Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Hazai napelem helyzet: kiaknázatlan nemzeti kincsünk
Hazai napelem helyzet: kiaknázatlan nemzeti kincsünk
Beküldte: Topi, idő: Aug 18, 2010, forrás: Sarkantyu Zsófia - Forte

Miközben az európai uniós előírásoknak megfelelően Magyarországnak tíz éven belül több mint duplájára kellene növelnie megújuló energiafogyasztása részarányát végső energiafelhasználásán belül, addig a most készülő cselekvési terv a valós igényeket, adottságokat messzemenően figyelmen kívül hagyja. Napelemek telepítésével az összes használaton kívüli területen elméletileg akár a teljes magyar villamos energiafogyasztás többszöröse fedezhető lenne. Ehhez képest a fotovillamos alkalmazások lehetősége hazánkban nagyon alábecsült, holott a technológia a fenntartható fejlődésben is nagy szerepet játszik – hangsúlyozza az Integrált Mikro/Nanorendszerek Nemzeti Technológiai Platform (IMNTP).

Az Európai Unió által 2020-ra előírt 13%-os teljesítendő célhoz képest jelenleg energiafogyasztásunkban csupán 5-6% a megújulók részaránya, ami zömmel biomassza hasznosítás. A fotovillamos energiaátalakítás az ún. megújuló energiaforrásokon belül is csupán félszázaléknyi. Magyarország átlag 1250 kWh/m2/év Napból érkező sugárzási energiára számíthat évente, vagyis 2 m2 felületre hazánkban annyi energia érkezik a Napból, mint egy háztartás egész éves villamos energia igénye. Ez azt jelenti, hogy a teljes magyar villamos energiafogyasztás hozzávetőlegesen tizenkétszerese lenne fedezhető napelemek alkalmazásával. Hazánk tehát ebből a szempontból is nagyon kedvező földrajzi adottságokkal rendelkezik, napenergia-kihasználás tekintetében mégis csaknem valamennyi környező ország előttünk jár.


„Energiapolitikánk kialakításánál nem hagyhatjuk figyelmen kívül a napenergiát, azonban a most készülő magyar stratégia nem igazodik a világpiaci tendenciákhoz és a valós igényekhez. A 2010. szeptember 30-ig véglegesítendő Megújuló Nemzeti Cselekvési Terv jelenlegi verziójában például 2020-ig mindössze 15 megawatt napelemes áramforrás telepítése szerepel, miközben az áramszolgáltatókhoz már most több igényt jelentettek be.” - fogalmazott Pálfy Miklós, az EU Fotovillamos Platform munkabizottsági tagja, majd hozzátette: „Tervszerű állami támogatások és megfelelően kialakított stratégia mellett a napenergia legnagyobb nemzeti energiakincsünkké válhatna, amely a külső gazdasági és politikai tényezőktől független, nem úgy, mint a gáz vagy az olaj.”

 Az IMNTP szerint Magyarországon megfelelően kialakított támogatási struktúra esetén a jelenlegi tervek több mint tízszerese, akár 200 megawatt teljesítményű napelemes alkalmazás is elképzelhető, sőt elvárható 2020-ra, ráadásul a napenergia kiaknázása mellett szól az a tény is, hogy a biomassza elégetésével, vagy biodízel alkalmazásával ellentétben nem termel üvegházhatást növelő szén-dioxidot.

      Az Európai Fotovoltaikus Ipari Szövetség (EPIA - European Photovoltaic Industry Association) idei felmérése szerint Európában – így hazánkban is - a tetők 40%-a, a homlokzatok 15%-a alkalmas a napelemek hatékony felhasználására. Épületekre telepítve a napelemek a mezőgazdasági területeket sem vonják el az élelmiszertermeléstől. Az IMNTP és a Magyar Építésügyi Technológiai Platform véleménye szerint az építészet eszköztára a jövőben egyre inkább bővülni fog az épületekbe integrált napelemekkel (BIPV), amelyekkel az energiaellátás helyben biztosítható. Ezek a megoldások nemcsak új formákat és esztétikus megjelenést biztosíthatnak, hanem megfelelő alkalmazásukkal az épületek hőterhelése és téli hőveszteségei is csökkenthetők lehetnének. A fényelektromos átalakítással a nyári nappali villamos energia csúcsigények is fedezhetők, ami különösképpen lényeges a légkondicionáló berendezések növekvő elterjedésének tükrében. Működtetésük komoly villamos energiatöbbletet igényel, amelynek biztosítására a nappali időszakban kiváló lehetőség lenne a hűtési igénnyel egyidejűleg, helyben, napelemekkel termelt villamos energia. A napelemek ára folyamatosan csökken, ezért nemcsak jelentős energia-, hanem költségmegtakarítást is eredményezhetnének.

http://www.imntp.hu



Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: djusee, Idő: Aug 21, 2010
Na, majd ha egyszer sok pénzem lessz, talán befektetek napelembe.
 
Írta: tamitsrob, Idő: Aug 22, 2010
Érdekes cikk!
Ha Magyarország befektetne a napelemekbe energiaügyileg tényleg függetlenné válhatnánk.
A biomassza meg egy nagy kamu fát tüzelnek benne ami az erdőkből jön, mint pl a Mecsek (egyre kevesebb a fa :((
 
Írta: banyaiakos, Idő: Aug 25, 2010
"a napenergia legnagyobb nemzeti energiakincsünkké válhatna, amely a külső gazdasági és politikai tényezőktől független, nem úgy, mint a gáz vagy az olaj.”
Na pont ez miatt nem lesz az... :(
 
Írta: OC1070, Idő: Aug 26, 2010
„Magyarország átlag 1250 kWh/m2/év Napból érkező sugárzási energiára számíthat évente”. Ez számításom szerint 380 W/m2-es fotovillamos cellát igényelne. Ismereteim szerint a ma elérhető legjobb hatásfokú technológia (mono crystalline) 17,5 %-os hatásfokú, ami megvalósítva, modulba építve még ennél is kisebb. A szokásos 1kW/m2 maximum sűrűséggel és 17%-os hatásfokkal számolva is 170 W/m2 adódik, ami a cikkben szereplő értéknek kevesebb, mint a fele. Ne is szólva a DC/AC átalakítás (szinuszos) hatásfokáról, tehát véleményem szerint ma még nem nyerhető ennyi villamos energia évente egy négyzetméterről.
Továbbá a cikk szerint: „hazánkban is - a tetők 40%-a alkalmas a napelemek hatékony felhasználására”. Akkor lehetne az összes tető 50%-a alkalmas a napelemek telepítésére, ha minden ház kelet-nyugati tájolású lenne, lévén az északi oldal teljesen alkalmatlan erre a célra. Nem minden ház ilyen szerencsés tájolású, sőt becslésem szerint kevesebb, mint a fele. A lapos tetős házaknak teljes tetőfelülete sem lenne alkalmas a telepítésre a liftaknák, kémények és egyéb kerülendő tárgyak, utak miatt. Véleményem szerint ez a 40%-is legfeljebb 20%.
Még egy jó ügy érdekében sem szabad eltúlozni a lehetőségeinket. A beruházónak éppen a tervezett nyereséget vinnék el ezek a kiinduló adatok.
 
Írta: big-D, Idő: Aug 27, 2010
Szerintem érdekes cikk, de ha tényleg telepítenének napelemeket és kifognánk egy olyan nyarat mint a mostani akkor mennyi panel menne kárba a jégesők miatt? Szerintem sok . Bár ez csak vélemény
 
Írta: zozz12, Idő: Aug 27, 2010
Én környezetbarát gondolkodású ember vagyok (igyekszem az lenni), a legtöbb megújuló energiaforrást hasznosító eszköz tetszik, de ezek alól a napelem kivétel. 17% hatásfok, 1000Ft/W áron? (mert kb. ilyen árazás van) Na ennek még van mit fejlődni! Ez manapság nem éri meg a megtérülés szempontjából (nyilván ez az elsődleges), de természetesen a környezetvédelmileg igen.
A tetők kérdése szerintem az egyik legkisebb gond, ez megoldható valamilyen szerkezettel.
Nem hiszem, hogy a jégesők károsítanák azt a fedést, ami a ma kapható, bevizsgált napelemeken található.
Akiben van barkácsszellem, elszántság és némi tudás, az épít magának sörkollektort, rekuperátor (fűtés), napkollektort (HMV, esetleg fűtés), szélgenerátort (áram), HHO generátor (külső/belső égésű motorok teljes vagy részleges üzemanyag ellátása). Ezekkel kapcsolatban a www.sorkollektor.hu -n vagy tőlem is kaphattok segítséget, tájékoztatást!
 
Írta: Exterminator, Idő: Aug 30, 2010
A biomassza nem hülyeség ugyan az mint a napelem csak egy organikus napelem amit még át kell alakítani. Uyganúgy mint a napelem a fényt alakítja át elektromos energiává amit mint az aksik rögtön tárol is kémiai energia formájában, pl fagáz generátorral könnyedén csinálhatsz belőle áramot olcsóbb és lehet jobb hatásfokú technológia!
 
Írta: Kiss László, Idő: Szept 2, 2010
Na, majd ha egyszer sok pénzem lessz, talán befektetek napelembe.
 
Írta: Kincsesklub, Idő: Szept 4, 2010
A melegvíz előállítása az egyik legállandóbb háztartási kiadás. Ez a költség az egyetlen amelyet – ellentétben a fűtéssel és a légkondícionálással- egész évben fizetnünk kell, hiszen a melegvíz a komfortérzet legfontosabb eleme. Ezt a költséget válthatjuk ki napkollektor segítségével.

A Görögországban nyaralók már 20-30 évvel ezelőtt is rácsodálkoztak a háztetőkre szerelt napkollektorokra. Ott, a többi déli államhoz hasonlóan a melegvíz előállítása szinte kizárólag napkollektorral történik. Magyarországon sem volt ismeretlen a napkollektor, hiszen a találékony magyar nyaraló-és hétvégi ház tulajdonosok már a hetvenes években feketére festett hordókban melegítették a vizet.

A nagy áttörés ezen a piacon a 90-es évek végén történt. Egészen addig a komoly napkollektor rendszerek több millió forintba kerültek. A vákuumcsöves technológia kifejlesztésével azonban nagyobb teljesítményű és olcsóbb rendszerek kerültek a piacra.

FŰTÉSRÁSEGÍTÉS VAGY HASZNÁLATI MELEGVÍZ?

Ez a legfontosabb kérdés egy napkollektor vásárlás előtt álló számára. A napkollektoros fűtésrásegítés esetén nagy mennyiségű napkollektor panelt kell felszerelni a háztetőre, és át kell alakítani a ház épületgépészetét is. Ez azért szükséges mert egy teljesen új fűtésrendszer kerül kiépítésre ilyenkor. A szakemberek tárolókat, keringető-szivattyúkat, új csővezetékrendszert és irányító elektronikát építenek be. A fűtésrásegítéses napkolletor rendszerek komoly beruházást igényelnek. Egy olyan rendszer, aminek már érezhető hatása van a fűtésszámlára kb. 2-2.5 millió forintba kerül beszerelve. Egy ilyen rendszer megtérülési ideje minimum 15-20 év mivel a napkollektor csupán 10-15 százalékot tud rásegíteni a fűtésre.

Jóval hamarabb megtérülő beruházás a napkollektoros használti melegvíz előállítás. Ilyenkor azt a melegvizet állítjuk elő vákuumcsöves napkollektorral, amit fürdésre, mosogatásra és mosásra használunk. Aki jelenleg gáz vagy villanybojlert használ, annak kb. havi 5-10 ezer forintjába kerül az, hogy van melegvize (Ön is kiszámolhatja, hogy mennyit fizet a melegvízért a kezdőlapon található „melegvíz-költség kalkulátor” segítségével). Ezt a költséget a töredékére lehet csökkenteni vákuumcsöves napkollektor használatával. Könnyen kiszámolható, hogy a megtérülési idő kevesebb mint két év egy vákuumcsöves GrünPower napkollektor vásárlása esetén.

HASZNÁLAT: A február közepétől késő őszig tartó időszakban teljesen kiválthatjuk a bojlert. A téli időszakban a napsütéses órák csökkenésével csökken a napkollektorok hastásfoka is. Ezért a magyar vákuumcsöves napkollektor használók között az a bevett szokás, hogy szinte egész évben a napkollektorral állítják elő a melegvizet és csak a téli hónapokra állnak vissza a bojlerre. Ezzel egy 4-5 fős háztartás közel 100 ezer forintot tud megtakarítani évente.

http://grünpower.webshop.co.hu
 
Írta: malay, Idő: Szept 4, 2010
Valóban érdekes cikk, de az adatokkal én sem értek egyet. Szerintem egynlőre ebbe nem is kell belemenni. Olvasgattam pár cikket pár hónapja, és ami az egészben a lebosszantóbb, hogy a napelemek előállításához több energiát használnak fel, mint, amennyit egész élete során megtermel. Ez meggondolandó, bár azt is látom, hogyha a nagy cégek nem próbálkoznak, akkor sose fogják létrehozni a többet termel, mint amennyi ez előállítási energia, és sose lesz elérhető áron. Még nagyon Drágának tartom pláne az energiatárolás/felhasználási "nehézségek" miatt. Szerintem inkább a "felesleges" energia felhasználást kellene korlátozni.
 
Írta: martin, Idő: Szept 10, 2010
Szuper
 
Írta: szilicium97, Idő: Szept 11, 2010
Apám épp most akar egy gyárat csinálni Szolnok-ra. Egyenlőre nem a magyar, hanem e külföldi piac a cél. A Szolnoki Ipari Parkban 2 héten belül indul a beruházás!
 
Írta: spikk, Idő: Szept 17, 2010
Biomassza...
Elültetem a növényt (vagy csak úgy "kinő" a földből), megköt valamennyi szén-dioxidot, mialatt kifejlődik, amikor elégetem, felszabadul a szén-dioxid.
Fosszilis energiahordozók (olaj, szén, földgáz)...
Valamikor régen volt egy élőlény, ami szenet tartalmazott, az a föld alá került, kiveszem alóla, elégetem, szén-dioxid keletkezik.

Biomassza:
CO2 --> Növény --> CO2
Fosszilis:
C --> CO2
 
Írta: andrasaranyos, Idő: Szept 19, 2010
Nem tartozik szorosan a témához, szerintem jobb lenne, ha az EU a kihasználatlan nemzeti kincsünk a mezőgazdaság fejlesztését sürgetné.
Nem vagyok ellene a napelemnek, de szerintem ehhez még nem tart az ország olyan szinten! Állami pénzből biztos nem futná ekkora mértékű beruházásra, ingyen pedig semmit nem adnak. Nekem ez a véleményem.
 
Írta: george47, Idő: Szept 21, 2010
Föleg ugy nem éri meg, hogy aezeken a rendszereken is 25% ÁFA van. Hiába az állami kedvezményes hitel és pályázati rendszer, akinek van elég tökéje az igénybe tudja venni, és alapból azonnal betelik a keret.
Más ma az internet világában elöfordulhat hogy elmegy az áram órákra, mint ahogy volt rá példa mostanában, igy legalábbb akkora nagyságú napelemet érdemes telepiteni ami átmenetileg kisegiti az embert. Az átkos multban nem volt ilyen hogy órákra elmenjen az áram, de most lásd az idei évet egyre többször lehet hogy elöfordul.
Megincsak más, más fórumon már leirtam 2006 telén szikrázó napsütésben 5%-l több sugárzást mértem, ami ha belegondolunk hogy alacsony napállásnál mérve valószinü sokkal több volt.
Nemrég egy meteorológus bejelentette 4% -l magasabb a sugárzás.
Ennyit romlott a légkör állapota.
Ezt ki is lehet használni , ugyanis a légkör kevésbé szüri a sugárzást, magyarán a napelem többet tud hasznositani.
Csak egy gond van az akkumulátorok miatt ez a többlet energia egy része elveszik.
Egyébként egy másik topicban irta valaki, hogy kilötte az itthoni profitéhes cégeket és a gyártótól rendelt napelemet, kiment érte és hazahozta, még igy is feleannyiba került neki a renszer mintha itthon vette volna meg!
 
Írta: CSABA, Idő: Okt 7, 2010
Ez mind nagyon szép és jó, hogy valaki kiszámolta! De sajnos nem a magyar éhbérre van méretezve a kalkuláció. A rendszert telepíteni többszörösébe kerül, mint amennyit meg tud "fogni" vele az ember. Megtérülési költség kb. 15-20-év (ez csak a rendszer) és még nem termelt "+"-t. 10 évenként komplett akkucsere! A jelenleg forgalomban kapható napelem táblák kb. 10-20%-osak (villamos energia)! Könyörgöm, ki számolt az átalakítási (tárolási) veszteségekkel????
Létezik újabb technológia is! 60% fölötti, bár ez most elérhetetlen!!!!!!
Addig, amíg lakás gondok vannak az országban. Ki az a "hülye", hogy költségekbe (hitelbe) verje magát?
 
Írta: marci, Idő: Okt 17, 2010
Csakhogy sem a magyar államnak, sem a villamos energia maffiának sem áll érdekében egy ilyenfajta megoldás, ezért tart még mindig ott ez az ország ahol tart...... a bányászbéka segge alatt !
 
Írta: Xmas, Idő: Nov 3, 2010
A 15-20 éves megtérülés alatt bármikor akadhat probléma a rendszerrel, amit ugye szervizelni kell. A jótállás max 4 évig érvényes, ki garantálja, hogy a rendszert telepítő cég még 10 év múlva létezni fog és ehhez a rendszerhez még lesz pótalkatrész? Ha 15 év múlva, mikor már kezd hasznot hozni, valami elromlik, mennyibe fog kerülni a csere? Vagy egyszerűen azt mondják majd, hogy öreg a rendszer, vegyél újat! Mert az tuti, hogy 15-20 év alatt elromlik!
 
Írta: lorylaci, Idő: Nov 30, 2010
Sajnos a jelenlegi napelemek hatásfoka nagyon gyatra. A hatásfokot a szilícium tisztaságának növelésével lehet javítani. Ám minél tisztább szilíciumra van szükséged, annál több energia kell a tiszta egykristály szilícium előállításához. Érdemes lenne kiszámolni, mennyi idő alatt termeli meg a napelem azt az energiát, ami az előállításához szükséges volt.
Nagy reményeket fűznek a szerves-polimer alapú napelemek fejlesztéséhez. Ezeknek még sokkal gyengébb a hatásfokuk (jelenleg 5%-nál tart), de az előállítási költségük is sokkal kisebb .
 
Írta: Bazsi, Idő: Dec 1, 2010
Egyetértek Csabával
Ebbe beruházni a mai technikai szinvonal mellett felesleges.
A 60% os hatásfokunak lenne talán értelme. Télen meg fedett égboltnál
mi van csak 110 et termel a 220 helyett.
 
Írta: Hutflesz János, Idő: Dec 12, 2010
miután én 1980-as évektöl202ig a nyaralomban hálozathiányában avilágítástés at váramellátását napellemel oldottam meg igy van némi tapasztalom aban stidöben szovjet gyártmányu1láb*3láb méreü üvegalapú18w teljesítményű napelemethasználtamaminek akor az ára2700FTvolt a baj csak azvolt,hogya közel10év alatt3db 120aórás akut hasznnálta el igy volt naponta estére voltkb 180wat energiámamithasználhattam az akorikörülményekközöttelég volt maeztmárnagyom kevésnektartom
 
Írta: csehif, Idő: Dec 26, 2010
A jelenleg alkalmazni kívánt rendszerbe nincs akkumulátor, nincs hálózati veszteség!
Már borongós fényviszonyok mellett is termel.
Az olaszoknak miért éri meg a13Gw-os naperőmű? (Én terveztem )
 
Írta: csehif, Idő: Dec 26, 2010
Tévedtem 1 betűt a 13Mw.
 
Írta: kameleon2, Idő: Ápr 11, 2011
OC 1070 hozzászólásához:
Már mi is forgalmazunk 300W-os polykristályos napelemet, aminek jelentősen magasabb a hatásfoka! Továbbá nem csak a tetőkre, hanem az üvegházakra és a talajra is el lehet helyezni napelemeket. Lehet akár forgatókat is használni, vagy a szélerőműparkot bővíteni. Ha mindehhez a világítástechnikai korszerűsítéseket is hozzávesszük, akkor a a felhasznált energia mennyisége is kisebb lesz.
 
Írta: Mengyán, Idő: Márc 9, 2012
Tegnap voltam Szlovákiában, Komárnótól ~20km-re, és ez alatt elmentünk vagy 2 napelemfarm mellett. Korábban Kassa mellett voltam, na ott is 20km-en 3-4 napelemfarm volt. Ez ott valami EU-s pályázat volt? Tud erről vki vmit? Gondolom a cikk elején említett EU előírások miatt létesültek.
 
Írta: V L, Idő: Szept 15, 2013
Hát a 240W-os modulok kiskerára már 100EFt alatt van (2013). Ha a szolgáltatók nem lennének ellenérdekeltek, ha a " támogatás" tényleg az lenne, ha a visszatáplálás nem lenne szándékosan megdrágítva, stb. akkor a megtérülés tényleg tíz évnél rövidebb lehetne. De a valóságban pl. 3KVA -es 12 modulos beruházás teljes költsége több mint 3MFt, és ez nagyságrendileg 100EFt amit a visszatáplálással termel. Tehát a megtérülés az üzemeltetési költségek nélkül is 30 év. Mivel így akarják ez van.
 
Írta: V L, Idő: Szept 15, 2013
Na akkor nézzük meg,hogy egy pl.50W-os kamera+riasztó rendszer, aminek az éves áram fogyasztása kb. 20EFt-ba kerül, az milyen solárral üzemelhet, és menyibe kerül a beruházás.
Az átlag napi 6óra napsütés esetén egy db 240W-os modul biztosítja a szükséges 1KWh-t ha a tárolási veszteséget is figyelembe vesszük. Tehát a modul, a töltésszabályzó, az akkumulátor, kábelezés olcsó kivitelezés minimum beruházási költsége az 200EFt.( kb. ugyanannyi mint a kamerás + riasztós rendszer)

Tehát a várható megtérülés még így is tíz év.
 
Írta: szarvas56, Idő: Szept 18, 2013
Szomorúsággal tölt el,hogy ennyire félvállról vesszük az ingyen energia hasznosítását.Mikor a környezetünkben minden állam ezerrel építi-ill.építteti a nemkihasznált területein a naperőműveket,hogy minnél olcsóbbá tegye az emberek életét.Mo-on meg jönnek a bürokratikus visszafogási módok Pl:hosszú elbírálási idő,hálózatrakötési tipizálás.Jó akármilyen nem szabványos elemet ne lehessen bevonni a forgalomba.De könyörgöm az emberek túlnyomó többsége nincs is tisztában az egész lényegével.
 
Írta: digifoto, Idő: Márc 17, 2014
Szerintem egy erőmű villamos energiája spórolható lenne, ha a led égők árát vinné olyan szintre/ támogatással/ mint a kapható olcsó fénycsöves égők ára.
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem