Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WPB égetőszoftver fejlesztése/tesztelése
Lapozás: OK   3 / 22
(#) kissi válasza watt hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Szia!

Az a v1.11-es és v1.12-es verziókat próbálva az XP "kiakad"! Elindítás után megjelent, hogy állítsam be a portcímet ( a 12-essel kezdtem!), majd indítsam újra ( de magától indult!) . Ezután újraindítva már nem látom a program képernyőjét, de a háttérben valami beindult, mert a Feladatkezelőben megjelent, de nem tudom "lelőni"! Sőt van még rosszabb: ha elindítom most már a 12-es verziót, akkor "kék halál", amíg nem indítom el, addig minden rendesen működik ( elvileg
!) !
Mit nézzek meg ?

Láttam még egy elírást is az üzenetnél, tudom, hogy figyelni szoktál rá Watt, javítsd ki, illetve javaslatként akartam felvetni, hogy a legutoljára használt égetőt jegyezze meg ( ha ez még nem lett beépítve !? ) !

Steve
(#) watt válasza kissi hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /
 
Szia!
Sajnos úgy néz ki, hogy az io.dll nem tudja kezelni a 4jegyű portcímeket! Nekem is lefagyott a rendszer, de én azt hittem azért, mert nem nincs olyan című perifériám, vagy esetleg mást címeztem meg helyette.
Ha el akarod indítani a programot, akkor le kell töröljed a port.ini-t.
Ha nem tudod a kártya címét átállítani 3jegyű portcímre, akkor sajnos nem fog működni. Még utánanézek ennek, hátha találok valamit a neten...

Melyik üzenetben van a hiba?
Az égető fület próbálom megjegyeztetni...
Köszi a tesztet és az észrevételeket!
(#) kishere válasza watt hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /
 
Hali!

Megnéztem 10000 sebességen, ott a felvillanási periódus idő 2 perc volt! 1-es sebességen 10 villanást számoltam 5 sec alatt, tehát a periódus idő 0,5sec volt azaz 2Hz freki. 50-es sebességen sikerült számolnom másodpercenként 1-et. azaz a freki akkor volt 1Hz. Viszont egy kérdés, valamit elírtál, vagy így is akartad írni? mivel PGD-t irtál de a freki vizsgálatot a progiban a PGC-re csináltad meg. Na mind1 mindkettőre dobtam ledet, PGC villog PGD nem, de ezt is vártam mivel a program ezt mutatta.

Viszont mikor bedobtam a pic-et (kipróbáltam mind2vel 16f84a-val és 628-cal is) a ledek villanását akkor láttam (pontosabban akkor volt fénye a lednek, mert amúgy 50-as beállításon pislákolás volt) a pic felismerés és az eprom és flash írása alatt mikor 10000-re volt a sebesség állítva. ja 10000-en láttam egy enyhe kését a PGD lábon a PGChez képest.
Sajnos megint nem ismerte fel a pic-eket.

reggel kipróbáltam savas autóaksiról 12,72V + rá 7805-ős kapcsolás így volt 12,72 voltom és 5,1 V-om pc ként laptomom használtam aksiről és hálózati töltöről hajtva is, de egyik próbálkozással sem jött össze.

ÜDV!
(#) watt válasza kishere hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /
 
Idézet:
„50-es sebességen sikerült számolnom másodpercenként 1-et”

Nálam kb 150-nél 1sec. Tehát azzal, hogy gyors az olvasás nem lehet baj!

Igen a PGD elírtam...

Oké, akkor ma, ha lesz időm készítek egy olyan verziót, aminél a PGC freki 0,5..100Hz között lesz valahol állítható egy pipa betételével. Ilyen sebességnél még a folyamatban lévő adatokat is meg lehet számolni, és a két vonal viszonyát is meg lehet nézni. Valami oka biztosan van, hogy egyes PC-ken nem megy!
(#) kishere válasza watt hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /
 
Remélem nem beszéltünk el egy más mellett, mert te ezt írtad:
Idézet:
„Kíváncsi vagyok, hogy milyen beállítással villan fel a zöld másodpercenként!”


én ezt úgy értelmeztem, hogy 1 másod perc alatt egy periódus megy le azaz: (1 sec alatt=0,5sec vill + 0,5sec nemvill) = ez felel meg akkor 1 Hz nek
ez nálam mint írta 50 es sebességnél van.

De ha úgy értetted, hogy 1 sec vill + 1sec nem vill = 2sec ----> ez nálam is 150-es sebességnél van de akkor ez 0,5Hz-nek felel meg.

Bocs a kioktatásért NEM ANNAK SZÁNOM, csak kicsit úgy éreztem, mintha elbeszéltünk volna egymás mellett.

ÜDV!
(#) watt válasza kishere hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /
 
Idézet:
„én ezt úgy értelmeztem, hogy 1 másod perc alatt egy periódus megy le azaz: (1 sec alatt=0,5sec vill + 0,5sec nemvill) = ez felel meg akkor 1 Hz nek
ez nálam mint írta 50 es sebességnél van.”

Én is így értettem. Semmi gond... (nekem egy 4magos intelem van, azon COM port...) Ja megnéztem az 1GHz-es Athlonon is, ott 45-ös esik ugyanide, (ezen van LPT is). De a lényeg, hogy nem attól nem megy, hogy túl gyors lenne az órajel. Ezek csak viszonyítási számok, az égetés nem ilyen órajellel megy, gondolom ezt érted.
(#) watt hozzászólása Ápr 27, 2010 /
 
Mindig van új a nap alatt! Ma egy 18F-es PIC-re fordított(fene tudja mivel!) hex fájlt akartam betölteni a WPB-be. Egy helyen elrontotta a betöltést.
Tundi kell, hogy a 18F-ek címzése páros lehet csak, és az MPLAB soha nem fordít páratlan címre, főleg nem így:
  1. :0B5754002563256325632563256300A2
  2. :01575F000049

Látható, hogy az első sor utolsó 00-a a következő sorban folytatódik, ahol is egy szál 00 áll csak adatként.( A sor elején a szám az adatok számát mutatja. A 0B 11-adatot jelent. Az utolsó két karakter a CRC kód.).
Most emiatt át kell írnom az egész betöltő részt, mert van néhány idióta, aki nem képes betartani az íratlan szabályokat! Lehet, hogy még a szavas címzést is át kell írnmom bájtosra, holott a PIC-en belül ilyen nem is létezik! Azt hiszem kicsit emésztem, aztán majd nekiállok...
(#) kishere válasza watt hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /
 
Értem!

Szégyen, nem szégyen villamosmérnök vagyok én is, csak engem tanulmányaim során jobban vonzott az amperszag, így energetikára mentem, uh én az erősáramú hálózatokhoz, nagy feszültségű rendszerekhez, annak védelmeihez, zárlataihoz méretezéséhez, valamint berendezések üzemviteléhez értek.
Elektros tanulmányaim csak az alapok voltak, + dig tech, irány tech, mérés tech, gépek vezérlés és szabályozás tech.
MC-ket én már nem tanultam.
Itthon csak hobbiból foglalkozom elektronikával.
De azért nem vagyok s.gghülye az elektronikához, csak vannak MC-es hiányosságok !
(#) watt válasza kishere hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /
 
Nem merült fel bennem, hogy nem értesz hozzá, ellenkezőleg. ezért is segítek, illetve ezért örülök, hogy segítesz!
No akkor itt a szuperlassú verzió. Azt hiszem benne is hagyom, mert tök jó hibakereső funkció lett!
Meg tudod nézni LED-ekkel az adatforgalmat. Ha programozás közben is akarod látni a vonalakat, akkor tegyél egy 2k2-t a LED-ekkel sorba, nehogy lekorlátozzák a feszültséget. Halványabban fognak égni, de ez nem bringalámpa lesz!
Az érdekelne, hogy megfelelően vezérli-e a vonalakat a PC-d. Ha most sem ismeri fel a PIC-et(állítsd be úgy, hogy 10..20sec alatt menjen végig a felismerési procedúrán), akkor leírom milyen jeleknek kéne egymás után jönniük. Végig lehet szemmel követni, és meg lehet állapítani, hogy jó-e a szekvencia. Ne tarts tőle, nem nagy ügy, én sokszor csináltam, mikor már nem tudtam mitől nem megy valami! De előbb lássuk a szuperlassú tesztet!
(Lehet, hogy lassan át kéne menni a WPB égetőszoftver fejlesztése/tesztelése topicba, majd szólok egy moderátornak, hogy tegye át az oda tartozó hsz-eket, mert jó lenne, ha ezek az infók egy helyen lennének! Remélem nem bánod!?)
(#) kissi válasza watt hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /
 
Szia!

Az ini-t kitörölve újraindítottam, majd megint, ekkor kaptam a mellékelt hibás üzenetet ( ezután jött a "kék halál" ! ) !

Steve

Wattnak_5.JPG
    
(#) watt válasza kissi hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /
 
Javítottam a betűhiányt. Ezt próbáld meg úgy, hogy minden ini-t kitörölsz!
Bár ha a beállított porton nincs semmi, vagy más van oda kiosztva, akkor lehet, hogy lefagy a win! Az is érdekes, hogy ha a port init törölted, mitől kereste a port élbeállítás ini-t? Lehet, hogy nem azt törölted amit kell? Mindegy, most mind töröld. Néhányszor újra kell indítani!
(#) kishere válasza watt hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /
 
most dolgozik a cucc! Ja nem bánom, csak addig maradjunk egyedül, ameddig nem sikerül valami jót kicsiholni az égetőből! jelenkezem ha végzett!
(#) kissi válasza watt hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /
 
Az ini kitörlése és a program indítása után beállítottam az IO címet ( az XP nem jelzett ütközést, a neked küldött programom megy ezen a címen! ), majd a programot újraindítva kaptam a mellékelt hibaüzenetet!

Ha lesz időm próbálom az új verziót !

Steve
(#) watt válasza kissi hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /
 
De gondolom a 4 karakteres IO címet állítottad be ugye? Mert azzal nem fog menni szerintem...
(#) kishere válasza watt hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /
 
Hali!

Nos lefuttatam a leglassabb beállítással is a felismerést de nem jutottam eredményre (1óra2percig tartott)!
Holnap megpróbálom majd led nélkül is, mert mikor a ledek rajta voltak és portot checkoltam, akkor a PGD és a PGC csak 4,2 V-ot mértem.

Viszont, készítettem neked egy videót 1perc +egykicsi(hangra ne figyelj, közben tévét néztem) meg néhány képet, hogy azért tisztába légy az én álltalam épített égető kinézetével is, hátha az is segít valamit.
Innen letudod tölteni: http://data.hu/get/2486910/egeto.rar
(ingyenesen töltsd le akkor is csak néhány perc lesz)
ÜDV!
(#) vilmosd válasza kishere hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /
 
Hali
Csak ugy megkerdezem, hogy a '628 PGM laba ugye le van kotve a GND-re? Mert ha log a levegoben akkor barmi is tortenhet, de altalaban nem mukodik a programozas. Ezt mindig le kell kotni a GND-re.
Udv Vili
(#) watt válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /
 
Természetesen abból baj nem lehet, hogy leköti, de 12V Vpp esetén tök mindegy, hogy a PGM hol van. Én soha nem kötöttem sehová, de az adatlapok sem említik. Csak LVP módban érdekes a használata.
(#) watt válasza kishere hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /
 
A videót töltöm, megnézem, de este fogok tudni érdemben válaszolni, ha összehasonlítom az enyémmel. Ez az órás dolog erős túlzás, ha 20sec alatt nem ismeri fel, akkor ott alapvető probléma van! Még kézzel is fel tudom ismertetni, értsd, nyomógombokkal adom az óra és az adatjelet!
Vagy teljes elkötés van(nem valószínű), vagy a logikai jelszintek nem illeszkednek a vonalakon valahol(ACK, PIC, stb). Kiderítjük!
(#) kissi válasza watt hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /
 
Szia!

Persze, azt állítottam be ( magánba küldtem egy használható VB programot, amivel én írtam az "extra" portra, de ott nem volt szükségem pontos időzítésekre, de lehet működik! )!

A legújabb szoftvert próbálva, ott is lefagyás...

Steve
(#) watt válasza kissi hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /
 
De ugye csak akkor fagy le, ha az LPT portod címét akarod beírni? Mi van, ha COM portot állítod be, normál COM1 címre?
Hová küldted a progit? Nem találom! (Egyébként köszi!)
(#) kishere válasza watt hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /
 
Hali!

Idézet:
„Szia!

Az a v1.11-es és v1.12-es verziókat próbálva az XP "kiakad"! Elindítás után megjelent, hogy állítsam be a portcímet ( a 12-essel kezdtem!), majd indítsam újra ( de magától indult!) . Ezután újraindítva már nem látom a program képernyőjét, de a háttérben valami beindult, mert a Feladatkezelőben megjelent, de nem tudom "lelőni"! Sőt van még rosszabb: ha elindítom most már a 12-es verziót, akkor "kék halál", amíg nem indítom el, addig minden rendesen működik ( elvileg
!) !
Mit nézzek meg ?


Nos ez az üzenet nekem is megjelent a 1.11v-tól, és magától újra is idnult a program, de nálam semmilyen fagyást és elváltozást nem okozott a gépen.
Viszont a következő program indításoktól már nem volt ilyen üzenetem, csak az első indításoknál minden újabb verziónál.

Ki tudtál szűrni valamit a videón?

ÜDV!
(#) kissi válasza watt hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /
 
Szia!

Az adataidnál látható tvn-es címre küldtem tegnap este 19 óra körül !


A program a soros portos címmel elindul.

Steve
(#) watt válasza kissi hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /
 
Sajnos nem jött tőled levél! Esetleg próbáld rar-ba tömöríteni, abba kevésbé néznek bele a kiszolgálók...
(#) watt válasza kishere hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /
 
Ez az üzenet első indításokkor természetes, mert én nem adok ini-ket a program mellé, azt a program legenerálja alapértelmezettre, amit utána lehet módosítani.

Sajnos nem volt időm tegnap, de nincs elfelejtve!
(#) watt válasza kishere hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /
 
Csak most tudtam vele foglalkozni, de a helyzet az, hogy a videó szerint a kivitt kódok teljesen rendben vannak!
Arra kérnélek, hogy mérni kéne feszültség mérővel, lassúra állítva a sebességet, hogy le tudd olvasni a jelszinteket!
Meg kéne nézni úgy, hogy rajta van a PIC, de LED nincs rajta. Érdekes lenne a PGD és PGC lábon mérhető fesz, valamint az ACK feszültsége, amit az LPT csati 10-es lábán tudsz megmérni. Az ACK mérésnél az utolsó 16 órajel a legérdekesebb, akkor kéne beolvasni a PIC által kiadott kódot.
Hogy tudd mire számíts a villogások során próbálom leírni a parancsokat sorban csomagonkén.
1. 22db 0 adat

2. 011000
3. 011000
4. 011000
5. 011000
6. 011000
7. 011000

8. 010000
9. 0xxxxxxxxxxxxxx0
Az x-ek az adatok. Az adat a lefutó élre(LED elalszik) érvényes.

Kíváncsi vagyok, hogy a PIC kiadja-e a kódot és csak az ACK nem érzékeli, vagy valami miatt a parancsok bele sem kerülnek a PIC-be!?(Fura lenne, miután a LED-ek villognak helyesen!) Jó lenne a PGD, PGC feszeket a lábakon mérni a Vss lábhoz képest.
Mérj Vpp feszt is a PIC MCLR lábán és az 5V meglétét a felismerés alatt!
Összefoglalom a mérendőket(PIC16F628 18 lábas tokban):
PGD (PIC 13. láb)
PGC (PIC 12. láb)
ACK (LPT csati 10. láb)
Vdd (PIC 14. láb)
Vpp (PIC 4. láb)
Utolsó 16 órajel alatti(9. lépés) feszültségszintek a PGC alacsony szintre lépésénél az ACK-n és a PGD-n. (Bár egyelőre az az érdekes, hogy egyáltalán változik e a szint akkor!)
Köszi!
(#) kissi válasza watt hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /
 
Szia!

ZIP-ben volt, megpróbálom rar-ral ( de előtte küldök egy sima levelet is, melléklet nélkül! )! Az adatlapodon megadott cím jó?

Steve
(#) kishere válasza watt hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /
 
Hali!

Hát kicsit jojózik a szemem, :eek2:
Nos akkor a kérésednek megfelelően mértem:
PGC: 0,13-5,12V
PGD: 0,14-5,11V
VDD: 5,12V
VPP: 12,20V

Az ACK val viszont nem eggyezünk!
Mindig a lefutó élnél néztem a multiméterre, kétszer megcsináltam és mind a 2* ugyanaz jött ki:
Tehát:
1, 22 db 0 meg van
2. 011 000
3, 011 000
4, 011 000
5, 011 000
6, 011 000
7, 011 000
8, 001 000 (eltérés, mind a kétszer ez jött ki!)
9, 011 111 111 111 111 0

ACK feszek: 0 értéknél 0,13-0,12V, 1 értéknél 5,00-4,99V volt, ettől nem tért el.

Mindig a lefutó élt néztem, viszont egy órajel teljes periódus ideéig tertotta a jelet. (felfutótól a köv felfutóig)!

Ja ACK-t nem a nyákon mértem, hanem az LPT porton közvetlenül!

Remélem segítettem, várom a kiértékelést, kiváncsi vagyok nagyon !

ÜDV!
(#) watt válasza kishere hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /
 
Idézet:
„8, 001 000 (eltérés, mind a kétszer ez jött ki!)”

Naná, mert elírtam! Jól mértél, ennek kell lennie!

A kiértékelés? Hát minden rendben van és mégsem működik! Az ACK-t is jó helyen mérted, és jók a szintek is! Ennek működnie kéne, érthetetlen egyelőre, hogy miért nem!

Csak a pontosítás miatt kérdezem: A PIC lábain mérted? Úgy értem nem a nyákon, hanem a lábakon is megvannak a feszek(foglalat kontakthiba?)?

A jelsorozat mindenképpen jó, erre a PIC-nek felelnie kéne, csak akkor nem, ha van közben olyan jelváltás, amit nem veszünk észre. Ez jelen esetben csak zavarjel lehet. Tegyél a PGD, PGC és az ACK lábakra egy egy 100nF-os kondit a test felé szűrésnek. Ilyen kis sebességnél nem okoz gondot, de megeszi az esetleges zajt a vonalon.

Remélem elég kitartó vagy, és nem adod fel!
Nincs a nyákról rajzod esetleg(nagy kép lenne jó)? Jó lenne látnom! Vagy nagyfelbontású fénykép(PNG-be mentsed).

ui: Nekem még akkor is felismeri, ill. lehet írni olvasni, ha rajta vannak a LED-ek is a vonalon 1k-s ellenállással.
(#) watt válasza kissi hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /
 
Megjött, ha lesz időm nézem! Köszönöm!
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /
 
Még valami! Próbáld úgy, hogy a Vpp-t a Vdd-vel egyszerre kapcsolod be(ha a minivel próbálod)! Egy próbát az is megér, hogy a PGM-et lehúzod testre, ki tudja!
Következő: »»   3 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem