Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   314 / 314
(#) granpa válasza varttina hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Némi fizika, és máris van magyarázat mindkét jelenségre.
(#) Gafly válasza varttina hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Közben aludtam rá, és pár ötlet:
- Ugye az egy húrhoz két fototranzisztor nem párhuzamosan van kötve? Mert ellenfázisban működnek, és "differenciál" bement járna hozzá...
- Ugye kicsit meg vannak döntve közép irányban, hogy a húr közepére nézzenek?
- Van tipusa a 0805 fotótranzisztornak? Mert például lehet különböző a spektrális érzékenysége, amivel lehetne csökkenteni a zavarérzékenységet.
- Ugyanide kapcsolódik, hogy nagyon meglepett, hogy nem brummog. Ez számomra azt jelenti, hogy nem igazán lát infrában, azaz a rizsszem izzó nem biztos hogy tökéletes a megvilágitáshoz.
- Egyáltalán milyen a bemenő fokozat? Nem kellene hogy külső fény lefektesse...

Ha lesz Egerhet2022, hivd már el a srácot zenélni.
(#) varttina válasza Gafly hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
A két fototranzisztor sorosan van kötve, a közös pontról megy a jel az erősítő felé. A típusa KP-2012 P3C. Infra tartományban, 950nm-en van az érzékelés maximuma, a LED-es világítás egyáltalán nem zavarja. Az hogy nem brummog, nem állíthatom, hiszen az erősítőmnek is van egy nem elhanyagolható alapzajszintje.
Mindenképpen kiviszem ezt, vagy az utódját a következő Egerhet-re.
(#) Gafly válasza varttina hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Akkor nagyjából mindenre gondoltál, ami én is.
(#) tothbela válasza varttina hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Megfogott a leleményességed. Magam is próbáltam ilyen alternatív handszedőket gyártani. Nálam olyan sikeredett, hogy hat darab sorosan kapcsolt néhány menetes ferritmagos tekercs lett a hangszedő, ami 10,7MHz-re lett hangolva, és egy oszcillátor rezgőköreként üzemelt. Úgy gondoltam, a húrok közeledése-távolodása elhangolja a frekvenciát, tehát FM moduláció jön létre, amit lehet demodulálni. Ezt egy FM monó kis rádió KF bemenetére csatlakoztatva szépen muzsikált is, de nem igszán tetszett. A hagyományos hangszedő sebesség érzékeny, ez az FM izé pedig mozgás érzékeny. Ennek köszönhetően kevés magas, illetve sok mély hang keletkezett. Demoduláció utáni korrekció nem segített, mert a magas hangok zajossá, a mélyek torzításba fulladóak lettek. Megoldást jelentene, ha valami szervó áramkör eleve a modulációt tartaná kordában úgy, hogy valahogy mint egy AFC áramkör, de olyan időállandóval, ami kvázi sebességérzékennyé tenné a hangszedőt. Egy biztos. Külső 50Hz-es mágneses tér nem generál benne jelet.
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Már régen nem foglakozok hangszerekkel, de igy olvasva talán másképp kellene fényt modulálni. A régi motorosok talán még ismerik a méregdrága szalaghangszorok müködését, amik ugye arrol voltak hiresek, hogy a legkisebb torzitást produkálták. Szoval az optokoplernek egy változo résen ( hur meg valami) között átjuto fényt kellene érzékelniük. Hasonlo rendszer volt a hajdani filmhangkamerákban, ahol egy izzo fényét két modulált szalag között juttatták át egy optikán keresztül a filmnyersanyagra, hogy rögzitsék az optikai hangsávokat a negativra.
(#) tothbela hozzászólása Jún 21, 2022 / 1
 
Sziasztok!
Egy dobozt (kettőt) kreáltam a napokban. Az ok az volt, hogy a gitárosaink nem akarják halkan hajtani az erősítőket, a hangosítós pedig le akarja halkíttatni az alapokat.
Nos arra gondoltam, csinálok egy illesztő dobozt galvanikus elválasztással, szimmetrikus kimenettel. Ennek bemenetét egyszerűen az erősítő valamelyik szabad hangfal kimenetére dugom, az XLR csatiról meg a hangosítós megkapja a szimmetrikus jelet.
Van jóféle szélessávú hangfrekis trafóm, de ez nem hifihez kell, ezért kellene egy hangfal szimulátor utána. Már csináltam olyat hogy analóg aktív szűrős szimulátor reaktív műterheléssel, de most műterhelés re nincs szükség, mivel az alapok szólnak.
Próbáltam passzív szűrőket szimulátorban, de nagyon bonyolultá vált a kapcsolás. Mindenképpen passz>vban gondolkodtam, hogy ne kelljen táp a dobozhoz.
Bevillant egy gondolat. Mi lenne, ha a trafó szórt másodlagos paramétereit ki tudnánk aknázni, akár egy rezonáns tápegység transzformátoránál.
Kerestem viszonylag laza csatolású trafót (nem éppen hangfrekire készült), és megnéztem az átvitelét. Egy Schaffer vagy mi gyártmányú tekerenc volt az alany. Egész tűrhető, de nekem nagy a szekunder kimeneti jel. Hát leosztottam. Igen ám, de eltűnt a magas. Megnéztem a szkóp 1kHz-es kalibráló jelével, és bizony lassulás tapasztaltam ha leterheltem a szekundert. Megnéztem van e hatással a terhelés mértéke az átvitelre, és igen. Nagyobb ellenállással túllövéses, kicsivel lassú. Ha kihangolom, vagyis illesztem, szép gyors túllövésmentes az átvitel. Ez így jó is lenne, de kell mellé egy kabinet szimulátor. De ennek a trafónak mint mindnek van mindenféle paramétere. A primer induktivitása egy soros kapacitással ki lehet hangolni éppen a alsó rezonáns frekire, amin lesz egy kiemelés, aminek jósága a szekunder oldali terheléstől függ. Ez alatt meredeken esik az átvitel, mint egy igazi hangláda esetében. Az átvitel a magas frekik felé szép egyenes lenne, de ez nem jó. Egy gitárhangszóró néhány kHz frekin kiemel, majd utána meredeken esik. A szekunderrel párhuzamos kondenzátor a kívánt helyen teszi mindezt.
Tulajdonképpen egy trafó, kettő kondenzátor, valamint a szekunder oldali illesztő terhelés ami egyben jelosztó is önmagában adja a galvanikus elválasztó, DI box, valamint kabinet szimulátor funkciót.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Sze, 19:11 /
 
Nos, ma ki lett próbálva valós körülmények között, nem csak itthon virtuális módban. Nagyon meggyőző volt a hangja.
Következő: »»   314 / 314
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem