Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   778 / 778
(#) img válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 28, 2023 / 1
 
A megnyúlt tranyót hogy kell elképzelni: hosszabb az egyik lába? A viccet félretéve: konkrétan miben jelentkezett? Én csak megnyúlt ellenállással találkoztam eddig.
(#) Ge Lee válasza img hozzászólására (») Szept 28, 2023 / 1
 
Így. Az összes többinél amik jók, ott mindnél 650-700mV között vannak a tranyó diódáinak nyitófeszei, de ami a lényeg, hogy egyformák, azaz tokon belül egyforma nyitófeszültségű a két dióda, ennél pedig nem. Ez kisjelű tranyó, fémtokosnál ennél nagyobb eltérést is mértem már.
Olyankor van ez, amikor túl sokat disszipál egy tok. Pl. ezekre a TO92 tokokra meg van adva az adatlapban a 600mW, de ennek a felével sem szabad terhelni. Ez ha jól emlékszem 250mW-tól makkant meg néhány év alatt. A többi a környékén 80mW alatt disszipált, azoknak nem is lett semmi bajuk.
(#) img válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Igen, így érthető, köszönöm!
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Nagyobb feszültségű tranzisztoroknál a B-C átmenet feszültsége magasabb szokott lenni, mint a B-E, de nem ennyire.
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Szept 29, 2023 /
 
Hát, ennél a 13009-nél épp fordítva van.

13009.jpg
    
(#) wir12 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 29, 2023 /
 
Értem köszönöm
(#) wir12 válasza wir12 hozzászólására (») Szept 30, 2023 /
 
Csináltam videót is a jelenségről. Az összes diódát átvizsgáltam dióda vizsgálóval, kiforrasztva. Ellenállásokat is, teljesen tanácstalan vagyok.
Bővebben: Link
(#) img válasza wir12 hozzászólására (») Szept 30, 2023 /
 
Nem lehet, hogy a "fura cicergő hang" csak sima coil whine és a tápnak semmi baja, csak leesik a működési frekvenciája a hallható tartományba? Névleges terheléssel is ki lett próbálva?
(#) wir12 válasza img hozzászólására (») Szept 30, 2023 /
 
Igen. Rá lett dugva 3D nyomtatóra és se kép se hang sajnos.
(#) pipi válasza wir12 hozzászólására (») Szept 30, 2023 /
 
Nagyfesz táp kondit megmérted már?(előtte kisütni!)
--
Hasonló táp van a nyomtatómon, én a hűtését elégtelennek itéltem, igy a teljesítmény alkatrészeknél ( a képed szerint alul, és jobbra) barkácsoltam kivülre plusz hűtőbordát és tettem egy ventit ami a rácson keresztül befújja a levegőt ( a bordák környékén furtam még pár jukat, arrafelé is menjen ki a levegő
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2023
(#) wir12 válasza pipi hozzászólására (») Okt 1, 2023 /
 
Addig a pontig jó volt még a tranzisztor rögzítő lemezke zárlatott nem okozott. A tranzisztorokat kicseréltem, meg egy 0.47R ellenállást.
(#) img válasza wir12 hozzászólására (») Okt 1, 2023 /
 
Érdemes lenne visszafelé haladnod, hogy a meghalt tranyókat mi vezérli: ott minden rendben?
(#) Kicsa hozzászólása Márc 19, 2024 /
 
Sziasztok,nagy segítségére lenne szükségem.
Adott a képen látható táp ami egy áramszünet után nem működik.
Egy Samsung side by side hűtő panelje,sajnos a hűtő semmi életjelet nem ad. Se világítás,se kijelző,semmi.
Addig eljutottam,hogy 5V es 12 V van rajta,előbbi 0,2A,utóbbi 2.58A terhelhetőséggel.
Kimérve az 5V helyett 0V van,a 12 helyett pedig ingadozik 1-4,5V között. Valószínűsítem hogy a 12V résznél van gond,mert az 5V-ot a panel alján lévő stabilizátor csinálna a 12 V-ból.
Merre induljak el,mit tehet tönkre egy ilyen áramszünet?
Az egyik bordán egy MBRF20 schottky dióda van,a másik pedig KF5N65 Mosfet. Az 5V-ért pedig SJ1117500 stabilizátor felelős a panel alján.
Nagyon szépen köszönöm előre is!
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2024
(#) 13_Balu50 válasza Kicsa hozzászólására (») Márc 20, 2024 /
 
Az ICS01 alktrész a képen ugynéz ki minha megadta volna magát, az egy stab ic lehet a felirat alapján.
(#) Kicsa válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Márc 20, 2024 /
 
Lehetséges,a kép egy kicsit csalóka. Nincs kitörve,repedve látszólag,az inkább rajta csak egy mattulás. De mindenképpen megpróbálom.
Keresek hozzá cserét,azt nem tudom,hogy sima 7805-tel helyettesíthetem-e? Az ugyan nem furatszerelt de ugyan úgy 5V és 1A. Vagy arra gondoltam még,hogy ha a panel nem javítható,akkor kicserélni egy 5V-os és egy 12V-os különálló tápegységre.
Persze próbálkozok hűtőgépszerelők irányába is,de minden segítség jól jön,muszáj lenne életre kelteni a gépet. Nincs is rossz állapotban.
A 12 V-ért melyik rész lehet a felelős? Én attól félek,hogy ott is valami gond van,mert a 13 V sincs meg a panelokon.
(#) ati790731 hozzászólása Máj 7, 2024 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítségre, magyarázatra lenne szükségem a tőlem okosabb kollégáktól.
Adott egy kapcsoló üzemű áramkör, aminek fém háza van, az áramkör GND pontja és a fém test vezetékkel össze van kötve, és sajnos érintésre nem túl kellemes a fém testel kapcsolatba kerülni, mert földhöz képest kb 100 Volt fezsültség mérhető. 2db X1-Y1 4,7nf kondenzátor van benne fázis/ nulláról a föld irányába beültetve, ha a két kondit kiforrasztom, megszűnik a kb 100 volt körüli feszültség a fém házon, földhöz képest és nem ráz.
A kérdés: mivel váltakozó áramú áramkörről beszélünk, normális az, hogy a kondenzátorokon keresztül áram folyik a föld irányába, és ha igen, azért nem veri le az Fi-t mert nincs akkora az áramerősség? Egyáltalán, hogyan lehet ezt kiküszöbölni? Vagy azért ráz mert rossz a földelés? Sajnos földelési ellenállást nem tudok mérni műszer hiányában.
Válaszokat segítséget előre is köszönöm!
(#) Massawa válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 7, 2024 /
 
Akkor lehet, hogy a föld nem jo ( sárga/zöld ) nincs összekötve az elosztoban a földdel.
(#) robis01 válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 7, 2024 /
 
Hasonlóba már belefutottam én is. Annyit tudtam kideríteni hogy az kondenzátor kinézetű valami valójában egy komplett zavarszűrő (RLC kombó) cserélni nem tudtam adatok, specifikációk hiányában, így kivettem és még évekig használtam nélküle a DVD-t amíg okafogyottá nem vált a használata, és kikerült a nappaliból.
Viszont ez enyém kettős szigetelésű volt, így a védőföld nem került kapcsolatba a burkolattal, ellenben nálad valami gond lehet a védőföldeléssel, mivel nem lenne szabad feszültségnek megjelenni a fém burkolaton bekötött védőföld mellett. Teszteld le a védőföldet, köss a fázis és védőföld közé egy izzót, az FI-nek le kell oldania.
De ahogy Massawa is írta, jobb lenne megnézni, vagy megnézetni a védőföld állapotát, mert a 100V a védőföldön keresztül minden védőföldelt eszköz burkolatára rákerül a védőföld hálózatán keresztül.
(#) user1914 válasza Kicsa hozzászólására (») Máj 8, 2024 /
 
Vagy inkább a fent nevezett IC mellett a trafó láb körbe van repedve.
Üdv. M.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Máj 8, 2024 /
 
Egy voltmerövel és hosszabb mérözsinorral mérd meg egy távolabbi stekker földelése és a kapcsitáp földelése ( zöld sárga) között a feszültséget. Minden eredmény ami nem nulla rossz, azaz a kapcsitáp nincs földelve. Esetleg még megmérheted a stekker földje meg a kapcsitáp N ( kék) vezetéke között a feszültséget. Ott sem lehet néhány Voltnál nagyobb feszültség. Ha többet mérsz akkor a hálozatod beteg. Rossz kontaktus, hiányzo átkötés stb.
(#) ati790731 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 12, 2024 /
 
Sziasztok! Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget! Mindig az a baj, hogy a leg kézenfekvőbb hibára nem gondol az ember, ebben az esetben, a földelés hiányára, mivel egy teljesen felújított 4. emeleti lakásról beszélünk, ahol az egész villamos hálózatot kicserélték, nem gondoltam volna, hogy nem sikerült bekötni a PE vezetőt a kiselosztó megfelelő helyére a kollégának, és, hogy nem tesztelték egyáltalán, sajnos, mint utólag kiderült. Egy másik helyről odavitt PE vezetővel próbálva, hibátlan lett, (nem csíp, nem bizsereg) Erre mondják, hogy "jó pap is..." Innentől minden esetben , ha beüzemelek egy gépet, előtte csinálok áramvédő kapcsoló tesztet stb. Mégegyszer köszönöm!
Következő: »»   778 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem