos hálózat a lakásban a házzal egyidős.

A fali kábelek nagyon rosszul festenek, de úgy általában a konnektorok (földelendő konnektorok földelés nélkül) és még a lakás elosztója is (képet nem posztolok, de nagyon igénytelenül fest, a fedele is hiányos). Előttem 2 csaj lakott, őket nem zavarta a témakör, elvoltak így is.

Egyeztettem a tulajjal: a régi kábelek a fali kábelcsatornából nem jönnek ki (be lehetnek gipszelve vagy ilyesmi) , vésni és lakást szétverni nem akar. Viszont abba belemenne, hogy a régi fali vezetékeket kikössük a lakás elosztójában és falon kívüli kábelcsatornában vigyünk szét új 3 eres kábeleket a szobákba a konnektorokhoz. A lakásban FI relé nincs, csak 2 kismegszakító. Mivel gáztűzhely (a sütő része elektromos), hűtő, mikró, tv stb. lesz a lakásban, mindenképp erőltetném a témát. A lakásba a mérőórától egyébként 3 vastagabb, tömör alumínium vezeték jön be: fekete, kék és piros. Ha jól tudom, akkor fekete a fázis, kék a nulla és piros a földelés.
A mérőszekrény a lakás szintjén, 3. Emeleten van a folyosón. A mért főelosztó a bejárat felett van a falra szerelve. Ezen kívül van még egy tápegység féleség a kismegszakítók mellett - a kaputelefonhoz vezet.

Kérdéseim:

1.) Elegendő lehet 1db ÁVK beépítése az egész lakásra? (40 amperes mondjuk)
2.) Az ÁVK után kötjük a kismegszakítókat ha jól tudom. Megfelel az 1P C karakterisztikájú kismegszakító?
3.) Hogyan számoljam, hogy mekkora áramú kismegszakító kell és hány darab - hogyan osszam el őket? (Pl. 4 db 10A-es)
4.) Milyen legyen a falkábel? Tömör réz vagy sodort? Átmérő hány mm2? PVC köpenyes duplán szigetelt 3 eres vagy az ereket külön kell vinni?
5.) Van valami komoly veszélye az áramkábelek kábelcsatornán való elvezetésének a falon? (plafonon mondjuk)
6.) Ha veszélyes a téma, megoldás lehet az is, hogy csak a föld vezetéket viszem kábelcsatornában a konnektorokhoz és a fázis meg a nulla maradnak a helyükön?

Köszönöm előre is a segítséget. Ha baromságot írok, kérlek javítsatok ki.

Innen indulnék ki a bekötésben:
Bővebben: Link
(#) kameleon2 válasza G-man hozzászólására (») Júl 23, 2019 / 1
 
1.) Igen
2.) Fogyasztófüggő, mire teszed. Van olyan fogyasztó, ahol nullát is kell szakítani, ott érdemes a 2pólusút használni. Gondolom 3 fázisű körfűrészed ott nem lesz így 3 pólusút nem igazán kell venned.
3.) Először számold össze a fogyasztóidat és a terheléseket. Utána oszd ki az áramköröket. Akkor már túl leszel pár adatlapon (hűtő, sütő, mikró), amiben eleve leírják mit kér az adott gép.
4.) Sodrott erűvel könnyebb dolgozni, bár rágább és érvéghüvelyezni kell, illetve több a helyfoglalása. De ha például padlószegély csatornát használnál, az nem is csúnya és jó a kábel bele.
5.) Ha kettős szigetelésű a kábel és nem töröd meg az ajánlott hajlítási sugáron túl, akkor megfelel a szabványnak és a gyári ajánlásoknak és nem lesz vele gondod - hacsak el nem vágod, ki nem tudja dörzsölni valami.
6.) Ha jó állapotúak a vezetékeid, igen elegendő a védőföldet körbevinni, bár egy felújítás sosem árt, mert menet közben mindig talál az ember érdekes dolgokat.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2019
(#) Kovidivi válasza G-man hozzászólására (») Júl 23, 2019 / 2
 
Hello.
"Laktam már ilyen lakásban, durván tud szikrázni fogyasztó bedugásakor a földeletlen konnektor." - a két dolognak egymáshoz nincs sok köze.
(#) exabit hozzászólása Júl 23, 2019 /
 
Ami a csatolt képen van az nagyon problémás igaz? Munkahelyemen így oldották meg hogy egy készülék a szünetmentesről át legyen kapcsolható a hálózatra (olyan esetekben ha pl plusz dolgok bekapcsolása miatt megnő a készülék áramfelvétele, vagy ha cserélni/javítani kell a szünetmentest). Tudom hogy egy kétáramkörös váltókapcsolóval normálisan is meg lehetett volna oldani, de a kérdésem tényleg csak az hogy ez maradhat-e így vagy nagyon gyorsan próbáljam meg kijavíttatni.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2019
(#) elektroncso válasza G-man hozzászólására (») Júl 23, 2019 / 1
 
Világításhoz elegendő a 1,5mm2 és B10-es kismegszakítóval kell levédeni. Ha nem lesz sok lámpa akkor elég egy max két különálló világításkör.
Konnektorokhoz 2,5mm2-es a jó, B16-os kismegszakítóval biztosítva. Ebből mindenképp több áramkört kell kialakítani. A helyhez kötött nagyfogyasztóknak (hűtő, sütő, mosógép...) külön áramkör. Nem tudom, hogy mennyi szobátok van, de 2 max három szobánál nem tanácsos többet egy körre tenni. Arra amúgy talán van előírás, hogy egy áramkörön maximum mennyi konnektor lehet, de nem tudom, hogy ez a szám pontosan mennyi.
FI-relének egy 30mA-es hibaáramút válassz. Ami még fontos, ne a szerelvények minőségén spórolj, szóval ilyen XBS, Mentawill stb. márkájú cuccokat el kell felejteni.
Ár-érték arányban talán a LEGRAND éri meg a legjobban. Ja és van nekik is esztétikus csatorna családjuk amit direkt erre a problémára találtak ki.
szerelvényezhető csatorna
Sodrott vagy tömör. Ez egy érdekes kérdés, a sodrottal könnyebb dolgozni, de drágább. Érvéghüvelyezni kell, ahhoz présfogó kell. A tömörrel nehéz dolgozni, nem idomul olyan szépen, de olcsóbb. Neked kell döntened. Én személy szerint sodrottal dolgoznék, tömörrel nagyon szívatós csatornában szerelni.

U.i.: Ha meg tudod engedni magadnak, hogy két FI-relét veszel akkor tegyél egyet külön a világításnak és egyet külön a konnektoroknak. Ez azért jó mert ha valami miatt kiold a konnektorok védelme akkor sem maradsz sötétben a lakásban.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2019
(#) Johnycorp válasza exabit hozzászólására (») Júl 23, 2019 / 2
 
Csak gratulálni lehet annak, aki ezt kitalálta.
Ez egy gyilkológép. Semmilyen esetben nem használható, mert:
- ha van betáplálás, akkor kapcsoló rövidre zárja a szünetmentes be és kimeneti "fázis" körét. Ez így rettenet.
- ha nincs betáplálás, akkor a kapcsolóval "szünetmentes fázis" küldhető a hálózatba vissza. Ez eleve nem jó a szünetmentes terhelésének, DE FŐLEG áramütést okozhat annak aki a hálózaton dolgozik.

Ide csak teljes átkapcsoló a jó, ami a fázist és a nullát is teljes körűen és leválasztva kapcsolja át.
De sem az (de ez sem) nem lesz szünetmentes átkapcsolás egyébként.
(#) msandor77 válasza exabit hozzászólására (») Júl 23, 2019 / 1
 
Amennyiben az UPS úgynevezett offline fajta, akkor nem lesz baj egy átkapcsolástól, ellenben, ha online fajta, akkor szerintem tönkre is mehet a készülék!

Valami ilyen megoldás kellene: Bővebben: Link
(#) gyuszo válasza G-man hozzászólására (») Júl 23, 2019 / 2
 
Idézet:
„A lakásba a mérőórától egyébként 3 vastagabb, tömör alumínium vezeték jön be: fekete, kék és piros. Ha jól tudom, akkor fekete a fázis, kék a nulla és piros a földelés.”

Ha így jön be, akkor nem jó a rajz szerinti bekötés.
A nulla és a fázis lesz a FI-relé bemenete. A piros ( védővezető ) megy a földelő sínre.
A nullát és a védővezetőt nem szabad összekötni.
A 13 A-es B kismegszakító 1,5 mm2 -es vezetékkel mehet a szobai konnektorokhoz, ha nem tervezel nagyobb fogyasztót és a lakótelepi lakás mérete sem nagy.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2019
(#) exabit válasza Johnycorp hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Köszi a megerősítést.
(Az hogy nem teljesen szünetmentes átkapcsolás amúgy nem probléma.)

#msandor77
Szerinted ez milyen fajta UPS? Megtennéd hogy ránézel a használati útmutatójára? A 3. oldalon van egy elvi rajz róla.
(#) msandor77 válasza exabit hozzászólására (») Júl 23, 2019 / 1
 
Ha jól értem a képet és az alatta lévő szöveget, akkor ez on-line típusú UPS!
Azaz üzemszerű állapotában mindig az invertere van a kimeneten, csak üzemzavar esetén vált a bejövő hálózatra.
Nekem itthon olcsó ups van, ami offline, azaz állandóan a betáp van a kimeneten, csak áramszünet/áramingadozás esetén vált át az inverterre...
(#) proba válasza exabit hozzászólására (») Júl 23, 2019 / 2
 
Mindegy milyen UPS. Amit belinkeltél rajz, maximum műszakilag jó. Ha véletlen valaki szerel valamit a hálózaton a te esetedben a megszakító/illetve a betáplálás teljes megszüntetése esetén is áramütést szenvedhet. A kisebbik hiba, ha az UPS-t fordítva dugják a konnektorba, csattan egy rendeset. A harmadik, ha kihúzzák az UPS-ből a kimeneti dugót, ki gondolná, a szabadon maradt tüskéken 230V lakozik.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2019
(#) Gombszem válasza G-man hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
A kábelcsatorna helyett szebb megoldás a padlószegélyben futó kábelezés. Árulnak ilyen szegélyeket, és hozzá csatlakozó szerelvényeket. Bár ezek biztos, hogy drágábbak.
(#) fulcsii válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 23, 2019 1 /
 
Világítási áramkörbe nem kel FI, kivéve a fürdő.
(#) fulcsii válasza G-man hozzászólására (») Júl 23, 2019 / 1
 
Te tényleg 0 szaktudással akarod az albérletben ezt megcsinálni? Tudod van az a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, keményen büntetik. Erre a munkára év tizedekig kell garanciát vállalni, úgy mint áramütés és úgy mint tűzvédelem.
(#) Bakman válasza fulcsii hozzászólására (») Júl 23, 2019 / 1
 
Ezek szerint nem láttál még olyan világítótestet, amibe a földelést is be kell kötni... Ez már az első szint vagy még a nulladik?
(#) kameleon2 válasza exabit hozzászólására (») Júl 23, 2019 / 1
 
Elárulok egy titkot. Lehet készen kapni úgynevezett "bypass" kapcsolót szünetmenteshez (készíthető is). Ugyanígy sok szünetmentes önmagában is tartalmaz automatikus Bypass-t. Például a névleges teljesítménynél nagyobb túlterhelések ellen így védik a gépet, hogy a túlterhelés idejére bypassol mondjuk egy mágneskapcsolóval. Ez üzemszerű megoldás. Az általad vázolt megoldás kontármunka.
(#) gyuszo válasza fulcsii hozzászólására (») Júl 23, 2019 / 1
 
Fel van téve 1 db a lakáselosztóba és az mindent levéd.
Akkor kell még további, ha van másik hálózat, például a vezérelt a bojlernek.
Nagyon sok fémházas világítótest van, annak is kell a FI-relé.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2019
(#) gyuszo válasza G-man hozzászólására (») Júl 24, 2019 /
 
A plafonon való szerelés szép is lehet, ha el van rejtve gipszkartonnal és abba süllyesztve mennek a spot lámpatestek.
(#) gyuszo válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 24, 2019 /
 
2.) 3 fázishoz 4 P lesz az a FI-relé.
4.) Sok kapcsoló , aljzat és egyéb szerelvény a merev vezeték fogadására van kiképezve.
Ezekhez előnyösebb, mint a sodrott.
( Tudom, ismerem a szerelésed, WAGO-ból sem a fixet, hanem csak az oldhatót használod . )
6.) Csak akkor, ha a meglévő nem alu vezeték. Alu vezeték esetén jobb a csere.
(#) kameleon2 válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 24, 2019 / 1
 
Igazad van 1P+N vagy 3P+N a FI relé. A merev vezetékkel évekig kínlódtam. Ma már ha lehet kerülöm. Könnyebben sérül a szigetelése is, állandóan birkózni kell vele. Nekem már ízületesek a kezeim, maradok a sodrottnál, ha lehet. Igen, ha éppen használom a Wago-t akkor a lecsapófülest.
(#) DannyTorrence hozzászólása Júl 24, 2019 /
 
Üdv

Meg lehet valahogy védeni a régi készülékeket a túlfeszültségtől?
Úgy jutott eszembe a dolog hogy néhány elfekvő 220V-os izzómat elkezdtem felhasználni a garázsban. Egyik sem bírt többet pár hétnél, gondolom a ma elérhető 240-250V közötti hálózati feszültség miatt (ennyit mérek itthon). Van néhány ősrégi gépem amiken még a ~220V szerepel és nem szeretném,ha idő előtt kimúlnának. Van valami könnyen használható védelem akár kereskedelmi forgalomban, ami ezt hivatott kiküszöbölni?
Következő: »»   699 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem