Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   314 / 314
(#) granpa válasza varttina hozzászólására (») Kedd, 16:06 /
 
Némi fizika, és máris van magyarázat mindkét jelenségre.
(#) Gafly válasza varttina hozzászólására (») Kedd, 17:11 /
 
Közben aludtam rá, és pár ötlet:
- Ugye az egy húrhoz két fototranzisztor nem párhuzamosan van kötve? Mert ellenfázisban működnek, és "differenciál" bement járna hozzá...
- Ugye kicsit meg vannak döntve közép irányban, hogy a húr közepére nézzenek?
- Van tipusa a 0805 fotótranzisztornak? Mert például lehet különböző a spektrális érzékenysége, amivel lehetne csökkenteni a zavarérzékenységet.
- Ugyanide kapcsolódik, hogy nagyon meglepett, hogy nem brummog. Ez számomra azt jelenti, hogy nem igazán lát infrában, azaz a rizsszem izzó nem biztos hogy tökéletes a megvilágitáshoz.
- Egyáltalán milyen a bemenő fokozat? Nem kellene hogy külső fény lefektesse...

Ha lesz Egerhet2022, hivd már el a srácot zenélni.
(#) varttina válasza Gafly hozzászólására (») Kedd, 19:36 /
 
A két fototranzisztor sorosan van kötve, a közös pontról megy a jel az erősítő felé. A típusa KP-2012 P3C. Infra tartományban, 950nm-en van az érzékelés maximuma, a LED-es világítás egyáltalán nem zavarja. Az hogy nem brummog, nem állíthatom, hiszen az erősítőmnek is van egy nem elhanyagolható alapzajszintje.
Mindenképpen kiviszem ezt, vagy az utódját a következő Egerhet-re.
(#) Gafly válasza varttina hozzászólására (») Kedd, 19:49 /
 
Akkor nagyjából mindenre gondoltál, ami én is.
(#) tothbela válasza varttina hozzászólására (») Kedd, 20:36 /
 
Megfogott a leleményességed. Magam is próbáltam ilyen alternatív handszedőket gyártani. Nálam olyan sikeredett, hogy hat darab sorosan kapcsolt néhány menetes ferritmagos tekercs lett a hangszedő, ami 10,7MHz-re lett hangolva, és egy oszcillátor rezgőköreként üzemelt. Úgy gondoltam, a húrok közeledése-távolodása elhangolja a frekvenciát, tehát FM moduláció jön létre, amit lehet demodulálni. Ezt egy FM monó kis rádió KF bemenetére csatlakoztatva szépen muzsikált is, de nem igszán tetszett. A hagyományos hangszedő sebesség érzékeny, ez az FM izé pedig mozgás érzékeny. Ennek köszönhetően kevés magas, illetve sok mély hang keletkezett. Demoduláció utáni korrekció nem segített, mert a magas hangok zajossá, a mélyek torzításba fulladóak lettek. Megoldást jelentene, ha valami szervó áramkör eleve a modulációt tartaná kordában úgy, hogy valahogy mint egy AFC áramkör, de olyan időállandóval, ami kvázi sebességérzékennyé tenné a hangszedőt. Egy biztos. Külső 50Hz-es mágneses tér nem generál benne jelet.
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Kedd, 20:50 /
 
Már régen nem foglakozok hangszerekkel, de igy olvasva talán másképp kellene fényt modulálni. A régi motorosok talán még ismerik a méregdrága szalaghangszorok müködését, amik ugye arrol voltak hiresek, hogy a legkisebb torzitást produkálták. Szoval az optokoplernek egy változo résen ( hur meg valami) között átjuto fényt kellene érzékelniük. Hasonlo rendszer volt a hajdani filmhangkamerákban, ahol egy izzo fényét két modulált szalag között juttatták át egy optikán keresztül a filmnyersanyagra, hogy rögzitsék az optikai hangsávokat a negativra.
Következő: »»   314 / 314
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem