Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   726 / 959
(#) kameleon2 válasza usane hozzászólására (») Dec 14, 2019 / 1
 
Gyengeáramú áramkört soha nem közösítünk erőátviteli betáppal. Csak egyszer szakad meg valamelyik vezeték és kész a baj.
(#) gyuszo válasza usane hozzászólására (») Dec 14, 2019 /
 
Az, hogy nem közösítünk gyengeáramot a hálózattal az is probléma.
Külön csőbe kell tenni az a másik.
De szerintem ebbe még a FI-relé is beleszól, lekapcsolna az is.
Egyszer volt már hasonló, hogy a riasztónak a tápvezetéke hozzáért valahol és e miatt a FI-relé leoldott, nem mindig csak néha. Elég nehéz volt megtalálni.
Ezért is írtam előzőleg, hogy a LED közelébe kell tenni a tápot, mert emiatt külön csövezni , elválasztani körülményesebb, mint ott helyben telepíteni.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2019
(#) ötfelezős válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 14, 2019 /
 
Külön csőbe kell tenni
Ilyen előírás erősáramú szabványban ma úgy van, hogy akkor, ha a gyengeáramú vezetéke ugyanolyan feszültségre van szigetelve, mint az erősáramú, akkor mehet az erősáramúval együtt.
(#) nedudgi válasza ötfelezős hozzászólására (») Dec 14, 2019 /
 
Mint nem hozzáértő kérdezem: ez azt jelenti, hogy ha a 230V feszültséget egy 4000V feszültségre gyártott vezetéken vezetem, a gyengeáramot pedig 400V feszültségre gyártott kábelen vezetem, akkor külön csatorna kell, de ha mindkettő 500V-os, akkor mehet egy csatornába?
(#) sany válasza ötfelezős hozzászólására (») Dec 14, 2019 /
 
Talán a legegyszerűbb külön vinni az adott feszültségeken lévő vezetékeket.
(#) usane válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 15, 2019 1 /
 
Kedves mindenki!
Köszönöm a válaszokat a szabványokkal és előírásokkal tisztában vagyok, valamint mint íram a nullvezető szakadás veszélyével is, ezenkívül a lakás hálózatát is ismerem, hiszen félig én csináltam. Mindezek ellenére hallgattam rátok és megoldottam szabályosan gondolván ki tudja mikor adom el
(#) Zsolt 73 válasza usane hozzászólására (») Dec 15, 2019 / 1
 
Ha tisztában lennél a szabványokkal és az előírásokkal, akkor nem ezen a fórumon érdeklődnél !
(#) sany válasza usane hozzászólására (») Dec 15, 2019 / 2
 
Nem csak az eladás miatt kell rendben lennie. Ez így rossz hozzáállás.
(#) Atis57 válasza sany hozzászólására (») Dec 15, 2019 / 1
 
Szia!
Ez magyaroschabban igy hangzik;
Úgyis eladom kit érdekel --a látvány a lényeg! felújitott "okos" (telefonnal vezérelhető ) stb
(#) Atis57 válasza sany hozzászólására (») Dec 15, 2019 /
 
Szia!
Találkoztam már "olyan úriemberrel "? is aki az 1950 es porcelán csigás szereléssel +csupasz vezetékkel ----,szeretett volna felújitani! ? ? ?
(#) usane válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Dec 16, 2019 1 /
 
Igen tisztában vagyok, nem az volt a kérdés mit ír elő a szabvány. Akkor is szoktam kérdezni, ha valamit tudok, -több szem többet lát- volt már, olyan eset, pl. hibakeresés közben valamire nem gondoltam.
A ki tudja mikor adom el, pedig csak egy laza lezárásnak szántam, de itt mindenki karót nyelt, és folytatja tovább a mondókáját.
Mindenesetre köszönöm az építő hozzászólásokat....
(#) hegman hozzászólása Dec 16, 2019 /
 
Lehet-e, a kétvezetékes mozgásérzékelőt valahogy működésre bírni ha ledes fényforrás van a körben?
Azaz nem hagyományos izzóval szeretném működtetni.
Pl. néhány száz nanos kondi a terheléssel párhuzamosan.
Vagy más trükk.
(#) gyuszo válasza usane hozzászólására (») Dec 17, 2019 /
 
Azért kíváncsi lennék, hogy melyik válasz volt számodra az építő és hogyan fogod szerelni ?
Mert ez nem derül ki.
(#) Atis57 válasza hegman hozzászólására (») Dec 17, 2019 / 1
 
Szia!

Igen --lehet.

De mivel az ilyen mozgásérzékelőkön meg van adva a minimum terhelés (kb 40W körül) igy azt kell biztositani. Ez már csak kondival nem menne , inkább izzóval kisérleteznék . PL 15W izzó+3x5W led.

Nem tudom fogsz-e más választ kapni, mivel ilyen kisérletet nagyonkevesen csináltak.
(#) usane válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 17, 2019 1 /
 
Pont neked válaszoltam itt , hogy már megoldottam, és hogyan.
Az első kérdést pedig passzolnám, köszönöm.
(#) hegman válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 17, 2019 /
 
Igen tudom, kell a minimum terhelés alap esetben, csak a plusz izzót nem tudom hova elhelyezni. Ezért kérdeztem ki lehet vajon trükközni ezt.
De azért köszönöm.
(#) Bakman válasza hegman hozzászólására (») Dec 17, 2019 /
 
Igen, lehet, a mozgásérzékelőt kell kicserélni olyanra, amelyik fázist és nullát is kér.
(#) hegman válasza Bakman hozzászólására (») Dec 17, 2019 /
 
És a vezetékezést bővíteni nullával, na az nem megy.
(#) Atis57 válasza hegman hozzászólására (») Dec 17, 2019 /
 
Szia!
Egy teljesen más megközelitéssel ---elemes táplálásura alakitod !

Mivel ilyen a kapcsolási rajza --ha kivetted a Graetzről menő kondenzátort .
A zénerrel meg párhuzamosan elemtartót kötsz be . Akkor az elemekről jól működik.
kb 5-9V kell neki és ceruzaelem.
Vigyázz a 230V rajta van az elemek érintkezőin.! ! ! Érintésvédelem? !!!!!

Ha ez sem , akkor kidobni, villanyszerelőt hivni , s a 3 vezetékest beköttetni ?

Pir.jpg
    
(#) sanyi01 hozzászólása Dec 18, 2019 /
 
Sziasztok, egy elég érdekes, lehetetlennek hitt probléma megoldása előtt állok, melyet péntekig meg kell oldanom, ebben kérném a segítségeteket.

Adott egy villamos kapcsolószekrény, benne PLC, szervovezérlők, sorkapcsok, kismegszakítók, stb, és egy ventilátor és egy tápegység (ez látja el 24 VDC-vel a PLC-t, HMI-t, switch-et, és a szervovezérlők safety áramköreit). A ventilátor a normál 120x120 mm-es, kapcsolószekrénybe építhető típus, pár tíz watt teljesítményű, 230VAC tápfeszültséget igényel, és L,N,GND vezetékei vannak. A tápegység egyfázisú 192 Wattos (gyártót nem írok, de a ventilátor kivételével minden ugyanaz), szintén 230VAC, és a szekunder oldalán 24VDC-t ad le. a kapcsolószekrénybe 3 fázis jön be, mert a szervovezérlők ezt igénylik, az L1-re van kapcsolva a megszakítóján keresztül a ventilátor, míg az L2-re szintén megszakítón keresztül a táp (L3-ra fírelén egy aljzat, de ez nincs használatban), majd a 3 fázis megy tovább a szervókártyák felé.

A probléma alapja: Abban a gyárban (nem nevezem meg), ahova épp célgépet telepítünk a 400 Voltos hálózatban levő zavarok miatt az összes null-vezetős (1 fázisú) tápegységünk felrobbant vagy szétégett, általában többszáz VAC-ot kapva (ez a meg nem nevezendő márka a 24V DC 0-Voltját összeköti a szervovezérlőn belül a testtel, ami viszont a gyár erősáramú nullájával van összeköttetésben (PEN-hálózat), így a manipulátorok indulásakor az IGBT-k által előállított pár másodpercnyi gyakorlatilag "középfeszültséget" kapják meg, azaz 900-1500 VAC-t, több másodpercre, ami a tápegységek azonnali kiégéséhez vezet). A problémát orvosolni nem lehet, több ezer aszinkron motor működik egyszerre, viszont a 3 fázisú (nulla vezezető nélküli) tápegységek kitűnően működnek. Egy kapcsolószekrény maradt, amibe 1F táp került, és itt sikerült generálni egy "lehetetlen" problémát, melyet eddig egy mérnöknek se sikerült megoldania (nekem sem).

1. kép: bekapcsoljuk a kapcsolószekrényt, minden működik, elindul a PLC, elindulnak a szervovezérlők, elindul a hűtőventilátor, majd 1 perc múlva a szervomotorok is indulnának, ekkor a tápegységből egy kb 8-10 cm (a műanyag dobozán kívül csak ennyi látszott... belül nem tudjuk mekkora volt az ív eleje) villamos ív kíséretében távozik a "működtető füst". a ventilátor zúgva forog tovább, annak ellenére hogy másik fázisra van kötve, illetve messze van a leégett tápegységtől.

2. kép: a kiégett tápegységet mutatja, azaz a táp már kiégett állapotban van, a ventilátor zúgva működik tovább, száll a füst a tápegységből amit el kell távolítani.

3. kép: megtörtént a kiégett tápegység eltávolítása, de a teljesen másik fázisra kötött ventilátor se működik! A vezetékei a helyén vannak, jól vannak bekötve (előtte működött), semmi közük egymáshoz mechanikailag sem, és a szervokártyák is megkapják a 3 fázist (3-szor 236 VAC-t mérek továbbra is). Rámérve a ventilátor kismegszakítójára, azon mindkét oldalon (alul és felül is) egyformán 236 VAC van, tehát ott sincs baj. A kiégett tápra rácsapom a műszert, az AC oldalán 470 Ohm-ot mérek, míg a DC oldalán 1500-1600-1700-1800 Ohm stb, stb... megy fel az ellenállás érték, gondolom a kimeneti kondi miatt mér ennyit. A ventilátor megkapja a feszültséget, melegszik is, de esze ágában sincs beindulni!

4. kép: visszateszem a kiégett tápegységet a saját fázisára (tehát másik fázisra, mint amin a hűtőventilátor van), és csodák-csodájára a ventilátor elindul (miközben a kiégett táp tovább füstöl...). Többször is megismételtem a kiégett táp eltávolítását-visszaszerelését, a helyzet változatlan, kiégett táppal működik a ventilátor, kiégett táp nélkül nem akar működni a ventilátor!

3F táp lett betéve helyette, de a ventilátor csak a "szeretett párjával", a kiégett táppal kíván működni! A segítséget, ötleteket tehát abban várom, hogy mi köze van a két külön fázison levő eszköznek egymás működéséhez, és hogy tudom orvosolni a problémát?
(#) KTobi válasza sanyi01 hozzászólására (») Dec 19, 2019 / 3
 
Szerintem itt a nulla már rég nem vezető. Valahol kontaktos-szakadt lesz. Sokkal vastagabb eret kellene neki behúzni és sűrűn földelni.
(#) habazutty válasza sanyi01 hozzászólására (») Dec 19, 2019 / 3
 
Szia!

Szerintem elsősorban nulla problémátok van. Hiába mér a multi megfelelő feszültséget. A táp, ami elszállt gondolom kapcsolóüzemű. Lehet, hogy a kimenete nem galvanikusan leválasztott és a szervókártyán keresztül zárlat van. Mint amikor szkóppal szeretnél mérni egy tirisztoros hajtást. Ez kapcsolatban lehet a ventilátorral is, a “nullát” a hibás tápon keresztül kapja. Nyílván több hiba is fennállhat egyszerre.
Ez persze csak spekuláció. Első körben terheléssel, mondjuk egy hőlégfúvóval, ellenőrizném a nullát. Hosszabbítóról megtáplálva a ventilátort. Majd egy 400/230 leválasztótrafóról táplálnám meg egy új 230 AC/24 DC tápot, meg esetleg a ventilátor is mehet róla. A leválasztótrafó a zavarvédelemnek is jót tehet ( a hálózat felől), illetve kihagyja a nullát az egyenletből.
Szerintem.

Mindenesetre a végkifejletre kíváncsi leszek! Biztosan vannak a többieknek is ötleteik.
(#) kendre256 válasza sanyi01 hozzászólására (») Dec 19, 2019 /
 
A 4. pontban leírt műveleteket (rossz táp vissza és kiszerelés) értelmetlennek tartom. A táppal valami történt, hibás, nem tudjuk mi változott meg benne az eredeti állapotához képest. Teljesen lényegtelen, hogy a rossz táp visszacsatlakoztatásával működik-e egy másik fázisra kötött, valószínűleg szintén rossz ventilátor, hiszen úgysem a rossz táp lesz visszaszerelve. Ha a rossz táp kiszerelésével nem működik a ventilátor, tovább keresném a ventilátorban, vagy a sérült hálózatban a hibát, hiszen annak függetlenül is kellene működnie.
(#) gyuszo válasza sanyi01 hozzászólására (») Dec 19, 2019 / 1
 
Idézet:
„Szerintem itt a nulla már rég nem vezető. Valahol kontaktos-szakadt lesz. Sokkal vastagabb eret kellene neki behúzni és sűrűn földelni.”

Valahol itt lesz a megoldás csillagponti eltolódással egybekötve.
Lehetséges, hogy a betáp kábel is sérült. Ez magyarázhatja az 1 fázisú tápegységek felrobbanását is. Erősebb, több védőföldelésre is szükség lenne.
(#) Atis57 válasza sanyi01 hozzászólására (») Dec 19, 2019 /
 
Sza!

Ilyen esetben lakatfogó + terhelés (izzó 300W min.,hőlég,vill fűtőtest )és a Voltmérővel rajzolsz 3-15 db szép ábrát ...a szomszéd elosztók Nullájáig ?

Másik megoldás a leválasztó trafó.
Nem ártana a zavarvédelmeket is megnézni----kifejti-e a hatását?
Több nyugati cég nél láttam a Nullavezető keresztmetszete jóval vastagabb mint a fázisoké +több szálból állnak! (párhuzamos induktivitás )

Esetleg autó akku párhuzamos diódával +soros fényszóró izzók.
S 10-50A !!!! Dc vel megkeresed a Nulla szakadást ! Lehet a csarnok túlsó végén is.!
Nyugudtan számithatsz több hibára is egyszerre!
(#) Atis57 válasza sanyi01 hozzászólására (») Dec 19, 2019 /
 
Szia!

Most látom mérnök vagy ! Nem Neked kell foglalkozni a hibakereséssel --majd a Facility főnöke megoldja.

A továbbiakban arra törekedj, hogy ahol főleg 3f a terhelés -oda ne tégy 1fázisú berendezést.!
Ha mégis kell akkor elé egy elválasztó trf. 400/230 v ........24v.12v...6v!
Ne használd a Nullát ilyen helyen.Mert 10 vezetékszakadásból/kötés hibából 7db a Nullába esik!

Esetleg irodai környezetben ahol 1 fázis a fő irány oda meg 1 épület /lépcsőház/túzszakasz ban ugyanaz a fázis -Nulla. Ne zavarjon 500 Aig a terhelés.
(#) Atis57 válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 19, 2019 /
 
Szia!

Nem engedte módositani;

A számitás/irányitás technikai cuccok meg mindig ugyanarra a fázisra csatlkozzanak.
Ne legyen kiegyenlitő áram az árnyékolásokon.

Ha ilyen táp környezetben mérsz Voltmérővel /DMM-el akkor legyen mellette terhelés is.
pl; 10kOhm /xx Watt , vagy a legegyszerűbb próbalámpa 2x5....10W,230V
(#) elektrorudi válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 19, 2019 / 1
 
Általában nem a párhuzamos induktivitás miatt vastagabb a nulla, hanem azért, mert a hálózat szennyezett a sok kapcsolóüzemű táptól (freki váltótól), és a felharmónikusok miatt, a nullán több áram folyik, mint a fázisvezetőkön.
A klasszikus tankönyvek szerint ugye, a háromfázisú hálózatok nullavezetőjén (közel) nulla áram folyik. Naja, ez a múlt.
Ez magyarázatot adhat arra is, mért hibásodott meg, miért terhelődött túl (nagy valószínűséggel) a nulla valamelyik kötése.
(#) Atis57 válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 19, 2019 /
 
Szia!

Igen ,kérlek vastagabbnak kell lennie . A sok nagyfrekis/ más fázisszögű ,más 100..150Hz áram miatt túl lehet terhelni.
De a hosszanti induktivitását a párhuzamos ágakkal lehet csökkenteni.
Igy mind a kettő játszik!

Pl; Régi röntgengép (kb 60..70s évekig) 4db kábellel bekötve .
a kiosztása 1; 3xL1 +N ,2; 3xL2+N,3 ;3xL3+N ésa 4; 2xN + 2xPE akkor még föld.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2019
(#) szell.n hozzászólása Dec 20, 2019 /
 
Sziasztok.
Kérdésem lenne az alábbi bekötéshez.(kép)
A villanyóraszekrényben van normál és vezérelt 1 fázisu óra.
Ahogy a képen látszik normál órátol sorkapocs aztán lakáselosztó... A sorkapocsban a PE és az N összekötve van
A vez. óránál viszont elmegy egy 2p c16a kismegszakitőba aztán a bojler.
Kérdésem : A bojler körnél nem kell közösíteni a PE-t és az N-et. vagy elég, hogy a másik óránál megvan.
A bojler körön más fogyasztó nincs egyből a bojlerbe megy.
köszi

bojler.jpg
    
Következő: »»   726 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem