Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   104 / 104
(#) Chipmunk1960 válasza asdasd. hozzászólására (») Szept 18, 2020 /
 
Itt van IGBT
(#) razor1995 hozzászólása Vas, 14:47 /
 
Sziasztok,
Van egy Kaiser Welding MIG300-as inverteres hegesztőm, ami az egyik pillanatról a másikra ellőtt, két igbt-t (FGH60N60SFD tipusuak). Szétszedtem, kimértem mindent, sehol máshol nincs zárlat, kicseréltem, de csak FGH60N60SMD tipust találtam. Ezután jó is lett egyetlen indítás erejéig, és a második indításkor újra ellőtte ugyan azt a két igbt-t. Rajzot nem találok ehhez a típushoz. Talán van itt valaki aki látott már ilyet és tudna segíteni, hogy mi lehet a baj?
(#) 13_Balu50 válasza razor1995 hozzászólására (») Kedd, 6:41 /
 
Szia!
Ha IGBT zárlat van akkor mielőtt cseréled őket, a vezérlő részt ellenőrizned kell, rendszerint diódák, tranzisztorok és van amikor maga a vezérlő IC is meghibásodhat. Amikor ezt rendbe tetted, szkópon ellenőrizni kell a jelalakot, ha ez rendben van azután szabad csak beforrasztani az IGBT-et.Ezek után hálózatról is csak 100W-os soros égőn keresztül kell inditani, ha ez felvillan és pár másodper után elalszik vagy kissé világit akkor valószinüleg már rendben van. Ha visszább olvasol bőven van róla leírás, ha viszont nincs szkópod, biztonsági leválasztó trafód és megfelelő ismereted javítása esélytelen.
(#) razor1995 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Kedd, 8:49 /
 
Szia,
Köszi a választ.
Mielőtt beraktam az újakat, előtte ugyan csak multival, de kimértem az igbt lábait és zárlat sehol se volt. Az első indítás egy 50w izzó előtettel ment, aztán mivel jónak tűnt, kiszedtem és úgy is ment rendesen. Összeraktam utána indításnál épp hogy beindult, már le is verte a biztit. Szkópom, leválasztó trafóm nincs, de van sok alkatrészem Nem tudsz esetleg egy rajzot ehhez a vacakhoz, legalább hogy hol mit kéne mérni tudjam. Már bánom, hogy megvettem, alig volt használva még...
(#) 13_Balu50 válasza razor1995 hozzászólására (») Kedd, 9:20 / 1
 
Sajnos rajzom ehhez nincs, de vissza kéne rajzolni a vezérlés részt, vagy keresni hasonló rajzot ami alkalmazható hozzá.Ehhez tudni kellene a vezérlő ic típusát pl: uc3845, SG3524 , tl494 stb az IGBT-et (gate lába előtt) gate trafó vagy helyette egy IR2110 , IR2110S meghajtó Ic van stb.
A szekunder oldalon a nagy teljesitményü diódákat ki tudod mérni, hogy nem zárlatos e.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 9:23
(#) 13_Balu50 válasza razor1995 hozzászólására (») Kedd, 9:29 /
 
Hiába mérted ki az igbt-k lábait, ha a vezérlés rossz akkor egymásra nyíthatja az egyenirányitott +315, és -315 v-al feltöltött nagy kondikban tárolt energiát ami tuti az igbt-k végét jelenti, meg tuti leveri a kismegszakitódat nálad, és akkor még örülj, ha csak nálad.
(#) mpisti válasza razor1995 hozzászólására (») Kedd, 11:30 /
 
Multiméterrel csak zárlatra lehet vizsgálni az IGBT-t vagy FET-et, működőképességre nem. Ahhoz kell építeni tesztert. A neten van többféle rajz is.
(#) Chipmunk1960 válasza mpisti hozzászólására (») Kedd, 11:39 /
 
A FET-eket kiméri a kínai multiteszter, de a z IGBT -ket nem tudja kinyitni. Nekem tökéletesen bevélt, hogy egy 12v os táp, a G re forrasztok egy kis autóizzót az ujjaimmal összeérintem a G-t a + és - felé az égőnek világítani kell, ha lehúzom földre, pedig kialszik.
(#) razor1995 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Kedd, 12:31 /
 
Köszi, megpróbálom visszafejteni, hátha nem csiszolták ki a típust. Vezérlés méréshez a kinai kis hobbi dso138 szkóp jó lehet? Amúgy is akartam már venni egyet. IGBT-t pedig zárlatosra verte, azt a multival is látom, viszont újakat raktam bele, utána már nem pazaroltam rá többet. Szekunder oldali hiba is okozhat ilyet?
(#) 13_Balu50 válasza razor1995 hozzászólására (») Kedd, 16:46 /
 
A dso138 -el a jelalakot látod, de nem pontos, a túllövéseket nem jól jeleniti meg. Nekem is Ilyen volt először aztán vettem egy analógot. Én nem pazarolnák rá pénzt, kapcsoló üzemü dolgok javításához szerintem nem jó, eleve 2 csatornás kell. A jelalakokat a pozitiv és negativ ágban egymáshoz viszonyítva is kell nézni, nincs e eltolódás.
A szekunder oldali diódák zárlata elvileg tönkre tehetik igbt-et, de én még nem találkoztam ilyennel. A dióda zárlatot simán ki tudod mérni egy multiméterrel, dióda állásban.
Következő: »»   104 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem