Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   698 / 961
(#) granpa válasza VIM hozzászólására (») Júl 12, 2019 / 1
 
Zavart érzek az erőben.
(#) CsemanAttila válasza VIM hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
A másodikat nem én írtam A mérőóra kint van a kertben. A kerítéstől 40centire. És kifelé néz. Besem kell jönnie.
(#) gyuszo válasza CsemanAttila hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
Egy faoszlopon van elhelyezve egy felvonulási mérőhely 3 x10A-es bejövő kismegszakítókkal.
Ezt nem a legjobb szétosztani. Ennél szerencsésebb az 1 F 32 A-es csatlakozás, vagy a 3 fázist legalább 3 x 16 A-re bővíteni. Főleg, mint írtad, nagyobb fogyasztású gépeket is kötnél be.
Az elosztódobozt legjobb a bejárat mellé tenni az előszobába. Onnan szétosztani.
A padlásra én nem vinnék vezetéket, ha oda nem tervezel fogyasztót.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2019
(#) CsemanAttila válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
1*32 kilőve. Ezt a kört lefutottam az émásszal.... Kétszer annyiba kerül mintha a meglévő 3*10-et bővítettem fel 16-ra. (Két merőhely van a telken)

Mi a gond azzal, ha a padláson megy minden?
(#) gyuszo válasza CsemanAttila hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
Ha két mérőhelyed van és össze tudod vonatni, akkor 3 x 20 A-re bővítsed. Hosszú távon jobban jársz vele.
Ha a padláson megy minden és te fogod egyedül behúzni, hamar rá fogsz jönni.
De ha ketten, akkor sem mindig halljátok egymást. Sok helyen kell a födémet is átfúrni és az sem mindig szerencsés megoldás. Télen a pára is lecsapódig a hideg padlás és a lenti belső tér közötti vezeték szakaszokon.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2019
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
A padláson a vezetékek biztonságos elhelyezése is feladat.
Sok padlástűz keletkezik elektromos hiba, zárlat miatt. Ez lehet egy rágcsáló miatt is.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2019
(#) taurus válasza VIM hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
"nem fogják elfogadni"?
Egyik ismerősömnél most újították fel a villamos hálózatot, mivel villanybojler, központi fűtés került kivitelezésre. A villanyórát és felette a főelosztó dobozt továbbra is a konyhában hagyhatták. Szolgáltató átvette.
(#) VIM válasza CsemanAttila hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
Jogos, azt nem figyeltem ....
(#) Tibike hozzászólása Júl 12, 2019 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Adott egy kétszárnyas kapunyitó vezérlés. Ezzel szeretnék egy világítást vezérelni, a kapunyitó villogó kimenetéről. Amikor a kapu nyitna, felkapcsolná a világítást és egy ventilátor időzítővel kb. 6 perc után lekapcsolná. Ezt természetesen csak este, úgy hogy még egy alkonykapcsoló is lenne hozzá. Ennyi lenne az elképzelés. A későbbiekben egy másik kapunyitó is belépne a sorba, ugyanarra az alkonykapcsolóra dolgozna rá, viszont másik világítást kapcsolna külön ventilátor relével. Ha van valakinek valami ötlete szívesen fogadom.

Köszönöm
(#) VIM válasza taurus hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
Új építésről volt szó, legalábbis a nulláról kezdődő mérőhely és lakáselosztót értettem az elmondottak alapján az ismerősödnél pedig felújításról van szó. Ha a mérőhely kialakítása megfelel az előírásoknak akkor nem szükséges azt ilyen esetben máshová telepíteni.
(#) VIM válasza Tibike hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
Szia! Erre nem volna alkalmas egy mozgásérzékelő? Bővebben: Link Ez a kütyü tudja azt amit elvársz tőle, mert alkonykapcsolós és időzíthető és nem kell neki a kaputól egy szál sem, ellenben a kapcsolni kívánt lámpa áramköréhez könnyebben hozzá lehet applikálni.
(#) Tibike válasza Tibike hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
Köszönöm szépen az ötletet, de időközben rájöttem hogyan is lehet megvalósítani amit eltervezte.
(#) zootyo válasza Tibike hozzászólására (») Júl 15, 2019 /
 
Szia! Pontosan ugyanez érdekelne engem is. Leírnád az ötletedet? Nekem NICE kapunyitóm van.
Köszi.
(#) Georgee hozzászólása Júl 18, 2019 /
 
Üdv Mindenkinek!

Házvásárlás előtt állunk és több mint egy éve nincs bent az áram az ingatlan területén. Tudtommal az óra is le van szerelve. Még nem volt szerencsénk személyesen is megnézni a házat, így nagy vonalakban árkalkuláció miatt teszem fel a kérdésemet. Valószínű, hogy alumínium kábelek futnak a falban és régi villanyóra doboz van. Ha visszaköttetem az áramot, akkor tudtommal új kötődobozt kell (szabványnak megfelelő). Kérdésem az, hogy maradhat az alu vezeték, vagy ezt is mindenképpen cserélni kell? Valakinek esetleg hasonló tapasztalata van? Köszönöm a válaszokat.
(#) Kovidivi válasza Georgee hozzászólására (») Júl 18, 2019 / 3
 
Én cserélném, az biztos. A hibák el vannak takarva, aztán egyszer kigyullad a tapéta... Most még nem kell mindent újravakolni, festeni ahhoz, hogy fel legyen újítva. Egyébként is, 5-10 év múlva biztosan felújításra szorul az ingatlan, gondolj bele, mikor minden be van lakva, konyha be van építve, mekkora bontással jár egy villamos rendszer felújítása...
(#) Gafly válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
Meg talán ez a legkisebb tétel a listán...
(#) Kovidivi válasza Gafly hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
Igen. Megértem egyébként, hogy azért ház vásárlásnál rengeteg pénz elmegy, és spórolni akar az ember, ha tud, de nagyon meg kell gondolni, hogy ezt hol is teszi, és mi lesz a következménye 10 év múlva (ugye a házat az ember nem rövidtávra vásárolja).
(#) Georgee válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
Tervbe van csak mint lehetőség szeretném látni mire számíthatok. Igazából az bosszant, hogy elnézést, hogy így fogalmazok, de vannak emberek akik az ilyen dolgokat "megélhetési lopás" címszóval űzik. Lásd autószerelő, anno egy 5000 forintos alkatrészért akart 230ezret kérni, mellé egy húsos panaszkodás, hogy semmi pénzt nem keresnek. Ezért érdekel ilyen téren kinek mi a tapasztalata. Nem örülnék neki, ha a villanyszerelő valamilyen oknál fogva mértéktelenül levámolna. A csere tervbe van, de most utoljára személyes negatív tapasztalatom az volt, hogy kijött a villanyszerelő, megnézte a vezetékeket (panel lakás alu kábel) Azt mondta jól van az még, lecserélt 7 kapcsolót 12 konnektort és otthagyott egy 80ezres számlát.
(#) Kovidivi válasza Georgee hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
A tény, hogy fel kell újítani az elektromos hálózatot teljesen független attól, hogy a "szakember" milyen árajánlatot ad. Ígyis-úgyis drága lesz, aki olcsón dolgozik, az még cserébe rosszul is (de a drága szaki nem jelenti a minőséget!). Szóval sehogy sem lesz egyszerű. Egy ház felújítása sajnos sok stresszel jár, nagyon sokkal.
(#) Ge Lee válasza Georgee hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
A ház mérete és az elvégzendő munkák függvényében egy ilyen számla végösszege akár félmillióra is rúghat. A munka oroszlánrésze az, ha valamit a nulláról kell csinálni, azaz teljesen új nyomvonalat kell kiépíteni, azt ugye végig ki kell vésni, becsövezni, vakolni, a kábelt behúzni, dobozokat a helyükre rakni, stb, stb.
Ezen csak úgy tudsz spórolni, ha ezt magad megcsinálod, már ha tudod. Tehát készítesz egy tervet, vagy nem készítesz ha minden szerelvény a helyén marad, kivésed a nyomvonalat, és becsövezed, ehhez még nem kell villanyszerelő szakképesítés inkább kőműves. Max annyi, hogy hol mehet (nem mehet) nyomvonal, meg milyen csövet tegyél a falba, meg milyen dobozt gipszelj hova, milyen mélységre.
Az érzés egyébként ismerős, mert én is abba a táborba tartozom aki biztos nem fizetne ezért ekkora összeget, de nekem sem lenne kedvem a koszos falvéső munkához, ezért ez ilyen róka fogta csuka esete. Avagy bármelyik ujjamba harapok, egyik sem kellemes.
(#) kameleon2 válasza Georgee hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
19 szerelvény x 3.000 Ft-al = 57.000 (Legrand), 19x0.34(időnorma) óra x3.000(rezsióradíj)=19.380Ft. Kiszállás: 7500Ft =83.880Ft Ha bontás nem volt a munkában nettóban. Nagyjából ennyire kellett volna kijönnie. Van aki ugyanannyiért szerel fel szerelvényt, vagy bármit, mint az anyag maga. Akkor 57.000Ft+ 57.000Ft +10.000Ft = 121.500Ft Természetesen nem tudom milyen kapcsolók és dugaljak lettek felszerelve. Ha ennél drágábbak, akkor akár teljesen hivatalosan is lehetett volna több, mert például a Berker forgócsapos kapcsolók, vagy a Nest termosztátok darabja is 90.000Ft körül mozog. Azaz kb árában volt a munka. Egy teljes felújítás nem kis munka. Ha van olyan része, amit megcsinálhatsz magad (alapszerelés, csövezés), akkor olcsósítható, de mindenképpen szakember segítségével. Egyébiránt 1-2 MFt ma már nem ritka. Bár hálózat állapotától és a vezetékezés típusától is függ, mert lehet a tizede is, ha valaki jó munkát végzett. Más kérdés, hogy panelben a beépített MM fal vezetékkel nem sokat tud kezdeni, ha nem vállalod a felújítással járó hercehurcát. Csőben cserélhető a vezeték.
(#) GARFIELD13 válasza Georgee hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
Szia!
Laikusként én is hozzászólnék a megrendelői oldalról.
Ha már az autó előkerült. Az autónál a fék és a kormány az a két rész, amelyen a benne lévők élete múlhat. Ez a lakásra vagy házra "lefordítva" a villany és gázszerelés. Ezekre mindenféleképpen költeni kell a biztonság érdekében.
Anno teljesen újraépíttettem csúszózsalus társasházban a korábbi lakásunkban a teljes elektromos vezetékezést, mert katasztrófa volt és 1 db normális védőföldeléssel ellátott konnektor volt csak az egész lakásban.
Utoljára a mostani panellakásban lett teljesen újraépítve a megvétele után az elektromos hálózat, mert itt még rondább barkácsolások voltak (réz vs alu, olvadt konnektorok, stb).

Én nem engedném be a családomat egy bizonytalan elektromos rendszerrel felszerelt házba. A baj sajnos gyorsan meg tud történni és ezt meg kell előzni.
Tény, hogy jó szakembert egyre nehezebb találni aki a határidőt is tartani tudja. A Bp-i panelhoz pl. én már vidékről hívtam fel ismerőst. Inkább kifizettem az útiköltséget is neki, mert tudtam, hogy ez mindenféleképpen kell mielőtt beköltözünk.
Csináltasd meg, nagyon fontos.
Üdv.
(#) Georgee válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
A kapcsolókat mi vettük meg, összeírta mi kell. Azért tartom irreálisnak az összeget. Tehát ezen felül, hogy nem történt semmi különleges (sem vezetékcsere se a vezetékből visszavágok 2 centit) soknak tartom az összeget. A házban valószínűleg (még nem jutottunk be megnézni) szerintem csövezve van a falban a vezeték nyomvonala. A tulajdonos azért köttette ki, mert nem él ott és ne kelljen fölöslegesen fizetni a számlát. Terveztem, hogy magamnak húzom újra (panelban már évekkel ezelőtt megcsináltam) Csak itt a villanyóra bekötés előtt állítólag kérnek papírokat ki és mikor csinálta, és erre állítólag jön egy felülvizsgálat, ha minden rendben utána akasztják a drótokat az oszlopra. Igazából nem az árral van a gond, hanem azzal, mint említettem előzőekben is, az óradíj irreálisan magas volt egy maszek villanyszerelőtől.
(#) Georgee válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
Offként írom mert nem teljesen idevág, vannak pillanatok amikor nem futja az időmből autó javításra, és ilyenkor nem szívesen de szerelőhöz viszem, bár ez a ritkább eset. A kedvenc az volt "5nap a fékbetét csere az esztergályos 3napig szabályozza a féktárcsákat. Nos neki is van egy óradíja és ugye 3 nap..." Na itt kitört belőlem a röhögés. Kérdem mennyi lesz a vége? 78000 Mert ugye az esztergályos óradíja... Annyit mondtam ne nézzen h*lyének a munkahelyen csarnokban az esztergályos egy pár perc alatt megcsinálja nekem. Összesen a fékbetét szett árába került otthon elvégezve a munka. Megértem, hogy mindenki pénzből él, de azért nem tartom korrekt dolognak az ilyen szintű lehúzásokat. Igazából előzőekben is leírva arra lettem volna kíváncsi mikortól számít lehúzásnak. Mert ugye előzőekben leírva egy maszek három órás munkára és pár konnektor cserére ekkora összeget elkért azért sokallom. Anno a tv szerelő ismerősöm egy ellenállást cserélt ki 25ezerért. Azt mondta: aki nem ért hozzá annak mindegy mit mondasz úgyis kifizeti. Még a katódsugaras korszakból
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2019
(#) Teaway válasza Georgee hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
Az ellenállás 1 Ft, a 24999 pedig a tudás, hogy melyiket kell kicserélni D
(#) Kovidivi válasza Georgee hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
Ha előre megbeszélted volna vele az óradíjat, nem ért volna meglepetés! Én nem paanszkodnék ebben az esetben. Vagy mondhattad volna neki fizetés előtt, hogy ennyit nem adsz, de utólag mi értelme van ezzel foglalkozni?
(#) Georgee válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
Nem az én pénztárcám bánta, családtagnál történt meg. Csak én szereztem be neki a kapcsolókat és konnektorokat. Utólag mi értelme van vele foglalkozni? Mi még csak tervezzük a ház vásárlást, csak nagyjából szeretnék egy képet kapni érdemes lesz-e belevágni vagy inkább keressünk tovább. Pont ezt szeretném elkerülni, hogy egy esetleges lehúzásba menjen át a dolog.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2019
(#) Droot válasza Georgee hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
Csak az alu vezetékek miatt meg a szerelvények miatt nem túl bölcs dolog lemondani egy ház megvásárlásáról, de Te tudod.
(#) kameleon2 válasza Georgee hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
A normatívák szépen megadják, mennyi idő elvégezni egy munkát. A rezsióradíj pedig egyedi ár bár van rá éves ajánlás. Azonban, hogy egy munka mennyibe kerül, az mindig azon múlik, mennyi az, amit ténylegesen kifizettek érte. Ha ennyit fizettél, akkor ez volt az ára.
(#) Gafly válasza Georgee hozzászólására (») Júl 19, 2019 1 / 1
 
Idézet:
„munkahelyen csarnokban az esztergályos egy pár perc alatt megcsinálja nekem.”

Ingyen esztergálás.
Volna pár esztergálni valóm. Mindegyik csak pár perc, pikk-pakk megvan.
Vihetem?
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2019
Moderátor által szerkesztve
Következő: »»   698 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem