Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Varrógép elektronika
Lapozás: OK   10 / 10
(#) vargaf válasza zesa hozzászólására (») Márc 12, 2024 / 1
 
Elsőnek csípjed el a vezetékeket, ha akkor nem indul motor a pedál lenyomása nélkül akkor már meg is oldottad a feladatot. A kondenzátor zavarszűrő, nélküle is működik a pedál.
(#) zesa válasza zesa hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Legalább annyi eszem lehetett volna, hogy a feliratos résszel fotózom...
(#) zesa válasza vargaf hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Elcsíptem, összeraktam. Az azonnali elindulás megszűnt. Köszönöm! Most kicsit még ügyeskednem kell mert valahogy a rugós mechanika nem az igazi, pici akadást érzek egy helyen, ami idáig szerintem nem volt.
Miután van több hasonló Naumann gépem, szétkaptam a másik pedálját is, aminek a "lefestett" csavarvégén látszott, hogy már bontották korábban, és kiderült, hogy azt már "orvosolták" előttem a zavarszűrő eltávolításával.
(#) vargaf válasza zesa hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Vegyél egy ilyen kondenzátort és pótold a hibásat:
100 nF 275 V X2 kondenzátor
(#) zesa válasza vargaf hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Köszönöm, remélem kapok ilyet Miskolcon. Elszaladtam egy közeli elektronikai üzletbe, ott vagy nem volt, vagy jól félrevezettem az eladót azzal, hogy nekem ilyen ceruzaelem formájú valami kell. Egyébiránt legyintett rá és azt mondta, ne foglalkozzam vele.
Én azért nem akarok véletlenül se "zavart kelteni", legyen az bármi is. Merthogy csak halvány elképzelésem van a zavarszűrő funkciójáról. Gyerekkoromban a rádióvétel zavarását emlegették ilyen kontextusban, ha nem mondok nagy hülyeséget...
(#) Bakman válasza zesa hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Az alkaja mindegy, a paraméterei a lényegesek. Ha nincs benne, kárt nem okozol a varrógépnek, de a rádiózást nehezíted a közeledben (10 - 30 m-es sugarú gömb). Elektomos (nem ez a hivatalos neve, de most ebbe ne menjünk bele) zavarról van szó, jól emlékszel.

A téglatest forma is tökéletes de annyi trükk lesz a dologban, hogy annak közelebb vannak a lábai egymáshoz, az egyiket nagy valószínűséggel toldanod kell némi vezetékkel. Arra figyelj, hogy a kondenzátor lába, hosszabbítot tlába ne érjen hozzá semmihez, szigeteld.
(#) vargaf válasza zesa hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
A linkelt kondenzátor sem ceruzaelem formájú, lényeges, hogy X2 kivitelű legyen és 275 V váltakozó feszültségű.
(#) zesa válasza Bakman hozzászólására (») Márc 20, 2024 /
 
Köszönöm!
Sikerült tegnap beszerezni a zavarszűrőt!
Üröm az örömben, hogy ma egy másik varrógép adta meg magát hasonlóképpen ((
Kipróbáltam, ment vagy 2-3percet, majd húsz perc szünet után (elfelejtettem áramtalanítani) egyszer csak elindult de szép lassú ütemben. Kihúztam, kisvártatva visszadugtam, akkor nem indult el, de zúgott a motor. Aztán egy órával később bedugva már azonnal elindult nagy sebességgel.
A változatosság kedvéért ez egy nyugati varrógép, nem ndk-s. Feltételezem, hogy ezek az öreg gépek évekig nem mentek és most, hogy feszültséget kaptak rövid idő alatt megadták magukat.
(#) zesa válasza zesa hozzászólására (») Márc 21, 2024 /
 
Itt a másik varrógéppedál:
nem tudom mit jelent az idáig emlegetett X2 kivitel, ennek az újabb pedálnak a kondenzátorán nem találok ilyen jelzést.
(#) Gafly válasza zesa hozzászólására (») Márc 21, 2024 /
 
120 nF a nulla és a fázis között, 2,5 nF (mindkét ágon) a védőföld felé.
Mindezt folyamatosan elviseli 230 V hálózati feszültségen.

X2 az mostanság kezdett divatba jönni, meg az Y is.

Az, hogy régen hengeres volt, most meg "kocka", ne zavarjon.
(#) Bakman válasza zesa hozzászólására (») Márc 21, 2024 /
 
Az X2 egy biztonsági fokozat. Hiba esetén megszűnik kondenzátornak lenni, mint átmenni zárlatba. Egy szakadt kondenzátor mindig jobb, mint egy zárlatos, lásd a saját példáid.
(#) zesa válasza Bakman hozzászólására (») Márc 21, 2024 /
 
Köszi, ez így érthető nekem is!

Gafly, neked is köszi! Az első sorodat sajnos nem nagyon értem. Mármint, hogy ebből mi következik? Magyarul, ha cserélni szeretném az elromlott kondenzátort, akkor mit kell vennem helyette? (nem tudom, olvastad-e a korábbi hozzászólásaimat, teljesen nudli vagyok elektronikából, de a korábbi utasítások alapján sikerült a feladatot megoldanom, anélkül, hogy érteném a dolgok működését...).
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2024
(#) Gafly válasza zesa hozzászólására (») Márc 21, 2024 /
 
Ennek a kondenzátornak nem kettő, hanem négy lába van.
Én összekötném a kéket a kékkel, feketét a feketével, a kékek és feketék közé pedig bekötném azt a sárga X2 100 nF kondenzátort, hasonlóan jól szigeteve és rögzítve (nagyon ügyes voltál, mellesleg).
(#) vargaf válasza zesa hozzászólására (») Márc 21, 2024 /
 
Idézet:
„Magyarul, ha cserélni szeretném az elromlott kondenzátort, akkor mit kell vennem helyette?”

Ha figyelmesen elovastad a hozzászólásomat, akkor ott volt a válasz:
Ilyet vegyél.
Kattints a linkre és látod.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2024
(#) zesa válasza Gafly hozzászólására (») Márc 21, 2024 /
 
"Ennek a kondenzátornak nem kettő, hanem négy lába van."

Hát, ez az! Én - nem értve a működéshez -, éppen csak ennyit tudtam megállapítani. De fogalmam sincs mit jelent ez az elektronika nyelvén.
A képkereső segítségével találtam olyan zavarszűrő kondenzátort, amiből 4 (sok...) drót "jön ki" : ) de ez már nem kapható.

A dicséretet köszönöm, de tekintettel az ötvös múltamra, ez azért nem okoz különösebb nehézséget. Amíg nem folyik a fémben áram, addig jó vagyok.
(#) zesa válasza vargaf hozzászólására (») Márc 21, 2024 /
 
"Ha figyelmesen elovastad a hozzászólásomat, akkor..."

Bocsánat, ha figyelmetlen voltam, kicsit nekem új ez a fórummotor, zavar, hogy nem látom a hozzászólás sorszámát. De ezzel együtt én igyekszem, és még az is lehet, hogy csupán félreérthető voltam.
Bakman hozzászólására válaszolva jeleztem, hogy vettem személyesen a Conradban kondikat, a fotóját is mellékeltem (03.20. h15:50). Nem úgy néz ki mint amit Te linkeltél, de megmutattam a Conradban, hogy milyet szeretnék és ezeket a sárgákat adták. A biztonság kedvéért rögtön négyet. Kettőt fel is használtam, mert megjavítottam a problémás pedált és megjavítottam egy másikat is, amiből már korábban kiműtötte valaki a zárlatos kondit.
Legutóbb (03.21. h0:24)viszont mutattam egy harmadik pedált, ez egy svájci varrógépé (varrógépgyűjtő lett belőlem az elmúlt két hét alatt... ) és ennek a pedáljában olyan kondi van, amibe négy vezeték fut ki/be. Lásd feljebb a fotót.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2024
Következő: »»   10 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem