Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wiimulticopter
Lapozás: OK   2 / 3
(#) pittyu2 válasza pittyu2 hozzászólására (») Márc 10, 2012 /
 
Ma egy 3.3--3.0-- és két db 2.2 Ah akksit repültem ki a quadrómmal. Nagyon meg vagyok elégedve a vezérlővel.
(#) pittyu2 hozzászólása Márc 11, 2012 /
 
Ma szólt a barátom ,hogy meg érkezett az új CRIUS panelem. Trikopter programot teszek bele és este kezdem összerakni.
(#) pittyu2 hozzászólása Márc 11, 2012 /
 
Ma estefele csináltam egy kis videót a quadróval.
Megnézhető a youtube-- borsodircmodell--film itthon quadroval. És nem legagyizni-- aki jobbat csinál és jobban vezet azt szívesen megnézem .
A link:http://www.youtube.com/watch?v=nMXY3oWevEQ&feature=g-upl&context=G2...: LinkBővebben: Link
(#) qvasz2 válasza pittyu2 hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
Állat jó! A "röpcsi"-ről teszel fel képet? Meg érdekelne a többi cumó is (kép vagy link) a vezérlődről, a távirányítódról, motorokról. Meg kb. mennyiből lehet egy ilyen dogot kihozni?
Repülés közben látod a kamera képét? Milyen rendszer ez?
[OFF]Ja és ne szleng-szakzsargonban írj, kérlek, mert a felét sem értem a hsz-eidnek, és lehet, hogy nem csak én
(#) pittyu2 válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
Ebből mit nem értesz :Szia.Motornak először olcsó csengő mocit próbáltam , de a beállítgatásokat se bírták ki a csapágyak. Most a piros Turnigy motorok már jók. /Ár -érték / Pár kisérletem már volt , először is a " Kaptein kuk " féle a német fórumról :
Atmega 88 és HK401 gyrókból kiszedett érzékelők. (ebből kb hármat csináltam ) működött de a heli tudás hiányát nem pótolta. Utána szintén a német fórumról :
Shrediquette panel _be sem tudtam indítani az I2C vezérlés miatt.
Most ott tartok , megunva az ablakon kidobott kisérletezésre fordított pénzt és a befeccolt időt gyári vezérlőt veszek inkább. Először az FY-90Q vált be, 3 axis gyro + 3 axis accelero . Ez már jó de csak Quadróhoz.
Miskolci repülős ismerősöm vezetett be a MultiWii világába, és maximálisan segít a megértésében. vettem is egy "CRIUS "elektronikát - ami már csúcs a bénaságom leküzdésében.
3 axis gyro
acceleró
magneto
és barometrikus sensor van Atmega 328 támogatással. Mindez 70 dodo.!!!!!
ESC ből is a jobbat érdemes megvenni a szapora mintavételezés miatt ~ 400 Hz.
Váznak én a helyedben először nem a CNC vázat áldoznám fel , jó oda a 10*10 ALU szelvény is vagy jó minőségű 12*12 es fenyő léc.
Akkunak a repülőzésben használt Nanotec 2200 Mah Li-Po kat használok amivel kb:8 perc a lebegés.
Van egy oldal - a neve Rc pilot. Lépj be és ott minden témában millió kép van. Az én képeim a :pittyu galériája trikopter. Ha nem találod meg rakok be képeket , de az nekem elég macerás.
(#) pittyu2 hozzászólása Márc 12, 2012 /
 
Modell boltokban Pl: Zenn modell-- RCPanda. -Modell Hungária STB meg kell nézni az árakat . Persze lehet máshonnan is vásárolni:EBay--Hobby king--Goodluckbuy.--STB
Például a warthox videókat meg nézted, ott szinte mindig leírják a konfigot.Kezdjük :
Motor- kizárólag 3 ~ brashless -nekem Turnigy 2209/28 és 2217/16. -ESC :a motorok vezérlője -Turnigy pluss 25A (ez csinál az akku feszből három fázisú meghajtást az inpulzus jelből ami 1 ill. 2 msec közötti.)Akku Három cellás Li-Po 2.2 Ah--3.3 Ah közötti ami legalább 20 C vel kisüthető.
A lényeg a vezérlő. Sokat kínlódtam , de egyik se lett túl jó. Persze működtek , de nem volt sikerélményem velük. Most a Goodluckbuy -ról rendelt " CRIUS " nevű board meghozta a sikerélményt (~ 16 eger az ára ) Ez egy nagyon rafkós vezérlő : 3 axis gyro-- 3axis - vagyis írom magyarul.
3 tengelyes giroszkóp, 3tengelyes vízmérték, 3 tengelyes iránytű, és barometrikus szenzor (légnyomás mérő van Atmega 328 as procival rajta . Még a leendő kamera mozgatás stabilizálását is tudja.
A kamera ami persze olcsó és ezért a képe nem túl jó , SD kártyára rögzíti a képet és még van élőkép kimenete is - tehát egy megfelelő adó vevő párossal lehet monitorozni - vagy éppen szemüvegből vezetni.
Na ezt fogom most a négy nap alatt gyakorolni.
Képeket majd csinálok és az "Rcpilot " felrakom .
Ha valami nem tiszta kérdezzetek .
(#) sargarigo válasza pittyu2 hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
Idézet:
„Ha valami nem tiszta kérdezzetek .”

Naná!
Honnan vettél szemüveget hozzá? Már régen szeretnék valami költségtakarékos megoldást erre..
(#) pittyu2 válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
Olcso nincs. A trimersion volt viszonylag olcsó, de már nem lehet megvenni. Az rcmodell/forum (az országos modellező fórum ) ado-veszek FPV repülés. Ott kellhirdetni - keresni. Nekem sikerült vennem egy "video eyewear " tip. használtan - korrekt áron - síszemüvegbe beépítve. A favorit a " Fat shark " de keresővel szét kell nézni.
De ne a szemüveg legyen az első, az pótolható egy kis TV vel is vagy laptop stb.Locsolkodó pénzt nem elinni és bagózni .
Első : ado-vevő.
Második : szimulátor letöltés és gyakorlás
harmadik- negyedik - ötödik - ugyanaz
Tizedik : a megrendelt alkatrészek átvétele a postástól- öröm és bódóttccság.
Tizenegy :fúrás -faragás.
Új kérdés ???
(#) pittyu2 válasza JocBors hozzászólására (») Márc 13, 2012 /
 
Meg kérdeznéd mennyiért vágnának Pl. nekem egy ilyen vázat ?
(#) pittyu2 válasza JocBors hozzászólására (») Márc 13, 2012 /
 
Hogy állsz a quadróval ? Az érzékelők mik lesznek az Arduinóhoz ?
(#) Ven válasza pittyu2 hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
A CRIUS-ról tudnál linket adni? Kerestem az adott honlapon, de nem találtam. Az Atmega-ban lévő SW forrását hozzáadják, vagy fixen beégetett és nem lehet módosítani?
(#) pittyu2 válasza Ven hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Ha sikerül a link:http://www.goodluckbuy.com/images/detailed_images2/file/user-manual.pdf
(#) pittyu2 válasza pittyu2 hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Vagyis inkább :http://www.goodluckbuy.com/mwc-multiwii-se-standard-edition-4-axis-x-mode-flight-control-board-quadx.html
(#) Ven válasza pittyu2 hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Köszi!
Van egy rakás dolog, ami nem tiszta a fejemben. Például mi a különbség az általad említett ESC és egy Mystery 30A-s között? (Az amperokat leszámítva természetesen.)
Akár ezt a kérdést motorokkal kapcsolatban is fel tudnám tenni. Hiszen miben jobb a Turnigy 2217/16-s motor, mint az EMP C2826 KV1200? (Itt meg a KV-t nem nezve.)
Ár-érték arány különbség nem reprezentálódik a leírásokban.
(#) pittyu2 válasza Ven hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Szia. Látszik hogy nem olvastátok el az Rcgroups / wii multikopter oldalakat, sőt a Magyar oldalakon se olvastok. Az "általam írt ESC és a mistery között sincs külömbség, a pénztárca esetleg . A lényeg viszont abban van , hogy a vezérlő -- legyen Arduinó vagy éppen Crius -- Kb.: 400Hz el küldi a jeleket. Tehát olyan motor szabályzó kell ami fogadni is tudja. Az ESC egy gyűjtő név , a motor szabályzót kell érteni alatta. Ne soroljam már fel mennyi néven gyártanak ESC-t. A Mistery-t azért emeltem ki , mert atmega 8 procival csinálták és azokat meg lehet hekkelni olyan programmal ami gyorsabb minta vételezéssel sokkal finomabban szabályoz.
A motor :Soha nem volt lehetőségem több fajta motor ki próbálására, tudom -- legjobb a hacker. Azt viszont írtam ,hogy a csengőmoci nem jó.
Lehetőleg kis KV értékű motort válasszatok.
(#) pittyu2 válasza pittyu2 hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
A Crius panelt nem én programoztam fel magamnak, az nekem magas. Utána nézek a linkeknek . Pl: http://code.google.com/p/multiwii/downloads/detail?name=MultiWii_2_...n=2&q=
Ez a számítógépedre töltendő beállító képernyő.
(#) pittyu2 válasza pittyu2 hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Ezeken is gondolom már túl vagytok :http://www.multiwii.com/
(#) pittyu2 válasza pittyu2 hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Így néz ki az adat áramlás. :http://static.rcgroups.net/forums/attachments/2/6/7/7/0/3/a3627948-90-freq.jpg?d=1291043990
(#) pittyu2 válasza pittyu2 hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Ilyen monitor képen kell a beállításokat kiprobálni és tesztelni. :http://www.board-portal.de/ArduWiino/image032.jpg
(#) pittyu2 válasza pittyu2 hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Ez egy nagyon jó oldal :BuildLog for the ArduWiino NK Quad
1690 oldal finomság, hogy legyen olvasni való.:MultiWiiCopter (previously TriWiiCopter)
(#) Ven válasza pittyu2 hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Üdv megint!
Olvasgatok, de nem minden tiszta, még többszöri olvasásra sem. Most például megint ESC ügyben kérdeznék. Alapból, gyárilag minden ESC PPM-mel azaz (50Hz-es jelekkel 1-2-ms kitöltéssel) lehet vezérelni. Ezután át lehet őket átprogramozni, hogy PWM-mel tudjuk hajtani. (Természetesem már amelyik tudja.)
Ezt így jól gondolom?
(#) JocBors válasza pittyu2 hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Jelenleg elég jól áll a kis quadro, bekerültek az új aoelian motorok szépen működnek, a vezérlést programozgattam a hétvégén de sajnos elakadtam egy ponton, mert a wiimotion szenzora túl érzékeny jeleket produkál és sehol nemtalálok utálást ilyen jellegű hibára. Ha esetleg valaki tálálkozott már ilyennel és sikerült megoldania vagy van ötlete azt megköszönném. A gyro szenzor jelei legalább tízszer nagyobbak a wiiconfigban mint ahogy az normális lenne, ezért túlvezérli a motorokat mert azthiszi fejreállt.
Most rendeltem hozzá egy 9érzékelős szenzor lapkát amiben magneto szenzor is van, igaz 8ezer pénz de biztosan megbízhatóbb mint a wiimotion, meg a nunchuck, és nem utolsó, hogy teljesen kompatibilis a rendszerrel.
(#) pittyu2 válasza JocBors hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Fesz osztás nem lehet jó ? Vagy az I2C működésű ? Sajnos zokni vagyok hozzá , sosem csináltam azokkal az érzékelőkkel semmit.

A keret (frame) vágást nem kérdezted ??
Mostanában , főleg a négy nap alatt sok videós rögzítést csináltam a quadróval. Kezdem meg szeretni. Tettem is fel a yutubra filmet. Youtube-- borsodircmodell--quadro alatt meg kereshetők.:
(#) Ven válasza JocBors hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Saját magad fogod megírni a szabályzást, vagy valami előre gyártott fw-t használsz?

Az első oldalon a videóban a motor vezérlést ESC-vel, vagy anélkül készítetted?
(#) JocBors válasza Ven hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Sajnos ennyire bonyolult vezérlést én nem tudnék magam megírni. A multiwii projektnek a saját arduino alapú programját használom, mindent lelehet tölteni az oldalukról. A videóban, igen persze esc-ről megy a motor de a jelet az arduinoról kapja, arra, hogy leteszteljem gyorsan összedobtam egy kis progit egy poti van az ardu bemenetén és az alapján ad egy pwm jelet az esc-nek, a kijelző meg csak egykis plus extra gondoltam kipróbálom miket is tud még ez ardu, nekem is új a dolog de pofon egyszerű vele dolgozni ha ismered egy kicsit a C nyelvet.
(#) Ven válasza JocBors hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Azt hiszem én megpróbálkozok a szabályzással, persze simán lehet, hogy nem fog sikerülni. Mondjuk inkább mini nagyságban gondolkozok (tenyérnyi méretű), azzal könnyebb kísérletezni.
A gond ott van, hogy kis méretűekről nincs sok összeállítás a neten, sőt motorokat sem igen láttam kis méretben.
A videóddal kapcsolat azt szeretném még kérdezni, hogy mi alapján számoltad az LCD-n lévő rpm-et?
(#) JocBors válasza Ven hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
Egyszerűen lemértem a max fordulatot és összekapcsoltam a progiban a kiadott jellel.
(#) pittyu2 hozzászólása Ápr 14, 2012 /
 
A "CRIUS" vezérlő ára lement 51 dodóra a goodluckbuy oldalán. Nagyon jó !!
(#) njozsef1 válasza pittyu2 hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
multiwii-ről itt elég sok mindent találtok
multiwii abc
nyitoot a kód.
Arduino alapokon nyugszik (ennek ellenére működik)
a config.h ban lehet módosítgatni. A 2.0-ban már nagyon jól lehet konfigolni a Crius boardot is.

Van ezen kívül egy konfig program amivel el lehet menteni az EEPROM-ba a beállítást.

kell hozzá még egy ftdi interfész amivel a kódot és a konfigot is lehet birizgálni.

multiwii.com
crius setup kezdőknek:
crius
(#) pittyu2 válasza njozsef1 hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Köszi, ez nekem már működik és használom is.(tegnap is kirepültem négy akksit a sajóörösi forgószárnyas találkozón)
Mindenkinek ajánlom én is ezt a rendszert.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem