Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   785 / 785
(#) JZoli válasza mlaci989 hozzászólására (») Jún 23, 2025 /

Az aliról egy hét alatt megjön. Az sok idő?
Bővebben: Link
(#) mlaci989 válasza JZoli hozzászólására (») Jún 23, 2025 /

Hozzánk egy hónap alatt érkezik, de volt rá példa hogy 10 nap alatt megjött a mobil kijelző..
(#) JZoli válasza mlaci989 hozzászólására (») Jún 23, 2025 /

Mostanában szinte mindig megjön a termék a beígért időre, legalább is nekem, ez a tapasztalatom. Ha megnézed ez Június vége, Július eleje közé írja.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2025
(#) mlaci989 válasza JZoli hozzászólására (») Júl 17, 2025 /

Üdv.
Megjöttek az IC-k. STR-A6061H.. Kérdésem hogy hogyan élesszem a tápot ic csere után, hogy ne érjen váratlan meglepetés.?
(#) pipi válasza mlaci989 hozzászólására (») Júl 17, 2025 /

Soros izzólámpával
(#) Marty McFly hozzászólása 14:59 /

IR2153 táplálás

Sziasztok

IR2153 ból építek egy kapcsolóüzemű táp trafó tesztert és az áramellátásával akadt némi problémám. A soros ellenállásból és diódából épített verzió túlságosan melegszik ezért elvetettem. 18k 2W al próbálkoztam. Próbáltam 0,68µF X2 es kondival és soros 200 ohmmal helyettesíteni az ellenállást. Ha kiveszem az IR akkor a táp zénerén szépen megjelenik a 15V viszont ha bent van az IR akkor 8,3V ra csökken. Lehetőség szerint elkerülném a segédtrafót. Mi lenne a jó megoldás? Mivel teszterről van szó a segédtekercs nem jön szóba.
(#) kadarist válasza Marty McFly hozzászólására (») 15:50 /

Szia! Miért veted el a külön tápegységes táplálást?
(#) Marty McFly válasza kadarist hozzászólására (») 15:51 /

Helyszűkében vagyok és plusz kis trafó ahhoz graetz stb jobb lenne valami primitívebb megoldás.
(#) kadarist válasza Marty McFly hozzászólására (») 16:06 /

Azért esik le a 15V-od, mert sokat fogyaszt az IR. Növeld a soros kondenzátor kapacitását.
(#) Marty McFly válasza kadarist hozzászólására (») 16:45 /

Már párhuzamosan van egy 1u és 2db 0,68 as de semmi sem változik
(#) pipi válasza Marty McFly hozzászólására (») 17:16 /

Külső tápról mérd meg az áramvélvételt, akkor már tudod méretezni
A hozzászólás módosítva: 17:17
(#) lorylaci válasza Marty McFly hozzászólására (») 17:46 /

Ha soros ellenállásból akarod folyamatosan táplálni, akkor bizony 5W-os ellenállás fog kelleni. Ezért ezt érdemes csak indításra használni.
Hova van rakva ez a 0,68µF kondi? Tudnál egy kapcsolást mutatni? Csakhogy egyértelmű legyen miről beszélünk?
(#) Marty McFly válasza lorylaci hozzászólására (») 18:20 /

Természetesen. A teljesség igénye nélkül csak a tápkört gyorsan leskicceltem.
(#) lorylaci válasza Marty McFly hozzászólására (») 18:47 /

Sajnos ez az áramkör így ahoy van nem fog működni, mert jól láthatóan az 1u kondenzátor DC-t kap, ahol szakadásként viselkedik. De jó próbálkozást más megoldás találásában.
Szerintem keress aliról kicsi ó'csó 12V tápot, van akkora mint a kisujjam, függőlegesen forraszd be és kábelezd be a panelra. Ez a veszteség, a méret és ár szempontjából is a legjobb megoldás.
(#) Marty McFly válasza lorylaci hozzászólására (») 19:28 /

0,68µF van párhuzamosan 1M ellenállással ami sorba van 200Ohm ellenállással és a 230V os váltakozó ágon van.
(#) kadarist válasza Marty McFly hozzászólására (») 19:34 /

Vegyél példát ezek közül.
(#) erbe válasza Marty McFly hozzászólására (») 21:30 /

Kondival nem fog működni az egyutas egyenirányítás. A nyitó impulzussal feltöltődik a kondi és nem sül ki. A dióda mellé tegyél egyet a test felé fordított polaritással, ami kisüti a kondit. Tehetsz vele sorba szintén egy zenert fordítva, de nem feltétlen szükséges.
Hasonló megoldás van némely kondis előtéttel működő eszközben. Távvezérelt csengő, mozgásérzékelő, ...
A hozzászólás módosítva: 21:32
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») 22:14 /

A diódával sorbaköthetsz Zenert, de nem feltétlenül szükséges.

IR_2_táp.jpg

Következő: »»   785 / 785
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem