Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemes rendszer kérdés
Lapozás: OK   1 / 1
(#) aquin hozzászólása Jún 14, 2019 /
 
Tisztelt Forumozók!

Segítséget szeretnék kérni egy alap kérdéssel kapcsolatban: van 2 db 150wos napelem, továbbá egy 300wos generátor ( szélerőmű) ami 6 ampert ad folyamatosan,( 12voltos torque motor tekeri)30a mppt töltésvezérlő, 2 db 56ah akksi, továbbá egz 2 kwos tiszta színusos inverter. Erről szeretném üzemeltetni a 30m3es medenceforgató szivattyút ami 75wos. A kérdésem az lenne, hogy ha a rendszerbe meépítenék egy ats vezérlőt, biztosítva a folyamatos feszültséget arra az esetre, ha nem lenne elég a töltés (pl szürkület, felhő, stb) akkor az a<= 10ms átkapcsolási idő tönkrevágja a motort, vagy annyit kell bírnia?
Köszönöm
(#) aquin hozzászólása Jún 14, 2019 /
 
Tisztelt Forumozók!

Módosítanám a dolgokat:

Segítséget szeretnék kérni egy alap kérdéssel kapcsolatban: van 2 db 150wos napelem, 30a mppt töltésvezérlő, 2 db 56ah akksi, továbbá egy 2 kwos tiszta színusos inverter. Erről szeretném üzemeltetni a 30m3es medenceforgató szivattyút ami 75wos (Schott tip. új generációs membrános motorú homokszűrős) vagy a 600w-os hagyományos tekercses szivattyút . A kérdésem az lenne, hogy ha a rendszerbe beépítenék egy ats vezérlőt( ami az inverter kimeneti 220v és a hálózati 220v között vált át kevesebb/vagy 10ms alatt), biztosítva a folyamatos feszültséget arra az esetre, ha nem lenne elég a töltés (pl szürkület, felhő, stb) akkor az a kevesebb vagy egyenlő 10ms átkapcsolási idő tönkrevágja a motort, vagy annyit kell bírnia?
Köszönöm
(#) davidovics hozzászólása Júl 6, 2019 /
 
Sziasztok!
Egy napelemes ,visszatáplálós rendszeren töröm a fejem,viszont csináltatni horror ár. A terv az lenne, hogy a napelemeket én szerzem be,de gondolom utána még sok engedéllyel és pénzzel fog járni az egész. Van itt a csoportban esetleg valaki aki már végigment ezen a folyamaton és tudna segíteni?
(#) erbe válasza davidovics hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
(#) budazsmbor hozzászólása Okt 17, 2020 /
 
Sziasztok!

Hogyan tudom megcsinálni a 12v-os napelemes rendszeremmel azt, hogy mivel tél van, van amikor 11v-ra lemegy az akku fesz.,és a tötésvezérlő lekapcsol. Azt szeretném megcsinálni hogy akkor átváltson hálózati adapterrel csinált 12v-ra.
De én a világításomat a töltésvezérlőn lévő kapcsolóval kapcsolom, ami kapcsolja a fogyasztó kimenetet. És azt akarom megcsinálni, hogy ha az akku fesz mondjuk 11,5v-ra lement, akkor a 230v-os hálózatból fogyassza a kellő áramot, és a napelemes rendszer aksiját ne töltse, de attól még tudjam kapcsolni a töltésvezérlőről (pl egy relét kapcsolna a töltésvezérlő akkor). Azért a 11,5v, mert akkor ahhoz még van elegendő áramom, amivel tudok kapcsolgatni pl egy relét, hogy megmaradjon a töltésvezérlőről való kapcsolgatás. egy LCD kijelzős 50A-es pwm töltésvezérlőm van.

Ezt a kérdést megtaláljátok gyakorikérdéseken is.:ide kattintva
Válaszokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2020
(#) Atis57 válasza budazsmbor hozzászólására (») Okt 17, 2020 / 1
 
Szia!

Van hálózat --akku átkapcsoló automatika is.

Másik lehetőség ; kézi kapcsolóval , vagy relével
Aharmadik inverter helyett UPS -t használsz az magától tudja külön vezetékezés nélkül is.

De a 11,5V alatti üzem ólomakkunál nem javallott.Mert az akku élettartama leeseik.

Itt láthatsz variációkat.
(#) Atis57 válasza davidovics hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Szia!

ERBE kollégát keresd ! Több helyen is megfordul (20-30 topic )
(#) Atis57 válasza aquin hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Szia!

Erre a célra még a kézi átkapcsolás is megfelelne .
A számitógépek igénylik a szünetmentes 30mSec nél kisebb átkapcsolási időket.
(#) proba válasza budazsmbor hozzászólására (») Okt 17, 2020 / 1
 
Kellene egy feszültségfigyelő áramkör a kapcsoló elé, ami a töltésvezérlő kimenete, és az adapter kimenete között váltogatja a fogyasztó bemenetét a napelemről jövő feszültség függvényében. Azután a ki be kapcsolódat le kellene cserélni egy kétáramkörösre, egyik ág marad a jelenlegi helyen a másik ággal meg az adaptert kapcsolgatod ki be.
A másik lehetőség, a kapcsoló elé összediódázod az eredetileg odamenő, és az adapterből jövő feszültséget. így viszont a töltésvezérlő adapterről is menni fog, cserébe egyszerű.
A harmadik, szakítasz a hagyománnyal, a töltésvezérlő, és az adapter kimenetét diódázod össze, és a fogyasztó elé rakod a kapcsolót.
A napelem feszültségét ne használd jelfogó működtetésre, csak a 12V feletti tartományban, mert a lekapcsolt állapot pontosan egyezik a nem termel a napelem semmit, de fel van kapcsolva állapottal.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2020
(#) erbe válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
De rég volt már. A kérdése mellett van a válaszom is.
(#) Atis57 válasza erbe hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Szia!
Igazad van ! Nem figyeltem a dátumot.
(#) budazsmbor válasza proba hozzászólására (») Okt 18, 2020 /
 
Lehet hogy inkább akkor rakok be egy kapcsolót külön a lámpának, vagy feszültségfigyelő áramkörként egy akkuőrt ami kapcsolgat egy relét, hogy honnan menjen az áram az aksiról vagy a trafóról. De lehet infább maradok a kapcsoló beiktatásánál, nem adok ki pénzt elektronikákért, csak beteszek egy relét, a töltésvezérlő kimenetét meg csak hagyom bekacsolva, hogy kapcsolgassa a relét hogy hálózatról vagy aksiról fogyasszon. Úgy is azt tervezem hogy jövőre beruházok egy normális napelemtáblára, meg egy nagyobb aksira.
Köszönöm a segítséget!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem