Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Optocsatoló méretezése
 
Témaindító: Gazsi1, idő: Jan 9, 2022
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Gazsi1 hozzászólása Jan 9, 2022 /
 
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni a következőkben.
Az alap felállás hogy egy vízóra számláló (Sensus hri-A4) küldi az impulzus jelet (1imp/10L) egy szabályzó készülékhez. A bekötése az következők szerint: fehéren +15V, barna a bemeneten.(1 kép)
Be kell iktatnom egy vegyszeradagoló gépet (ProMinent). Kettő vízmérő nem fér be helyileg, meg nem is volna elegáns. Ezért arra gondoltam, hogy a vízóra jelét megosztom egy optocsatolóval, mivel a vegyszeradagoló negatív jellel dolgozik a szabályzó meg pozitívval.
A világító diódát a vízóra számláló után a sárga vezetékre kötném, (szabályzó kapcsolt +15V) egy megfelelő ellenálláson keresztül, vagy ha nagy a feszültség akkor egy 78-as IC-t is beiktatnák.
A fototranzisztor a vegyszeradagoló gépnek adná a negatív impulzust. Adatok 2kép.
A gépet "External contact" üzemben használnám. Valahogy így, 3kép.
Az optocsatoló és az R1 ellenállás kiválasztásában kérném a segítségeteket, ill. ami még kelhet hozzá. Az elsődleges szempont az üzembiztonság, működő képesség.
Segítségeteket előre is köszönöm
(#) niedziela válasza Gazsi1 hozzászólására (») Jan 9, 2022 /
 
Opto: TLP627
R1: 1k
(#) Gazsi1 hozzászólása Jan 10, 2022 /
 
Köszönöm a segítséget
(#) afarago válasza Gazsi1 hozzászólására (») Márc 10, 2022 /
 
Szia,
Megkérdezhetem, hogy Sensus hri érzékelőt hol és milyen árban tudtál beszerezni?
Sensus 420 órám van, ehhez gondolkodom ilyenben.
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2022
(#) Laja1 hozzászólása Máj 9, 2022 /
 
Sziasztok!
Van egy automata öntöző rendszerem, de nincs hozzá talajnedvesség érzékelő, így azzal szeretném kiegészíteni. Az öntöző négy csatornás és úgy működik, hogy kiadja a 3V-t a mágnesszelepeknek és az adott szelep kinyit. Majd elveszi a feszültséget. Amikor újra kiadja, akkor lezár. Gondolom másodjára fordított polaritással adja ki, bár nem tudom kimérni, mert olyan gyors a jelenség. A vezérlőből a négy szelephez 5 eres kábel megy ki. Sikerült a közös eret megtalálnom. Tehát, ha azt megszakítom, akkor egyik szelepet se tudja nyitni. Vettem egy SA-27 talajnedvesség-érzékelőt, ami ha nedves a talaj akkor 0,5 V körül ad ki jelet (azaz nem ad jelet), ha száraz, akkor kiadja a betápfeszültséget (3V). Azt gondoltam, hogy egy optocsatoló LED oldalához kötöm ezt az érzékelő által küldött kimenetet (a másik lábát földhöz) és az öntöző közös erét nyitom-zárom vele. Az volna a kérdésem, hogy ez jó megoldás-e szerintetek. Illetve azt, hogy az érzékelő kimenetére kell-e (ha igen) mekkora ellenállás? Valamint a közös érbe kell-e (ha igen, mekkora) ellenállást tenni? Hogyan lehet ezt meghatározni? Még arra gondoltam, hogy az optocsatoló tranzisztoros oldalának kapcsaival párhuzamosan tennék egy diódát is, hogy az áramot (mágnesszelep lezárás) egyik irányba mindig engedje. Jó lehet az elképzelés? Semmit nem szeretnék egy rossz kapcsolással tönkretenni.
Köszönöm!
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Mielőtt nagyon belebonyolódsz: #207 Why most Arduino Soil Moisture Sensors suck (incl. solution) - YouTube.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link

A YouTube videóban az illető javasol egy másik típust. Én fél év alatt nem tudtam rájönni, mitől ingadozik a mért érték, nem tudtam semmihez kötni. Az ingadozásról kép a mellékletben, a zöld vonal az. Hónapról hónapra változott az ingadozás de csak egy dolog volt biztos: éjszaka valamikor hirtelen felugrik, majd hirtelen "visszaáll" a mért érték. Feladtam.
(#) Laja1 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Köszi! Most az enyémet tesztelgettem és a digitális kimenet a nedvességgel jól korrelál. De lehet, hogy hosszú távon nem lesz jó. Azért ha már megvettem, összerakom.
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Biztos, hogy nem lesz jó. Max. két-három hetet jósolok a szenzornak.
(#) Laja1 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Tudsz valamit javasolni, hogy hova mekkora ellenállást tegyek?
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Ja igen, a lényeg kimaradt.

Ha a szenzor 3 V-ot ad, akkor a kimenete és az optocsatoló közé köss egy kb. 100 Ω-os ellenállást. 1.5 V kell kb. a LED-nek, a maradék 1.5 V jut az ellenállásra. 20 mA-rel számolva 75 Ω jön ki.

A konkrét szerkezet ismerete nélkül nehéz megmondani, hogy jó lesz-e így vagy sem. Mármint az, hogy az optocsatoló tranzisztorával tiltod/engedélyezed a mágnesszelepeket. Inkább a nemre tippelnék, tekintettel a polaritásforgásos ki- és bekapcsolásra. Relével biztosabb lenne a dolog, de adódhatnak egyéb bonyodalmak is. Ha olyan helyen van az esőszenzor ahol az öntözővíz ugyan nem éri de öntözés közben természetes esőt kap, akkor az elzárást is tiltani fogja a szenzor.
(#) Laja1 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Köszönöm. Csak az öntöző egyik vezetéket szakitanám meg, vagy nem. Azért gondoltam arra, hogy az optocsatoloval párhuzamosan kötnék egy diódát, így a szelep lezárást sosem bontanám.
(#) Laja1 válasza Laja1 hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Vagy az a félelmed, hogy a tranzisztor pici árama az öntöző automatikát megzavarja? Ezért volna jobb a relé?
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Konrét mérések nélkül csak tippelni lehet. A3 V-os mágnesszelep vezérlés is gyanus. Valószínűleg több ott a feszültség csak nem tudod jól mérni. Ha valóban 3 V-os a vezérlőfeszültség, akkor kérdéses hogy az optocsatoló tranzisztorának a maradék feszültsége milyen hatással van az egészre. ugyanez a probléma dióda esetén is felmerülhet.

Elkezd dolgozni az öntöző, jön egy hirtelen eső, a szenzor ugyan nem engedi nyitni a szelepeket de nem is tiltja le az öntözést. Elég ez így?
(#) Laja1 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Azért gondolom, hogy 3V-os a szelep, mert két 1,5 V-os ceruzaelemmel működik. Tehát több nem lehet. Az öntöző csak 20 percig dolgozik. Ha közben jön egy hirtelen eső, hát jöjjön. Azt buktam, de így is jobb lesz, mint eddig. Ki tudja mennyit öntözött feleslegesen eddig, amíg pl. nyaraltunk.
Azt javaslod, csináljam inkább relével? (Bár minimálisat akartam rákölteni.)
A dióda, ha egy kicsit átenged, szerintem az még szakadásnak tekinthető.
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
A relé mindkét irányban átenged. A diódán nyitóirányban esik feszültség (tipikusan 0.5 V).
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem