Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   311 / 311
(#) tothbela válasza sad_Vamp hozzászólására (») Vas, 13:37 /
 
Így világos. Akkor ha jól tévedek hangszer végfok lenne a cél.
Bárhogy is nevezzük, úgy gondolom érdemes a gombhoz a kabátot választani. Vagyis meg kellene nézni, hogy mi van kezdetnek. Bár nagyon egyszerűnek tűnik egy LM1875 alapú erősítő, de mindenképpen szükség van kiegészítő áramkörökre mellé.
A te projektedhez kell két darab LM1875. Ez nem akkora összeg. Valami tápegység is kellene, ami legfeljebb 2X30V egyenfeszültséget tud adni 2-3A erővel, csúcsban 5-6A terhelhetőséggel. Ez közös tápot feltételezve egy 100-150VA-es trafó 2X18-22V szekunderrel, 5A-es diódahíddal, és 2db 4700-10000µF/35V (vagy nagyobb) elkóval. Kell még egy tenyérnyi hűtötest, csatlakozók, potméterek. No meg egy doboz amibe beteszed ezeket. Ebben a listában szinte elhanyagolható a két IC ára, tehát a körítés viszi a pénzt. Viszont ha van már egy transzformátor van elfekvőben, esetleg egy üres rack doboz, akkor már jóval közelebb vagy a célhoz.
Ha valóban jól értelmeztem és tényleg gitárhoz kell, akkor fontos paramétere az erősítőnek a "szoft klipping". Ez nem elhanyagolható, és úgy vélem érdemes kicsit foglalkozni vele. Ez felelős a "nem tranzisztoros hang" kialakulásáért.
Építettem néhány vész erősítőt arra a célra ha éppen elszállna a csöves rig, és nagyon eltérő volt a vélemény. Nem én játszom, csak kisegítek technikailag pár zenészt, de a véleményt a próbákon közösen beszéljük meg.
Legegyszerűbb tartalék erősítő az egy darab laptoptöltőről üzemelő TPA3118 PBTL modul. Ezt egy effekt pedál méretű dobozba beszerelve mindig kéznél lehet. Itt a Hestore is árulja ezer forint alatt.
Másik egy szintén "D" osztályú TDA7498, ami egy 24V/5A szekunderű toroid trafóról megy 30000µF-nyi kondenzátorpakkal. Ez is gyári modul, csak drótozni kellett.
Viszont mind a kettő azzal a hibával rendelkezik, hogy nem igazán gitárhoz való. A "D" osztály alapból csak erős táppal használható gitárhoz (én most kitartott hangra gondolok), mert inkább a dinamikus hangokban erősek szerintem.
Tehát "AB osztály a megfelelő, de nem kell a hifit leutánozni. Az LM1875 jó választás lehet ha a tápod megvan már hozzá, ráadásul később a végfokot ki is cserélheted egy diszkrét fetesre kimondottan gitárhoz tervezett karakterrel.
(#) sad_Vamp válasza Massawa hozzászólására (») Vas, 16:14 /
 
EZK által gyártott kirakókat találtam:
KSD7251- 2*70W (2*40W
XSJ3253 -ez valami 2 kanálisos védelem ha jól értem, meg koopanásgátló
NZD9A50 - ez a táp egyik fele

Az adatlapok szerint valami 2x30V-os toroid kéne rá Bővebben: Link
Ez a része elég drága, lehet ezt más módon/olcsóbban megúszni esetleg?

(meg persze vlmi hűtés az talán házilag megoldható proci hűtőből, meg doboz de az is oldható otthonilag)

Ja és igen minden üzlet szláv nyelvezetű, felvidékről vagyok, ha jól tudom M.o.-ról és "-ra" még a posta is szünetel mostanság.
(#) sad_Vamp válasza tothbela hozzászólására (») Vas, 16:22 /
 
Ez a TPA3118 PBTL modul szimpatikus lehet, főleg, ha jól értem, hogy egy laptop töltővel is el kéne mennie. De ehhez is kéne még valami védelem ha jól értem?
Amúgy 8 és 16 Ohm-on ez mennyit tudhat leadni? (mert nekem a láda stereoban 8ohm, monoban 16 ha jól emlékszem.)


érdekes hogy bass-nál ismán használják a D osztályt, a gitároknál ritkább...
(#) tothbela válasza sad_Vamp hozzászólására (») Vas, 16:53 /
 
Ha a dobozolást, a kapcsolót és a csatlakozókat nem számolom bele, akkor csak a töltő, csak a modul, és egy kiegészítő 1000-3300µF/25V elkó kell. Valamint a kimeneti fojtókat le kell cserélni, mert ez a kicsi nem a legjobb. A fojtó készítésére még visszatérünk.
ha ugyanarra a ládára gondolunk, akkor monóban van 4 és 16 Ohmos lehetőség is.
Ez a kis modul 19V-ról 4 Ohmon 30-40W-ot tud.
Ha a gitáros játéka dinamikus, tehát halk és hangos részek váltakoznak, másképpen nagy csúcs és alacsony átlag jellemzi, akkor ideális a "D" osztály. Póka féle basszus játékhoz inkább az "AB".
(#) Massawa válasza sad_Vamp hozzászólására (») Vas, 17:15 /
 
Hát most a posta egész Europaban pihenget, érdekes modon jo egy honap szünet után a kinai cuccok meg rendre megérkeznek. Németországbol meg már 2 hete várom, hogy egyáltalán feladták-e a megrendelt dolgaimat.
Ennyit a postárol..
Azt hiszem Béla már mindent elmondott ami fontos. Sajnos a Szlovákiában egyik e-shopban sincs erösitö (most néztem), igy kénytelen leszel külfödröl rendelni. Ha beépited a ládába, akkor a hangszoro védelem sem nagyon kell, de ezt majd akkor lehet eldönteni, ha tudod melyik erösitöd lesz.
Ha meguszod egy egyszerü táppal, akkor akár egy olcso kapcsitáp is elég (az könnyü, kicsi és olcso - laptop táp vagy hasonlo).
(#) sad_Vamp válasza tothbela hozzászólására (») Vas, 18:28 /
 
Erre a ládára gondolunk: Bővebben: Link

A dobozolást meg tudom oldani. Pár jack meg kapcsoló az nem tétel, a fojtás témát abszolúte nem vágom.
(#) tothbela válasza sad_Vamp hozzászólására (») Vas, 19:05 /
 
Nálam most egy Marshall 1960b láda van, azon két kapcsoló van gyárilag. Egyik a monó/sztereó, a másik a monó állásban a 4/16 kapcsoló. De most már értem. Ha csak 16 Ohm a monó lehetőség, akkor sztereó állásba kell kapcsolni, és párhuzamosan két kábellel kell a végfokra kötni. Így meglesz a 35-40W. 16 Ohmon csak 10W.
A fojtás téma:
Lehet hogy a nyelvi akadály is zavaró, így tisztázom. A piros nyíl jelzi a gyenge induktorokat. Ezeket kell leforrasztani, és legegyszerűbben légmagos tekercsre cserélni.

inductor.png
    
(#) sad_Vamp válasza tothbela hozzászólására (») Vas, 19:22 /
 
Jól gondoltam, És ha raknék 2 modult? ott kellene valami plussz dolog?

Szóval folytótekercset kéne cserélni? milyenre?
(amúgy egy cseh üzletben megtaláltam ezt a modult Bővebben: Link)

Bővebben: Link - Ilyen táp elég lenne neki(k)?
vagy inkább akkor már ilyet? Bővebben: Link

Szerintem nem a nyelvi akadály, inkább a kevés a tudás, de ha így magyarázod, azt értem
(#) tothbela válasza sad_Vamp hozzászólására (») Vas, 22:28 /
 
Két modul egy dobozban nem szerencsés. Ez nagyobb felkészültséget feltételez, de a lényeg az, hogy ez a "D" osztály 500Hz körüli négyszögjel alapon nyugszik. Majd kifejtem jobban is, de két ilyen 500kHz körüli négyszög egymással interferenciába kerülhet, és az zaj vagy fütty formájában megjelenik a kimeneten. Van rá megoldás, de nem egyszerű.
(#) Longa György hozzászólása Hé, 10:40 /
 
Sziasztok! Építenék csöves vibrátót-reverbet.Volt gyári kis 4-5 wattos erősítő amiben volt.Nem jut eszembe a neve. Tudtok ilyen kapcsolást?
(#) sad_Vamp válasza tothbela hozzászólására (») Hé, 11:46 /
 
hát ha nem egyszerű, akkor nem is kell erőltetni, de ha 2x (párhuzamosan) kötöm rá a hangfalat az nem keveri meg?

És akkor milyen fojtó tekercs kéne rá? Meg valami kondit említettél azt hiszem.
Amit nem látok a modulon az a hangerő állítás.
Következő: »»   311 / 311
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu