Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   74 / 74
(#) Chipmunk1960 válasza siletto hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
Nagyobbat persze, csak V-ban egyezzen meg. Annak nem is baj, ha kicsit nagyobb az elő-töltő ellállás, mint írtam. Esetleg mérhetsz rajta feszt, mikor vált át a relé, ha nagyon szikrázna picit növelni kell az időzítést, hogy ne égjen be.
(#) siletto válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
Az időzítést a kondenzátor méretével kell beállítani? Ha nagyobbat teszek be( mármint a relé elé), akkor lassabban töltődik fel-> később húz be a relé.
Köszönöm egyébként a segítséget, amint megérkeznek a kondik, kicserélem őket, aztán remélem még sokáig együtt dolgozhatunk.

Még egy kérdés, ami már kicsit OFF, de hátha még belefér:
Mit tudnak a mai újabb bevont elektródás (nem multi) inverterek, amit ez még nem? Csak kíváncsiságképp, hogy okosodjak műszakilag. Ennek 45V üres járása van, és 24-26V a munkafeszültsége. Kikapcsol, ha odaragasztottad a pálcát, és nincs hangos sivító hangja, mint a még régebbi Miller inverternek, amin a suliban tanultam kicsit. Mire lehet használni az 5A beállítást?

Könnyebb őket meggyújtani, vagy szebb varratot produkálnak, vagy mik most az olyan műszaki megoldások, amiket az én alap inverterem 1 ic-vel meg 2 műveleti erősítővel, tranzisztorokkal még nem tud?
(#) mpisti válasza siletto hozzászólására (») Júl 19, 2018 / 1
 
Az időzítést nem a puffer mérete határozza meg hanem a bekapcsolást késleltető áramkör idő- állandója.Ez szinte gépenként és gyártónként változik, az említett MILLER XMT 400 típusánál ez kb. 2s, az XMT304-nél 3s. A Fronius is hagy bőven időt a pufferek feltöltődésére, de az egyszerű inverterek gyártói valamiért csak 0,1-0,2s időt hagynak a feltöltődésre, pedig ennél azért több kellene a pufferkondik kímélése okán. Az egyszerűbb inverterek 80-120V pufferfeszültség elérésénél átkapcsolnak, de ebben a kategóriában is van amelyik picivel komolyabb töltésfigyeléssel rendelkezik, de a jellemző inkább a szinte azonnali átkapcsolás, miután megjelent némi feszültség a pufferekben. Az 5A áram kizárólag TIG hegesztésnél lenne alkalmazható, de a jellemzően MMA hegesztésre kitalált hobbi gépeknél csak parasztvakítás. A MILLER azért sivít, mert nem tisztán PWM szabályozás van benne. Hogy mivel tud többet egy profi gép? Nagyságrenddel több paramétert figyel a vezérlőelektronika mint a primitív gépeknél. Pl. a primer áram figyelése csak kizárólag biztonsági célból történik, de pl. figyelik folyamatosan a pufferek feszültségét, a primer áram jelalakját(!)a rezonáns inverterek rezonanciakondijának áramát, feszültségét, hegesztés közben a cseppátmenetek áramát,az ív feszültségét. Emellett a tökéletes hegesztés érdekében a cseppátmenetek pillanataiban az ívteljesítményt optimális szinten tartják, tehát egy kis kézremegés nem tudja elrontani a varratot. Nem véletlenül vannak gyors procik ezeknek a gépeknek a kártyáin, és nem véletlenül kerülnek 50-100x annyiba mint a Praktikeres gépek.
(#) siletto válasza mpisti hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
Köszi, érthető mostmár!
(#) Chipmunk1960 válasza siletto hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
Pisti a profi, higgy neki. SAzerintem sima időzítő van benne, vissza kell rajzolni, s lehet igen az időzítő kapacitást kell kicsit növelni, hogy legyen idő, szerintem legalább 180v körül feltöltüdni. a Max fesz 320- 336V között szokott lenni. Ott már nem tültődik akkora árammal, hogy a relé beégjen. 15-20A alatt, még TIG-nél sem használok vékony lemezekhez, mert nem olvad be, csak kinlódás
(#) erbe válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
Vékony rozsdamentesnél bizony le kell menni 10 A-re vagy alá.
(#) Chipmunk1960 válasza erbe hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
Akkor lehet nem hiteles a műszere. 200A a max....
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2018
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
Idézet:
„15-20A alatt, még TIG-nél sem használok vékony lemezekhez, mert nem olvad be, csak kinlódás”

Nem foglalkoztam a műszerével, csak a gyakorlati tapasztalattal.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2018
(#) siletto válasza erbe hozzászólására (») Júl 21, 2018 /
 
És ezzel a Cemont géppel informális szinten lehet TIG-elni?
Azt tudom hogy elméletileg bármelyik inverteres géppel lehetséges, de konkrétan ezzel a típussal?
Papír szerint 63V az üresjárati feszültsége, bár én valami miatt multival 45V-ot mértem. A Munkafeszültsége 24-26V. Ez működőképes ehhez az eljáráshoz?
(#) siletto válasza siletto hozzászólására (») Júl 24, 2018 /
 
Kicseréltem a gépben az összes kondit új Nichicon gyártmányúra, kapott új ventilátort is, szépen dolgozik, tudja a gyári kitöltési időt. Az üresjárati feszültség is megemelkedett valami miatt a gyárihoz közeli értékre.

Már csak meg kell tanulni hegeszteni taknyolás helyett

Köszi a segítséget!
(#) Chipmunk1960 válasza siletto hozzászólására (») Júl 25, 2018 /
 
Szia, Örülök neki! 50 V körül van az enyémnek is az üresjárati, szerintem jó.
Következő: »»   74 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu