Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső
 
Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   120 / 120
(#) konyak6 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 20, 2019 /
 
Minimális ismereteim vannak csövekkel kapcsolatban. Nincs szó konkrét csőről, csak elméleti a felvetés. Próbálom megérteni a csövek működését. Azt a kevés tudást ami van, azt összeraktam, és jött néhány gondolat. Mikor mi történik, és miért?
(#) pucuka válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 20, 2019 /
 
Konkrét kérdés?
A csövek működését e topik keretei között elég nehéz lenne részletesen leírni, mikor erről könyveket írtak.
De ha van konkrét kérdés, akkor könnyebb, akár részletekben is. Az alapos megismeréséhez elektron fizikai ismeretek szükségesek.
(#) _BiG_ válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 21, 2019 / 1
 
A nagyobb fűtőfeszültségű, direkt fűtésű, nem egyenirányító csövek esetében a fűtőszál közepét külön kivezették katódnak, így a feszültségeloszlás a katód mentén egyenletesebb és nem jelentkezik olyan erősen a brumm, ha váltóárammal fűthető volt a cső.
Másik megoldás, hogy a fűtőtekercs közepét is kivezették és az lett a katódbevezetés. Természetesen csak megfelelő csövek esetében (egyforma feszültségű párhuzamos fűtés) volt jelentősége, vagy minden csőnek külön fűtőtekercs kellett volna.

Közvetlen soros fűtés nem terjedt el (soros fűtést az ún. univerzális készülékeknél használták, ahol direkt egyenáramról is működött a készülék), kivéve az egyenirányító csöveket, mert a csövek fűtőszála mentén eső feszültség meghatározta volna az anódhoz képesti potenciált, azaz mekkora anódfeszültség juthatna egy-egy csőre, ami a kivezérlésbe beleszámított volna és ami a legfontosabb: jelerősítő közvetlen fűtésű csövek csak egyenáramról fűthetők, különben brumm lép fel - kivéve a nagyon nagy teljesítményű csövek, de azoknál a hőtehetetlenség elég nagy. Ez ellen csak a közvetett fűtés jöhetett szóba, de itt is probléma volt a fűtés-katód kapacitáson átjutó fűtés-zaj, illetve a katód-fűtés potenciálkülönbség, ami, ha átüt, vége a dalnak.
Közvetlen fűtésű, kisjelű csövek telepes készülékekben voltak, a közvetett fűtés kitalálása után tudtak áttérni a hálózati üzemre.

Láttam 10 kW-os adócsövet, aminek a fűtőfeszültsége csak 4 Volt, de fűtőárama 200 Amper...
A gáztöltésű csövek (egyenirányító, thyratron) esetében a fűtés maximum 5 V és az amperrel mentek felfele, hogy a fűtés mentén ne legyen nagy feszültségkülönbség, különben a fűtés két vége között is beindul a gázkisülés.
Következő: »»   120 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu